Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp is een warmtepomp die het verwarmingswater en het sanitaire water in je woning opwarmt. Anders dan een warmteketel, werkt de lucht-water warmtepomp op elektriciteit in plaats van op gas of stookolie. De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht buiten en verwarmt het leidingwater.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een warmtepomp installateur in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht buiten en geeft deze af aan het leidingwater. Omdat deze cyclus op lage temperatuur gebeurt, is een warmtepomp ideaal voor lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming

Stap 1: warmte onttrekken aan de buitenlucht

Door de buitenunit van de warmtepomp stroomt koelvloeistof die bij lage temperatuur verdampt. De buitenlucht stroomt langs de leidingen met koelvloeistof en geeft warmte af. De koelvloeistof in de leidingen verdampt. De damp gaat naar een compressor. 

lucht-water warmtepomp buitenunit

Stap 2: temperatuur verhogen

In de elektrische compressor wordt de damp onder hoge druk geplaatst. Dat verhoogt de temperatuur van de damp. De damp stroomt langs de waterleiding en geeft haar warmte af door te condenseren.

lucht-water warmtepomp proces

Stap 3: warmte verspreiden

Nu het water warm is, verspreid het de warmte door de rest van het huis, bijvoorbeeld in de vloerverwarming of de centrale verwarming en het sanitaire water. 

lucht-water warmtepomp renovatiepremie

Stap 4: de cyclus begint opnieuw

De gecondenseerde koelvloeistof stroomt weer terug naar het beginpunt en de cyclus begint opnieuw. 

Goed om te weten

1. Twee units

De meest voorkomende lucht-water warmtepomp is de split-unit warmtepomp, die bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit plaats je in de tuin, op een plaats waar die niet te veel geluidsoverlast veroorzaakt. In de buitenunit wordt warmte aan de lucht onttrokken. De warmte wordt dan naar de binnenunit getransporteerd. De binnenunit verwarmt het water in de cv-ketel.

2. Een goede luchtcirculatie is noodzakelijk

De buitenunit plaats je het best op een beschutte plaats buiten, of tegen de gevel. Een goede luchtcirculatie is noodzakelijk. De verdamper neemt warmte op uit de buitenlucht, de lucht die de unit weer uitblaast zal dus koeler zijn dan de buitenlucht. Met een goede luchtcirculatie voorkom je luchtkortsluiting. Dat gebeurt wanneer de koude lucht opnieuw in de luchtaanvoer gebruikt wordt.

Wat tijdens de wintermaanden?

Zelfs in de wintermaanden kan een lucht-water warmtepomp je woning verwarmen, al is het rendement wel lager. De koelvloeistof in de buitenunit verdampt al bij -15 graden Celsius. Mocht je je zorgen maken dat je in de kou zit tijdens de winter, kun je kiezen voor een hybride lucht-water warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de reguliere warmteketel. Het verwarmingssysteem schakelt automatisch over op de meest zuinige warmtebron.

Wat kost een lucht-water warmtepomp?

Voor een lucht-water warmtepomp betaal je ongeveer tussen de € 7.500 en € 12.500 euro. Omdat het installeren van een warmtepomp een energiezuinige investering is, biedt de Vlaamse overheid wel premies aan.

Vergelijk gratis offertes van installateurs in jouw regio
Vind de juiste vakman snel en eenvoudig
arrow Ontvang offertes

Premie, subsidie + aanvraagprocedure 

Als je kiest voor een energiezuinige verwarmingsinstallatie, kun je bij de Vlaamse overheid een premie aanvragen. Voor die premie moet je voldoen aan twee voorwaarden:

 1. De aankoopfactuur is maximaal twee jaar oud.
 2. Installatie van de energiezuinige verwarmingsinstallatie is gebeurd door een erkende vakman.

Er bestaan verschillende soorten premies voor verwarmingsinstallaties. Hieronder geven we je een overzicht van alle premies waarop je beroep kan doen.

A. Mijn VerbouwPremie

De Mijn Verbouwpremie is voor de renovatie van een bestaande woning of voor nieuwe woningen in het Vlaams gewest. Het gebouw komt in aanmerking voor de Mijn Verbouwpremie als het vóór 2014 is aangesloten op het elektriciteitsdistributienetwerk. De premie is geldig voor de installatie van een geothermische, lucht-water, lucht-lucht, hybride lucht-water warmtepomp

lucht-water warmtepomp sanitair warm water

B. Premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte in gebouwen

Via een digitale meter kun je nu heel makkelijk je energieverbruik in het oog houden. Wie voor een automatisch sturingssysteem voor de warmtepomp kiest, komt in aanmerking voor een premie bij netbeheerder Fluvius.

De datum van de eindfactuur moet liggen tussen 1 januari 2022 en 31 december 2024. De datum op de factuur bepaalt de premievoorwaarden. De premie is 50% van het factuurbedrag, tot € 400

C. Warmte-krachtcertificaten

De Vlaamse overheid geeft financiële steun aan al wie warmte-krachtkoppelingen (WKK) wil installeren. Een WKK is een centrale verwarmingsketel die zowel warmte als elektriciteit opwekt. Je bespaart veel energie omdat je tegelijkertijd warmte en elektriciteit opwekt.

Als je de warmtepomp gebruikt voor zowel verwarming als warm water, is een WKK een slimme investering.

D. Warmtepomppremies

Premies zijn afhankelijk van het type warmtepomp dat je installeert. Daarnaast moet jouw omgevingsvergunning minstens vijf jaar geleden verleend zijn.

E. EPC-labelpremie

Als je woning een slechte energieprestatie heeft en je de woning binnen vijf jaar renoveert om het EPC-label te halen, kom je in aanmerking voor deze premie. 

Er hangen wel wat voorwaarden aan vast:

Alle woningeigenaars maken aanspraak op een EPC-labelpremie. De premie wordt enkel gegeven aan woningen of wooneenheden met een ondermaatse energieprestatie. Het energieprestatiecertificaat toont de energieprestatie aan en mag niet voor 2019 gegeven zijn.

Als het EPC van de woning een E of F label heeft, moet de woning via renovatie binnen de vijf jaar minstens label C halen. Als heeft EPC een label D, E of F heeft, moet de woning via renovatie binnen de vijf jaar minstens een label B halen. Het behaalde EPC-label na de renovatie heeft invloed op het bedrag van de premie.

Het is mogelijk om de premie te combineren met de energiepremies van de netbeheerder Fluvius per interventie, maar is niet te combineren met de Totaalrenovatiebonus. Het EPC-label dat je behaalt, moet je na vijf jaar aantonen met een nieuw EPC-label. Je nieuwe EPC mag op het moment van de premieaanvraag niet ouder zijn dan 12 maanden.

EPC-label

F. Totaalrenovatiepremie

Deze premie kan je verkrijgen door minstens drie energiebesparende maatregelen te treffen.

Voorwaarden

Je vraagt minimaal drie premies van netbeheerder Fluvius aan of je combineert twee premies met een ventilatiesysteem. Je aanvraag gebeurt binnen een periode van vijf jaar en moet aan alle voorwaarden voldoen.

Indien dit het geval is, kan je een bonus krijgen op de premie. De bonus kan hoger zijn, naargelang het aantal energiebesparende maatregelen je neemt. Vraag advies aan een expert.

G. Premie voor condensatieketel

Deze premie is enkel voor beschermde afnemers: personen die recht hebben op het sociaal tarief. De premie is enkel geldig voor degene die een woning hebben die voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Premie aanvragen

Een premie aanvragen kan je op twee manieren doen. Ofwel dien je een aanvraag in website van netbeheerder Fluvius. Ofwel stuur je de aanvraag per post op naar het hoofdkantoor van de netbeheerder.

Rendement en terugverdientijd

Het rendement van een lucht-water warmtepomp hangt af van de volgende factoren:

 • Temperatuur binnen en buiten.
 • Grootte van het huis.
 • Type waterpomp.
 • Isolering van het huis.
 • Hoe je het huis verwarmt.
 • Verbruik verwarming en sanitair warm water.

Die factoren bepalen ook de terugverdientijd van jouw warmtepomp. Hoe hoger het rendement, hoe meer je bespaart en hoe sneller je de warmtepomp dus hebt terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de zeven en vijftien jaar.

Mogelijkheden bij een lucht-water warmtepomp

1. Lucht-water warmtepomp monoblock

Een lucht-water warmtepomp is ook beschikbaar als monoblock. De warmtepomp bestaat dan uit maar één binnenunit en geen buitenunit. De monoblock warmtepomp is door twee ventilatiegaten in de muur verbonden met de buitenlucht. Zo hoef je geen buitenunit te plaatsen.

2. Lucht-water warmtepomp + koeling

Een lucht-water warmtepomp kan ook fungeren als airconditioner in de zomer. Het systeem haalt dan koelte uit de lucht en helpt het de woning afkoelen. 

3. Lucht-water warmtepomp + vloerverwarming

Warmtepompen zijn ideaal voor lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag info en advies op maat

Lucht-water warmtepomp plaatsen en installeren: voor- en nadelen

1. Voordelen

 • Vlotte installatie: de installatie gebeurt doorgaans op één dag. Er komen geen graafwerken bij kijken, zoals bij een geothermische warmtepomp.
 • Energiezuinig: de lucht-water warmtepomp is en heeft een lagere temperatuur nodig dan andere verwarmingsketels om dezelfde warmte te creëren.
 • Milieuvriendelijk: een warmtepomp heeft geen fossiele brandstoffen nodig. Om over te gaan op 100% groene stroom, kun je de warmtepomp aansluiten op zonnepanelen. 
 • Gratis warmtebron: lucht is altijd aanwezig dus je betaalt enkel voor de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt.
 • Budgetvriendelijk: de investeringskosten voor een lucht-water warmtepomp zijn relatief laag. 
 • Geen vergunning nodig voor installatie van een lucht-water warmtepomp. Je kunt wel premies aanvragen voor de installatie ervan. 
 • Geschikt voor appartementen en kleine huizen: indien je over niet zo veel ruimte beschikt, kun je kiezen voor de split-unit uitvoering. Dan is het merendeel van de installatie terug te vinden in de buitenunit en verlies je binnen minder plaats.
 • Zwembadverwarming: in de tussenseizoenen en de zomer is het rendement van de lucht-water warmtepomp het grootst. Je kan de warmte energie die overblijft gebruiken om je zwembad te verwarmen.
 • Kan in de zomer je huis koelen: indien het toestel zijn werking omkeert, kan het in de zomer jouw huis koelen in plaats van verwarmen. 

2. Nadelen

 • Het rendement van de warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur.
 • Voor de installatie van een warmtepomp is het essentieel dat je woning goed geïsoleerd is. Zorg dus eerst dat je isolatie goed in orde is, voordat je een warmtepomp installeert.
lucht-water warmtepomp installateur

Meer weten over lucht-water warmtepomp? Ontvang gratis advies en offertes

Zoek je hulp bij het vinden van de juiste warmtepomp, of overleg je graag eens met experts? Vraag dan hieronder gratis en vrijblijvend offertes op. Zo kun je verschillende offertes vergelijken en kies je samen met vakmannen de beste warmtepomp voor jouw woonsituatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat is beter lucht-lucht of lucht-water warmtepomp?

+
Een lucht-lucht warmtepomp werkt als het ware als een omgekeerde airconditioner. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt de lucht in huis, maar verwarmt niet het water. Je kunt een lucht-lucht warmtepomp dus niet aansluiten op de centrale verwarming. Noch kun je een lucht-lucht warmtepomp gebruiken om het sanitaire water op te warmen. Een lucht-water warmtepomp is dus een meer veelzijdige optie.

Welke lucht-water warmtepomp kiezen?

+
Welke lucht-waterpomp je kiest hangt af van onder andere de ruimte in en rond je woning. Heb je geen ruimte voor een buitenunit, kies dan een monoblock warmtepomp. Denk ook na of je voor een hybride warmtepomp kiest, die in geval van nood overschakelt op de verwarmingsketel, of dat je aan een volledig elektrische warmtepomp genoeg hebt. 

Waar plaats je een lucht-water warmtepomp?

+
De lucht-water warmtepomp plaats je zo dicht mogelijk bij je centrale verwarmingsketel, zo verlies je minder warmte bij de warmteoverdracht tussen binnenunit en het leidingwater.

Wat verbruikt een lucht water warmtepomp?

+
Het verbruik van een warmtepomp hangt af van je situatie. Je elektriciteitsverbruik zal stijgen, maar je gasverbruik daalt aanzienlijk. Gemiddeld kost een warmtepomp ongeveer € 850 per jaar. Voor een meer precieze inschatting kun je overleggen met een expert. Die berekent samen met jou het verschil in energieverbruik.

Waar lucht water warmtepomp kopen?

+
Je kunt lucht-water warmtepompen kopen online en bij verschillende leveranciers. Maar voordat je echter een keuze maakt, is het raadzaam om eerst het advies van een specialist in te winnen.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp