Wat is een horizontaal captatienet? 

Een horizontale warmtepomp maakt gebruik van een horizontaal captatienet om warmte uit de grond te halen. Hierbij worden kunststof buizen onder de grond geplaatst waar vloeistof doorstroomt.

Dit wordt door de warmte van de bodem op natuurlijke wijze verhit. Zo heeft dit de capaciteit om een huis te verwarmen en kan bovendien zorgen voor passieve koeling. 

geothermische warmtepomp

Benodigde oppervlakte of grootte 

Bij deze aanpak worden de buizen op een diepte van minstens anderhalve meter horizontaal in de bodem ingebracht. Deze diepte zorgt ervoor dat de grond van nature vorstvrij en voldoende warm is.

In tegenstelling tot de verticale lussen van een verticaal captatienet, heeft een horizontaal captatienet een hogere benodigde oppervlakte. Dit oppervlak beslaat doorgaans de grootte van het woonoppervlak, maar kan oplopen tot ongeveer twee keer de grootte van de woning. Dit ligt gemiddeld tussen de 200 en 400 vierkante meter.

Het is van cruciaal belang om het buizennetwerk nauwkeurig te dimensioneren, aangezien een te kleine omvang kan leiden tot bevriezing van de vloeistof in de buizen.

Om dit te voorkomen, kan extra antivriesvloeistof worden toegevoegd. Echter, dit heeft als nadeel dat de vloeistof viskeuzer wordt en moeilijker te circuleren is. Dit resulteert in een hoger energieverbruik van de pomp, wat uiteindelijk het rendement van het systeem doet afnemen.

Bij een ondergedimensioneerd buizennetwerk bestaat er dus een risico dat de investering niet volledig kan worden terugverdiend.

Onttrekkingsvermogens per type grond 

Het type grond dat je hebt is een belangrijke factor. In onderstaande tabel kan je het ontrekkingsvermogen voor jouw type grond bekijken. Bodem met grondwater heeft de hoogste warmteonttrekkingscapaciteit omwille van de temperatuur van die bodem.

Type GrondWarmteonttrekkingscapaciteit (W/m²)
Droge zanderige bodem10 – 15
Vochtige zanderige bodem15 – 20
Droge leemachtige bodem20 – 25
Vochtige leemachtige bodem25 – 30
Bodem met grondwater30 – 35
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Wat is de prijs voor een horizontaal captatienet? 

De totale prijs van een grond-water warmtepomp wordt voornamelijk beïnvloed door het type buizennetwerk (captatienet), namelijk horizontaal of verticaal captatienet. Bij de installatie van horizontale captatie moet je rekening houden met een startprijs van € 10.000 (excl. btw, inclusief installatie).

kosten warmtepomp rekenmachine

Waarop letten bij een horizontale captatie? 

Bij de keuze voor een horizontale warmtepomp is het essentieel om ervoor te zorgen dat het captatienet optimaal gebruik kan maken van energiebronnen in de natuur. Om dit te bereiken, is het belangrijk om geen terrassen of tuinhuizen te plaatsen boven gebieden waar het captatienet is geïnstalleerd.

Ook is het verstandig om te voorkomen dat diepwortelende bomen (zoals eiken, beuken, kastanjes, etc.) worden geplant in de tuin, en te zorgen voor een maximale aanplantdiepte van 50 cm.

Een open grasveld biedt doorgaans de beste omstandigheden om het captatienet optimaal te laten functioneren en warmte op te vangen uit de natuur. Zo bekom je het hoogst mogelijk rendement voor jouw captatienet.

Bovendien is horizontale captatie ook een goede basis voor de installatie van vloerverwarming

Een geothermische warmtepomp door een erkend installateur laten plaatsen? Ontvang meerdere offertes op maat van specialisten 

Ben je geïnteresseerd in het installeren van een geothermische warmtepomp, maar wil je eerst grondig geïnformeerd worden voordat je een beslissing neemt? Je kunt nu eenvoudig een stap verder gaan en jezelf nog beter voorbereiden op deze duurzame investering.

Via ons offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van ervaren installateurs die gespecialiseerd zijn in geothermische warmtepompen.

Het aanstellen van een deskundige biedt het voordeel dat de installatie van je warmtepomp volgens de regels van de kunst verloopt. De specialisten kunnen je voorzien van advies op maat zodat je de beste keuze kan maken naargelang jouw situatie. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoe groot moet een captatienet zijn?

+
Een horizontaal captatienet omvat leidingen die op een diepte van minstens 50 cm worden geïnstalleerd, maar bij voorkeur op een diepte van meer dan 1,5 meter. De benodigde ruimte is ongeveer gelijk aan de oppervlakte van je woning. Voor een woning van 200 m² zou dit dus een horizontaal captatienet vereisen van ten minste 200 m².

Hoe diep moet je graven voor een warmtepomp?

+
Voor horizontale captatie wordt er doorgaans gegraven op een diepte van ongeveer 1,2 meter. Deze gronddiepte moet verspreid worden over een aanzienlijke oppervlakte om het captatienet effectief te kunnen plaatsen. Het nauwkeurig dimensioneren van de diepte en het oppervlak is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het warmtepompsysteem optimaal kan functioneren en duurzame verwarmings- en koelingsoplossingen kan bieden.

Wat kost een diepteboring?

+
De prijs van een diepteboring hangt af van verschillende factoren waaronder de samenstelling van de grond, de diepte, de inbegrepen werken en de installateurs. De prijs ligt tussen de 4.000 en 6.500 euro. Maar het hogere rendement zal er voor zorgen dat dit snel terugverdiend is.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp