Wat is een brine-water warmtepomp?

Wat is dat nu precies, zo’n brine warmtepomp? Een brine warmtepomp gebruikt aardwarmte als hernieuwbare bron van energie. Deze aardwarmte zal zorgen voor duurzame verwarming, warm water en koeling in jouw woning.

De warmtepomp werkt met een bodemwarmtewisselaar die de opgeslagen energie uit de aardbodem onttrekt en inzet voor een constant en comfortabel woonklimaat. De warmtepomp zelf wordt idealiter gemaakt van pv panelen. Het gasverbruik wordt met 60% verminderd door het gebruik van deze pv panelen. 

Het verschil tussen een brine-water en water-water warmtepomp

Het verschil tussen een brine/water warmtepomp en een water/water warmtepomp ligt in de inhoud van de bron. Een brine/water warmtepomp gebruikt water plus een antivriesmiddel, terwijl bij een water/water warmtepomp gebruik gemaakt wordt van enkel water.

In een brine/water warmtepomp zit dus antivries, een voorbeeld is glycol, dit antivries is bedoeld om te voorkomen dat het bronwater veranderd in ijs. Er zijn verschillende soorten antivries die kunnen gemengd worden met water, een aantal voorbeelden zijn: propyleenglycol, ethyleenglycol, … In de praktijk wordt ook bietensap gebruikt als antivries middel.

deskundige installeert warmtepomp

Wat kost een brine of gesloten bron warmtepomp?

De prijs voor een brine warmtepomp is best hoog in vergelijking met andere warmtepompen. De kostprijs voor het systeem variërt tussen de 13.500 en 20.500 euro, inclusief installatie.

Waarom is zo’n brine/water warmtepomp nu zoveel duurder dan een andere soort warmtepomp? Dit komt door de arbeidsintensievere installatie.

Diepteboringen of gaten in de grond zijn nodig voor het aanleggen van horizontale of verticale buizen. De kosten van het horizontale systeem liggen minder hoog omdat er minder diepe gaten in de grond geboord moet worden.

In de tabel hieronder geven we nog eens een overzicht van de prijs per type warmtepomp: 

Type warmtepompsysteemGemiddelde prijzen brine/water warmtepomp (inclusief installatie)
Horizontale bodemcollectoren € 13.500 tot € 15.000 
verticale bodemcollectoren € 17.000 tot € 20.500 


Wil je de exacte prijs weten of een voorbeeld prijs krijgen van een brine/water warmtepomp in jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Vergelijk gratis offertes

Rendement en situatie van je huis bepalen de prijs

Het prijskaartje wordt bepaald door een aantal keuzes die je maakt voor het aanschaffen van een warmtepomp. Deze keuzes hebben we hier voor jou even op een rijtje gezet:

 • Het rendement is een belangrijke factor die de prijs van je warmtepomp bepaald. Een brine/water warmtepomp heeft een hoog rendement. Deze warmtepomp haalt warmte uit de aardlaag op 110 meter diepte door gaten in de grond. Temperaturen van 12°C moeten verhoogd worden naar kamertemperatuur. Het rendement van een verticaal systeem is hoger dan een horizontaal systeem. Dit komt doordat hoe minder diep je gaat, hoe kouder de grondtemperatuur is, hoe meer je dus moet verwarmen.
 • Wat is de situaties van jouw huis? Heb je een grote tuin en ben je bereid deze op de schop te nemen om een brine warmtepomp te leggen? In dat geval kan je kiezen voor een horizontaal buizenstelsel. Is dit niet het geval, heb je geen grote tuin of wil je niet heel je tuin ombouwen, dan is een verticaal systeem een betere optie voor jou.
Daikin warmtepomp

Alle soorten brine-water warmtepompen op een rijtje. Wat is de beste brine warmtepomp? 

De leidingsystemen kunnen op verschillende manieren aangelegd worden: horizontaal of verticaal. Er zijn daarom ook 2 soorten brine warmtepompen:

 • Verticale collectoren.
 • Horizontale collectoren.

We bespreken ze hieronder in meer detail met jou.

1. Horizontale bodemcollector

Een horizontale bodemcollector als bron voor een brine warmtepomp bestaat uit buizen van kunststof op 1 tot 2 meter diepte. Deze liggen, zoals de naam het zelf al zegt, horizontaal onder de grond.

Een voordeel van horizontale collectoren is dat ze in het tussenseizoen snel de warmte van de bodem overnemen.

Deze collectoren zijn een goede keuze als je veel ruimte hebt: een grote tuin of veel eigen grond. De leidingen liggen dichter onder de grond dus de installatie is relatief eenvoudig.

2. Verticale bodemcollector

Een brine warmtepomp met pv panelen en een verticaal buizensysteem als bron heeft als voordeel dat het weer minder effect heeft op het rendement. De bron zal een stabielere warmte-afgifte hebben.

De verticale buizen liggen op een diepte van 25 tot 110 meter. Bij een kleiner oppervlak is dit een goede beslissing omdat er minder oppervlakte voor nodig is. De installatie van zo’n verticaal systeem is ingewikkelder, waardoor het ook duurder is.

Tip: Heb je een klein grondoppervlak, kies dan voor een verticaal buizenstelsel. Heb je een grote tuin, kiest dan voor een horizontaal buizenstelsel.

deskundige herstelt buitenunit warmtepomp

De voor- en nadelen van een brine-water/lucht warmtepomp

Zoals elke andere soort warmtepomp, heeft ook de brine/water warmtepomp een aantal voor- en nadelen. We bespreken ze hieronder voor jou.

Voordelen

Een brine/water warmtepomp heeft een tal van voordelen:

 • Het rendement is het hele jaar stabiel.
 • Geen buitenunit nodig: een bron in de grond wordt hiervoor gebruikt. 
 • Geluidloos: je hoort een brine warmtepomp nauwelijks.
 • Passief koelen: naast verwarmen kan de brine warmtepomp ook passief koelen. Dit passief koelen gebeurd wanneer het warmtepomp-mechanisme wordt omgekeerd. 

Nadelen

Naast deze vele voordelen heeft een brine warmtepomp natuurlijk ook een aantal nadelen:

 • Duur in aanschaf door een arbeidsinstensieve installatie.
 • Veel ruimte nodig, zeker voor een horizontaal systeem.
 • Voor het aanbrengen van een bron in de grond, moet je een vergunning aanvragen. Je hebt hierbij vergunningplicht.

Wil je weten of een brine warmtepomp een goede optie is voor jou? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via ons offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier offertes aan!

Wat kan er kapot gaan aan een warmtepomp? 

Er zijn een aantal dingen die voor storingen kunnen zorgen bij warmtepompen. We sommen hieronder de belangrijkste verstoringen voor jou op: 

 • Onvoldoende water of water/glycol in het systeem. 
 • Lage of hoge druk storing.
 • Communicatiefout of storing.
 • Sensorfout of storing.
 • Motor bescherming of motor storing.
 • Inverter storing frequentie regelaar.
 • Lage bron temperatuur.
 • Software fout of software update mislukt.
 • Hoog energieverbruik.

Zo zijn er nog een aantal andere storingen die kunnen optreden. Indien dit het geval is kan je contact opnemen met vakmannen in je buurt om samen naar een oplossing te zoeken wanneer het zich voordoet. 

Om storingen zoveel mogelijk te vermijden, is het belangrijk dat je rekening houdt met een jaarlijks onderhoud. Laat dus 1 keer per jaar een goed onderhoud uitvoeren door een vakman in jouw buurt. Je kan zelf ook al een aantal maatregelen nemen om zo weinig mogelijk slijtage te krijgen aan jouw warmtepomp: 

 • Zet de warmtepomp niet telkens aan en uit als je voor een langere tijd weg van huis bent. Verlaag de temperatuur gewoon een beetje op de warmtepomp zodat die nadien niet veel harder moet werken om jouw woning weer op een aangename temperatuur te krijgen. 
 • Stof de warmtepomp regelmatig af zodat er niet te veel stofdeeltjes in de warmtepomp-componenten komen

Voor meer tips om de levensduur van je warmtepomp te optimaliseren, neem je best contact op met specialisten in jouw buurt. 

warmtepomp verbruik

Wanneer voor een brine warmtepomp installatie kiezen? 

Wanneer kies je nu best voor een brine warmtepomp installatie? Zoek je naar een duurzame oplossing ter verwarming van je woning en water? Dan is de brine warmtepomp wel een interessante optie. Een brine warmtepomp is wel niet voor elk huishouden geschikt:

 • Niet overal mag er zomaar in de bodem geboord worden. Je moet hier eerst een vergunning voor aanvragen.
 • De bodem mag niet te hard zijn voor de installatie van een brine warmtepomp. Er moet dus eerst gecheckt worden of je bodem geschikt is voor de installatie van een brine/water warmtepomp.
 • Er moet voldoende warmte in de bodem aanwezig zijn.

Of een brine warmtepomp geschikt is voor jou hangt dus veel af van de omgevingsfactoren.

Een brine warmtepomp laten installeren? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van meerdere specialisten uit jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over de installatie van een brine warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp