Heb je last van zwarte schimmel in huis?

Zwarte-schimmel-herkennen-op-een-muur.jpg

Zwarte schimmel is gemakkelijk te herkennen aan de zwarte schimmelvormige donkere vlekken en bevinden zich zowat overal op vochtige plaatsen: woonkamers, keukens, badkamers en slaapkamers.

Is zwarte schimmel gevaarlijk? Ja! Zwarte schimmel vermenigvuldigt zich sneller en agressiever dan andere soorten. Vooral de muren en het plafond zijn gevoelig voor vochtproblemen. Het is schadelijk voor je woning en je gezondheid en daarom is het noodzakelijk om de zwarte schimmel zo snel mogelijk te verwijderen.

Zwarte schimmel tast vooral de luchtwegen aan. Het zorgt voor ademhalingsproblemen en allergische reacties.

Zwarte schimmel verwijderen is niet zo gemakkelijk. Je kan de zwarte schimmel zelf verwijderen, maar het is handiger om deze klus overlaten aan een vochtexpert.

Wat is het verschil tussen zwarte schimmel en witte schimmel?

Over het algemeen is witte schimmel gemakkelijker te verwijderen dan zwarte schimmel. Witte schimmel blijft op het oppervlak van de muur en zwarte schimmel dringt veel sneller door in het oppervlak. Maar of het om witte of zwarte schimmel gaat, de consensus onder specialisten is dat ze allen verwijderd zou moeten worden, liefst zo snel mogelijk.

 Zwarte schimmel: oorzaken + gevolgen

Zwarte schimmel

Hoe ontstaat zwarte schimmel nu? Zwarte schimmel ontstaat door een vochtprobleem. De verschillende oorzaken kunnen zijn: opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. Maar hoe weet je met welk vochtprobleem je te maken hebt? Hier zijn enkele mogelijke situaties:

1. Zwarte schimmel onderaan op de muur

Als de zwarte schimmel zich grotendeels onderaan je muren op het gelijkvloers bevindt en de vlekken zich naar boven lijken te verspreiden, maar je hebt op die plaats geen waterleidingen lopen, dan gaat het waarschijnlijk om opstijgend vocht. 

2. Zwarte schimmel in kamerhoeken, andere koude plekken, …

Komt de zwarte schimmel niet enkel onderaan je muren voor, maar verschijnen ze ook achter kasten, in kamerhoeken, aan ramen en op andere willekeurige koude plekken? Dan heb je wellicht te maken met condensatievocht. Deze zwarte schimmel komen meestal voor in de badkamer. 

3. Zwarte schimmel aan buitenomgeving

Heb je last van zwarte schimmel op de muur van je slaapkamer, woonkamer, …? En grenst die muur aan de buitenomgeving? Dan zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Als het gaat om zwarte schimmel die langzaam naar boven trekken, zal je te maken hebben met opstijgend vocht.

Komt de zwarte schimmel niet op meerdere plekken aan je muur voor? Dan kan je te maken hebben met doorslaand vocht. Maar het kan evengoed ook condensatievocht zijn. In deze situatie slaat warme lucht neer op koude oppervlakken zoals ramen en plafonds.  

Als je voorgoed van zwarte schimmel af wil zijn, moet je de juiste diagnose stellen van je vochtprobleem. Daarvoor kan je terecht bij een vochtexpert.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel?

Laat je zwarte schimmel in huis onbehandeld? Dan houdt dat gevaren in voor je gezondheid en de staat van je woning. Deze micro-organismen verspreiden mycotoxinen, een schadelijke stof voor je gezondheid.

Wanneer je langdurig blootgesteld wordt en deze stof regelmatig inademt, kan je last krijgen van verschillende symptomen. Denk aan jeuk, geïrriteerde longen, allergische reacties (astma), pijn aan zenuwen en gewrichten, irritaties aan de slijmvliezen, misselijkheid,… Vooral voor mensen die al kampen met chronische ziektes of een verzwakt immuunsysteem kan zwarte schimmel dodelijk zijn.

Zwarte schimmel zal zich dieper nestelen in de muren en het plafond waardoor ze uiteindelijk materialen als behang- en pleisterwerken, gipsplaten en hout hevig zullen aantasten en verwoesten. Onder de juiste omstandigheden kan de zwarte schimmelvorming zich snel verspreiden en een doffe geur in huis veroorzaken.

Zwarte-schimmel-schadelijk-voor-je-huis.jpg

Kostprijs van zwarte schimmel

Aangezien zwarte schimmel gevaarlijk is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen.

De kosten voor het verwijderen van zwarte schimmel zijn ongeveer gelijklopend met andere schimmelsoorten. Zwarte schimmel is de ergste vorm van schimmel die er bestaat. De materiaalkosten voor het verwijderen van zwarte schimmel zijn in de totaalprijs berekend.

De materialen dat een vochtexpert nodig heeft zijn: bleekmiddel, borstels en beschermingsmiddelen. Je mag rekenen op minimum van € 50 om de professional te laten komen en een gemiddelde kostprijs van ongeveer € 150 tot € 200 voor een dag werk. Prijs kan afwijken afhankelijk van de ernst van de schimmel.

Hieronder vind je enkele geschatte kosten voor het inhuren van een vochtexpert voor het bestrijden van zwarte schimmels:

TaakomschrijvingGemiddelde prijsTijd
Zwarte schimmel verwijderen uit wanden en plafond in een grote ruimte€ 50 – 2501 – 8 uren
Volledige verwijdering van de zwarte schimmel op muren en plafond€ 800 – 10001 – 5 dagen

Bestrijding van vochtuitslag?

Dat zwarte schimmel schadelijk is voor je gezondheid, is geen geheim. Daarom moet je zo snel mogelijk zwarte schimmel bestrijden.

In principe kan je zelf zwarte schimmel verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot zijn. Zwarte schimmel kan je verwijderen op volgende manieren:

  • Soda

Een mengsel van soda en water. Maak een oplossing van 1 liter water en een schepje soda. Hiermee kan je de zwarte schimmels wegschuren. 

  • Javel

Los 250 ml javel op in een emmer water. Breng de oplossing aan op de zwarte schimmel en laat het mengsel goed inwerken. Hierna kan je de schimmel voorzichtig wegvegen. 

  • Wasmiddel

Deze methode is vooral geschikt voor glazen, betegelde en andere niet-poreuze oppervlakken. 

  • Ammonia

Met ammonia kan je zwarte schimmel verwijderen. Dit middel is agressief en uitsluitend te gebruiken op glazen of betegelde oppervlakken. 

  • Schoonmaakazijn

Je kan ook schoonmaakazijn combineren met gewone keukenazijn.  Azijn is een effectief middel tegen zwarte schimmel.

Wees wel voorzichtig bij het toepassen van deze methodes. Sommige middelen zijn bijtend. Het is belangrijk om altijd handschoenen te dragen om huidirritatie te voorkomen. Daarnaast draag je best een mondkapje, ongeacht welk middel je gebruikt.

Bij het verwijderen van schimmel komt er in één keer een enorme hoeveelheid schimmelsporen vrij en dit kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Gaat het over een grote hoeveelheid zwarte schimmel in huis? Of heb je al last van bepaalde luchtwegaandoeningen? Dan raden wij jou aan om deze klus te laten klaren door een expert. De vochtexpert kan je bijkomend ook adviseren over waarschijnlijke oorzaken van zwarte schimmel en hoe je in de toekomst verdere vochtproblemen kunt voorkomen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe houd je zwarte schimmel weg?

Zijn zwarte schimmel gevaarlijk voor jouw gezondheid? Ja! Hieronder vind je tips en methodes om schimmels zoveel mogelijk te voorkomen:

Tip 1: Ventileren

Zwarte schimmel op de muur kan ook ontstaan door een slechte ventilatie en een tekort aan zonlicht.

De belangrijkste tip om vochtproblemen en zwarte schimmel te voorkomen is om te ventileren. Dit kan je doen met een afzuigsysteem, door te luchten of door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Als je niet ventileert, ontstaat er condensatievocht op de muur.

Tip 2: Droog je was buiten

Laat de was drogen waar veel ventilatie is. Het is niet een goed idee om je was te laten drogen in de badkamer of in huis. Doordat de damp van de drogende was in de lucht komt ontstaat er condensatievocht op vochtige oppervlakken. En dit zal wederzijds ervoor zorgen dat je met een schimmel en vochtprobleem zit. Liefst zou je moeten zorgen voor natuurlijke ventilatie. Denk aan de klassieke waslijn in de tuin. 

Was buiten hangen

Tip 3: Ventileer je slaapkamer

Zorg dat je elke dag je slaapkamer ventileert om vochtproblemen en schimmel te voorkomen. Laat doorheen de dag je raam openstaan voor verse lucht. Indien je niet genoeg ventileert, ontstaat er op jouw muren vocht en kunnnen de schimmels gaan verkleuren. Het is een efficiënte manier op vochtproblemen te verkleinen. Als je niet je raam openzet, krijg je vochtplekken op de koude delen van je slaapkamer en creëer je condensatievocht. 

Tip 4: Zorg voor een droge kelder

Schimmels groeien het best in een vochtige omgeving zoals een kelder. Een vochtige kelder zorgt voor een doffe geur en vochtproblemen. Deze situatie kan leiden naar optrekkend vocht.

Tip 5: Zorg voor een werkende afzuigkap in de keuken

Een goede werkende afzuigkap is belangrijk om vochtplekken en schimmel te voorkomen. Het is een slim idee om je ventilatiesysteem en afzuigkap goed te laten controleren.

Zwarte-schimmel-op-de-muur-min.jpg

Een vochtexpert inschakelen? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Last van zwarte schimmel in huis? Zwarte schimmel verwijderen? Besparen op de kosten? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvend prijsvoorstellen en advies in je regio. Het is verstandig om contact op te nemen met verschillend vochtexperts voor je een keuze maakt.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om het onderliggende vochtprobleem vast te stellen en te behandelen. Het is niet genoeg om alleen maar de zwarte schimmel te verwijderen. Als het onderliggende vochtprobleem niet opgelost geraakt, zal de schimmel weer terugkomen. Een vochtexpert weet hoe hij dergelijke problemen het beste kan aanpakken. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding