Geothermische warmtepomp

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Werking geothermische warmtepomp

Een geothermische pomp haalt warmte uit de grond en verwarmt daarmee het gebouw. De pomp zelf kan de warmte comprimeren. De temperatuur in de grond kan dus lager zijn dan de gewenste binnentemerpatuur. Een warmtepomp drukt eigenlijk alle warmte samen en warmt daarmee de ruimte op. Een geothermische warmtepomp doet dat door de warmte uit de aarde te trekken. Dit kan zowel door verticale captatie als door horizontale captatie:

  • Verticale captatie: Bij verticale captatie wordt er een hele diepe put gegraven en wordt de warmte diep uit de grond gehaald. Hiervoor heb je minder oppervlak nodig. De plaatsing van een geothermische pomp met verticale captatie is wel iets moeilijker. Het boren van de put waar de installatie in moet komen moet met grote apparatuur gebeuren. De plaats waar de put moet komen moet dus bereikbaar zijn met een vrachtwagen...
  • Horizontale captatie: Bij horizontale captatie wordt de warmte uit heel het oppervlak van het terrein gehaald.

Prijs geothermische warmtepomp

De prijs van een geothermische warmtepomp is hoger dan die van een andere warmtepomp. Voor verticale captatie loopt die prijs al snel op tot een goede €30.000. Dan moet er namelijk een diepe put geboord worden, en deze boring kost wel geld. Bij horizontale captatie kost zo'n warmtepomp al snel €15.000.