Wat is de levensduur van een warmtepomp?  

Om te weten of en hoe je de levensduur van jouw warmtepomp kan verlengen, weet je best eerst wat de gemiddelde levensduur is van een warmtepomp.

Zo’n warmtepomp is een echte investering, je wil hier dus heel lang van kunnen genieten. Je kiest daarom ook best voor een gekwalificeerde installateur die door een goede installatie al kan zorgen voor een lange levensduur.

De levensduur van een warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp dat je kiest. De gemiddelde levensduur van een standaard warmtepomp is tussen de 15 en 20 jaar.

Warmtepomp

Geothermische (grondwater) warmtepomp

Een geothermische warmtepomp, ook wel een aarde-water warmtepomp genoemd, heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar.

Bij deze warmtepomp-installatie werden er aardsondes in de grond geboord, deze kan je hergebruiken bij het installeren van een nieuwe warmtepomp.

Hoe lang gaat een lucht water warmtepomp mee?

Een andere soort warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. Deze is wat budgetvriendelijker en behaald ook een mooi rendement. 

De levensduur van deze lucht-water warmtepomp ligt rond de 15 jaar. Ze is heel onderhoudsvriendelijk.

Hybride en andere warmtepompen

Een standaard warmtepomp gaat gemiddeld of theoretisch 15 tot 20 jaar mee. In gunstige omstandigheden kan een warmtepomp echter langer meegaan.

vervanging warmtepomp

De levensduur van de warmtepomp is afhankelijk van allerlei factoren

Er zijn vele factoren die de levensduur van een warmtepomp beïnvloeden: het type warmtepomp, de kwaliteit, het gebruik van je warmtepomp en het onderhoud. We bespreken 2 van deze factoren in meer detail hieronder.

De kwaliteit

De kwaliteit van jouw warmtepomp is van essentieel belang voor de levensduur. Je laat deze daarom ook best zetten door een gespecialiseerde vakman. Deze vakman maakt gebruik van goede kwaliteitsmaterialen en zal ervoor zorgen dat de warmtepomp goed geïnstalleerd is.

Het onderhoud

Een regelmatig onderhoud is, zoals bij vele andere apparaten, heel belangrijk voor een langere levensduur van je warmtepomp. Laat je warmtepomp dus regelmatig controleren en onderhouden door een gespecialiseerde vakman of installateur. 

Wil je graag contact opnemen met vakmannen in jouw buurt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier offertes aan!

Levensduur van een warmtepomp verlengen [tips]

Een warmtepomp is een investering, je wilt er dan ook zo lang mogelijk van genieten. Het is hierbij belangrijk dat je de warmtepomp goed onderhoud. Hieronder geven we enkele tips om de levensduur van je warmtepomp te verlengen.

De compressor is het hart van de warmtepomp

De compressor is het hart van de warmtepomp. Dit betekent dan ook dat de levensduur van je warmtepomp gelijk staat aan de levensduur van deze compressor.

De levensduur van deze compressor kan je verlengen door niet te veel start-stop cycli op elkaar te laten volgen. Laat dus je warmtepomp aanstaan wanneer je deze nodig hebt, maar zet hem ook af wanneer je even uit huis bent of je hem niet gebruikt.

De zin van een tijdig onderhoud

Een regelmatig onderhoud is essentieel voor de levensduur van jouw warmtepomp. Het onderhoud laten doen door een professional kan ervoor zorgen dat je problemen voorkomt of dat problemen tijdig worden opgespoord. 

Je maakt best het buitenunit van je warmtepomp zelf ook regelmatig proper, zodat er zeker geen vuil of bladeren in komt. 

Een goed onderhoud kan ervoor zorgen dat je warmtepomp langer dan 20 jaar meegaat. Omwille van de investering is het dus slechts een kleine moeite om een regelmatig onderhoud te laten uitvoeren.

Wat kost een onderhoud? Hoe vaak is zo’n onderhoud nodig?

Wat is nu de prijs van zo’n regelmatig onderhoud? Je warmtepomp heeft ongeveer één keer om het jaar of om de twee jaar onderhoud nodig. Hierbij wordt er gecontroleerd of alle onderdelen van de warmtepomp nog in orde zijn en of ze dus vervangen of bijgesteld moeten worden.

Dit soort grondig onderhoud kost je dus om het jaar of om de twee jaar € 150. Je bespaart hier echter wel heel veel kosten mee. Het voorkomen van problemen en een langere levensduur van jouw warmtepomp zijn de belangrijkste voordelen van zo’n jaarlijks/twee-jaarlijks onderhoud.

Warmtepomp installateur

Investeer in een goede warmtepomp voor jouw woning! Contacteer een erkend warmtepomp installateur en krijg gratis advies

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het verlengen van de levensduur van jouw warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en extra tips te krijgen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp