Wat is een gas absorptie warmtepomp en hoe werkt het? 

Een gasabsorptie warmtepomp is een bijzonder type warmtepomp dat warmte genereert door middel van gas in plaats van elektriciteit. Maar hoe werkt deze innovatieve technologie en waarom wordt deze toegepast?

Een gasabsorptie warmtepomp maakt gebruik van een uniek proces waarbij het koelmiddel wordt verhit door een gasbrander. Dit zorgt ervoor dat het koelmiddel verdampt en vervolgens wordt geabsorbeerd door een ander vloeistof. Door dit proces kan de warmtepomp warmte onttrekken aan de omgeving en deze vervolgens gebruiken om water of lucht te verwarmen.

Het verschil met een elektrische warmtepomp 

Het grootste verschil tussen een gasabsorptie warmtepomp en een elektrische warmtepomp ligt in het werkingsprincipe. Terwijl een elektrische warmtepomp warmte onttrekt aan de omgeving door middel van een elektrisch aangedreven compressor en koelmiddel, gebruikt een gasabsorptie warmtepomp gasverbranding om het koelmiddel te verwarmen.

Dit maakt de gasabsorptie warmtepomp vooral interessant in situaties waar elektriciteit beperkt beschikbaar is of waar gas efficiënter en duurzamer kan worden ingezet. Hierdoor is de gasabsorptie warmtepomp met name geschikt voor specifieke toepassingen waarbij elektrische warmtepompen minder rendabel zijn.

Warmtepompen vergelijken?
Raadpleeg onze erkende installateurs

Wat is de prijs voor een particulier gasabsorptie warmtepomp? 

De prijs van een particuliere gasabsorptie warmtepomp kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het model, de capaciteit en installatiekosten.

Het is belangrijk om te vermelden dat deze prijsindicatie slechts een algemeen overzicht is en dat het raadzaam is om offertes aan te vragen bij verschillende erkende installateurs om een nauwkeurige prijs voor jouw specifieke situatie te krijgen. Er zijn immers ook verschillende warmtepompen op de markt.

Enkel gasabsorptiewarmtepompen zijn echt geschikt voor particulier gebruik. Daarbij worden de lucht-watervarianten het vaakst toegepast. De prijzen starten vanaf gemiddeld € 7.000 à € 8.000

Deze aanschafkost is vergelijkbaar met die van een elektrische lucht-waterwarmtepomp, waarvan de prijzen starten vanaf gemiddeld € 7.500. Het grote voordeel is dat een gasabsorptiewarmtepomp 3 tot 4 keer goedkoper in gebruik is dan de elektrische variant.

Tip: vraag premie(s) aan 

Bij de aanschaf van een gasabsorptie warmtepomp kan je mogelijk in aanmerking komen voor premies en subsidies. Hier zijn enkele premies waar je mogelijk recht op hebt:

 • Premie van de netbeheerder.
 • Totaalrenovatiebonus: Combineer de installatie van de gaswarmtepomp met andere energiebesparende maatregelen.
 • Gemeentelijke premies voor warmtepompen.

Door gebruik te maken van deze premies kan je aanzienlijk besparen op de kosten van je gaswarmtepompinstallatie. Het loont dus de moeite om na te gaan welke premies beschikbaar zijn in jouw regio en hoe je deze kunt aanvragen. Zo wordt de keuze voor een gaswarmtepomp nog aantrekkelijker en duurzamer!

Alle soorten gaswarmtepompen op een rijtje 

Gaswarmtepompen bieden een innovatieve technologie die de voordelen van een gascondensatieketel en een warmtepomp combineert. Deze bijzondere systemen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten warmtepompen, elk met unieke eigenschappen en toepassingen.

1. Gasabsorptiewarmtepomp 

Een gasabsorptiewarmtepomp is een type gaswarmtepomp dat warmte genereert door middel van gasverbranding. Het koelmiddel in de warmtepomp wordt verhit door een gasbrander, waardoor het verdampt en geabsorbeerd wordt door een andere vloeistof. Dit proces maakt het mogelijk warmte te onttrekken aan de omgeving en deze te gebruiken voor het verwarmen van water of lucht.

Specifieke eigenschappen:

 • Werkt op basis van gasverbranding om het koelmiddel te verwarmen.
 • Geschikt voor situaties waar elektriciteit beperkt beschikbaar is of waar gas efficiënter kan worden ingezet.
 • Wordt vaak toegepast in specifieke situaties waar elektrische warmtepompen minder rendabel zijn.

2. Warmtepomp gedreven door een gasmotor 

Een warmtepomp gedreven door een gasmotor is een andere variant van de gaswarmtepomp. Hierbij drijft een gasmotor de warmtepomp aan, waarbij warmte wordt onttrokken aan de omgeving en gebruikt om het water of de lucht te verwarmen.

Specifieke eigenschappen:

 • Werkt op basis van een gasmotor om de warmtepomp aan te drijven.
 • Kan worden toegepast in situaties waar gas beschikbaar is en elektriciteit minder wenselijk is.
 • Biedt een efficiënte en duurzame oplossing voor verwarming, waarbij de voordelen van een warmtepomp worden gecombineerd met gas als energiebron.
Spaarpot bij gasabsorptie warmtepomp meter

De voor- en nadelen van een gasabsorptiewarmtepomp 

Voordelen 

 1. Hoog rendement, ook bij een lage buitentemperatuur: tot wel 169% rendement behaald, minder afhankelijk van de buitentemperatuur dan een elektrische warmtepomp.
 2. Financieel en ecologisch slimme keuze: aardgas als primaire brandstof is goedkoper en efficiënter dan elektriciteit.
 3. Geschikt voor renovaties en nieuwbouw: kan hoge aanvoertemperaturen tot 70 °C behalen, geschikt voor bestaande woningen zonder vervanging van afgiftesysteem.

Nadelen 

 1. Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: gebruikt aardgas om te functioneren, wat niet oneindig voorradig is.
 2. Beperkte toepassing: minder geschikt voor situaties met een lage energievraag of behoefte aan zeer hoge watertemperaturen.
 3. Hogere initiële investeringskosten: duurder dan een elektrische warmtepomp, en regelmatiger onderhoud nodig vanwege de gasmotor.

Hoe vaak is onderhoud nodig? 

Een tweejaarlijks onderhoud van het gasgedeelte van de unit wordt aangeraden, hoewel dit niet verplicht is voor vermogens lager dan 20 kW en buiten gepositioneerde eenheden. Het ammoniak-watercircuit gedeelte behoeft geen onderhoud, omdat er geen bewegende onderdelen zijn en er geen verlies is.

Het onderhoud omvat:

 1. Visuele check van de ventilator en verdamper om verstoppingen te verwijderen.
 2. Controle van de rookgas- en condensafvoer om goede werking te waarborgen.
 3. Rookgasmeting om de efficiëntie te controleren.
 4. Reiniging en vernieuwen van dichtingen indien de branderkamer vervuild is.
 5. Controle en indien nodig vervangen van ontstekings- en ionisatiepennen.
 6. Vervanging van de aandrijfriem van de oliepomp die de membraanpomp aanstuurt, eens in de vier jaar.
controle en onderhoud gasabsorptie warmtepomp door installateur

Hoe milieuvriendelijk is een gasabsorptiewarmtepomp? 

Met een gasabsorptiewarmtepomp kun je aanzienlijk besparen op gasverbruik en de uitstoot van CO₂ en NOx verminderen in vergelijking met een HR-ketel. Bovendien biedt een warmtepomp efficiënte koeling.

Hoewel een gasabsorptiewarmtepomp minder gas bespaart dan een elektrische warmtepomp, heeft de elektrische variant een hoger elektriciteitsverbruik.

Op directe besparing is het verschil tussen beide warmtepompen gelijk. Echter, als het rendement van de elektriciteitscentrale wordt meegerekend, bespaart de gasabsorptiewarmtepomp meer energie dan de elektrische warmtepomp met grijze stroom. Als je echte hernieuwbare energie gebruikt, heeft de elektrische warmtepomp een lagere CO2-uitstoot.

Wanneer beter geen warmtepomp op gas kiezen? 

Een gaswarmtepomp is niet aan te raden in de volgende situaties:

 1. Lage energievraag: het is geschikt voor verwarmingsbehoeften van 8 tot 18 kWh.
 2. Hoge watertemperatuur nodig: minder geschikt voor temperaturen boven de 70 °C, waar een gascondensatieketel een betere keuze is.
 3. Geen gasaansluiting: hoewel het kan werken op propaangas, vereist het een goede afstelling.
 4. Gebrek aan ruimte: de buitenunit heeft ruimte nodig, maar dit is meestal geen groot probleem.

Een gasabsorptie warmtepomp laten plaatsen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende installateurs uit jouw regio 

Op zoek naar een gasabsorptie warmtepomp en wil je deze door een professional correct laten plaatsen? Dan hebben we de perfecte oplossing voor je! Vul ons gratis en vrijblijvende offerteformulier in en kom direct in contact met meerdere erkende installateurs uit jouw regio.

Het aanvragen van offertes en advies biedt jou de mogelijkheid om jezelf nog beter te informeren en eenvoudig prijzen te vergelijken, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

Wacht niet langer en neem de eerste stap naar energie-efficiënte verwarming en besparing op jouw energierekening. Vul het offerteformulier in en ontdek hoe een gasabsorptie warmtepomp jouw woning kan verwarmen op een duurzame en kostenbesparende manier!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp