Wat is een inverter warmtepomp? 

Een inverter warmtepomp is een geavanceerd type warmtepomp dat specifiek wordt gebruikt voor het verwarmen van zwembaden.

In tegenstelling tot conventionele warmtepompen, maakt de inverter technologie het mogelijk om de snelheid van de compressor aan te passen en zo het energieverbruik efficiënter te regelen. 

Door deze slimme aanpassingstechnologie en variabele snelheid kan een inverter warmtepomp aanzienlijk besparen op energiekosten en tegelijkertijd zorgen voor een aangename zwemtemperatuur, zelfs tijdens de koudere maanden. 

Hoe werkt dit type warmtepomp? 

Een inverter warmtepomp voor zwembaden maakt gebruik van een geavanceerde technologie met een inverter compressor.

Deze compressor past de snelheid aan op basis van de huidige zwembadwater en gewenste watertemperatuur, waardoor het energieverbruik efficiënter wordt gereguleerd.

Het systeem verbruikt minder energie omdat de compressor niet constant op volle kracht draait, maar zich aanpast aan de behoefte voor aanzienlijke energiebesparingen.

Het verschil met een normale zwembad warmtepomp 

Het belangrijkste verschil tussen een inverter warmtepomp en een normale zwembad warmtepomp is de regeling van de compressor.

Een inverter warmtepomp past de snelheid van de compressor automatisch aan, terwijl een conventionele warmtepomp werkt met een aan/uit-regeling.

Dit aan/uit-systeem kan leiden tot meer energieverbruik en onstabielere watertemperaturen, terwijl een inverter warmtepomp op een efficiëntere manier energie verbruikt en een constantere zwemtemperatuur biedt.

Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs

Wat kost een warmtepomp met inverter technologie? 

Stel, je hebt een zwembad met een inhoud van maximaal 45 m³ en je wilt het zwembad verwarmen tijdens het zwemseizoen van april tot en met september, wat ongeveer 180 dagen duurt.

In deze situatie sta je voor de keuze tussen twee typen zwembad warmtepompen. De eerste optie is een normale zwembad warmtepomp die € 1700,- kost. Deze warmtepomp draait altijd op vol vermogen en heeft een lage COP-waarde, wat resulteert in verbruikskosten van ongeveer € 2,20 per dag.

De tweede optie is een full inverter warmtepomp die € 2800,- kost. Deze warmtepomp kan op warme dagen slechts op 25% vermogen draaien, heeft een hogere COP-waarde en verbruikskosten van gemiddeld € 0,85 per dag.

Met de full inverter warmtepomp bespaar je dus ongeveer € 1,35 per dag aan energiekosten. Over de 180 dagen van het zwemseizoen komt dit neer op een besparing van € 243 per jaar. Hierdoor verdien je het prijsverschil van € 1100,- tussen beide warmtepompen al terug in iets meer dan 4 jaar. Op de lange termijn is een (full) inverter warmtepomp dus veel voordeliger en een slimme investering voor energiezuinige zwembadverwarming.

De verschillende soorten inverter warmtepompen op een rijtje 

Inverter warmtepompen bieden een energiezuinige oplossing voor het verwarmen van zwembaden. Er zijn twee belangrijke types inverter warmtepompen waaruit je kunt kiezen. Hieronder vind je een korte introductie van beide types:

1. Step inverter warmtepomp 

De step inverter warmtepomp verwarmt je zwembad in verschillende voorgeprogrammeerde standen, zodat je de watertemperatuur naar wens kunt aanpassen. Hoewel energiezuinig, is deze variant iets minder efficiënt dan de full inverter.

2. Full inverter warmtepomp 

De full inverter warmtepomp verwarmt je zwembad traploos, precies naar behoefte, zonder onnodig energie te verspillen. Deze nauwkeurige en efficiënte verwarmingsoptie maakt hem zeer energiezuinig en ideaal voor kostenbesparing.

Warmtepomp voor zwembad

Wat is het rendement (COP-waarde) van een inverter warmtepomp? 

Inverter warmtepompen voor het zwembad bieden een hoger rendement (COP-waarde) dan normale warmtepompen. De full inverter warmtepomp is vooral opmerkelijk vanwege zijn energiezuinigheid en optimaal comfort.

Met een gemiddeld rendement (COP) tussen 6 en 8 bij een luchttemperatuur van 15˚C, een watertemperatuur van 26˚C en een luchtvochtigheid van 70%, kan deze warmtepomp efficiënt warmte genereren en het zwembadwater op de gewenste temperatuur houden. 

De voordelen van een inverter warmtepomp zwembad verwarming 

Een inverter warmtepomp voor zwembadverwarming biedt diverse voordelen die zorgen voor een efficiënte en comfortabele zwemervaring.

1. Het zwemseizoen is langer 

Dankzij het hogere rendement van de inverter warmtepomp kan het zwemseizoen worden verlengd. De warmtepomp levert efficiënt verwarmd water, waardoor je langer kunt genieten van aangename zwemtemperaturen, zelfs tijdens koelere periodes.

2. Het toestel produceert minder geluid 

Inverter warmtepompen staan bekend om hun stille werking. Ze produceren minder geluid in vergelijking met traditionele warmtepompen. Zo kan je ongestoord van je zwembad genieten zonder storend lawaai.

3. Verschillende programma’s zorgen voor meerdere mogelijkheden 

Inverter warmtepompen zijn uitgerust met verschillende programma’s en instellingen. Hierdoor kun je de warmtepomp afstemmen op je specifieke behoeften.

Vergelijk gratis offertes

4. Wifi-module 

Sommige inverter warmtepompen zijn voorzien van een wifi-module. Hiermee kun je de warmtepomp op afstand bedienen via een smartphone of tablet. Dit biedt extra gebruiksgemak en controle over de temperatuur van je zwembadwater, waar je ook bent.

5. Eenvoudige installatie 

Inverter warmtepompen zijn over het algemeen eenvoudig te installeren. Met de juiste instructies en een geschikte locatie kun je snel genieten van de voordelen van een efficiënte zwembadverwarming.

6. Voor alle volumes zwembaden geschikt

Of je nu een klein opzetzwembad of een groot inbouwzwembad hebt, inverter warmtepompen zijn geschikt voor alle volumes zwembaden. Ze bieden een passende oplossing voor verschillende zwembadgroottes en kunnen efficiënt en consistent verwarmen.

Onderhoud inverted warmtepomp zwembad

Hoe een inverter warmtepomp onderhouden? 

  • Regelmatige reiniging van de buitenkant en het luchtinlaatrooster om stof en vuil te verwijderen.
  • Controle van de luchtinlaat en uitlaat om ervoor te zorgen dat er geen blokkades zijn die de luchtstroom kunnen belemmeren.
  • Controle van de elektrische aansluitingen en bekabeling om ervoor te zorgen dat alles goed is bevestigd en veilig functioneert.
  • Inspectie van de waterfilter en pomp om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen zijn die de doorstroming kunnen beïnvloeden.
  • Periodieke controle van de druk en het waterniveau in het systeem.
  • Eventueel bijvullen van het koelmiddel, indien nodig, door een erkende technicus.

Voor een inverter warmtepomp of normale warmtepomp voor je zwembad kiezen? 

Inverter warmtepompen zijn in eerste instantie duurder in aanschaf dan traditionele varianten, maar sinds de komst van step inverters zijn ze prijstechnisch meer toegankelijk geworden.

Hoewel de initiële investering hoger is, biedt een zuinige inverter warmtepomp aanzienlijke besparingen op de stroomkosten op de lange termijn. Dankzij het feit dat een inverter warmtepomp zelden op volle kracht hoeft te draaien, resulteert dit in lagere energiekosten.

Deze energiezuinigheid is gunstig voor je portemonnee op de lange termijn, waardoor de investering in een full inverter zwembad warmtepomp zich uitbetaalt.

Een inverter warmtepomp laten installeren? Verstuur je aanvraag en krijg offertes op maat van meerdere specialisten uit jouw regio 

Wil je een inverter warmtepomp laten installeren? Dan bieden wij de ideale oplossing! Vul ons gratis en vrijblijvende offerteformulier in en ontvang offertes op maat van meerdere specialisten uit jouw regio. Op die manier krijg je niet alleen offertes, maar ook waardevol advies over inverter warmtepompen en de installatie ervan.

Het aanvragen van offertes en advies stelt je in staat om jezelf nog beter te informeren en eenvoudig prijzen te vergelijken, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp