Inhoud
Wat is een gaswarmtepomp?
Een gaswarmtepomp is vergelijkbaar met een elektrische warmtepomp. Het is een centraal verwarmingssysteem dat jouw woning verwarmt en instaat voor jouw sanitair warm water productie, met een hoge energie efficiëntie. Maar deze warmtepomp werkt enkel op gas en ligt in het verlengde van een condenserende gasketel.
Gaswarmtepomp versus elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp is interessant voor zowel nieuwbouw als renovaties, indien de woning goed geïsoleerd is. Aangezien het hogere watertemperaturen levert dan zijn elektrische variant, past een gaswarmtepomp beter bij bestaande woningen.
Een lage buitentemperatuur heeft weinig invloed op een gaswarmtepomp ten opzichte van een elektrische warmtepomp. Ook al vriest het buiten, dan nog zal het rendement hoog blijven. Een elektrische warmtepomp verliest wel aan rendement in de winter.
Ten slotte is een gaswarmtepomp op vlak van hernieuwbare energie en verwarmingskosten aanzienlijk efficiënter dan zijn elektrische variant. Je hebt 2,5 keer meer primaire energie nodig om 1 kWh met elektriciteit op te wekken dan met aardgas. Dat betekent ook minder kosten.
Werkingsprincipe en soorten
Er bestaan 2 soorten gaswarmtepompen: de gasabsorptiewarmtepomp en de gasmotorgedreven warmtepomp. Die eerste werkt dankzij het zogenaamd absorptieproces en de tweede werkt door een gasmotor.
1. Gasabsorptiewarmtepomp
Deze werkt door bepaalde thermische processen zoals een lucht-water warmtepomp. Een gasbrander laat de druk verhogen, waardoor de vloeistof in de warmtepomp verdampt. Dankzij die verdamping wordt warmte uit de natuur gehaald. Op die manier verkrijg je een warme woning of sanitair warm water.
2. Gasmotorgedreven warmtepomp
Een gasmotor warmtepomp werkt op dezelfde manier als een elektrische warmtepomp. Het onttrekt warmte uit de natuur en verwarmt zo jouw woning of sanitair water. Het verschil is dat het door een gasmotor wordt aangedreven in plaats van een elektrisch aansluitvermogen.
Hoeveel kost een gaswarmtepomp?
Voor een gaswarmtepomp starten de prijzen gemiddeld vanaf 7.000 – 8.000 euro. De kosten voor een gaswarmtepomp zijn vergelijkbaar met die van een elektrische warmtepomp. Alleen is een gaswarmtepomp veel goedkoper in gebruik.
Premie
Je kan onder bepaalde voorwaarden, afhankelijk van de toekomstige regelgeving, genieten van premies voor je warmtepomp. Daarnaast kan je een gemeentelijke premie voor warmtepompen ontvangen. Deze premie kan je sinds 1 juli 2022 niet meer aanvragen bij Fluvius. Vanaf 1 oktober 2022 kan je de premie aanvragen via mijnverbouwpremie.be.
Als je het plaatsen van een gaswarmtepomp combineert met een ander energiebesparende maatregel. Dan kan je in aanmerking komen voor een totaalrenovatiebonus en zo voordelig genieten van hernieuwbare energie/een hernieuwbare energiebron.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze premies? Bekijk zeker de website van Vlaanderen.
Let op! Om in aanmerking te komen voor de premies moet je de warmtepomp laten plaatsen door een erkende installateur.
Rendement
Een lage buitentemperatuur heeft weinig invloed op de gaswarmtepomp. Hierdoor geniet je van een rendement tot wel 169 %.
Gaswarmtepomp plaatsen: voor- en nadelen
Het plaatsen van een gaswarmtepomp biedt zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk deze goed na te kijken vooraleer je een keuze maakt.
Voordelen
- Een gaswarmtepomp is financieel en ecologisch veel interessanter dan zijn elektrische variant. Omdat de gaswarmtepomp minder energie nodig heeft voor dezelfde output en dus een rationeel energiegebruik oplevert.
- Het heeft altijd een hoog rendement, ook bij lage buitentemperaturen. Perfect voor in de winter.
- Een gaswarmtepomp is zeker geschikt voor bestaande gebouwen waar nog verwarmingen bestaan op hoge temperatuur. Het kan kan temperaturen tot 70° graden behalen.
Nadelen
- Als je een lage energievraag hebt, is het interessant om een ander verwarmingssysteem te gebruiken. Een gaswarmtepomp is eerder geschikt voor woningen met een verwarmingsbehoefte van 8 tot 18 kWh.
- Als je geen gasaansluiting hebt, heeft het weinig zin om een gaswarmtepomp te installeren.
Meer weten over gaswarmtepompen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Een gaswarmtepomp biedt tal van voordelen voor wie over een gasaansluiting beschikt. Ze werkt quasi op dezelfde manier als de elektrische warmtepomp. Qua verbruik is dit soort warmtepomp dan weer energiezuiniger.
Schakel dus erkende installateurs in! Ze zullen jou advies op maat bieden en bovendien zullen ze zorgen voor de correcte plaatsing en afstelling van je warmtepomp.
Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs in je buurt. Zo kan je de verschillende prijzen vergelijken en een gaswarmtepomp voor de beste prijs laten plaatsen.