Verschil tussen een warmtpomp en een airco

Een warmtepomp en een airconditioner werken op dezelfde principes, maar het verschil is dat ze omgekeerd werken. Bij een klassieke airco wordt warme lucht naar buiten afgevoerd en koude lucht naar binnen geblazen.

Een warmtepomp daarentegen voert koude lucht af en brengt warme lucht naar binnen. Hierdoor is het mogelijk om met één systeem zowel te koelen in de zomer als te verwarmen in de winter.

Het enige wat nodig is, is het omkeren van de werking van de warmtepomp/airconditioner, wat eenvoudig en kostenefficiënt is. Hierdoor zijn aparte systemen overbodig en blijven de kosten beperkt.

Gemiddeld kost een warmtepomp airconditioning, inclusief btw en installatie, tussen de 2.000 en 8.000 euro.

Wat is een split unit airco?

Een split unit airco is een specifiek type airconditioning dat ook kan fungeren als een warmtepomp. Het systeem bestaat uit twee eenheden: een binnenunit en een buitenunit.

De binnenunit wordt in de ruimte geïnstalleerd en zorgt voor de koeling of verwarming, terwijl de buitenunit de warmte afvoert of onttrekt aan de omgeving. Dit maakt het mogelijk om de temperatuur in een specifieke ruimte of zone nauwkeurig te regelen.

Een split unit airco is ideaal voor het koelen en verwarmen van individuele kamers of kleinere ruimtes, en biedt efficiëntie en comfort in één geïntegreerd systeem.

warmtepompen buiten

Hoe werkt een lucht lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt lucht aan met een ventilator en verwarmt deze met behulp van een koelgas en compressor.

De opgewarmde lucht wordt vervolgens via de binnenunit in de woning geblazen. Dit systeem kan ook worden omgekeerd, waarbij de warmtepomp warmte uit een ruimte onttrekt en als airconditioning werkt. Zo biedt een lucht-lucht warmtepomp zowel verwarming als koeling.

Kosten airco en warmtepomp

Een airconditioning met warmtepomp varieert in prijs, afhankelijk van de kracht en het beoogde gebruik. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 2.000 en € 8.000, inclusief BTW en installatie.

Voor het koelen of verwarmen van één kamer is een minder krachtig type voldoende, terwijl je voor het verwarmen van het hele huis een sterker systeem nodig hebt. Het is belangrijk om het juiste type te kiezen op basis van je specifieke behoeften en budget.

Interesse in een airco warmtepomp?
Ontvang gratis advies!

Verbruik warmtepomp versus airco: wat is zuiniger?

Het vergelijken van het verbruik tussen een warmtepomp en een airconditioner is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type en de efficiëntie van het systeem, de isolatie van het gebouw en het klimaat.

Over het algemeen kan een warmtepomp efficiënter zijn, omdat het gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de lucht, bodem of grondwater.

Een airconditioner daarentegen koelt alleen de binnenruimte en gebruikt elektriciteit om warmte af te voeren. Het is belangrijk om het energielabel en het rendement van beide systemen te vergelijken om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw behoeften en energiebesparende doelen.

Een airco aansluiten is goedkoper

Bij het vergelijken van de aanschafkosten van een airconditioner en een warmtepomp is het vaak zo dat een airconditioner goedkoper is dan een warmtepomp.

Dit komt doordat een airconditioner doorgaans een eenvoudiger systeem is dat alleen verantwoordelijk is voor koeling, terwijl een warmtepomp zowel kan koelen als verwarmen.

De complexiteit en het grotere vermogen van een warmtepomp kunnen de prijs ook verhogen. 

Premies bij aanschaf

Bij de aanschaf van een airco warmtepomp kom je in aanmerking voor verschillende premies en subsidies, terwijl dit bij een airconditioner meestal niet het geval is.

De overheid en energiebedrijven stimuleren de installatie van energiezuinige en duurzame verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, door middel van financiële ondersteuning.

Deze premies kunnen helpen om de kosten van de warmtepompinstallatie te verlagen en de terugverdientijd te verkorten. Het is belangrijk om de beschikbare premies en subsidies in jouw regio te onderzoeken en te benutten bij de aanschaf van een warmtepomp.

warmtepomp

Airco met warmtepomp combineren

Je kan natuurlijk een airco en een warmtepomp gaan combineren. Bekijk de voor- en nadelen en maak een weloverwogen beslissing.

Voordelen van de combinatie

Door het gebruik van slechts één systeem, worden onderhoudskosten verminderd en is er minder apparatuur in huis nodig. Dit resulteert in ruimtebesparing.

Daarnaast elimineert het gebruik van één systeem de noodzaak van gasaansluitingen en het onderhoud van brandstoftanks. In plaats daarvan maak je eenvoudig verbinding met het elektriciteitsnet, wat zorgt voor een efficiënte en milieuvriendelijke verwarming en koeling.

Het combineren van airconditioning met een warmtepomp is niet alleen ideaal voor huizen, maar ook voor winkels en warenhuizen.

Nadelen van dubbele installatie 

Het energieverbruik van warmtepompen en airconditioners is een belangrijk nadeel. Om de kosten te compenseren, is investeren in zonnepanelen sterk aanbevolen bij het gebruik van een warmtepomp en airconditioner.

Hierdoor kunnen de kosten worden verlaagd en passieve koeling bijna kosteloos worden. Het uiteindelijke energieverbruik hangt af van je eisen en de energieopbrengst van de zonnepanelen. Een elektrische kachel kan ook een alternatief zijn om het energieverbruik te reguleren.

Kom in contact met een ervaren installateur

Ben je geïnteresseerd in het installeren van een warmtepomp of airconditioningsysteem? Neem dan vandaag nog contact op met een ervaren installateur.

Een professionele installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en zorgen voor een vakkundige installatie van het systeem. Zo ben je verzekerd van een efficiënte werking en optimaal comfort in je woning. Vul het formulier in en ontvang deskundig advies en een vrijblijvende offerte.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp