Hoe ontstaan vochtplekken?

vochtplekken-op-muur.jpg

Vochtplekken zijn een van de vele mogelijke symptomen van een vochtprobleem. Een vochtplek kan in sommige gevallen zelfs de aard van het vochtprobleem verraden.

Zo wijst een vochtplek onderaan de muur vaak op een probleem met opstijgend of optrekkend vocht. Ook in de kelder kom je zo’n vochtplekken regelmatig tegen.

Zit de vochtplek hoger op de muur? Dan kan dat betekenen dat je te maken hebt met doorslaand vocht. Dat is regenwater dat via een beschadigde of poreuze gevel naar binnendringt. Ook een lekkend dak, of een lekkende dakgoot kan doorslaand vocht binnen laten.

Vochtplekken veroorzaakt door condensatievocht vind je vooral terug in vochtige ruimtes. Bijvoorbeeld je badkamer, keuken of slaapkamer.

Vochtplekken die vormen door condens tref je ook geregeld aan onder en rond ramen. Condens zet zich namelijk af op koelere oppervlakken. Een raam is een ideale ondergrond. Ook muren en plafonds kunnen vochtplekken door condens vertonen, zeker wanneer ze aan de koelere kant zijn.

Ook lekkages kunnen vochtplekken doen verschijnen. De vochtplekken zitten dan rond het lek, in de buurt van bijvoorbeeld een beschadigde leiding.

Een vochtspecialist kan je helpen bij het achterhalen van de oorzaak van het vochtprobleem.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Welke mogelijkheden om vochtplekken te bestrijden?

Tref je vochtplekken aan in huis? Dan laat je het onderliggende vochtprobleem best zo snel mogelijk aanpakken. De vochtplekken verwijderen heeft weinig zin als het probleem blijft aanslepen. Enkele methodes om vochtplekken in huis te bestrijden.

Vochtplekken badkamer

Een vochtplek in de badkamer is doorgaans het resultaat van een probleem met condensatievocht. Tijdens het douchen of baden ontstaat heel wat waterdamp. De luchtvochtigheid in badkamers is dan ook relatief hoog.

Kan dat vocht niet uit de ruimte ontsnappen? Dan zet het zich af op koele oppervlakken en vormt het condens. Je ziet condens vaak op spiegels en ramen verschijnen tijdens het douchen. Dat is op zich niet abnormaal. Het probleem ontstaat pas wanneer er te veel condens is, en te weinig ventilatie.

Een eenvoudige manier om vochtplekken in de badkamer te vermijden, is dan ook betere ventilatie. Je kunt manueel verluchten door dagelijks tweemaal ramen en deuren een kwartiertje te openen.

In sommige gevallen volstaat bovenstaande oplossing niet. Een mechanisch ventilatiesysteem installeren kan dan nodig zijn.

Let wel, condens kan ook het gevolg zijn van een ander vochtprobleem. Zo komen bijvoorbeeld lekkages ook vaak voor in de badkamer. Een vochtspecialist kan analyseren waar het vocht vandaan komt.

Vochtplekken plafond

Een vochtplek op het plafond is vaak het resultaat van een lek. Dat lek kan in de ruimte boven het plafond zitten, maar ook in het dak. Zelfs een lekkende dakgoot kan voor vochtplekken in huis zorgen.

Je laat het lek best opsporen door een lekdetectiebedrijf. Zij beschikken over het nodige materiaal om de locatie van het lek te achterhalen. Dat zonder de muren open te moeten breken.

Een loodgieter zal een lekkende leiding of afvoerbuis herstellen. Een lekkend dak of dakgoot is een taak voor een dakwerker.

Naast lekkages kunnen vochtplekken ook op het plafond verschijnen bij doorslaand vocht of een probleem met condensatievocht.

Vochtplekken muur

Vochtplekken in het midden van de muur zijn vaak het gevolg van doorslaand vocht. Doorslaand vocht dringt binnen via een beschadigde of poreuze gevel. Het is dus een kwestie van de gevel en de waterwerende werking te herstellen.

Gebarsten of beschadigd voegwerk laat je herstellen. Andere scheuren of openingen in de gevel moeten worden gedicht.

Eens de gevel weer in goede staat is, kun je die laten impregneren. Daarvoor behandelt een vochtspecialist de gevel met een impregneermiddel.

Is impregneren geen optie, of is de gevel te zwaar aangetast? Dan zul je de buitenmuren opnieuw moeten bekleden. Kies voor gevelbekleding met waterdichte eigenschappen, bijvoorbeeld sierpleister of kunststof.

Vochtplekken onderzijde van een muur

Een vochtplek op de onderzijde van de muur wijst doorgaans op opstijgend vocht. Je treft dergelijke plekken aan op de begane grond, of in de kelder. Opstijgend vocht ontstaat in woningen die niet beschikken over een (degelijke) waterkering.

Een eerste optie is dan ook het onderkappen van de woning. Bij deze methode verwijdert een vakman de onderste laag van de muren om plaats te maken voor een waterkering. Onderkappen is een ingrijpende, maar doeltreffende oplossing.

Een alternatief is het injecteren van de muur. Daarvoor spuit een vochtspecialist een speciale gel in de onderkant van de aangetaste muren. De gel verhardt, en vormt een barrière voor het opstijgend grondvocht.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe moet je vochtplekken verwijderen

Vochtplekken-bestrijden.jpg

Eens het vochtprobleem is aangepakt, kun je de uitstraling van de getroffen ruimte herstellen. Een vochtplek op de muur of het plafond verwijderen doe je op deze manier.

  • Laat de muur of het plafond eerst en vooral drogen. In sommige gevallen verdwijnt de vochtplek volledig zodra de muur is opgedroogd. Maar zolang een oppervlak vochtig is, heeft het geen zin de vochtplek te verwijderen. De vochtplek zal na enkele dagen of weken terugkomen.
  • Loslatend behang of pleisterwerk moet je verwijderen. Onder de aangetaste muurbekleding kunnen vochtplekken en schimmels zitten. Vochtplekken en schimmel onder het behang kun je nu eenmaal pas verwijderen wanneer je het behang hebt losgemaakt.
  • Verwijder eventuele schimmel die op of rond de vochtplek groeit. Met een droge doek krijg je doorgaans de meeste schimmel van de muren.
  • Reinig het oppervlak met een mengsel van water, bleekmiddel en ontvettend wasmiddel. Wrijf zeker niet te hard om te vermijden dat eventuele verf loskomt.
  • Droog het oppervlak na de reiniging opnieuw met een propere, droge doek.
  • Heeft het vocht het oppervlak doen barsten of scheuren? Dan moet je de schade herstellen. Vaak kom je al een heel eind met plamuurmiddel. Bij ernstige beschadigingen moet je de muur opnieuw laten stuken.
  • Je kunt achteraf het oppervlak opnieuw bekleden of behangen.

Vochtplekken overschilderen

Het kan verleidelijk zijn een vochtplek simpelweg te overschilderen. Op die manier hoef je er tenminste niet meer naar te kijken. Die ‘oplossing’ is echter sterk af te raden. Je pakt daarmee het onderliggend probleem niet aan. De vochtplek komt bovendien gewoon terug.

Een vochtprobleem kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Een aanslepend probleem brengt de bouwkundige constructie van je woning in gevaar.

Pak dus eerst en vooral het vochtprobleem aan. Vervolgens laat je de muur opdrogen, en reinig je de muur met bovenstaande stappen. Zodra de muur volledig is opgedroogd, kun je die opnieuw beschilderen.

Met vochtwerende verf geef je de muren en het plafond een extra laagje bescherming tegen vocht.

Let wel, dit is geen oplossing voor een vochtprobleem. Bij condensatievocht in bijvoorbeeld de badkamer kan vochtwerende verf wel enigszins bijdragen aan de oplossing.

schilderen-over-voormalige-schimmelplekken.jpg

Vraag hulp aan erkende vochtbestrijders

Laat een vochtprobleem niet aanslepen. Laat je met raad en daad bijstaan door ervaren vochtspecialisten. Zo verzeker je dat het vochtprobleem met de meest doeltreffende aanpak wordt verholpen. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes van erkende vochtexperts. Dan rest jou enkel nog het uitkiezen van de beste oplossing voor jouw situatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding