Hoe luchtvochtigheid verhogen? Tips

In een vochtig klimaat kan het soms moeilijk zijn om de luchtvochtigheid te verhogen, omdat de lucht al vochtig is. Om een te lage luchtvochtigheid tegen te gaan, zijn er een aantal goede mogelijkheden en tips. De beste optie is natuurlijk een luchtbevochtiger. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid op peil blijft.

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers:

 • Stoombevochtiger
 • Koud waterverdamper
 • Ultrasone luchtbevochtiger

Indien je ook de schadelijke stoffen uit de lucht wil halen, kies je best voor een luchtwasser. Zo verhoog je de luchtvochtigheid en filter je de lucht.

Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen is door planten in de ruimte te zetten. Planten geven namelijk waterdamp af tijdens het proces van fotosynthese, wat kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit werkt vooral goed als er meerdere planten in een ruimte staan, omdat deze dan meer waterdamp afgeven.

Als je een verwarming hebt met een radiator, kun je een bakje water of natte handdoek op de verwarming zetten. De lucht die langs de warme radiator stroomt, zal de luchtvochtigheid in de ruimte verhogen.

Het is ook belangrijk om voldoende frisse lucht in de ruimte te laten circuleren door regelmatig te ventileren. Dit kan door ramen en deuren te openen, of door gebruik te maken van ventilatoren of mechanische ventilatie.

Extra ventileren kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Houd er wel rekening mee dat het ook de temperatuur kan verlagen en dat het belangrijk is om de ruimte goed te isoleren om energie te besparen.

Vergeet ook niet om regelmatig stof te verwijderen en oppervlakken te reinigen om te voorkomen dat muffe geuren ontstaan. Het is belangrijk om een gezond binnenklimaat te bemachtigen.

Verdamper

Hoe herken je te lage luchtvochtigheid?

Wat zijn de symptomen van te droge lucht en dus een te lage luchtvochtigheid in huis? Deze klachten kunnen we opdelen in 2 categorieën: tekenen van problemen in je huis en tekenen van gezondheidsproblemen bij de bewoners.

Als we kijken naar de symptomen die het huis vertoont op te lage luchtvochtigheid, zien we de volgende dingen:

 • Schade aan houten meubilair: scheuren in stoelen, tafels, …
 • Schade aan muren: scheuren in het behang, de verf en het pleisterwerk. De muren beginnen uit te drogen.
 • Kromgetrokken houten vloeren: door de koude of door de droge lucht. Houten vloeren gaan uit elkaar of trekken helemaal krom van te droge lucht.
 • Kromgetrokken raamkozijnen en deurkozijnen: deze houten kozijnen kunnen krimpen of kromtrekken door een te lage luchtvochtigheid

Kijken we dan naar de lichamelijke symptomen of de gezondheid van de bewoners, zien we dit:

 • Droge, jeukende huid
 • Gebarsten en droge lippen
 • Droog haar
 • Droge huid
 • Ademhalingsproblemen
 • Hoest door droge lucht
 • Hoofdpijn
 • Problemen met je bijholtes of sinussen: verstopping, allergieën en niezen
 • Geïrriteerde ogen
 • Statische elektriciteit en vonkjes

Bepaalde symptomen zoals niezen en hoesten kunnen ook het verspreiden van virussen vergroten. Het blijft dus enorm belangrijk om je woning genoeg te bevochtigen.

luchtbevochtiger

Luchtvochtigheid meten

Een hygrometer wordt vaak gebruikt om de relatieve luchtvochtigheid te meten in je woning. De nummering op zo’n hygrometer geeft het percentage aan van hoe vochtig het is in je woning.

De relatieve luchtvochtigheid is een maat voor de hoeveelheid vocht in de lucht in verhouding tot de hoeveelheid vocht die de lucht kan bevatten op een bepaalde temperatuur. Het is belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden, omdat een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelgroei en andere vochtproblemen. Aan de andere kant kan een te lage luchtvochtigheid leiden tot droge lucht.

Hoe stel je deze hygrometer nu precies af? Indien je van plan bent zo’n hygrometer aan te schaffen, moet je deze ook zelf afstellen. Hiervoor wikkel je de hygrometer in een vochtige doek en draai je aan het knopje achteraan. Je draait net zo lang tot de wijzer 100(%) aangeeft. Als dit het geval is kan je hem beginnen gebruiken.

De ideale vochtigheidsgraad in een huis is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. In de winter is de ideale vochtigheid tussen de 30% en 50%, terwijl in de zomer de ideale vochtigheid tussen de 40% en 60% ligt.

hygrometer

Wat zijn de oorzaken van te lage luchtvochtigheid?

De grootste oorzaak van een droge lucht in huis zijn de koude temperaturen buiten. Bij het dalen van de temperatuur buiten, zal de lucht moeite hebben vocht vast te houden.

Er zijn buiten de koude temperaturen nog een 2 andere oorzaken van een te lage luchtvochtigheid:

 • Slechte isolatie: hoe minder je woning geïsoleerd is tegen de koude, hoe groter de kans op een te lage luchtvochtigheid. Door slechte afdichtingen rond deuren, ramen en op het dak of zelfs scheuren in het metselwerk kan de koude sneller binnensijpelen. Koude, droge lucht kruipt in alle gaten en kieren dat het kan vinden!
 • Verwarming: koude lucht zorgt ervoor dat vocht wordt afgevoerd, maar de verwarming opzetten is niet de oplossing. Door de verwarming op te draaien voeg je immers geen vochtige warmte toe, het vocht dat echter nog aanwezig was zal sneller verdwijnen.

Ontvang gratis offertes

Nadelen van een te lage luchtvochtigheid

Bij een luchtvochtigheid minder dan 30 – 40% spreken we van een te lage luchtvochtigheid of droge lucht. Dit komt vooral voor in de wintermaanden omdat de lucht dan minder vocht bevat. Daarbij komt de opwarming binnenshuis, die ook niet bevorderend is voor de luchtvochtigheid.

Bij een te lage luchtvochtigheid voelt de lucht heel droog aan. Indien de luchtvochtigheid in je woning te laag is zal je er zelf last van ondervinden, maar ook je woning zal dit voelen.

De droge lucht irriteert je luchtwegen, je huid droogt sneller uit en je lippen barsten. Het prikkelt je slijmvliezen waardoor je een kriebelhoest kan krijgen en droge ogen.

Buiten onze eigen gezondheid zijn er nog een aantal andere gevolgen binnenshuis: de elektriciteit wordt statisch, de houten meubels en vloeren gaan aangetast worden en vervormen. Zelf houten muziekinstrumenten gaan er vals van klinken.

Bevochtiger van lucht

Advies nodig? Vind vochtspecialisten in jouw buurt!

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te vergaren over het verhogen van de luchtvochtigheid en de voordelen en nadelen te ontdekken. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk de werking ervan onder de knie te hebben. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Welke planten verhogen luchtvochtigheid?

+
Planten helpen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Er zijn verschillende soorten die je kunt gebruiken om meer vocht in de lucht te brengen. De meest populaire zijn kamerplanten zoals de klimop, ficus en palmen, maar ook orchideeën, vetplanten en fougères.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem