Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een slimme keuze voor huiseigenaren die willen verduurzamen zonder volledig over te stappen op elektrisch verwarmen. Het systeem combineert een lucht-water warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt, met een gasgestookte hoogrendementsketel als back-up. Het intelligente regelsysteem schakelt automatisch tussen beide, afhankelijk van de omstandigheden.

Op mildere dagen werkt de warmtepomp efficiënt en voorziet in de verwarmingsbehoefte. Op koudere dagen springt de ketel bij voor extra warmte. Zo verlaagt de hybride warmtepomp je gasverbruik en CO2-uitstoot, terwijl je huis comfortabel blijft verwarmd.

Vooral interessant als je al een cv-ketel hebt en geleidelijk wilt overstappen naar duurzamere verwarming. Het biedt een flexibele en energiezuinige oplossing zonder direct afscheid te nemen van je bestaande infrastructuur.

Hybride warmtepomp prijs 2024

De kosten van een hybride warmtepomp kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de 4.500 en 5.500 euro, inclusief btw, installatie en eventuele subsidies. De exacte prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type hybride warmtepomp, het benodigde vermogen en het rendement.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind snel en eenvoudig een installateur in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Premie en subsidie warmtepomp

Als eigenaar of investeerder van een bestaand gebouw kom je in aanmerking voor een premie bij het plaatsen van een nieuwe warmtepomp. Dit geldt ook voor gemeenschappelijke warmtepompen in appartementsgebouwen, waarbij de premie kan gaan naar jou als eigenaar of naar de Vereniging van Mede-eigenaars (VME).

De premie is van toepassing op gebouwen die vóór 2014 of vanaf 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet, mits ze voldoen aan de omgevingsvergunning en EPB-aangifte. Renovaties van bestaande gebouwen en nieuwe woningen door herbestemming komen in aanmerking.

Let op: Volledig herbouwde gebouwen en vervangingsbouw komen niet in aanmerking. Je kunt slechts eens in de 10 jaar een premie krijgen, waarbij eerdere premies van Fluvius meetellen.

Aanvraagprocedure

Om de premie voor je hybride warmtepomp aan te vragen, ga je naar het online loket op Vlaanderen.be. Vereiste documenten zijn onder andere facturen, attesten van de aannemer met technische informatie, productlabels, en eventuele vergunningen. Bewaar alle documenten tot 2 jaar na uitbetaling. Voor meer info en een gedetailleerd overzicht, zie de webpagina ‘Hoe vraag ik Mijn VerbouwPremie aan?’.

Rendement en terugverdientijd

Het rendement van een hybride warmtepomp hangt af van isolatie, het type warmtepomp en de buitentemperatuur. In het voor- en najaar heeft de warmtepomp een hoger rendement dan in de winter.

Je kunt instellen wanneer de cv-ketel het overneemt van de warmtepomp. Standaard is dit meestal bij ongeveer 7 graden Celsius voor kostenefficiëntie.

De terugverdientijd wordt berekend als Kosten hybride warmtepomp / besparing per jaar = terugverdientijd in jaren.

Bijvoorbeeld: Bij een hybride systeem van 5.000 euro en een besparing van 469,83 euro per jaar, is de terugverdientijd 10,6 jaar.

Dit is exclusief aanvullende kosten. In 2024 is de terugverdientijd voor een hybride warmtepomp ongeveer 15 jaar. Raadpleeg een specialist voor advies op maat.

Hybride warmtepomp

Werkingsprincipe

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat de voordelen van zowel een warmtepomp als een traditionele cv-ketel combineert.

De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om je huis mee te verwarmen.

Het systeem werkt op basis van twee componenten: de warmtepomp en de cv-ketel.

Hybride cv-ketel

De hybride cv-ketel is het hart van het hybride warmtepompsysteem. Dit is een moderne en efficiënte cv-ketel die op aardgas of een andere fossiele brandstof werkt. De cv-ketel wordt voornamelijk gebruikt als back-upsysteem wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld tijdens zeer koude dagen of wanneer er veel warmwaterbehoefte is. De hybride cv-ketel springt dan bij om te zorgen dat je altijd voldoende warmte en warm water hebt.

omkeerbare Warmtepomp

Warmtepomp of ketel?

Een hybride warmtepomp biedt tal van voordelen door de combinatie van duurzame energie van de warmtepomp en de back-up van een cv-ketel. Het is een geleidelijke overstap naar duurzamere verwarming zonder direct afscheid te nemen van de bestaande cv-ketel. Hierdoor bespaar je op energiekosten en verminder je CO2-uitstoot. De keuze tussen een warmtepomp en ketel hangt af van je woning en budget.

Hybride warmtepomp installeren: voor- en nadelen

Een hybride warmtepomp biedt zowel voordelen als nadelen. Hieronder vind je een overzicht om je te helpen bij je beslissing.

Warmtepomp kosten

Voordelen

  • Energiebesparing: een hybride warmtepomp kan aanzienlijk op energiekosten besparen door efficiënt gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van gasverbruik.
  • Milieuvriendelijk: door minder fossiele brandstoffen te gebruiken, vermindert een hybride warmtepomp de CO2-uitstoot, waardoor je bijdraagt aan een groenere planeet.
  • Flexibiliteit: het hybride systeem schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de ketel op basis van de buitentemperatuur, wat zorgt voor een optimale werking in alle seizoenen.
  • Geschikt voor bestaande woningen: voor huizen met een recente en goedwerkende ketel biedt een hybride warmtepomp een haalbare en stapsgewijze weg naar duurzame verwarming.

Nadelen

  • Initieel hogere investering: de aanschafkosten van een hybride warmtepomp kunnen hoger zijn dan die van een traditionele ketel, hoewel de besparingen op de lange termijn dit vaak compenseren.
  • Onderhoud: een hybride systeem vereist regelmatig onderhoud, zowel voor de warmtepomp als de ketel, om optimale prestaties te garanderen.
  • Geluidsniveau: sommige warmtepompen kunnen geluid produceren, vooral bij koudere temperaturen, wat hinderlijk kan zijn als de installatie dicht bij woonruimtes staat.
  • Ruimtebehoefte: hybride warmtepompen vereisen voldoende ruimte voor zowel de binnen- als buitenunits, wat in sommige situaties een uitdaging kan zijn.
Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoeveel en welke soorten hybride warmtepompen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen beschikbaar die je kunnen helpen bij het verduurzamen van je verwarmingssysteem. Hieronder worden de belangrijkste typen besproken:

1. Hybride warmtepomp met buitenunit

De hybride warmtepomp met buitenunit is een veelvoorkomend type. Hierbij wordt de warmtepomp buiten het gebouw geplaatst, meestal aan de gevel of op het dak. Deze unit haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt dit in combinatie met een bestaande cv-ketel om je huis te verwarmen.

Dit systeem is ideaal voor huizen met voldoende buitenruimte en biedt een goede balans tussen duurzaamheid en installatiegemak.

2. Hybride warmtepomp zonder buitenunit

De hybride warmtepomp zonder buitenunit werkt op een vergelijkbare manier als de variant met buitenunit, maar hierbij wordt de warmtepomp volledig binnen in huis geplaatst.

In plaats van energie uit de buitenlucht te halen, wordt de warmtepomp gekoppeld aan een ventilatiesysteem. Dit maakt het een geschikte keuze voor woningen zonder voldoende buitenruimte voor een buitenunit.

3. Combinatiesysteem

Het combinatiesysteem is een geavanceerdere vorm van hybride warmtepomp en biedt meer flexibiliteit. Het maakt gebruik van meerdere warmtebronnen, zoals buitenlucht, ventilatielucht, en/of bodemenergie, en kan in combinatie met verschillende verwarmingstechnieken werken. Deze systemen kunnen een hogere efficiëntie bereiken en zijn geschikt voor complexere verwarmingssituaties.

Bij het kiezen van een hybride warmtepomp is het essentieel om rekening te houden met de beschikbare ruimte, de installatiemogelijkheden en de verwarmingsbehoeften van je huis. Een deskundige installateur kan je helpen bij het bepalen welk type hybride warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning.

Wanneer is een hybride warmtepomp zinvol?

De keuze voor een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waarbij de staat van je huidige cv-ketel een belangrijke rol speelt. Als je ketel vrij recent en in goede staat is, kan een hybride warmtepomp een slimme investering zijn. De initiële kosten zijn vaak lager omdat je al een deel van de benodigde infrastructuur hebt. Bovendien kun je geleidelijk overstappen naar duurzamere verwarming zonder afscheid te nemen van je huidige systeem.

Is je ketel verouderd of in slechte staat, dan kan een hybride warmtepomp minder rendabel zijn vanwege lagere efficiëntie en onderhoudskosten. Overweeg dan een hybride all-in-one systeem of andere duurzame verwarmingstechnieken.

Laat een professionele installateur je situatie beoordelen voor het beste advies en een weloverwogen keuze voor een duurzame toekomst.

Meer weten over hybride warmtepompen? Vraag gratis advies en offertes

Ontdek welke hybride warmtepomp het beste bij jouw woning past en bespaar op energiekosten. Vraag nu gratis advies en offertes aan bij gespecialiseerde installateurs. Kies voor duurzame en energiezuinige verwarming en draag bij aan een groenere toekomst. Neem vandaag nog de volgende stap naar een comfortabel en milieuvriendelijk binnenklimaat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een hybride warmtepomp?

+
Voor een hybride warmtepomp heb je meestal genoeg aan 5 tot 7 extra zonnepanelen. De warmtepomp maakt gebruik van de ‘gratis’ warmte uit de buiten- of ventilatielucht, waardoor je meer warmte krijgt dan dat er elektriciteit verbruikt wordt. Ontdek hoe zonnepanelen je hybride warmtepomp nog efficiënter kunnen maken!

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

+
Bepaal welke hybride warmtepomp je nodig hebt door uit te gaan van vijftig procent van het benodigde vermogen. Hiermee kun je 85 procent van de totale warmtevraag voorzien. Bijvoorbeeld, voor een vrijstaande woning uit 2000 zou je een 8 kW hybride warmtepomp kunnen overwegen. Laat Rutten je adviseren over de juiste dimensionering voor jouw situatie.

Hoe groot is een hybride warmtepomp?

+
Voor een gemiddelde hybride warmtepomp zijn de afmetingen als volgt: de breedte is ongeveer 55 cm, de hoogte is ongeveer 60 cm en de diepte is ongeveer 55 cm. Deze compacte afmetingen maken het mogelijk om de warmtepomp op verschillende locaties te installeren, zelfs in beperkte ruimtes. Het is belangrijk om rekening te houden met deze afmetingen bij het plannen van de installatie, zodat de warmtepomp goed past en efficiënt kan werken.

Wat is de beste hybride warmtepomp in België?

+
De meest geschikte hybride warmtepomp voor jouw situatie hangt af van het beoogde gebruik. Als je alleen je woning wilt verwarmen, is een hybride warmtepomp met buitenunit voldoende. Wil je echter ook je sanitair water verwarmen, dan kun je kiezen uit een warmtepomp met binnenunit of een combinatiesysteem.

Waarom is een buffervat nodig bij een hybride warmtepomp?

+
Het plaatsen van een buffervat voorkomt dat de warmtepomp direct reageert op temperatuurschommelingen in huis. Hierdoor hoeft de warmtepomp niet voortdurend te starten en te stoppen. In plaats daarvan kan de warmtepomp blijven draaien en een buffer van warm water opbouwen, voordat het wordt afgegeven aan de cv-installatie. Dit zorgt voor een gelijkmatige en efficiënte werking van de warmtepomp.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp