Warmtepomp, zuinig en groen

Een warmtepomp is dé oplossing om een gebouw op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. De pomp haalt haar warmte uit de aarde of uit de omgeving en drukt die samen om een gebouw of huis op te warmen. Er komen dus geen fossiele brandstoffen aan te pas.

Het enige wat een warmtepomp verbruikt is de elektriciteit die de compressor gebruikt. Het is een enorme besparing voor zowat elk gebouw en een goed alternatief voor de klassieke verwarmingsketel.

Aangezien een warmtepomp werkt op elektriciteit, kan je de warmtepomp combineren met zonnepanelen. Op die manier gebruik je 100 % groene stroom. Het is ook een investering die je snel terug kan verdienen. Bovendien kan je rekenen op gemeentelijke of regionale premies voor de plaatsing van een warmtepomp. Tot slot heb je geen vergunning nodig om een warmtepomp te plaatsen.

Warmtepomp prijs: overzicht per type

Wanneer je een warmtepomp in huis wil halen, stel je jezelf best eerst een aantal vragen. Wat is de prijs van de verschillende soorten warmtepompen? Heb je recht op premies? Zo ja, welke? Vind in dit artikel de antwoorden op al je vragen.

Er bestaan meerdere types warmtepompen. Afhankelijk van jouw situatie en noden, kan je steeds terecht bij onze erkende installateurs. Zij helpen jou een warmtepomp kiezen op maat van jouw woning.

Hieronder lees je welke zaken de prijs van de warmtepomp mee beïnvloeden. 

 • Het vermogen van de warmtepomp: dit is de hoeveelheid energie die de installatie in bepaalde tijd levert. Het vermogen wordt uitgedrukt in kiloWattuur (kWh). 
 • De installatiekost: deze kosten hangen onder meer af van de lengte van de leidingen tussen de buiten- en binnenunit en van het aantal sanitaire aansluitingen die er nodig zijn.

Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen van de verschillende warmtepompen die er zijn. Let wel op: het zijn richtprijzen. De prijzen variëren per vakman. Wil jij weten hoeveel jouw warmtepomp zal kosten? Vraag dan vrijblijvend en gratis een offerte aan via ons offerteformulier.

Vraag gratis een vrijblijvende offerte

Soort warmtepomp Gemiddelde prijs
Lucht-water warmtepomp € 7.500 – 12.500
Lucht-lucht warmtepomp € 2.500 – 8.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – 20.000
Grond-water warmtepomp € 7.500 – 15.000
Hybride warmtepomp € 5.000 – 7.000
Warmtepompboiler € 3.000 – 5.000

De bovenstaande prijzen zijn exclusief btw en plaatsing. In ons land is er een btw-verlaging naar 6 % voor de installatie van warmtepompen vanaf 1 april 2022.  

warmtepomp

Verwarmen met een warmtepomp

Haal de warmte binnen en hou ze binnen. Voor de temperatuur binnenshuis haalt een warmtepomp alle warmte uit de buitenlucht, de grond of het grondwater. Enkel met een goede isolatie blijft deze warmte ook effectief binnen. Wees er dus zeker van dat het gebouw waarop je een warmtepomp wilt aansluiten goed geïsoleerd is.

Gezien de grote verscheidenheid aan warmtepompen (elektrische warmtepomp, gaswarmtepomp …) op de markt, is het niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken. Hier vind je alle informatie over waterpompen, waardoor je eenvoudig de verschillende mogelijkheden kan vergelijken.

Een warmtepomp biedt tal van voordelen, waaronder een flinke energiebesparing en onmiskenbaar thermisch comfort. Economisch gezien is een warmtepomp bijzonder interessant, omdat je met de meest efficiënte modellen je verwarmingskosten met 30 % kan verlagen. Daarnaast draagt het bij aan het milieu, aangezien de warmtepompen geen beroep doen op fossiele brandstoffen.

Een warmtepomp is combineerbaar met vloerverwarming en ook in staat om het zwembad te verwarmen. De meeste warmtepompen kunnen een zwembad tot 30 °C verwarmen.

De modellen met dubbele werking, die dienen als verwarming en airconditioning, maken het gebruik van twee afzonderlijke apparaten overbodig. Daardoor bespaar je met een warmtepomp airco zowel op de installatie- als op de onderhoudskosten van twee toestellen.

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is het prestatiecoëfficiënt (COP). Die drukt het rendement van een warmtepomp uit bij een bepaalde condensatie en verdampingstemperatuur. Ook de energie-efficiëntie of zelfs de omvang van de installatiewerken hebben een invloed op de prijs van een warmtepomp.

Soorten warmtepompen

Er zijn een verschillende soorten warmtepompen op de markt verkrijgbaar. Deze kunnen verschillen in afmetingen, prijzen en het werkingsprincipe van de pomp zelf. Dat maakt de keuze vaak niet eenvoudig. Het eerste wat warmtepompen van elkaar onderscheidt, zijn de energiebronnen die het apparaat binnenkomen en verlaten.

De lucht-water warmtepomp

Dit model warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om je centrale verwarming-water, sanitair water of eventueel je zwembadwater te verwarmen. Het voordeel van deze hybride warmtepomp is dat de installatie zeer eenvoudig en goedkoop is wanneer je dit vergelijkt met geothermische warmtepompen.

In de buitenunit van deze hybride warmtepomp bevindt zich een warmtepomp die de warmte uit de buitenlucht zal absorberen door middel van een condensor en koelmiddel. Deze buitenunit vangt de warmte op en zal deze vervolgens gebruiken om het water op te warmen tot een hogere temperatuur. De condensor zorgt ervoor dat het gas zijn warmte afgeeft. Dit warme water wordt daarna overgebracht naar de verwarmingselementen of waterleidingen.

Wanneer kies je best voor dit type warmtepomp? Wanneer je jouw bestaande ketel gaat vernieuwen, is dit toestel een prima keuze als energiezuinig alternatief. Ze kan makkelijk aangesloten worden op de bestaande verwarmingstoestellen zonder dat je breekwerk zult moeten uitvoeren. Wel is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Bij voorkeur beschikt het ook over lage temperatuurverwarming zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Is dit niet het geval? Dan kan je ook kiezen voor de lucht-water warmtepomp op hoge temperatuur.

Wanneer je een compleet nieuwe verwarmingsinstallatie wilt, is dit type warmtepomp zeer interessant. Er kan namelijk meteen gewerkt worden met lage temperatuurverwarming waardoor het maximale rendement uit de warmtepomp gehaald kan worden.

De lucht-lucht warmtepomp

Dit soort warmtepomp gebruikt buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen. Net als bij de lucht-water-warmtepomp, produceert de lucht-lucht-warmtepomp warmte in de winter en koelt hij je huis in de zomer. De ventilator van de lucht-luchtwarmtepomp verspreidt naargelang het seizoen de warmte of de koelte in je huis.

De meest bekende van de lucht-lucht-warmtepompen is een mono-split module die aan de muur wordt bevestigd. Dergelijke modellen kunnen echter maar één kamer verwarmen of koelen.

Een lucht-lucht warmtepomp kan meerdere kamers in jouw huis verwarmen of koelen met behulp van multi-split modules Deze multi-split modules bestaan uit twee afzonderlijke units: de binnenunit en de buitenunit. De buitenunit heeft de vorm van een compressor. Bij de binnenunit vinden we drie soorten terug:

 • Muurbevestiging: de binnenunit wordt aan de muur bevestigd.
 • Console: de unit is compact en heeft weinig ruimte nodig. Deze kan zowel op de vloer als aan de muur worden geïnstalleerd. Voor meer esthetiek is het zelfs mogelijk om de warmtepomp gedeeltelijk in de muur te verwerken.
 • Plafond: de unit wordt geïnstalleerd op zolder of in een verlaagd plafond.

Bij de nieuwste modellen gebeurt de overgang van verwarmingsmodus naar airconditioningmodus automatisch volgens de binnentemperatuur van de kamer. Dit noemen we omkeerbare warmtepompen. Deze systemen zijn ook uiterst nauwkeurig en stellen je in staat om jouw verbruik zelf te bepalen.

Omkeerbare airconditioning geeft gemiddeld 4 keer meer warmte dan de elektriciteit die de compressor van de warmtepomp verbruikt.

warmtepomp prijs

Water-water warmtepomp

Water-water-warmtepompen of geothermische warmtepompen gebruiken grondwater als energiebron. Dit betekent dat er drie vloeistofcircuits aanwezig zijn: in de keldersensoren, de warmtepomp en de warmteoverdracht. Water uit het grondwater is de eerste vloeistof, daarna het koelmiddel en tenslotte de warmteoverdrachtsvloeistof.

De geothermische warmtepomp haalt zijn energie uit het warme grondwater en werkt dankzij horizontale of verticale sensoren die in de grond werden geplaatst. Het is zeer efficiënt en vereist in geen geval het gebruik van een convector-type bijverwarming.

Dit type warmtepomp is soms moeilijk te installeren omdat het een verzamel- of zuigput vereist, evenals een restitutieput. Deze warmtepompen kunnen het huis ook koelen indien het apparaat omkeerbaar is. Dit zorgt steeds voor een aangenaam binnenklimaat.

Grond-water warmtepomp

De grondwater-geothermische warmtepomp gebruikt stabiele warmte uit de grond. Deze hernieuwbare energie wordt vervolgens gebruikt om het verwarmingssysteem van stroom te voorzien. De werking van de grondwaterwarmtepomp is gebaseerd op twee circuits.

De koelvloeistof circuleert door de sensoren die in de grond werden ingegraven. Deze vloeistof wordt vervolgens opnieuw verwarmd door de compressor. De warmtewisselaar zorgt er vervolgens voor dat de geproduceerde warmte wordt overgedragen waarna het verwarmde water via lage of hoge temperatuur radiatoren circuleert.

Dit apparaat is zeer milieuvriendelijk en creëert zelfs warmte met 80 % hernieuwbare energie. Zo is de prestatiecoëfficiënt van de geothermische warmtepomp 1 kWh verbruikt voor 4 geleverde kWh.

Voor de installatie van een warmtepomp op basis van grondwater zijn boorgaten nodig, wat maakt dat de tussenkomst van een professionele verwarmingsingenieur verplicht is. Het wordt met name aanbevolen bij nieuwbouw omdat de beperkingen voor de plaats waar kan geboord worden, kleiner zijn.

Warmtepompboiler

De warmtepompboiler of thermodynamische boiler kan voorzien in de behoefte aan sanitair warm water voor het hele huis. Deze oplossing voor verwarming is gebaseerd op aerothermische energie. Dit is een technologie die energie uit de lucht haalt die vervolgens voor verschillende doeleinden gebruikt worden zoals het produceren van sanitair warm water, airco en dergelijke.

De warmtepompboiler hanteert het principe van de thermodynamische cumulus. Het vangt energie op uit de lucht die het koelmiddel verwarmt. Deze laatste brengt de energie vervolgens over naar de tank die warm water voor huishoudelijk gebruik produceert. Dit systeem verbruikt tot drie keer minder energie in vergelijking met een elektrische boiler. Er zijn twee installatiemethoden mogelijk: installatie op omgevingslucht en installatie op buitenlucht.

Ontvang gratis offertes

Hoe rendabel is een warmtepomp?

Deze vraag kunnen we ook anders gaan formuleren: is een warmtepomp een slimme investering? Jazeker. Het is namelijk duurzaam en milieuvriendelijk, aangezien de warmtepomp zelf de warmte uit de buitenlucht haalt en fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk zijn. Een investering in een warmtepomp betaalt zich vrij gemakkelijk terug. De terugverdientijd van de verschillende warmtepompen lees je verder in dit artikel.

Premie(s) voor de installatie van een warmtepomp

Op welke premie(s) en andere financiële voordelen maak je aanspraak voor de plaatsing van een warmtepomp? Dat kom je hier te weten.

Wanneer je een energiezuinige verwarmingsinstallatie plaatst, kan je veel energie besparen én kom je in aanmerking voor premies.

Er bestaan echter wel een aantal voorwaarden om te mogen genieten van de premie voor een warmtepomp:

 • De premie wordt toegekend voor woningen, wooneenheden of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest
  • Die uiterlijk op 31 december van het jaar 2013 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.
  • Of waarvoor de bouwaanvraag ingediend werd ten laatste op 31 december 2013 maar die pas vanaf 1 januari 2014 aangesloten werden.
 • Ook dient de warmtepomp geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer. Deze aannemer dient te beschikken over een certificaat van bekwaamheid
 • Het aanvraagformulier dient bij de netbeheerder Fluvius toe te komen uiterlijk 24 maanden na de factuurdatum. 
 • De warmtepomp moet gebruikt worden voor de verwarming van een ruimte. De premie geldt dus niet voor een warmtepompboiler omdat deze boiler alleen dient om sanitair water te verwarmen.

Maar let op, sinds 2021 is er een verhoogde premie voor huishoudelijke eindafnemers die op het distributienet aangesloten zijn met toepassing op uitsluitend nachttarief. 

Deze premie kan aangevraagd worden voor woningen, wooneenheden of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest:

 • Die ten laatste op 31 december 2013 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.
 • Of waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan vijf jaar geleden verleend werd en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB- eisen en de EPB-aangifte op tijd werd ingediend.

Vanaf 1 juli 2022, recht op Mijn VerbouwPremie:

Nieuwe premie voor warmtepompen, namelijk Mijn VerbouwPremie! Deze premie kan je vanaf 1 oktober 2022 online aanvragen. Mijn VerbouwPremie geldt voor geothermische warmtepompen, lucht/water en lucht/lucht warmtepompen.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Wooneenheid gelegen in het Vlaams Gewest
 • Gebouwen die vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet
 • Omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werd meer dan 5 jaar geleden verleend, die voldoen aan de EPB-eisen en waarvoor de EPB-aangifte tijdig is ingediend.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt maximum 50% van het totale factuur, het exacte bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en de eindfactuurdatum.

Voor alle details omtrent de premie, kan je de website van Vlaanderen raadplegen.

prijs warmtepomp

Terugverdientijd: hoe snel betaalt deze investering zichzelf terug?

De terugverdientijd van een warmtepomp is gemiddeld 10 à 15 jaar. Maar dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het verbruik, het onderhoud van de warmtepomp, de oorspronkelijke investeringskost enzovoort. 

Hoe kosten besparen en terugverdientijd versnellen? Tips

Is jouw woning goed geïsoleerd? Dan bespaar je al gemakkelijk 30 à 40 % op je energieverbruik. Hieronder vind je enkele tips voor de terugverdientijd zoveel mogelijk te laten versnellen:

 • Correct vermogen op maat: het benodigde vermogen van de warmtepomp moet perfect afgestemd zijn op jouw situatie. Denk hierbij aan de grootte van je woning, de energiebehoefte en dergelijke. Wanneer jouw warmtepomp een te laag vermogen heeft, dan zal hij een groter verbruik hebben en zal er sneller slijtage optreden. Heeft het een te hoog vermogen, dan ligt de prijs voor de warmtepomp onnodig hoog.
 • Combinatie zonnepanelen: Een warmtepomp heeft enkel elektriciteit nodig. Via zonnepanelen kan je die stroom zelf opwekken en wanneer je ze combineert met een warmtepomp heb je een enorm energiezuinige verwarmingsinstallatie.
 • Afstelling van de warmtepomp: de juiste afstelling van de warmtepomp gebeurt door een erkend installateur. Zo zal je onnodige energiekosten vermijden.

Warmtepomp kopen: vraag en vergelijk offertes

Wil je er zeker van zijn dat je woning binnenkort over de meest geschikte warmtepomp met het juiste vermogen en afstelling beschikt? Schakel dan een erkend installateur in! Ze zullen jou advies op maat bieden en bovendien zullen ze zorgen voor de correcte plaatsing en afstelling van je warmtepomp.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs in je buurt. Zo kan je de verschillende prijzen vergelijken en een warmtepomp voor de beste prijs laten plaatsen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Warmtepomp