Hoe werkt een hoge temperatuur warmtepomp?

Een hoge temperatuur warmtepomp is een geavanceerd verwarmingssysteem dat in staat is om hogere temperaturen te produceren dan traditionele warmtepompen.

Deze technologie maakt het mogelijk om warmte op te wekken die geschikt is voor het verwarmen van ruimtes met klassieke radiatoren en voor het leveren van warm water voor sanitair gebruik. Het werkingsprincipe van een hoge temperatuur warmtepomp is vergelijkbaar met dat van andere warmtepompen, maar met enkele aanpassingen om hogere temperaturen te bereiken.

Bij een hoge temperatuur warmtepomp wordt er warmte onttrokken aan een natuurlijke warmtebron, zoals de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt vervolgens via een compressor verder opgewaardeerd tot een nog hogere temperatuur.

Het opgewarmde medium, meestal een koelvloeistof, wordt door het verwarmingssysteem geleid en geeft de warmte af aan de radiatoren of het water voor sanitair gebruik.

Een belangrijk aspect van een hoge temperatuur warmtepomp is dat het efficiënt kan werken bij hogere temperaturen, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar traditionele radiatoren nodig zijn, die doorgaans hogere aanvoertemperaturen vereisen dan vloerverwarmingssystemen.

Hierdoor kunnen woningen met bestaande verwarmingssystemen gemakkelijk overstappen op een warmtepomp zonder dat er grote aanpassingen nodig zijn aan het afgiftesysteem.

Hoge temperatuur warmtepomp

Verschil lage temperatuur versus hoge temperatuur warmtepomp

Het belangrijkste verschil tussen een lage temperatuur en een hoge temperatuur warmtepomp ligt in de maximale temperatuur die ze kunnen produceren.

Een lage temperatuur warmtepomp is ontworpen om lagere aanvoertemperaturen te genereren, meestal tot ongeveer 55°C. Deze warmte is ideaal voor systemen zoals vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren, die efficiënt werken bij deze lagere temperaturen.

Lage temperatuur warmtepompen zijn zeer energiezuinig en kunnen op een duurzame manier een aangename warmte leveren in goed geïsoleerde gebouwen.

Daarentegen is een hoge temperatuur warmtepomp in staat om temperaturen te bereiken tot wel 80°C of meer, waardoor het geschikt is voor traditionele radiatoren en andere verwarmingssystemen die hogere aanvoertemperaturen vereisen. Dit maakt het mogelijk om bestaande verwarmingssystemen te behouden bij het overstappen naar een warmtepomp, wat aardige resultaten kan opleveren en installatiekosten kan verlagen.

Warmtepompen vergelijken?
Raadpleeg onze erkende installateurs

Wanneer kiezen voor een warmtepomp met hoge temperaturen?

Een warmtepomp met hoge temperaturen is een geschikte keuze in situaties waarbij het bestaande verwarmingssysteem werkt met traditionele radiatoren of wanneer hogere aanvoertemperaturen nodig zijn, bijvoorbeeld voor het verwarmen van oudere gebouwen met minder efficiënte isolatie.

Als een woning is uitgerust met klassieke radiatoren, kan een lage temperatuur warmtepomp niet altijd voldoende warmte produceren om het gebouw op de ideale temperatuur te krijgen.

In deze gevallen biedt een warmtepomp met hoge temperaturen het grote voordeel, omdat deze in staat is om het verwarmingswater tot een hogere temperatuur te brengen en zo voldoende warmte kan leveren om de ruimtes comfortabel te verwarmen.

Wat kost een hoge temperatuur warmtepomp?

De kosten van een hoge temperatuur warmtepomp kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de warmtepomp, het merk, de installatiekosten, en eventuele extra opties.

Over het algemeen zijn hoge temperatuur warmtepompen doorgaans duurder dan lage temperatuur warmtepompen vanwege de technologie die nodig is om hogere temperaturen te bereiken. 

De prijs van een warmtepomp op hoge temperatuur ligt gemiddeld tussen 12.000 en 19.000 euro, inclusief plaatsing. 

installatie warmtepomp

Rendement 

Een warmtepomp op hoge temperatuur heeft doorgaans een lager rendement dan een gewone warmtepomp, vooral wanneer je woning goed geïsoleerd en luchtdicht is.

In goed geïsoleerde woningen is de warmtevraag lager, wat betekent dat het temperatuurverschil tussen de warmtebron (bijvoorbeeld de buitenlucht) en de gewenste afgiftetemperatuur (bijvoorbeeld voor verwarmingswater) kleiner is.

Bij een warmtepomp op hoge temperatuur is dit temperatuurverschil over het algemeen groter dan bij een gewone warmtepomp, waardoor het rendement lager uitvalt. 

Bij extreem koude temperaturen, zoals bij vriestemperaturen, daalt de COP (Coëfficiënt of Performance) van een warmtepomp op hoge temperatuur aanzienlijk, soms zelfs onder de 2.

Dit vormt voor zowel het klimaat als je portemonnee wel wat nadelen. Om een warmtepomp op hoge temperatuur rendabel te maken, is daarom een minimale isolatie van het dak en de muren en hoogrendementsbeglazing vereist.

Terugverdientijd

Door de hogere investeringskosten en het hogere elektriciteitsverbruik is de terugverdientijd van een warmtepomp op hoge temperatuur meestal langer dan bij andere warmtepompen.

In goed geïsoleerde woningen is het temperatuurverschil tussen de warmtebron en de gewenste afgiftetemperatuur kleiner, wat resulteert in een beter rendement en een kortere terugverdientijd voor een warmtepomp op lage temperatuur.

De terugverdientijd kan ergens tussen de 5 en 15 jaar liggen, afhankelijk van de energieprijzen, de isolatie van de woning en het energieverbruik.

Premies

Omdat warmtepompen bijdragen aan energie-efficiëntie en duurzaamheid, zijn er mogelijk premies en subsidies beschikbaar voor een besparing op de aanschaf van een warmtepomp.

De beschikbare premies kunnen echter variëren afhankelijk van de regio en het type warmtepomp. In sommige gevallen kunnen premies de initiële kosten van een hoge temperatuur warmtepomp aanzienlijk verlagen, waardoor de investering sneller kan worden terugverdiend.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Mijn VerbouwPremie of Fluvius. Het is daarom belangrijk om na te gaan welke premies en subsidies beschikbaar zijn in de specifieke regio waar de woning zich bevindt en om deze in overweging te nemen bij het maken van de beslissing. 

Energieverbruik

Het energieverbruik van een hoge temperatuur warmtepomp kan variëren afhankelijk van het gebruik, de buitentemperatuur en de warmtevraag in de woning.

Over het algemeen zal het energieverbruik hoger zijn dan bij lage temperatuur warmtepompen, omdat hogere temperaturen meer energie vereisen om te produceren. Een warmtepomp heeft doorgaans ongeveer 20 tot 25 procent elektriciteit nodig als aandrijfenergie om warmte te onttrekken uit water, lucht of bodem.

Dit betekent dat voor elke 10 kilowattuur bruikbare warmte die wordt geproduceerd, ongeveer 2 kilowattuur (kWh) elektriciteit wordt verbruikt.

energieverbruik warmtepomp

Is een warmtepomp met hoge temperatuur duurzaam?

Een warmtepomp met hoge temperatuur is over het algemeen minder duurzaam dan een warmtepomp met lage temperatuur. Het systeem vereist meer elektriciteit vanwege het grotere temperatuurverschil tussen de bron en de afgifte van warmte.

Hierdoor heeft het een lager rendement en resulteert het in een hoger energieverbruik. Voor goed geïsoleerde en energiezuinige woningen is een warmtepomp met lage temperatuur meestal een betere keuze, omdat deze efficiënter werkt en een duurzamere oplossing biedt.

Aandachtspunten hoge temperatuur warmtepomp

  1. Geschiktheid van je woning: overweeg een warmtepomp met hoge temperatuur alleen als je woning niet geschikt is voor een warmtepomp met lage temperatuur. Bij goed geïsoleerde woningen met energiezuinige afgiftesystemen is een warmtepomp met lage temperatuur doorgaans efficiënter en duurzamer.
  2. Hoger energieverbruik: houd er rekening mee dat een warmtepomp met hoge temperatuur meer elektriciteit verbruikt vanwege het grotere temperatuurverschil. Dit kan leiden tot hogere energiekosten en een minder milieuvriendelijke oplossing.
  3. Terugverdientijd: de investering in een warmtepomp met hoge temperatuur is doorgaans moeilijker terug te verdienen vanwege de hogere aanschafkosten en het hogere energieverbruik. Het is essentieel om de terugverdientijd zorgvuldig te berekenen en te vergelijken met andere verwarmingssystemen.
  4. Aandacht voor isolatie: een goed geïsoleerde woning is essentieel om het rendement van een warmtepomp te optimaliseren. Zorg voor voldoende isolatie in dak, muren en vloeren om warmteverlies te minimaliseren en de efficiëntie van het systeem te verbeteren.
  5. Expertise van installateur: kies een ervaren en deskundige installateur om de warmtepomp correct te installeren en af te stemmen op de specifieke behoeften van jouw woning. Een professionele installatie kan de prestaties en efficiëntie van het systeem aanzienlijk verbeteren.

Kom in contact met een expert

Wil je de mogelijkheden van een warmtepomp met hoge temperatuur verkennen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met ervaren experts op het gebied van warmtepompen.

Zij kunnen je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en woning. Ontdek de meerwaarde van een warmtepomp en maak een weloverwogen keuze voor een duurzame verwarmingsoplossing die bijdraagt aan een groenere toekomst!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Hoe warm krijg je het met een warmtepomp?

+
Met een warmtepomp kun je je huis op een comfortabele temperatuur verwarmen. De exacte maximale temperatuur die een warmtepomp kan bereiken, hangt af van het type en de specificaties van de warmtepomp. Over het algemeen kunnen warmtepompen warmte produceren met afgiftetemperaturen tussen de 30°C en 60°C. Sommige warmtepompen, zoals warmtepompen met hoge temperatuur, kunnen temperaturen boven 70°C bereiken. Het is echter belangrijk op te merken dat een hogere afgiftetemperatuur meestal gepaard gaat met een lager rendement, waardoor het energieverbruik kan toenemen.

Welke warmtepomp heeft de hoogste temperatuur?

+
Warmtepompen met hoge temperatuur hebben doorgaans de mogelijkheid om hogere afgiftetemperaturen te bereiken in vergelijking met warmtepompen met lage temperatuur. Dit maakt ze geschikt voor situaties waarin een hogere temperatuur vereist is, bijvoorbeeld voor oudere woningen met radiatoren die niet geschikt zijn voor lage temperatuurverwarmingssystemen. Warmtepompen met hoge temperatuur kunnen afgiftetemperaturen bereiken van 70°C en hoger, afhankelijk van het model en de specificaties.

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

+
Het stroomverbruik van een warmtepomp varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het systeem, de afgiftetemperatuur en de klimatologische omstandigheden. Over het algemeen heeft een warmtepomp ongeveer 20 tot 25 procent elektriciteit nodig als aandrijfenergie om warmte te halen uit water, lucht of bodem. Dit betekent dat ongeveer 2 kilowattuur (kWh) elektriciteit wordt gebruikt om 10 kilowattuur bruikbare warmte te produceren. 
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp