Hoe ontstaat schimmel in de slaapkamer?

Wanneer schimmel aanwezig is, wil dit zeggen dat je slaapkamer een vochtige ruimte vormt. Schimmelvorming is kenmerkend voor vochtproblemen in de slaapkamer.

Schimmels verspreiden zich snel door middel van hun sporen. Schimmelsporen zijn van nature aanwezig in de buitenlucht. Door een raam of deur in huis open te zetten kunnen deze schimmelsporen naar binnen waaien. Op zich zijn ze niet schadelijk, maar in vochtige omgevingen zullen ze wel tot ontwikkeling komen.

Er bestaan verschillende vochtgerelateerde oorzaken. De oorzaken worden hieronder één voor één gedetailleerd toegelicht.

Op zoek naar een specialist in jouw buurt?
Vraag hier gratis jouw offertes!

Oorzaak 1: Condensatie / Slechte ventilatie

Wanneer schimmelproblemen zich voordoen, ligt de oorzaak vaak bij condensatievocht. Door slecht te ventileren, produceer je een grote hoeveelheid vocht in je kamer. Doordat dit vocht niet weg geraakt krijg je te maken met vochtproblemen in de slaapkamer.

Slaapkamers hebben meestal lagere temperaturen in vergelijking met andere ruimtes in huis, wat leidt tot condens op muren, ramen en het plafond. Vooral in de maanden oktober tot en met april is de kans groot dat condensatie gevormd wordt. Als dit vocht lang aanwezig blijft, creëert dit een ideale broedplaats voor schimmels.

Schimmel raam slaapkamer

Oorzaak 2: Doorslaand vocht

Schimmel in de slaapkamer kan ook veroorzaakt worden door een extern vochtprobleem.

Wanneer je buitengevel beschadigd is geraakt omwille van doorslaand vocht, kan dit vocht in de muur terechtkomen. Slijtage of barsten zijn voorbeelden van schade die leiden tot doorslaand vocht. De gevel zal het vocht niet voldoende kunnen tegenhouden en het uiteindelijke gevolg is dat de binnenmuren vochtig worden.

Over het algemeen zal je slaapkamer vatbaarder zijn voor doorslaand vocht, omdat de slaapkamerruimte meestal op een hoger verdiep gelegen is. Hogere verdiepingen vangen meer regen. Dit betekent een grotere kans op schimmelvorming.

Oorzaak 3: Opstijgend vocht

Een ander bestaand extern vochtprobleem is opstijgend vocht. In tegenstelling tot doorslaand vocht zal dit type vocht eerder ontstaan op lagere verdiepingen. Het ontstaat meestal doordat grondwater de woning binnendringt. Slaapkamers gelegen op het gelijkvloers zullen in dit geval problemen ervaren.

Je kan opstijgend vocht makkelijk herkennen aan de vocht -en schimmelplekken die zich vormen onderaan de muren of op de vloer.

Oorzaak 4: Lekkage

Er kunnen zich schimmels ontwikkelen als gevolg van lekkages. Enerzijds kan je problemen ervaren in de vorm van daklekkages. Het gevaar van zo’n lek in jouw dak is dat het kan blijven voortbestaan omdat je geen vochtplekken kan waarnemen.

Anderzijds kunnen ook kapotte dakgoten en lekkende omlijstingen van ramen leiden tot schimmelvorming.

Indien je slaapkamer gelegen is onder het dak en de muren daar vochtig worden, brengt dit schimmels met zich mee.

Oorzaak 5: Woonvocht

Je voert dagelijks activiteiten uit in huis waarbij water betrokken is: douchen, de vaatwas doen, koken enzovoort. Het vocht dat ontstaat door deze activiteiten noemt men woonvocht. Zelfs door simpelweg te ademen en te transpireren creëren mensen vocht in huis.

Woonvocht vormt een probleem wanneer het de woning niet kan verlaten, omwille van gebrekkige ventilatie. Dit woonvocht condenseert daardoor tegen slaapkamermuren en het plafond, waar schimmels vrij spel krijgen.

Schimmel in kamer

Oplossingen om je slaapkamer schimmelvrij te maken en te houden

Om de structuur van je huis en je gezondheid te beschermen is het belangrijk je slaapkamer schimmelvrij te krijgen en te houden. Er bestaan verschillende methoden om schimmel van de muren te verwijderen, maar om schimmel in de slaapkamer definitief uit te roeien zal je eerst het onderliggende vochtprobleem moeten aanpakken.

1. Tijdelijke oplossingen

Je kan zelf aan de slag gaan als je schimmel van de muren wil verwijderen. Het is hierbij belangrijk in gedachten te houden dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Schimmels zullen op dat moment niet meer zichtbaar zijn, maar het schimmelprobleem blijft wel aanwezig.

Opgelet! Bij elk van deze toepassingen is het van belang water te gebruiken, zodat je de sporen van de schimmels niet inademt.

Javel

Als je beslist javel te gebruiken, los dan 25 ml van dit product op in één liter water. Breng deze oplossing aan op de schimmelplekken en laat dit een nachtje drogen. Is de schimmel nog niet verdwenen? Herhaal de procedure dan nog eens. Voorzie een goede ventilatie zodat chloordampen niet ingeademd worden.

Soda

Je kan een soda-oplossing maken door 6 gram soda op te lossen in één liter water. Spuit deze oplossing op de schimmelplekken en wrijf met een harde borstel de schimmel van de muren.

Antischimmel product

Wanneer het niet lukt om schimmel in de slaapkamer te verwijderen met één van bovenstaande middelen, kan je een antischimmel product proberen. Er zijn verschillende soorten in de handel verkrijgbaar die een effectieve werking hebben. Voorzie ook hier een goede ventilatie bij gebruik van deze producten. Lees aandachtig de instructies op de verpakking en draag beschermende kledij, handschoenen en een mondkapje.

Schimmel verwijderen slaapkamer

2. Permanente oplossing

Je bent pas verzekerd van een schimmelvrije slaapkamer als je een specialist inschakelt. Deze experts in vochtbestrijding zorgen ervoor dat de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt wordt zodat schimmel niet kan terugkeren.

Wanneer de vochtproblemen ontstaan door doorslaand vocht, voorzien zij een oplossing door het beschadigde voegwerk te herstellen en de gevel te impregneren. Indien de oorzaak opstijgend vocht is, zullen ze de muur injecteren met een vochtwerend middel.

Ontvang je graag advies en offertes op maat van jouw situatie?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

3. Belang van ventilatie

De eenvoudigste wijze om schimmel in de slaapkamer te voorkomen en te bestrijden, is door goed te ventileren. Wanneer de slaapkamer regelmatig verlucht wordt, kunnen schimmels niet meer verder groeien.

Soms is enkel de ramen openzetten niet genoeg: als er meer vochtige lucht binnenkomt dan buitengaat, krijgen schimmels nog steeds de kans zich verder te verspreiden. Om zeker te zijn dat je slaapkamer zuivere binnen lucht krijgt, plaats je best een ventilatierooster of investeer je in een mechanische ventilatie.

Extra ventilatietips

Wat kan je doen om vocht in je slaapkamer te voorkomen?

  • Zet ’s ochtends het raam open in jouw slaapkamer gedurende een halfuurtje.
  • Laat ventilatieroosters in jouw slaapkamerraam plaatsen.
  • Voorzie een badkamerventilator.
  • Gebruik een wasemkap in je keuken.
  • Bij het drogen van de was komt veel vocht vrij. Laat je was daarom best niet drogen in de slaapkamer.

Gevolgen van schimmel in de slaapkamer

Het spreekt voor zich dat het verblijven in een vochtige slaapkamer schadelijk is voor de gezondheid. Wanneer je slaapkamer te maken krijgt met schimmelvorming brengt dit gezondheidsklachten teweeg. Door sporen van schimmels in te ademen, kunnen allergische reacties en diverse problemen met de luchtwegen ontstaan. Enkele voorbeelden van klachten zijn hoesten, neusverkoudheid en benauwdheid. Langdurige blootstelling aan schimmel in de slaapkamer kan zelfs leiden tot chronische luchtwegenklachten.

Professioneel advies en hulp nodig? Vind de beste specialist in jouw regio

Hoe langer je wacht om het vochtprobleem aan te pakken, hoe meer schimmels zich zullen verspreiden. Schakel professionele hulp in die je helpt bij het vinden van de onderliggende oorzaak.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend info, advies en offertes aanvragen om vocht- en schimmelproblemen in jouw slaapkamer aan te pakken. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding