Wat is de beste luchtvochtigheid in je slaapkamer?

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht en wordt procentueel uitgedrukt. Dat komt doordat bij het bepalen van de vochtigheidsgraad ook telkens rekening wordt gehouden met de maximale luchtvochtigheid die een ruimte of woning aankan.

Bij hogere temperaturen neemt de luchtvochtigheid in huis toe. Bij kouder weer daarentegen heb je een lagere luchtvochtigheidsgraad en het gevoel van een droge lucht. Het is belangrijk dat de lucht in balans blijft zodat je van een goede nachtrust kan blijven genieten.

Wat is de ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer? Deze schommelt tussen 40 % en 60 %. Op die manier voorkom je slaapproblemen en eventueel verdere gezondheidsklachten.

Luchtvochtigheid in de slaapkamer meten

Je kan de vochtigheid in jouw slaapkamer meten met behulp van luchtvochtigheidsmeter of hygrometer. Door de meting uit te voeren in het midden van de slaapkamer krijg je de meeste relevante waarden. Via een hygrometer kom je te weten of een ruimte te droog of net te vochtig is, en te warm of te koud is.

Na het meten weet je dus beter hoe het gesteld is met de vochtigheid in jouw slaapkamer. Daarna kan je verdere stappen ondernemen om de ideale luchtvochtigheid in jouw slaapkamer te bereiken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een specialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Nadelen van te vochtige slaapkamers

Wanneer je jouw slaapkamer onvoldoende ventileert, kan er een hoge luchtvochtigheid in de ruimte ontstaan. Niet alleen onvoldoende ventilatie ligt aan de oorzaak. Onze lichamen stoten dagelijks zo’n twee liter water uit. Die dagelijkse vochtproductie kan ervoor zorgen dat de lucht in jouw slaapkamer veel vocht bevat.

Door het verhoogde percentage aan vocht in een ruimte krijgen schimmels de kans om te groeien en zich verder uit te breiden. De aanwezigheid van schimmels kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals luchtwegproblemen en andere klachten. Een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer is rampzalig voor mensen met reuma en astma.

Ook je lichaam reageert op een hoge luchtvochtigheid. Dat kan zich onder meer uiten in nachtelijk zweten. Door het overmatig transpireren wordt je matras vochtig en zo kan schimmel zich vormen. Dit kan ook gebeuren bij een hoofdkussen.

Vooral bij materialen die niet bestand zijn tegen langdurige vochtigheid moet je oppassen. Want dan is de kans op schimmelvorming groot.

Hoe behandelen?

Te veel vocht en schimmels in huis zijn schadelijk voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk de luchtvochtigheid in de slaapkamer terug op een normaal niveau te krijgen en te houden.

Regelmatig je huis verluchten en een goede ventilatie voorzien is een eerste stap. Door simpelweg al een paar keer per dag de ramen op een kier te zetten, kan je de luchtvochtigheidsgraad in jouw slaapkamer verbeteren.

Als de natuurlijke manier van ventilatie niet voldoende is en je slaapkamer is nog steeds te vochtig, kan je overwegen een luchtontvochtiger aan te schaffen. Zo’n ontvochtiger bevat een ventilator die vochtige lucht aanzuigt, het vocht verdampt en vervolgens een droge lucht in de kamer blaast. Dit apparaat zorgt voor een gezonde hoeveelheid vocht in de lucht van je kamer.

Luchtvochtigheid slaapkamer verlagen

Nadelen van te weinig vocht in de slaapkamer

We spreken van een te lage luchtvochtigheid in huis wanneer ze lager ligt dan 40 %. De lucht in de slaapkamer is in dat geval te droog. Die droge lucht in huis kan zorgen voor een resem aan gezondheidsklachten.

Wanneer je slaapkamer te weinig vocht bevat, kan je last krijgen van geïrriteerde luchtwegen. Dat komt doordat je ’s nacht te droge lucht inademt, en er vervolgens teveel vocht verdampt in je neus, keel en longen. Je kan dan ’s ochtends wakker worden met een geïrriteerde keel en/of een droge mond.

Naast een droge keel kan je last krijgen van keelpijn, prikkels in de keel en ogen, hoesten enzovoort. Als je al deze klachten ’s nachts ervaart kan dit leiden tot een verminderde kwaliteit van je nachtrust.

Bovendien kunnen virussen zich makkelijker verspreiden in een onvoldoende vochtige kamer. Je kan daardoor sneller een verkoudheid of griepje ontwikkelen.

Op zoek naar een vochtexpert?
Vind hem bij jou in de buurt

Hoe behandelen?

Heb je enkel in de winter last van een te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer? Dan is het al voldoende om de verwarming uit te zetten. Ook een keramiek waterbakje aan de verwarming hangen kan helpen. Daardoor verdampt het water langzaam en droogt de lucht niet uit.

Je ramen op een kier zetten om de kamer te verluchten is ook een oplossing, net zoals bij het behandelen van een te hoge luchtvochtigheid. Het zal wel meer effect hebben in de zomer, omdat de buitenlucht in dit seizoen meer vocht bevat.

Helpen bovenstaande oplossingen niet of onvoldoende voor een ideale luchtvochtigheid voor je slaapkamer? Dan kan je een luchtbevochtiger of waterverdamper plaatsen. Beide toestellen zetten water om in nevel die opgenomen wordt door de lucht.

Tip: Zet planten in je kamer. Planten vullen de ruimte met zuurstof en helpen de lucht vochtig te houden.

Luchtvochtigheid in slaapkamer controleren

Hoe kan je nu controleren of de vochtigheid in jouw slaapkamer in orde is? Eerder werd al gezegd dat je de luchtvochtigheid in de slaapkamer kan opvolgen met een hygrometer.

Als je een digitale variant gebruikt, kan je ook controleren wat de precieze hoeveelheid vocht in de lucht is door de relatieve vochtigheid te berekenen.

Tegenwoordig worden veel digitale hygrometers geleverd met een bijhorende app. Dit is een handige manier om veranderingen in de luchtvochtigheid die zich kunnen voordoen op te slaan en bij te houden. Als je wil controleren of de door jou aangebrachte veranderingen effect hebben op de luchtvochtigheid, kan je dat dan makkelijk via de app met hygrometer-functie opvolgen.

Gezonde luchtvochtigheid slaapkamer

Advies nodig? Vind vochtexperten in jouw buurt

Vraag gerust extra info en advies aan een specialist. Laat de luchtvochtigheid in je slaapkamer controleren en verzeker jezelf van een optimale gezondheid en nachtrust.

Vraag via onderstaand formulier naar 1 of meerdere offertes bij een vocht- en ventilatiespecialist in jouw buurt. Ontvang gratis advies en reken op een oplossing op jouw maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem