Prijs EPDM dakbedekking

De prijs van EPDM dakbedekking is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Type van het dak
 • Oppervlakte van het dak
 • Soort dakbedekking

Een goede richtprijs voor EPDM dakbedekking is zo’n €50 per vierkante meter. Als we het totale kostenplaatje onder de loep nemen, mag je rekenen op bedragen tussen €1.300 en €1.700 rekenen als je de dakbedekking zelf plaatst en tussen €1.400 en €1.900 als je de dakbedekking laat plaatsen door een professionele dakdekker. De kosten kunnen natuurlijk altijd oplopen navenant de extra werkzaamheden die erbij komen kijken.

Ontvang gratis offertes

Wat is een EPDM dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubber en staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer en is een soort EPDM rubberfolie. Het is een vrij prijzige dakbedekking, maar wel een investering op lange termijn voor platte daken die zich dubbel en dik terugbetaalt. Het materiaal kent een lange levensduur en vraagt weinig onderhoud. Bovendien kan EPDM dankzij z’n elastische eigenschappen uitzetten bij weersveranderingen, waardoor het ten allen tijde intact blijft.

Waarom EPDM dakbedekking plaatsen?

Er zijn tal van voordelen van EPDM dakbedekking:

 • Lange levensduur (zo’n 40 tot 50 jaar)
 • Elastisch: zal niet scheuren of beschadigen
 • Onderhoudsarm tot zelfs onderhoudsvrij
 • Blijft beloopbaar
 • Makkelijk te plaatsen
 • Geschikte ondergrond voor groendak

Hoe EPDM aanbrengen

EPDM of roofing?

Roofing is een andere soort dakbedekking dan EPDM. Het is vervaardigd uit bitumen, een soort aardolie. Aan die aardolie wordt nog polyester of glasvlies toegevoegd en zo verkrijg je roofing. Het materiaal is duurzaam en bestand tegen alle soorten temperaturen. Bovendien valt de kostprijs goed mee, gaat het lang mee en vraagt het weinig onderhoud. We onderscheiden 2 soorten bitumen: APP (Atactisch PolyProleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen).

Maar waar zitten de verschillen precies tussen EPDM en roofing? Een eerste verschil is de manier waarop de materialen bevestigd worden. Roofing wordt gebrand en EPDM wordt vastgelijmd, met een ballastlaag aangebracht of mechanisch bevestigd.

De verschillende manieren waarop ze bevestigd worden, hebben ook hun invloed op de naadloosheid. EPDM heeft een groot voordeel ten opzichte van roofing en dat is het in een keer gelegd kan worden. Het risico op lekken ligt bijgevolg een pak lager.

Een laatste maar niet onbelangrijk verschil zit ‘m in het prijskaartje. Ruw geschat kost roofing tussen €40 en €60 per vierkante meter, bij EPDM schommelen de prijzen tussen €50 en €80.

Hoe EPDM aanbrengen?

In het geval van kleine daken kan EPDM naadloos aangebracht worden. Voor grotere daken dient de EPDM op maat gemaakt te zijn.

Je kan het werk best opsplitsen in 3 stappen:

 • Stap 1: voorbereidend werk
 • Stap 2: EPDM folie plaatsen
 • Stap 3: afwerken

Soms valt het voor dat je de oude dakbedekking eerst moet verwijderen. Bij de effectieve plaatsing van EPDM dakrubber breng je een kimfixatie aan in de hoeken om krimpen en scheuren te voorkomen.

EPDM plaatsen kan op 3 verschillende manieren:

 • Vastlijmen
 • Met ballastlaag
 • Mechanisch bevestigen

Wanneer je EPDM gaat vastlijmen, lijm je de EPDM folie vast aan de ondergrond. Het is mogelijk om dat zowel rechtstreeks op de isolatieplaten te doen als op de onderliggende dakbedekking.

Een van de voordelen van EPDM aanbrengen met ballastlaag is dat het heel snel vooruit gaat. De ballastlaag, die in de meeste gevallen uit grind bestaat, komt simpelweg over de EPDM te liggen.

Mechanische bevestiging is de derde en laatste optie. Dat gebeurt aan de hand van inductie. Het is mogelijk om dat langs de zijkanten te doen, maar eveneens langs de onderplaten. De afwerkingsfase is misschien wel de meest belangrijke fase, zeker als je waterlekken wil vermijden. De EPDM folie moet als het ware gevulkaniseerd worden op de kimfixatie. Voor de randen wordt er dan weer gebruik gemaakt van vormfolie als EPDM dakfolie.

Kan ik een EPDM dakbedekking zelf plaatsen?

Het is mogelijk om EPDM dakbedekking zelf te leggen. Je spaart er logischerwijs kosten mee uit. De kostprijs zal zo’n €100 à €200 voor doe het zelver lager liggen dan in vergelijking met wanneer je een beroep doet op een professionele dakdekker.

EPDM dak reinigen

Gezien het feit dat EPDM dakbedekking onderhoudsarm is, heeft dat ook een positieve uitwerking op de reiniging ervan. De harde ondergrond leent zich perfect tot afspuiten met de hoge drukreiniger op een vlotte manier. Het brengt ook geen extra werk of kosten met zich mee.

Veelgestelde vragen over EPDM

Kan EPDM ook gelegd worden op hellende daken?

Ja, dat kan. Op voorwaarde dat de hellingsgraad het toelaat natuurlijk.

In welke kleuren is EPDM dakbedekking allemaal te verkrijgen?

De kleuren die het meest voorkomen zijn zwart, wit en grijs.

Kan EPDM gecombineerd worden met zonnepanelen?

Ook dat kan, zowel op platte daken als op hellend dak. In de meeste gevallen wordt een dragende structuur aangebracht die zorgt voor een perfecte verspreiding van het gewicht over de totale omvang van de zonnepanelen.

Is EPDM waterdicht?

EPDM zou dat in principe moeten zijn, als de afwerking feilloos uitgevoerd wordt tenminste. Als je een vakman inschakelt om de dakbedekking voor z’n rekening te nemen, dan ben je volledig zeker dat de dakbedekking op punt zal staan en dus ook waterdicht zal zijn.

Is EPDM beloopbaar?

Dankzij de elastische vorm blijft EPDM beloopbaar. Je hoeft in geen geval te vrezen dat het EPDM rubber scheurt of kreukt wanneer je erover loopt.

Is EPDM hittebestendig?

EPDM is absoluut hittebestendig en ook dat heeft het te danken aan de elastische vorm. Met een EPDM dakbedekking ben je overigens bestand tegen alle soorten weersomstandigheden.

Op zoek naar een EPDM dak op maat? Ontvang gratis offertes

Wanneer je van plan bent om een EPDM dakbedekking te (laten) plaatsen, moet je in elk geval eerst alle mogelijke opties afgaan. Je doet er dan ook goed aan om zoveel mogelijk gratis offertes op te vragen. Enkel en alleen op die manier krijg je een duidelijk zicht op het totale kostenplaatje en ben je er zeker van dat je voor de beste deal gaat en je niet laat ‘oplichten’.

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPDM dakbedekking