Wat zijn geothermische grondboringen of diepteboringen? 

Geothermische grondboringen, ook wel diepteboringen genoemd, zijn cruciale onderdelen van geothermische energiesystemen. Deze technologieën maken gebruik van de constante temperatuur van de aarde om verwarming en koeling voor gebouwen te leveren.

Bij geothermische boringen wordt warmte uit de aarde onttrokken en naar een warmtepomp overgebracht om energie-efficiënte klimaatregeling te realiseren.

Er zijn twee belangrijke soorten geothermische boringen: horizontale en verticale captatie. Hier is een overzicht van beide:

Ontvang gratis offertes

Horizontale captatie

Bij horizontale captatie worden grondbuizen, ook wel aardwarmtecollectoren genoemd, op ongeveer één tot twee meter onder het aardoppervlak geplaatst.

Deze buizen worden horizontaal in de grond gelegd, meestal in een luspatroon, en bevatten een vloeistof die warmte opneemt en naar de warmtepomp transporteert.

Horizontale captatie is ideaal voor locaties met voldoende beschikbare ruimte, zoals tuinen, weilanden of andere open terreinen.

Voordelen van horizontale captatie

  • Geschikt voor locaties met voldoende horizontale ruimte.
  • Efficiënt in de overdracht van warmte.
  • Relatief gemakkelijke installatie en onderhoud.
Horizontale geothermische boring warmtepomp

Verticale captatie

Verticale captatie omvat diepere boringen waarbij grondbuizen verticaal de grond in worden geboord, soms tot wel enkele honderden meters diep.

Deze diepteboringen maken gebruik van de constante temperatuur dieper in de aarde. De grondbuizen zijn verbonden met een warmtewisselaar die warmte overbrengt naar de warmtepomp.

Verticale captatie is vooral handig op locaties met beperkte horizontale ruimte, zoals stedelijke omgevingen.

Voordelen van verticale captatie

  • Geschikt voor locaties met beperkte horizontale ruimte.
  • Minder beïnvloed door weersomstandigheden.
  • Hogere efficiëntie bij diepere temperaturen.
Verticale captatie boringen

Geothermische boringen prijs 

Het aantal vereiste grondboringen wordt mede bepaald door het vermogen (uitgedrukt in kW) van de warmtepomp. De kosten voor grondboringen variëren doorgaans tussen € 700 en € 1.000 per kW.

Deze prijs omvat het volledige installatieproces, inclusief de boringen zelf, alle benodigde apparatuur, arbeidsuren, materialen en de installatie van buizen vanaf de boring tot aan de aansluiting op de warmtepomp.

De totale kosten voor grondboring voor een gemiddelde nieuwbouwwoning liggen gewoonlijk tussen de € 5.000 en € 10.000. De exacte kosten van de boringen zijn afhankelijk van factoren als:

  • Samenstelling en kwaliteit van de grond.
  • Aantal meters geboord.
  • Type boringen en het buizennetwerk.
Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offertes!

De twee verschillende boortechnieken 

Bij het overwegen van geothermische boringen zijn er twee vooraanstaande boortechnieken beschikbaar. Hieronder leggen we beide methoden uit en bespreken we hun toepassingen:

1. Spoelboringen

Spoelboringen zijn een geavanceerde techniek waarbij een boorvloeistof wordt gebruikt om de aarde te doorboren en de warmte uit de ondergrond te onttrekken. Deze methode maakt gebruik van een boorkop die de grond doorboort terwijl de boorvloeistof gelijktijdig wordt geïnjecteerd om de vrijgekomen boorsels te verwijderen.

Spoelboringen zijn bijzonder geschikt voor situaties waarbij de bodemgesteldheid en de geologische eigenschappen een gestage en gecontroleerde boorvoortgang vereisen. Ze kunnen dieptes bereiken die anders moeilijker te bereiken zijn met andere technieken.

2. Hamerboringen 

Hamerboringen zijn een robuuste methode die gebruikmaakt van percussie om de bodem te doorboren. Hierbij wordt een boorpijp met een hamermechanisme in de grond gedreven om een opening te creëren. Deze techniek is vooral effectief bij het doordringen van harde gesteenten en kan efficiënt geothermische energie onttrekken uit diepe lagen van de aarde.

Hamerboringen zijn geschikt voor situaties waarin hardere geologische formaties aanwezig zijn en waar een betrouwbare doorboormethode nodig is.

Wat is het aantal grondboringen voor een geothermische warmtepomp? 

Voor een gemiddelde woning zijn doorgaans twee tot drie geothermische boringen nodig. Afhankelijk van de woninggrootte, isolatie en andere factoren kunnen extra boorpunten nodig zijn.

Het aantal en de diepte van de boringen worden bepaald op basis van het benodigde vermogen, jaarlijkse warmtevraag, koellast en bodemgegevens.

Elke boorgatbodemwarmtewisselaar bestaat uit een dubbele HDPE U-lus (dia 25 mm), gekoppeld met sondes in andere boorgaten voor efficiënte warmteoverdracht. Minimale tussenafstand tussen boringen is 7 meter

Geothermie boringen laten uitvoeren? Verstuur je aanvraag en krijg meerdere offertes op maat van specialisten 

Overweeg je geothermie boringen en de installatie van een warmtepomp? Via ons offerteformulier kun je kosteloos en vrijblijvend offertes aanvragen en waardevol advies verkrijgen over geothermie boringen en de installatie van een warmtepomp.

Deze service stelt je in staat om jezelf grondig te informeren, eenvoudig prijzen te vergelijken en uiteindelijk de optimale oplossing te kiezen die naadloos aansluit op jouw specifieke behoeften. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoe diep boren voor geothermie?

+
De diepte van de geothermische boring varieert doorgaans tussen 50 en 150 meter, afhankelijk van de specifieke behoeften van het project en de bodemgesteldheid. De exacte diepte wordt bepaald op basis van factoren zoals het benodigde vermogen van de warmtepomp, de thermische eigenschappen van de ondergrond en de warmtebehoefte van het gebouw. Een professionele geothermische expert kan nauwkeurig bepalen op welke diepte de boring het meest geschikt is voor het gewenste verwarmingsdoel.

Hoe diep moet je graven voor aardwarmte?

+
Voor aardwarmte, dat hetzelfde is als geothermie, varieert de diepte van het graven ook afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kan de diepte variëren van enkele tientallen meters tot enkele honderden meters, afhankelijk van de geologische kenmerken van de locatie. Het is cruciaal om een professionele geothermische expert te raadplegen om de optimale diepte te bepalen die geschikt is voor de specifieke omstandigheden van jouw project.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp