Warmtepomp, zuinig en groen

Een warmtepomp is een energie-efficiënt en milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat steeds populairder wordt. In tegenstelling tot verwarmingssystemen die op fossiele brandstoffen werken, haalt een warmtepomp warmte uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht, grondwater of de aarde. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om een gebouw te verwarmen.

Een van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp is dat het aanzienlijk minder energie verbruikt dan traditionele verwarmingssystemen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien stoot een warmtepomp minder CO2 uit, waardoor het een groenere optie is voor het verwarmen van gebouwen.

Met de voortdurende ontwikkeling van technologieën en de groeiende bewustwording van duurzaamheid, wordt het gebruik van warmtepompen steeds aantrekkelijker. Naast het bieden van een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing, kunnen warmtepompen ook bijdragen aan het verlagen van de ecologische voetafdruk van een gebouw.

Op zoek naar een specialist?Laat je adviseren door een vakman

Warmtepomp prijs 2023: overzicht per type

Er is een aanzienlijke variatie in de kost van warmtepompen, variërend van € 2.500 tot € 24.000 (inclusief btw en installatie). Er zijn verschillende types warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen prijsklasse en reden tot aanschaf.

De goedkoopste warmtepomp vind je bijvoorbeeld in de categorie lucht-lucht warmtepompen, die al verkrijgbaar zijn vanaf € 2.500. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich geothermische warmtepompen, die kunnen oplopen tot € 24.000. In de onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de kosten per type warmtepomp:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Grond/water warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Water/water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Lucht/lucht warmtepompvanaf € 2.500
Lucht/water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 7.000

Prijzen per soort warmtepomp

De prijzen van warmtepompen kunnen variëren afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Hieronder worden de prijzen besproken van verschillende soorten warmtepompen:

Prijs geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte als energiebron. De kosten van een geothermische warmtepomp inclusief installatie beginnen doorgaans vanaf € 10.000, inclusief btw. De kosten zijn hoger vanwege de complexiteit van het installatieproces, zoals het boren van een grondlus.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. De kosten van een water-water warmtepomp variëren doorgaans van € 15.000 tot € 20.000, inclusief btw en plaatsing.

De prijs van een water-water warmtepompinstallatie is over het algemeen vrij hoog vanwege de arbeidsintensieve graafwerkzaamheden die nodig zijn voor het graven van diepe putten. Hoewel de initiële investering hoog is, bieden geothermische warmtepompen een hoog rendement, waardoor je op lange termijn aanzienlijk kunt besparen op energiekosten.

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. De kosten van een grond-water warmtepomp inclusief installatie variëren doorgaans van € 10.000 tot € 24.000, incl. btw.

Het exacte bedrag is afhankelijk van factoren zoals het type buizennetwerk (horizontaal of verticaal) en de specifieke installatievereisten. Voor een horizontaal captatienet moet je rekening houden met een kostprijs vanaf € 10.000 (exclusief btw, inclusief plaatsing), wat het goedkoper maakt dan een verticaal buizennetwerk. 

Bij een systeem met een verticaal buizennetwerk liggen de prijzen vanaf € 15.000 (exclusief btw, inclusief plaatsing) vanwege de extra kosten voor grondboringen.

kosten georthermische warmtepomp

Prijs lucht warmtepomp

Er bestaan verschillende soorten lucht warmtepompen, elk met hun eigen kenmerken en prijsklasse. De prijzen van lucht warmtepompen kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen ervan. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende soorten lucht warmtepompen besproken, samen met hun prijsvariaties:

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om de lucht in je woning te verwarmen. De kosten van een lucht-lucht warmtepomp variëren doorgaans van € 2.500 tot € 8.000, inclusief btw en plaatsing. De prijs is afhankelijk van het vermogen van de installatie en het aantal binnenunits en hun modellen (vloer-, plafond- of wandmodel). Het voordeel van een lucht-lucht systeem is dat de installatie minder ingrijpend is in vergelijking met geothermische systemen, aangezien er geen graafwerkzaamheden nodig zijn. Dit resulteert in goedkopere installatiekosten.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je cv-water, sanitair water of zelfs zwembadwater te verwarmen. De kosten van een lucht-water warmtepomp variëren doorgaans van € 7.500 tot € 12.500, inclusief btw en plaatsing.

De prijs is afhankelijk van het vermogen van de installatie en factoren zoals de grootte van de woning en de gezinssituatie. Dit type warmtepomp is over het algemeen goedkoper dan geothermische warmtepompen, aangezien er geen graafwerkzaamheden nodig zijn.

Prijs andere soorten warmtepompen

Naast lucht warmtepompen zijn er ook andere soorten warmtepompen beschikbaar, waaronder hybride warmtepompen en warmtepompboilers. Deze systemen bieden alternatieve oplossingen en een behoorlijke besparing voor verwarming en warmwatervoorziening;

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gascondensatieketel en een lucht-waterpomp. De prijs van een hybride warmtepomp ligt gemiddeld tussen € 5.000 en € 7.000 (exclusief btw, inclusief plaatsing). Afhankelijk van de buitentemperatuur levert de warmtepomp of de gasketel de warmte voor het verwarmen van je woning en sanitair water.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een systeem dat warmte uit de omgevingslucht haalt en deze gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. De prijs van een warmtepompboiler ligt al snel tegen de € 3.000, inclusief plaatsing. De exacte prijs van een warmtepompboiler is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke bepalende factor is de grootte van het waterreservoir. Voor een gezin van gemiddeld 4 personen met een typisch waterverbruik wordt meestal een reservoir met een inhoud van ongeveer 300 liter aanbevolen.

warmtepomp boiler

Hoe rendabel is een warmtepomp?

Een warmtepomp kan een rendabele investering zijn op lange termijn, maar de exacte rendabiliteit hangt af van verschillende factoren:

Premie(s) voor de installatie van een warmtepomp

Een belangrijk aspect bij het beoordelen van de rendabiliteit van een warmtepomp zijn de premies die beschikbaar zijn voor de installatie ervan.

Overheidsinstanties en energieleveranciers bieden vaak premies en subsidies aan om de aanschaf en installatie van een warmtepomp te stimuleren. Deze premies kunnen aanzienlijke besparingen opleveren en de rendabiliteit van de investering verbeteren.

Vanaf 1 juli 2022, recht op Mijn VerbouwPremie:

Een specifieke premie die van invloed kan zijn op de rendabiliteit van een warmtepomp is de Mijn VerbouwPremie. Deze premie is in België van toepassing sinds 1 juli 2022 en is bedoeld om huiseigenaren te ondersteunen bij energiebesparende maatregelen, waaronder de installatie van een warmtepomp. Het is belangrijk om de voorwaarden en vereisten van deze premie te raadplegen om te bepalen of je in aanmerking komt en hoeveel financiële steun je kunt ontvangen.

Ontvang gratis offertes

Terugverdientijd: hoe snel betaalt deze investering zichzelf terug?

Een belangrijke factor bij het beoordelen van de rendabiliteit van een warmtepomp is de gemiddelde terugverdienperiode. Dit is de periode die nodig is om de initiële investering terug te verdienen door middel van energiebesparingen.

De terugverdientijd van een warmtepomp kan variëren afhankelijk van factoren zoals de aanschafkosten, energieprijzen, energieverbruik en eventuele financiële steunmaatregelen.

Het is moeilijk om een exacte terugverdientijd te bepalen, omdat deze afhankelijk is van individuele situaties. Over het algemeen wordt geschat dat de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 7 en 15 jaar kan liggen.

Dit kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de energie-efficiëntie van de warmtepomp en de mate van energiebesparing die wordt bereikt.

Hoe kosten besparen en terugverdientijd versnellen? Tips

Om de rendabiliteit van een warmtepomp te verbeteren en de terugverdientijd te versnellen, zijn er verschillende besparingstips die je kunt overwegen:

  1. Isolatie: een goede isolatie van je woning is essentieel om warmteverlies te minimaliseren. Door te investeren in isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie, muurisolatie en dubbel glas, kun je de efficiëntie van de warmtepomp verhogen. Hierdoor zal de warmtepomp minder energie verbruiken om je woning op de gewenste temperatuur te houden, wat resulteert in lagere energiekosten.
  2. Energiezuinige instellingen: stel je warmtepomp in op energiezuinige modi en maak gebruik van geavanceerde regelingsopties. Veel warmtepompen hebben verschillende modi, zoals een eco-modus of een nachtmodus, die het energieverbruik kunnen verminderen. Daarnaast kun je ook de instellingen optimaliseren, zoals de temperatuurinstellingen en het gebruik van tijdsprogramma’s, om efficiënt energieverbruik te bevorderen.
  3. Energiebewust gedrag: naast de instellingen van de warmtepomp zelf, kun je ook bewust gedrag toepassen om energie te besparen. Denk aan het verminderen van onnodig energieverbruik, zoals het uitschakelen van verlichting in ongebruikte ruimtes en het vermijden van overmatig gebruik van warm water. Door bewust om te gaan met energie, kun je de belasting van de warmtepomp verminderen en de energiekosten verlagen.
  4. Onderhoud: regelmatig onderhoud van de warmtepomp is cruciaal om optimale prestaties te behouden. Een goed onderhouden warmtepomp functioneert efficiënter en verbruikt minder energie. Zorg ervoor dat je de aanbevelingen van de fabrikant volgt voor het onderhoudsschema en laat periodiek een professionele inspectie uitvoeren om eventuele problemen tijdig te identificeren en te verhelpen.
  5. Monitor energieverbruik: hou het energieverbruik van je warmtepomp goed in de gaten. Door het bijhouden van je energieverbruik kun je inzicht krijgen in het daadwerkelijke energieverbruik van de warmtepomp en eventuele afwijkingen of inefficiënties identificeren. Op basis hiervan kun je verdere stappen ondernemen, zoals het aanpassen van de instellingen of het raadplegen van een professional voor advies.

Door deze besparingstips toe te passen, kun je de energie-efficiëntie van je warmtepomp verbeteren en de kosten verlagen. Dit zal de terugverdientijd van je investering verkorten en uiteindelijk resulteren in meer financiële voordelen op de lange termijn

Het is belangrijk om op te merken dat de rendabiliteit van een warmtepomp sterk afhankelijk is van individuele factoren, zoals de specifieke situatie van je woning, de energie-efficiëntie van de warmtepomp, de energieprijzen en de beschikbare financiële steunmaatregelen. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen en een gedetailleerde kosten-batenanalyse uit te voeren voordat je een beslissing neemt over de installatie van een warmtepomp.

warmtepomp boiler

Warmtepomp kopen: vraag en vergelijk offertes

Interesse in de aankoop van een warmtepomp om je huis op een milieuvriendelijke manier warm te houden tijdens de koude dagen? Dan is het slim om offertes aan te vragen en advies in te winnen bij vakbekwame installateurs die actief zijn in jouw regio. 

Het vergelijken van offertes is meer dan alleen naar de prijs kijken. Het is essentieel om de kwaliteit van de aangeboden producten en diensten te beoordelen. Neem de tijd om referenties van eerdere klanten te controleren en zorg ervoor dat de installateur gecertificeerd is en voldoet aan alle relevante normen en voorschriften. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je samenwerkt met een betrouwbare professional die hoogwaardige installaties levert aan een prijs op maat. Het ontvangen van offertes en advies op maat geeft je het vertrouwen om weloverwogen beslissingen te nemen bij het kopen van een warmtepomp. 

Kortom, door offertes aan te vragen en advies te ontvangen van vakbekwame installateurs, kun je met vertrouwen de beste warmtepomp kiezen die aan al jouw eisen voldoet. Maak gebruik van deze waardevolle service en investeer in een efficiënte en duurzame warmtepompinstallatie voor jouw woning.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

+
De kosten van een warmtepomp inclusief installatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type warmtepomp, het vermogen, de merken en de specifieke installatievereisten. De prijzen van warmtepompen variëren van ongeveer € 2.500 tot € 24.000, inclusief btw en installatie. Het is belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen die is afgestemd op jouw specifieke situatie.

Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen?

+
De prijs van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is het type zonnepaneel en het vermogen ervan. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen met een hoger vermogen meer kunnen opwekken, maar ook een hogere aanschafprijs hebben.

Gemiddeld genomen kost een enkel zonnepaneel ongeveer € 670. Als je bijvoorbeeld een complete set van 10 zonnepanelen met een vermogen van 370 Wattpiek wilt aanschaffen, zou dit ongeveer € 6.900 kosten. Het is echter belangrijk op te merken dat de prijzen van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van de marktsituatie, merkvoorkeur en eventuele extra kosten, zoals installatiekosten en omvormers.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Het aantal benodigde zonnepanelen voor een warmtepomp is afhankelijk van het energieverbruik van de warmtepomp en de eigen energiebehoefte. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een zonnepanelenspecialist om de juiste dimensionering van het zonnepanelensysteem te bepalen op basis van de specifieke warmtepomp en het energieverbruik. Doorgaans varieert het aantal benodigde zonnepanelen tussen 10 en 20, afhankelijk van de situatie.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp