Wat is verwarmen met geothermie of geothermische boringen?

Een geothermische warmtepomp zorgt ervoor dat je huis verwarmd wordt met warmte uit de bodem of het grondwater. Door middel van een buizensysteem onder de grond wordt de warmte uit de aardbodem gehaald en zo naar het verwarmingssysteem gebracht. 

Het geothermie verwarmingssysteem bestaat uit 3 essentiële componenten

  • Verticaal of horizontaal captatienet of grondboringen: dit horizontaal of verticale captatienet in de aarde vormt de bron van waaruit hernieuwbare energie wordt gehaald in de vorm van aardwarmte of geothermie. Het is belangrijk te weten dat deze buizen altijd op lage temperatuur werken. 
  • De geothermische warmtepomp: de geothermische energie uit de aardbodem, via het horizontale of verticale captatienet, wordt in deze warmtepomp omgezet tot warmte of koude. Met dit systeem kan dus de woning verwarmd of verkoeld worden op een energiezuinige manier, zo krijg je een goede score op het E-peil. De warmtepomp kan ook instaan voor sanitair verwarmd water. 
  • Het afgiftesysteem: het afgiftesysteem dient om je woning te koelen of te verwarmen. De warmte of koude die de warmtepomp geproduceerd heeft, wordt via het afgiftesysteem vrijgelaten in de woning. Zo kan je woning gekoeld worden in de zomermaanden en verwarmd in de wintermaanden.  

Deze 3 essentiële componenten moeten goed op elkaar worden afgestemd om een optimale werking of optimale cyclus van de geothermische warmtepomp te realiseren en verzekeren.

Een correcte dimensionering van de hoeveelheid, lengte en het aantal meter diep liggen van het buizensysteem is heel belangrijk voor het besparen van elektrische energie.

Hou er rekening mee dat je wel een bepaalde oppervlakte nodig hebt in jouw omgeving om deze pomp efficiënt te doen werken! 

Vraag hier offertes en advies!

Kenmerken verwarmen met geothermie 

Zoals hierboven vermeld kan je dus zowel verwarmen als koelen met geothermie. We bespreken hieronder een aantal kenmerken van het verwarmen met geothermie voor jou: 

  • Je haalt meer dan 80% hernieuwbare energie gratis uit de bodem. 
  • Een gigantische daling in je energieverbruik zonder dat je moet inboeten aan comfort.
  • Het verwarmen gebeurt ook op heel lage temperaturen in de wintermaanden. Het water door de vloerleidingen is slechts 30°C. Het is dus heel comfortabel voor je voeten, benen en voor je gezondheid. 
  • Geo-koeling in de zomermaanden gebeurt heel energiezuinig. Er wordt bijna geen elektriciteit verbruikt van de warmtepomp, dit wordt ook wel eens passieve koeling genoemd. Enkel de circulatiepomp zal bij het koelen energie verbruiken. Hierdoor heb je in de zomer dus heerlijk frisse vloeren. 
  • Sanitair warm water kan geleverd worden door de geothermische warmtepomp. Je hebt hier dus geen ander systeem voor nodig. 
  • Integreerbaar met andere hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, windenergie,…
  • Het is een duurzame, onderhoudsvriendelijke en toekomstgerichte manier om je woning te verwarmen, het hele jaar door aan het hoogste rendement. 

Wil je toch graag meer informatie over het verwarmen of koelen van je woning met een geothermische warmtepomp? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier, aan vakmannen in jouw buurt! 

ijsvorming buitenunit

Wat kost een geothermische boring? Is geothermie duur en rendabel?

De kostprijs voor de aankoop en de installatie van een geothermische warmtepomp zijn hoger dan voor de installatie en aankoop van een verwarmingssysteem op fossiele brandstof. De reden hiervoor is dat de technische interventies nodig om de warmte uit de bodem te halen veel werk en materiaal vragen, waardoor de kosten dus oplopen.

In onderstaande tabel geven we een overzicht van enkele richtprijzen:

Uitgave Kostprijs in euro
Aankoop € 6.500 – € 12.000
Installatiekosten € 2.000 – € 3.000
Boringen  € 8.000 – € 10.000
Totale kostprijs van het systeem € 16.500 – € 25.000

Het kan zijn dat hier nog extra kosten bijkomen afhankelijk van jouw type woning en de werken die hierbij moeten gebeuren. Vele factoren spelen dus een rol in het bepalen van de prijs.

Je hebt bij de installatie van een warmtepomp vaak wel recht op een aantal premies. Voor meer informatie over deze premies kan je offertes aanvragen via onderstaand offerteformulier of bij jouw gemeente advies vragen. 

warmtepomp installateur

Zorg bij de installatie van een geothermische warmtepomp voor een laagtemperatuurafgitesysteem

Een laagtemperatuurafgiftesysteem is een absolute basisvoorwaarde als je je elektriciteitsfactuur laag wilt houden. Het grootste deel van de warmtepompen werkt met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45°C tot 55°C, maar op 35°C zijn ze het efficiëntst.  

Als je dit vergelijkt met een cv-ketel op gas of stookolie, levert deze makkelijk warmte op 60 tot 80°C. Heb je dus een slechte of matig geïsoleerde woning, zal deze met de lage temperatuur van een geothermische warmtepomp niet warm genoeg worden.

Overweeg je dus om een warmtepomp te laten installeren check dan zeker eerst of je woning goed geïsoleerd is, zo niet, investeer je best eerst in een betere isolatie om zo wat meer energie uit te sparen. 

Door dit laagtemperatuurafgiftesysteem is het niet aan te raden een warmtepomp aan te sluiten op de bestaande radiatoren of centrale verwarming. Je warmtepomp zal in dit geval veel elektriciteit verbruiken. 

We raden je aan om vloerverwarming, wandverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren te installeren om de warmtepomp optimaal te laten functioneren. Heb je deze mogelijkheid niet? Probeer dan te kijken voor een warmtepomp die werkt op hoge temperaturen of een hybride warmtepomp bijvoorbeeld.

Het gevolg is echter wel dat een warmtepomp op hoge temperatuur veel minder efficiënt is. Bij een hybride warmtepomp wordt er nog steeds deels gebruikgemaakt van gas of stookolie. Een geothermische warmtepomp zal dus op termijn altijd goedkoper uitkomen! 

geothermie installatie

Verwarmen met geothermische energie? Vul het offerteformulier in en krijg meerdere offertes op maat van specialisten

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het verwarmen van jouw woning met een geothermische warmtepomp aan specialisten in jouw buurt. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp