Hoe werkt een verticale warmtepomp (geothermie)? 

Een verticale warmtepomp, ook bekend als een geothermische warmtepomp, is een systeem dat gebruikmaakt van de constante temperatuur van de bodem of grondwater op dieptes van enkele tientallen tot honderden meters onder het aardoppervlak om een gebouw te verwarmen en te koelen.

Het maakt gebruik van de aardwarmte die daar opgeslagen is om warmte aan het gebouw te onttrekken in de winter, en om warmte af te voeren uit het gebouw in de zomer.

Deze methode maakt het een zeer efficiënte en duurzame manier van verwarmen en koelen.

Hoe werkt een verticale warmtepomp?

 1. Boringen: bij een verticale warmtepomp wordt een reeks verticale boorgaten in de grond geplaatst, meestal op het terrein rond het gebouw. Deze boorgaten kunnen tientallen tot honderden meters diep zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de warmtebehoefte van het gebouw.
 2. Bodemlus: in de boorgaten worden kunststof buizen geïnstalleerd, ook wel bodemlussen genoemd. Deze buizen zijn gevuld met een warmtegeleidende vloeistof, meestal een mengsel van water en antivries. 
 3. Warmtewisselaar: de verticale lussen zijn verbonden met een warmtepomp binnenin het gebouw. In de warmtepomp stroomt de warmtegeleidende vloeistof door een warmtewisselaar. Hierbij wordt de warmte uit de bodemlus overgedragen op een koelvloeistof in het warmtepompsysteem. 
 4. Compressie: vervolgens wordt de druk van de koelvloeistof verhoogd door middel van compressie. Dit proces verhoogt de temperatuur van de koelvloeistof aanzienlijk.
 5. Warmteafgifte: de opgewarmde koelvloeistof wordt door een warmtewisselaar geleid, waardoor de vrijgekomen warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem van het gebouw, zoals vloerverwarming of radiatoren.
 6. Koeling: in de zomer kan het proces worden omgekeerd om het gebouw te koelen. De warmtepomp onttrekt dan warmte uit het gebouw en voert deze via de bodemlus af naar de grond.
Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs

Wat is de prijs voor een verticale diepteboring? 

Een water/water-warmtepomp heeft een startprijs vanaf € 20.000, wat aanzienlijk hoger is in vergelijking met andere warmtepomptypen. Dit komt doordat dit type warmtepomp het meest complexe grondwerk vereist.

Er moeten namelijk twee putten geboord worden tot de ondergrondse waterlaag: één om het water omhoog te pompen en een andere om het water na gebruik weer terug te pompen. 

Als je ervoor kiest om je volledige verwarmingssysteem te vernieuwen, bijvoorbeeld bij een grondige renovatie of een nieuwbouwproject, moet je rekening houden met extra kosten bovenop de prijs van de warmtepomp zelf.

Dit omvat onder andere de prijs van een boiler, het afgiftesysteem (zoals radiatoren of vloerverwarming), en eventuele accessoires, zoals slimme sturing.

Het is belangrijk om vooraf grondig onderzoek te doen en mogelijk advies in te winnen bij gespecialiseerde installateurs om te bepalen welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie en behoeften.

Hoewel water/water-warmtepompen een duurder initiële investering vereisen, kunnen ze op lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren en een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing bieden.

Verticale diepteboring huis tekening representatie

Alle voor- en nadelen van een geothermische warmtepomp met verticale boring op een rijtje 

Voordelen 

 • Zeer goed seizoensrendement: een verticale warmtepomp heeft een hoog rendement gedurende alle seizoenen. Dit komt doordat de ondergrondse temperatuur relatief stabiel blijft en zorgt voor een constante warmtebron.
 • Ideaal voor woningen met een kleine grondoppervlakte: omdat verticale systemen gebruikmaken van boorgaten in plaats van uitgebreide horizontale sleuven, zijn ze geschikt voor huizen met beperkte buitenruimte.
 • Bijna overal toepasbaar: verticale warmtepompen kunnen op diverse locaties worden geïnstalleerd omdat ze flexibel zijn in de rangschikking van de boorgaten, waardoor ze kunnen worden aangepast aan verschillende eigendomgroottes en -indelingen.
 • Onderhoudsvrij en lange levensduur: eenmaal geïnstalleerd, vereisen verticale warmtepompen minimaal onderhoud en hebben ze een lange levensduur, vooral wat betreft de ondergrondse componenten.
 • CO2-neutraal: de werking van een warmtepomp produceert minimale uitstoot van broeikasgassen, vooral wanneer deze wordt aangedreven door hernieuwbare elektriciteit, waardoor het een milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossing is.

Nadelen 

 • Hoge kosten voor de benodigde boringen: het boren van de gaten voor de verticale warmtewisselaar kan duur zijn vanwege de gespecialiseerde apparatuur en arbeid die nodig is.
 • Verticale captatie kost ongeveer twee keer zoveel als een horizontaal captatienet: de installatiekosten voor een verticale warmtepomp zijn doorgaans hoger in vergelijking met horizontale systemen.
 • Soms is een vergunning nodig voor het uitvoeren van grondboringen: afhankelijk van lokale regelgeving en milieueisen, kan het nodig zijn om vergunningen te verkrijgen voor het boren van de boorgaten.
 • Goed dimensioneren is van groot belang om een efficiënte werking te garanderen: het is essentieel om het systeem correct te ontwerpen en de juiste grootte te kiezen om de efficiëntie te maximaliseren en mogelijke problemen te voorkomen.
 • Boringen moeten op minimumafstand van elkaar geplaatst worden: een juiste afstand tussen de boorgaten is noodzakelijk om interferentie te vermijden en de prestaties van het systeem te behouden.

Vergelijk gratis offertes

Verticale of horizontale grondboring kiezen? [Checklist] 

Bij het kiezen van een warmtepomp voor je woning is het belangrijk om te beslissen tussen een verticale en horizontale grondboring.

Beide systemen, die bekend staan als verticale en horizontale warmtepompen, halen warmte uit de grond om je huis te verwarmen en te koelen. Hoewel ze een aantal vergelijkbare voordelen bieden, zijn er ook verschillen die van invloed kunnen zijn op je keuze.

1. Beschikbare ruimte 

De hoeveelheid beschikbare ruimte rondom je woning is een belangrijke overweging. Bij voldoende ruimte is een horizontale warmtepomp vaak een goede keuze, omdat een horizontaal captatienet ongeveer één meter onder de grond wordt geplaatst.

Als er beperkte ruimte is, kan een verticale warmtepomp de beste oplossing zijn, waarbij er in de diepte wordt gewerkt met putboringen. Houd er rekening mee dat putboringen meestal duurder zijn.

2. Kostprijs 

De prijs speelt ook een cruciale rol bij de keuze tussen een verticale en horizontale warmtepomp. Het plaatsen van een horizontaal captatienet is vaak goedkoper dan het uitvoeren van putboringen voor een verticale warmtepomp.

Als het mogelijk is om een horizontale warmtepomp te installeren, kan dit de meer budgetvriendelijke optie zijn.

3. Rendement (COP- waarde) 

Het rendement van de warmtepomp, vaak uitgedrukt als de Coëfficiënt of Performance (COP), is een belangrijke overweging.

Over het algemeen heeft een verticale warmtepomp het hoogste rendement. Daarom is de prijs van een verticale warmtepomp vaak hoger.

Het is aan de consument om te beslissen of het hogere rendement de hogere prijs rechtvaardigt.

rendement en energieverbruik warmtepomp

Een verticale warmtepomp door erkende installateurs laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en krijg meerdere offertes op maat van specialisten uit jouw regio 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies van erkende installateurs voor een verticale warmtepomp. Vergelijk prijzen en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Een deskundige installateur helpt je bij het kiezen van de juiste warmtepomp die perfect past bij jouw woning en behoeften, voor een duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossing.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp