Wat zijn de nadelen van een warmtepomp? Waarom je geen warmtepomp moet nemen? 

Een warmtepomp heeft veel interessante voordelen, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij de nadelen ervan. We zetten hier de 8 grootste nadelen voor jou even op een rijtje zodat je een goede afweging kan maken:

  1. Het is een dure investering.
  2. Het duurt langer om je woning te verwarmen.
  3. Bestaande verwarmingselementen moeten vervangen worden.
  4. Je hebt een vergunning nodig voor een warmtepomp te installeren.
  5. Niet elke woning is geschikt om een warmtepomp te zetten.
  6. De geluidsoverlast.
  7. Lager rendement bij koudere temperaturen.
  8. Een warmtepomp neemt veel ruimte in beslag.

We bespreken deze nadelen hieronder verder in meer detail.

warmtepomp zonder vloerverwarming

1. Dure investering

Het eerste nadeel is natuurlijk de hoge kostprijs. Een warmtepomp is een dure en grote investering, die je pas op termijn zal terugverdienen. De prijs ligt hoger dan een traditionele cv-ketel.

De prijzen variëren tussen de 4.000 en 30.000 euro exclusief btw, inclusief plaatsing. Het is dus belangrijk dat je voldoende budget vrijmaakt voor deze investering.

Tip: je kan de kosten enorm drukken met het aanvragen van premies! Er zijn verschillende premies die je kan aanvragen voor het installeren van een warmtepomp: Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie. Daarnaast zijn er voor financiële voordelen waarvan je gebruik kan maken bij de installatie van een warmtepomp, zoals het verlaagd btw-tarief (6%).

Op lange termijn kan je heel veel besparen met de installatie van een warmtepomp. Je verdient de kosten van zo’n warmtepomp terug op 7 tot 15 jaar. De levensduur van zo’n warmtepomp bedraagt 20 jaar, waardoor het wel een rendabele investering blijft.

2. Het duurt langer om je woning te verwarmen

Als je het vergelijkt met een traditionele verwarmingsinstallatie, duurt het bij een warmtepomp langer voor je woning verwarmd is. De reden hiervoor is dat een warmtepomp werkt op lagere temperaturen. Dit wil ook zeggen dat de oppervlakte van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om de lagere temperaturen op te vangen. Je kan dit echter wel oplossen door radiatoren te plaatsen met een ingebouwde ventilator.

Het voordeel dat hiertegenover staat is dat de warmtepomp wel efficiënt werkt wanneer ze opgewarmd is. Ze zorgen daarbovenop voor een constantere temperatuur in jouw woning. De thermostaat een aantal graden lager zetten wanneer je langere tijd weg bent, zorgt ervoor dat het minder lang duurt op je woning weer op te warmen bij terugkeer.

3. Bestaande verwarmingselementen vervangen of toevoegen van bijkomende vloerverwarming

Omdat de meeste warmtepompen op lage temperatuur werken, moeten vaak de bestaande verwarmingselementen vervangen worden bij het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning.

Een warmtepomp kan namelijk niet zomaar aangesloten worden op de huidige centrale verwarming van een woning. Aanpassingen moeten gedaan worden hiervoor: vloerverwarming, gewone radiatoren vervangen door lage temperatuurradiatoren,…

Let op: dit geldt enkel voor bestaande woningen. Bij grote renovatiewerken of een nieuwbouw geldt dit nadeel dan weer niet. Je kan hierbij meteen de geschikte verwarmingselementen laten plaatsen waardoor je geen verwarmingselementen moet vervangen bij de installatie van een warmtepomp.

4. Vergunning nodig

Een vergunning aanvragen voor de installatie van een warmtepomp is in bepaalde gevallen nodig. Bij een open installatie bijvoorbeeld, zoals de plaatsing van een geothermische warmtepomp of grond/water en water/water warmtepompen, moet je een vergunning aanvragen.

Je gaat best op voorhand na bij jouw gemeente of je een vergunning nodig hebt.

Het wordt niet als een groot nadeel als je voor de plaatsing van je warmtepomp 1 keer een vergunning moet aanvragen en er daarna niet meer mee moet bezig zijn. In het begin alleen zal het je dus een beetje extra tijd en geld kosten.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een vakman

5. Niet elke woning is geschikt. Is het rendabel om een warmtepomp te hebben zonder zonnepanelen? 

Een ander nadeel van een warmtepomp is dat het dus niet geschikt is voor elke woning. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je woning moet voldoen om een voldoende rendement uit de warmtepomp te halen.

Je woning moet goed geïsoleerd zijn bijvoorbeeld. Een warmtepomp werkt op lage temperaturen, waardoor je veel warmte verliest via muren en ramen indien je woning niet goed geïsoleerd is. De warmtepomp werkt best ook in combinatie met lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming.

Er is ook voldoende diepte nodig in je woning voor bepaalde types warmtepompen, aangezien er soms boringen moeten worden uitgevoerd.

Tip: Je combineert het plaatsen van een warmtepomp best met andere renovaties. Een goede isolatie is het allerbelangrijkste voor een goed rendement van je warmtepomp. Wil je dus graag een warmtepomp installeren, combineer het dan met een betere isolering van je woning.

6. Geluidsoverlast

De buitenunit van een warmtepomp maakt vaak geluid. De pomp en ventilator worden daar namelijk geplaatst. Deze buitenunits mogen niet meer dan 40B produceren om geluidsoverlast bij buren te vermijden. Binnenshuis maken sommige warmtepomp ook geluid, maar dat is vaak beperkt.

Hoe beperkt je deze geluidsoverlast? Allereerst denk je best goed na over waar je de buitenunit van je warmtepomp wilt plaatsen. Je kan er daarbovenop voor kiezen om een geluiddempende omkasting te plaatsen voor je buitenunit. Het is ook belangrijk dat je een warmtepomp met een vermogen dat past bij jouw woning. Zo vermijd je dat de warmtepomp hard moet werken en zo meer geluid produceert.

Daarbovenop komt nog dat je je warmtepomp vooral in de winter gebruikt wanneer ramen en deuren gesloten blijven en je dus het geluid van de buitenunit niet of weinig hoort. In de zomer moet je warmtepomp minder werken waardoor deze dus ook veel minder geluid produceert.  

7. Lage rendement bij koude temperaturen

Sommige warmtepompen hebben een lager rendement in de winter, omdat de buitentemperaturen dalen. Dit hangt voornamelijk af van de bron waaruit de warmte wordt gehaald. Warmtepompen die warmte uit de lucht of het water halen zijn hier gevoeliger voor. Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer energie de warmtepomp verbruikt. De energiekosten zullen in de winter dan vaak ook hoger liggen dan in de zomer.

Het rendement van een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp daalt in de koudere maanden. Dieper in de grond is de temperatuur vrij constant waardoor het rendement van een geothermische warmtepomp wel stabiel blijft doorheen het jaar. Een warmtepomp kan je woning daarbovenop nog altijd verwarmen, ook al ligt de temperatuur onder het vriespunt. Hierbij verbruik je dan echter wel meer.

8. Warmtepomp neemt veel ruimte in beslag

Een warmtepomp bestaat vaak uit een binnenunit en buitenunit. Bij deze units moet je ook genoeg ruimte voorzien rondom omdat de lucht uit de ventilator komt. De buitenunit moet liefst zo dicht mogelijk bij de binnenunit geplaatst worden. Hierdoor kan je de warmtepomp ook niet overal plaatsen in jouw woning.

warmtepomp

Alle nadelen per soort warmtepomp op een rijtje

Naast de algemene nadelen van een warmtepomp, zijn er ook verschillende nadelen per warmtepomp. Hieronder bespreken we deze kort.

Lucht-water warmtepomp

Het belangrijkste nadeel van een lucht-water warmtepomp is dat het rendement in de winter lager ligt. De reden hiervoor is dat de buitentemperatuur kouder is waardoor de warmtepomp harder moet werken om de lucht op te warmen. De buitenunit zal hierdoor ook meer geluid maken. Een goede isolatie is heel belangrijk voor een efficiënte werking van de warmtepomp. 

Hiertegenover staat wel dat je geen vergunning nodig hebt om de warmtepomp te installeren. De installatie van deze warmtepomp kan hierdoor dus snel gebeuren.

Lucht-lucht warmtepomp

Het rendement van een lucht-lucht warmtepomp is zoals bij een lucht-water warmtepomp ook afhankelijk van de buitentemperatuur. Vooral in de winter is deze lager waardoor het er vaak bijverwarming nodig is. De warmtepompen zijn vooral geschikt voor kleine, geïsoleerde ruimten.

De voordelen van deze warmtepomp zijn de lage prijs, een eenvoudige installatie en een snelle werking.

Grond-water warmtepomp of geothermische warmtepomp voor- en nadelen 

Het nadeel van een grond/water warmtepomp is dat er een vrij groot oppervlak voor nodig is. Daarbovenop is het echt wel een vrij grote investering. De buizen liggen vaak ook niet diep, waardoor het rendement ook afhankelijk is van temperatuurschommelingen.

Je hebt echter wel geen zichtbare buitenunit en het systeem heeft een lange levensduur. Daarbovenop heeft deze warmtepomp nog als voordeel dat je geen vergunning nodig hebt.  

Water-water warmtepomp

Er zijn voor dit type warmtepomp diepe boringen nodig in de grond. Hierdoor kan het kostenplaatje heel snel oplopen. Diepe boringen betekent ook een hoger stroomverbruikt omdat het water van diep in de grond naar boven moet gepompt worden.

Je hebt bovendien voor een water/water warmtepomp een vergunning nodig en daarbovenop betaal je nog eens grondwaterheffing.

Het voordeel van een water/water warmtepomp is dan weer wel dat het heel het jaar door een hoog rendement heeft en een vrij compact systeem is.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp brengt meer energiekosten met zich mee omdat het op elektriciteit werkt. Een ander nadeel is dat de buitenunit van zo’n hybride warmtepomp veel lawaai maakt. Daarbovenop komt dat het aanschaffen van de warmtepomp een vrij dure investering is.

Een hybride warmtepomp is bovendien nog altijd afhankelijk van gas.

Bij dit type warmtepomp kan je wel je huidige radiatoren behouden, het systeem bepaalt namelijk zelf welk type verwarming het best ingeschakeld wordt om het beste rendement te hebben. Het water kan bovendien ook aan hogere temperaturen worden opgewarmd.

Tip: Kies het juiste type warmtepomp door experten in jouw buurt te contacteren via onderstaand offerteformulier.

Heeft een warmtepomp eigenlijk nog wel zin? Wanneer is een warmtepomp interessant? Een aantal voordelen

Heeft een warmtepomp installeren in deze tijd nog wel zin? De cv-ketel heeft zijn beste tijd gehad. De warmtepomp komt hierbij opzetten als vervanger voor deze ketel.

Een warmtepomp is een meerwaarde in een goed geïsoleerde woning. Indien je woning dus niet goed geïsoleerd is, investeer je best eerst in een goede isolatie. Om daarna pas een warmtepomp aan te schaffen.

Er zijn echter nog wel vele voordelen voor het installeren van een warmtepomp:

  • Energie besparen: gratis warmte gebruiken uit de buitenlucht of de bodem. Een beperkte hoeveelheid stroomgebruik zorgt voor een heel hoog rendement. Dit rendement kan oplopen tot 500% en zal dus veel hoger zijn dan een hoogrendementsketel. Het gas- of stookolie verbruik gaat sterk omlaag of wordt helemaal gereduceerd tot 0. Je zal echter wel meer elektriciteit verbruiken.
  • Milieuvriendelijk: CO2-uitstoot reductie. Een warmtepomp maakt gebruik van een hernieuwbare bron van energie. De CO2-uitstoot van de warmtepomp hangt af van de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt. Indien de elektriciteit met gas wordt opgewekt, is de uiteindelijke uitstoot nog altijd minder in vergelijking met een traditionele verwarmingsketel op stookolie of gas. Wordt de elektriciteit door groene stroom opgewekt, is de CO2-uitstoot nihil.
  • Constante verwarming: een warmtepomp zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in huis. De warmtepomp in combinatie met laagtemperatuurverwarming zorgt voor een constante aangename temperatuur, iets waar traditionele radiatoren meer moeite mee hebben.
  • Koelen: is ook mogelijk.
  • Veilig alternatief: een warmtepomp is een veiliger systeem dan een systeem op gas of stookolie.
  • Waardeverhoging van je woning: een warmtepomp zorgt voor een beter energielabel op je energieprestatiecertificaat.
  • Premie: is mogelijk.
deskundige herstelt buitenunit warmtepomp

Meer weten over warmtepomp? Raadpleeg experten in je buurt

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over de nadelen van warmtepompen aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp