Last van witte schimmel in huis?

extreem-vorm-van-witte-schimmel-op-de-muur.jpg

Witte schimmel is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten schimmels. Deze soort schimmels leven in een natte of muffe omgeving en komen vaak voor in een vochtige omgeving, maar kan evengoed ook groeien op dood plantmateriaal, stof, voedsel en andere organische materialen. Zag je ooit kleine schimmelplekjes op je plant zitten?

Schimmels ontstaan wanneer opstijgend grondwater, een vochtprobleem op je muur dus, reageert met de chemische stoffen die in het bouwmateriaal van je muur zitten.

Door zijn witte kleur is hij ook niet altijd even gemakkelijk te detecteren. Witte schimmel wordt liefst zo snel mogelijk aangepakt. De groei van deze schimmel kan ook voor structurele problemen zorgen in je huis, zeker als het gaat om gipsplaten of houten balken. Naast witte schimmels bestaan er ook andere schimmels, zoals zwarte schimmels. Deze zijn makkelijker te herkennen.

Indien je witte schimmels wil verwijderen op de buitenmuren, breng je best een schimmelwerende verflaag aan. 

Hieronder vind je een overzicht van hoe verschillende witte schimmelsoorten ontstaan. Hoe je ze identificeert en hoe je ze best aanpakt.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!
 1. Hoge vochtigheidsgraad

Schimmels groeien snel bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid stijgt tot boven een gemiddelde van 60 %, is dat voor de witte schimmel de ideale voedingsbodem om zich verder te ontwikkelen. Dit wordt ook wel het condensatieproces genoemd. 

In de meeste gevallen komt de schimmel voor in badkamers en keukens. Meestal gaat het ook om ruimtes met een slechte ventilatie.

Er bestaan kleine tricks om de vochtigheid binnen te bestrijden. Zo kan je jouw was buiten hangen en laten drogen, jouw ramen regelmatig openzetten, enzovoort.

 1. Vochtige muren en plafonds

In andere gevallen kunnen doorslaand of opstijgend vocht zorgen voor schimmelproblemen. Schimmels zullen altijd terugkeren. Daarom is het belangrijk om het vochtprobleem grondig te behandelen. Schimmels groeien goed op een vochtige ondergrond en kunnen hierdoor flink in omvang toenemen.

Omdat de voedingsbodem van de schimmelgroei vochtig blijft, zullen de schimmels blijven bestaan. Het vocht zoekt nieuwe droge plekken om zich aan vast te hechten. 

Bij een niet geïmpregneerde gevel zal doorslaand vocht via de buitenmuren naar binnen dringen. 

 1. Schimmel op ramen en raamkozijnen

Schimmel aan ramen of raamkozijnen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan ventilatie of beschadigingen. Het regenwater kan naar binnen sijpelen en zorgt voor witte schimmelvorming op de muren.

 1. Schimmel door lekkages

Als je last hebt van lekkage, zie je meestal schimmel op de muren verschijnen. Iedereen heeft weleens te maken met lekkage. Maar het is belangrijk om tijdig lekkages te herkennen, op te sporen en te herstellen. 

Want als je bijvoorbeeld met een slechte onderhouden dakgoot zit, kan het regenwater binnendringen en witte schimmel veroorzaken. Ook andere lekkages, zoals een defecte rioolbuis, kan leiden tot schimmelsporen op de muren.

Hoeveel kost het om witte schimmel te verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van witte schimmel zijn ongeveer gelijklopend met andere schimmelsoorten. De kosten zijn afhankelijk van de getroffen zone en de ernst van het probleem. De materiaalkosten voor het verwijderen van witte schimmel zijn in de totaalprijs inbegrepen. 

Een schimmel expert heeft materialen nodig zoals: bleekmiddel, borstels en beschermingsmiddelen. Je mag rekenen op minimum van € 50 om de vochtexpert te laten komen en een gemiddelde kostprijs van ongeveer € 150 tot € 200 voor een dag werk. De duur van de totale klus is afhankelijk van de ernst van de schimmel. 

Witte schimmel in huis verwijderen is extreem belangrijk. Is witte schimmel gevaarlijk? Ja, want na verloop van tijd kan het voor gezondheidsproblemen zorgen.

Hieronder vind je enkele geschatte kosten voor het inhuren van een vochtexpert:

Taakomschrijving Gemiddelde prijs Tijd
Schimmel verwijderen uit wanden en plafond in een grote ruimte € 50 – 250 1 – 8 uren
Volledige verwijdering van schimmel op muren en plafond € 800 –  1.000 1 – 5 dagen
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Salpeterzuur versus witte schimmel

Er bestaat een andere type schimmel: salpeterzuur. Veel mensen verwarren salpeteruitslag met witte schimmel. Deze uitslag ontstaat als gevolg van optrekkend vocht. Salpeterzuur ontstaat door een combinatie van vochtproblemen en chemische elementen in het grondwater. Daarbij reageert het chemisch element ammoniak op het kaliumcarbonaat in het metselwerk. Dit zorgt voor de witte, pluizige uitslag, zowel aan de binnenkant als buitenkant van je woning. Dit was bijvoorbeeld te vinden in oude stallen van boerderijen.

Salpeterzuur trekt vocht aan, waardoor de muur nog vochtiger wordt. Dit kan zich dan omvormen tot schimmelsporen. Salpeterzuur is schadelijk voor de gezondheid. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

 • Brandwonden
 • Weefselbeschadiging
 • Ademhalingsproblemen
 • Duizeligheid·     

Om salpeterzuur te verwijderen, moet je de luchtvochtigheid in huis aanpakken. Zo voorkom je dat het schimmelspoor snel terugkeert.  Meestal starten we met een uitvoerige lucht- en geuronderzoek om de luchtvochtigheid en het salpetergehalte te meten.

Daarna is het belangrijk om de witte schimmel op de muren te verwijderen. De eerste stap in dit proces is de muurbekleding verwijderen. Daarna is het belangrijk om aanwezige schimmelsporen zoveel mogelijk van de muur af te borstelen. Vervolgens reinig je de muur met chemische bestrijdingsmiddelen. 

Deze middelen zijn in verschillende winkels of bouwmarkten verkrijgbaar. Hou ook rekening met de nodige veiligheidsmaatregelen zoals het dragen van handschoenen, een mondmasker en een veiligheidsbril.

Wat is het verschil tussen witte schimmel en zwarte schimmel?

Bij zwarte schimmel zie je langzaamaan zwarte stipjes verschijnen. Na een tijdje groeien de zwarte stipjes uit tot donkere vlekken. Zwarte schimmel is de meest voorkomende schimmelsoort. Binnenshuis vind je zwarte schimmel vaak op muren en isolatiemateriaal.  Zwarte schimmel tast vooral de luchtwegen aan. 

In eerste instantie kan je last krijgen van lichte klachten, zoals hoesten of niezen, maar naderhand kunnen de klachten verergeren met geïrriteerde longen of allergische reacties (astma) tot gevolg. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen zwarte en witte schimmel. Witte schimmel is te herkennen aan de pluizige en draderige structuur. Deze schimmel komt meestal voor op voedsel en muren. Witte schimmel verspreidt zich razendsnel en kan leiden tot structurele schade aan je huis.

schimmel-in-de-muren.jpg

Witte pluizige schimmel op muur: alle oplossingen en tips

Van zodra je schimmelsporen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het beste wat je kan doen, is starten met een uitvoerig lucht- en geuronderzoek om de luchtvochtigheid en het salpeter gehalte te meten. 

Vervolgens op zoek gaan naar waar het vocht vandaan komt. Het is van essentieel belang om schimmel bij de bron aan te pakken. Je doet daarvoor best beroep op een expert. 

Als je schimmel zelf wilt verwijderen is het belangrijk dat je dit op een veilige manier doet. Draag zeker steeds handschoenen, mondmasker en een veiligheidsbril. Ventileer de ruimte goed en hou je deuren dicht om verspreiding te vermijden. 

Witte schimmel kan je zelf verwijderen op de volgende manieren:

 1. Verwijder de muurbekleding.
 2. Reinig de muur met azijn, soda of bleekwater. Je verdunt de producten met water en vervolgens scrub, borstel of steek je de schimmel zo goed mogelijk van de muur af. 
 3. Herhaal het proces. Laat de producten intrekken op de muur. Daarna kan je de behandeling nog een paar keer herhalen. Dit zal leiden tot het verwijderen van schimmel op je muren.
Met-een-spons-de-schimmel-wegvegen.jpg

Offertes vergelijken van professionals in de buurt? Ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Witte schimmel kan je zelf verwijderen. Bovendien loop je bij doe-het-zelf schimmelverwijdering altijd het risico dat je de verontreiniging verspreidt en jezelf blootstelt aan giftige schimmel, wat kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Witte schimmel in huis ondervonden? Wil je snel en eenvoudig erkende vakmannen vinden? Vergelijk gratis de experts in jouw regio voor het oplossen van jouw schimmelprobleem. Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat van schimmel- en vochtspecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding