Voordelen warmtepomp met zonnepanelen

Een warmtepomp koppelen aan zonnepanelen biedt talrijke voordelen. Ten eerste is het een duurzame keuze, omdat de warmtepomp gebruikmaakt van groene stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen.

Dit vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Bovendien maakt de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen je minder afhankelijk van energieleveranciers en de schommelende energieprijzen.

Ten slotte verhoogt deze investering de waarde van je woning, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Het is een win-winsituatie voor duurzaamheid, financiële onafhankelijkheid en waardevermeerdering van je huis.

Valkuil met de combinatie warmtepomp en zonnepanelen

Hoewel het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen vele voordelen biedt, is er ook een mogelijke valkuil waar je rekening mee moet houden.

Tijdens de momenten dat je de warmtepomp het meeste nodig hebt, brengen je zonnepanelen mogelijk het minste op, bijvoorbeeld tijdens donkere winterdagen. Dit kan resulteren in een tekort aan groene stroom voor je warmtepomp, waardoor je mogelijk moet terugvallen op het elektriciteitsnet.

Het is daarom essentieel om te zorgen voor een goede isolatie van je woning, zodat de warmte die de warmtepomp produceert optimaal benut kan worden en je energieverbruik geminimaliseerd wordt.

 Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is, zodat de warmte binnen blijft, zelfs tijdens periodes met minder energieopwekking door je zonnepanelen. Op deze manier blijft je energieverbruik efficiënt en bespaar je kosten.

Kostprijs warmtepomp met zonnepanelen

Als je al zonnepanelen hebt, is het interessant om te weten hoeveel je zou moeten betalen voor een warmtepomp om deze te combineren met je bestaande installatie. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende warmtepompinstallaties.

Warmtepomp prijzen:

Type warmtepompPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Geothermische warmtepompvanaf € 10.000
Lucht-lucht warmtepompvanaf € 2.500
Lucht-water warmtepompvanaf € 7.500
Hybride warmtepompvanaf € 5.000

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende zonnepanelen.

Hou er rekening mee dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van het merk, het vermogen en eventuele extra functies.

Voor een nauwkeurige prijsberekening en offertes op maat neem je best contact op met een installateur.

Zonnepanelen prijzen:

Aantal personenVereist vermogen (Wp)Aantal panelenZonnepanelen opbrengst (kWh)Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.94192.500€ 4.500 – € 6.200
23.529113.000€ 5.000 – € 7.500
34.118133.500€ 5.600 – € 8.800
44.706144.000€ 6.800 – € 9.500
55.294164.500€ 7.500 – € 11.000
65.882185.000€ 8.700 – € 12.500
Ontdek hoeveel je kunt besparen met een warmtepomp en zonnepanelen!
Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij onze specialisten
arrow Ontvang offertes

 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het precieze aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren en kan het beste worden berekend door een ervaren installateur.

Hij of zij houdt rekening met factoren zoals de totale woonoppervlakte, het type woning, de dakoriëntatie en hellingsgraad, het isolatiepeil en de luchtdichtheid van de woning.

Over het algemeen verbruikt een warmtepomp gemiddeld 5.000 kWh per jaar. Als je kiest voor zonnepanelen met een individueel piekvermogen van 360 Wp, dan heb je ongeveer 13 zonnepanelen nodig om de warmtepomp draaiende te houden (5.000 ÷ 360 Wp).

Dit geeft een indicatie, maar het exacte aantal panelen kan variëren afhankelijk van andere factoren en individuele situaties. Het is daarom raadzaam om een professionele installateur te raadplegen voor een nauwkeurige berekening en advies op maat.

Warmtepomp buiten huis

Hoeveel bespaar je met de combinatie?

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is inderdaad een zeer rendabele optie op lange termijn. Naast de milieuvoordelen biedt deze combinatie ook aanzienlijke financiële voordelen.

Uit berekeningen blijkt dat huiseigenaren met deze installaties meer dan 21.000 EUR kunnen besparen, zonder rekening te houden met eventuele toekomstige stijgingen in elektriciteits- en gasprijzen.

Hoewel de initiële investering inderdaad hoog kan zijn, is het belangrijk om te beseffen dat deze kosten zich op de lange termijn terugverdienen.

Door te kiezen voor een warmtepomp en zonnepanelen investeer je in duurzame energie en verminder je jouw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit resulteert niet alleen in aanzienlijke besparingen op je energierekening, maar ook in een lagere ecologische voetafdruk.

Het is dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen te overwegen, zelfs als de initiële investering een drempel lijkt te vormen.

Subsidies in België

Een warmtepomp met zonnepanelen is een duurzame manier van verwarmen, maar het brengt wel kosten met zich mee. Gelukkig heeft de overheid enkele premies beschikbaar gesteld om de kosten van deze installaties te verlagen.

Voor zonnepanelen is er bijvoorbeeld een eenmalige investeringssubsidie van Fluvius. Daarnaast kun je ook rekenen op de Mijn VerbouwPremie bij de aankoop van een warmtepomp. Deze financiële voordelen maken de groene energie overstap nog aantrekkelijker en helpen je kosten te besparen.

Terugverdientijd

Het plaatsen van een warmtepomp met zonnepanelen biedt inderdaad aanzienlijke besparingen, en de terugverdientijd op langere termijn van de investering is een belangrijke factor om te overwegen. 

Hoewel de exacte terugverdientijd voor elk huishouden kan verschillen vanwege verschillende factoren, zoals energiegebruik, energieprijzen en isolatiewaarden, kunnen we een schatting geven van de terugverdientijden in de onderstaande tabel:

KostenpostPrijs per eenheidBesparing per jaarTerugverdientijd (excl. subsidies)
Warmtepomp€ 2.500 – € 15.000€ 500 – € 1.0005 – 15 jaar
Zonnepanelen€ 6.000 – € 13.000€ 600 – € 2.0006,5 – 9 jaar

Hou er rekening mee dat deze cijfers een schatting zijn en dat de werkelijke terugverdientijden kunnen variëren op basis van individuele omstandigheden en factoren zoals energieverbruik en subsidies.

Het is altijd raadzaam om een gedetailleerde berekening te laten maken door een professional om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de terugverdientijd in jouw specifieke situatie.

Werkmannen-plaatsen-zonnepanelen-op-dak.

Elektrische verwarming vervangen door een lucht lucht warmtepomp

Als je momenteel een elektrische verwarming, zoals accumulatiekachels, hebt, is het belangrijk om te weten dat het exclusieve nachttarief in de komende jaren geleidelijk zal verdwijnen.

In zo’n geval kan investeren in een lucht-luchtwarmtepomp een kosteneffectievere en minder bekende oplossing zijn. Een lucht-luchtwarmtepomp, eigenlijk niets anders dan een airco, kan je verwarmingsverbruik effectief halveren of zelfs tot een derde beperken, terwijl de investeringskosten beperkt blijven tot € 3000 tot € 4000.

Dit maakt het een aantrekkelijke optie om energie te besparen en de overstap naar een duurzamere verwarmingsoplossing te maken.

Is investeren in een warmtepomp met zonnepanelen rendabel? Vraag offertes aan onze specialisten en krijg advies

Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing, rijst de vraag of investeren in een warmtepomp met zonnepanelen rendabel is.

Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, je energieverbruik en de beschikbare subsidies.

Wil je meer inzicht en gepersonaliseerd advies? Aarzel niet en vraag dan offertes aan bij onze specialisten en ontvang vrijblijvend advies op maat. Bespaar kosten en maak een weloverwogen keuze voor een duurzame toekomst. Vul het formulier in en kom in contact met onze experts.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant voor jou: 

Is een combinatie van een zonneboiler met warmtepomp een goede investering?

+
De combinatie van een zonneboiler en een warmtepomp is een goed idee en biedt diverse voordelen aan en kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen.
Door gebruik te maken van zonne-energie om je huis en tapwater te verwarmen, kun je het gasverbruik verminderen of zelfs elimineren. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem, terwijl de zonneboiler zorgt voor de verwarming van water.

De zonneboiler bestaat uit een voorraadvat en een zonnecollector die op het dak is geplaatst. Het water in het voorraadvat wordt verwarmd door de zonnecollector. Door deze combinatie te gebruiken, kun je de prijs van je energierekening verlagen, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.

Neem contact op met een specialist om de mogelijkheden te bespreken en ontdek hoe deze combinatie jou kan helpen om energie te besparen.

Wat kost het om je huis te verwarmen met vloerverwarming?

+
Vloerverwarming als hoofdverwarming brengt inderdaad extra kosten met zich mee. Gemiddeld bedragen deze kosten ongeveer € 5 per vierkante meter meer dan bij traditionele verwarmingssystemen.

Dit betekent dat je gemiddeld tussen de € 75 en € 80 per vierkante meter kunt verwachten, inclusief de kosten voor het egaliseren van de vloer. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, het type vloerverwarmingssysteem en de specifieke installatievereisten.

Het is raadzaam om een specialist te raadplegen voor een nauwkeurige prijsberekening en advies op maat voor jouw specifieke situatie.

Hoeveel subsidie krijg je voor de installatie van een warmtepomp?

+
De subsidiebedragen voor een warmtepomp variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de energieprestatie van de installatie. Gemiddeld kun je rekenen op een subsidiebedrag tussen € 2.550 en € 3.750.

Het is echter belangrijk op te merken dat bij grondgebonden warmtepompen de subsidie aanzienlijk hoger kan zijn, en in sommige gevallen zelfs kan oplopen tot € 6.750. Deze bedragen zijn indicatief en kunnen verschillen op basis van specifieke regelgeving en subsidieregelingen in jouw land of regio.

Het is raadzaam om de actuele subsidievoorwaarden en bedragen te controleren bij de relevante overheidsinstanties of energieadviseurs om een nauwkeurige schatting te verkrijgen voor jouw specifieke situatie.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp