Wat is het vermogen van een warmtepomp?

Het vermogen van een warmtepomp is een belangrijke factor bij het efficiënt verwarmen van een woning. Bij het overwegen van de installatie van een warmtepomp is het essentieel om het juiste vermogen te bepalen om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal functioneert.

Dit vermogen wordt uitgedrukt in kW en is het maximum aan energie dat je warmtepomp je kan geven. Hoe groter je woning en hoe groter je energievraag dus hoe groter de kW van je warmtepomp dient te zijn.

Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Het vermogen wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het benodigde vermogen voor verwarming, het afgiftesysteem, de gewenste temperaturen, of het een all-electric of hybride systeem betreft, en het type warmtepomp. 

Hoe berekenen?

Om het benodigde vermogen van een warmtepomp te bepalen, zijn er verschillende methoden. Een veelgebruikte methode is het vermenigvuldigen van je gasverbruik voor verwarming met 10 en dit te delen door 1.600 stookuren*.

Een andere optie is het maken van een warmteverliesberekening van je huis. Deze berekeningen helpen bij het bepalen van het juiste vermogen voor je warmtepomp.

*Opmerking: het aantal stookuren kan variëren en is afhankelijk van de klimaatzone en het specifieke gebruikspatroon.

warmteverlies huis berekenen

Warmteverliesberekening van jouw huis maken

Een warmteverliesberekening maken voor jouw huis is van groot belang bij het kiezen van de juiste warmtepomp. Deze berekening geeft inzicht in hoeveel warmte jouw huis verliest op een gemiddelde winterdag, en op basis daarvan kan het benodigde vermogen voor de warmtepomp worden bepaald. Een nauwkeurige warmteverliesberekening zorgt ervoor dat de warmtepomp efficiënt en effectief kan verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten en een duurzame verwarmingsoplossing.

Verschillende factoren worden in overweging genomen bij het maken van de warmteverliesberekening, zoals de isolatie van de ruimte, de grootte en oriëntatie van de ramen, de aanwezigheid van kieren en spleten, en nog veel meer. Door deze gegevens te combineren met de gewenste binnentemperaturen en het gewenste comfortniveau, kan het juiste vermogen voor de warmtepomp worden bepaald.

Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft twee energieverbruikers aan boord:

Ten eerste is er het verbruik voor de werking van de warmtepomp zelf. Dit omvat de energie die nodig is voor de compressor om de warmte via de collector vloeistof te verhogen en over te brengen naar je woning. Om het verbruik van de warmtepomp te kennen, zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  1. Het totale energieverbruik in je woning, inclusief warm water, verwarming, en andere toepassingen.
  2. Het benodigde vermogen van je warmtepomp om aan de energievraag te voldoen.
  3. Het rendement van je warmtepomp, uitgedrukt in Coëfficiënt of Performance (COP).

Door het totale energieverbruik in je woning te kennen, weet je hoeveel energie de warmtepomp moet genereren (uitgedrukt in kWh).

Door deze waarde te delen door de COP, kun je het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van je warmtepomp berekenen. Om dit concept te verduidelijken, kunnen we het in een formule plaatsen en een voorbeeld geven:

Verbruik warmtepomp = totaal energieverbruik in kWh in de woning / COP

Bijvoorbeeld, als je totale energieverbruik in je woning 10.000 kWh is en de COP van je warmtepomp 4 is, dan wordt het verbruik van je warmtepomp:

Verbruik warmtepomp = 10,000 kWh / 4 COP = 2,500 kWh

Het is van cruciaal belang om het rendement en het verbruik van je warmtepomp te begrijpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke situatie. Dit helpt je niet alleen om efficiënter te verwarmen, maar ook om de energiekosten te optimaliseren en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving.

Raadpleeg bij twijfel altijd een professionele installateur om je te adviseren over de meest geschikte warmtepomp voor jouw energiebehoeften.

Vergelijk gratis offertes

Het vermogen beslist welke warmtepomp jij nodig hebt

Het benodigde vermogen van je warmtepomp speelt een cruciale rol bij het bepalen van welke soort warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning. Als je een aanzienlijk vermogen nodig hebt, zoals meer dan 10 kW, dan is een degelijke lucht/water warmtepomp een goede keuze.

Nog beter zijn geothermische warmtepompen, zoals bodem/water warmtepompen of water/water warmtepompen, die efficiënt gebruik maken van de natuurlijke warmte in de aarde of het grondwater. Deze geavanceerde systemen kunnen zelfs bij zeer lage temperaturen nog efficiënt werken, waardoor ze ideaal zijn voor grote woningen met een hoge energievraag.

Aan de andere kant, als je niet veel vermogen nodig hebt, zijn lucht/water warmtepompen en lucht/lucht warmtepompen uitstekende opties. Deze warmtepompen zijn vaak voldoende voor kleinere woningen en appartementen, waar de warmtevraag minder hoog is.

Ze zijn compact en relatief eenvoudig te installeren, waardoor ze een kostenefficiënte keuze zijn voor woningen met een lagere energiebehoefte. Het is echter essentieel om het benodigde vermogen nauwkeurig te berekenen, omdat een warmtepomp installeren met te veel vermogen niet rendabel is vanwege de hoge aankoopprijs. 

warmtepomp vermogen

Hulp nodig bij de berekeningen? Vul onderstaand offerteformulier in en krijg advies

Heb je hulp nodig bij het berekenen van het vermogen van een warmtepomp en het kiezen van de juiste oplossing voor jouw woning? Vul dan het onderstaande offerteformulier in en ontvang deskundig advies van warmtepompspecialisten.

Zij kunnen je begeleiden bij het maken van de beste keuze voor een efficiënt en milieuvriendelijk verwarmingssysteem voor de koude dagen dat aan al jouw behoeften voldoet. Neem vandaag nog de eerste stap naar een duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossing door offertes aan te vragen aan installateurs en te investeren in een warmtepomp die bij jouw woning past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp