Zijn boringen voor een geothermische warmtepomp nodig om aardwarmte te gebruiken als energiebron?

Om een warmtepomp te installeren of te plaatsen heb je niet altijd grondboringen nodig. Een lucht-lucht en een lucht-water warmtepomp halen warmte uit de lucht of water. Hiervoor moet je dus geen gaten boren in de grond maar wordt er gewoon een buitenunit geïnstalleerd.

Kies je echter voor een grond-water warmtepomp of een geothermische warmtepomp dan moet je wel grondboringen laten uitvoeren. Dit soort warmtepomp haalt namelijk de warmte uit de grond, door middel van buizen die in de grond zitten. Dit type heeft wel een hogere installatiekost, maar ook een hoger rendement.

warmtepomp rijwoning

Hoeveel kost een grondboring voor een warmtepomp?

Wat is de prijs van zo’n geothermische warmtepomp? De kostprijs voor de aankoop en de installatie van een geothermische warmtepomp zijn hoger dan voor de installatie en aankoop van een verwarmingssysteem op fossiele brandstof.

De reden hiervoor is dat de technische interventies, een aantal meter diep, nodig om de warmte uit de bodem te halen veel werk en materiaal vragen, waardoor de kosten dus oplopen. Er worden leidingen in de grond een aantal meter diep gebracht om zo de aardwarmte te kunnen gebruiken als energiebron. 

Wat kost dit in totaal?

In onderstaande tabel geven we een overzicht van enkele richtprijzen in euro:

UitgaveKostprijs in euro
Aankoop warmtepomp€ 6.500 – 12.000
Installatiekosten€ 2.000 – € 3.000
Grondboringen € 8.000 – € 10.000
Totale kostprijs € 16.500 – € 25.000 

Je hebt bij de installatie van een warmtepomp vaak wel recht op een aantal premies. Je kan deze aanvragen bij je gemeente of bij een vakman vanuit jouw buurt meer informatie vragen over het aantal euro dat je aan premies kan krijgen. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Waarom diepteboringen voor een grond-water warmtepomp uitvoeren? Hoe diep moet je graven voor een warmtepomp?

Waarom moeten er nu precies diepteboringen gebeuren bij het installeren van een grond-water of geothermische warmtepomp? Een geothermische warmtepomp wint warmte door aardwarmte uit de bodem te halen. De temperatuur van de aarde in de diepte is relatief constant, tussen de 10°C en 13°C.

In de zomer kan je dit systeem ook gebruiken om je woning te koelen, waardoor de geothermische warmtepomp het hele jaar door comfort brengt voor het hele gezin.

Een warmtepomp is niet enkel goed voor je eigen portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu. Een warmtepomp gebruikt namelijk geen fossiele brandstof zoals traditionele verwarmingstechnieken.

De boring gaat, afhankelijk van of je voor een verticaal of horizontaal buizennetwerk van leidingen kiest, tot een diepte van 25 tot 150 meter. Met andere woorden, een verticale captatie neemt minder oppervlakte in beslag, maar gaat wel veel meer meter diep in de grond, waardoor de kostprijs ook hoger is dan bij een horizontaal buizennetwerk.

Bij een horizontaal buizennetwerk van leidingen heb je meer oppervlakte nodig voor de grondboringen. Je moet hier dus een groot oppervlakte als tuin voor hebben dat vrij kan zijn van bebouwing en tuinieren. 

Wil je meer advies krijgen over een geothermische warmtepomp en of dit iets voor jou is? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt 

Een juiste dimensionering en werking is belangrijk

Een juiste dimensionering van de grondboringen is enorm belangrijk. Grondboringen zijn het belangrijkste onderdeel van een warmtepompsysteem, omdat ze als warmtebron functioneren.

80% van de energie moet door de aarde geleverd worden, het dimensioneren van de geothermische boringen moet met andere woorden dus nauwkeurig gebeuren.

Te weinig boringen waardoor de warmtebron te klein is, zal de bodemtemperatuur sterk dalen. De warmtepomp moet dan harder werken om voldoende warmte te onttrekken. Dit heeft dan weer een hoger energieverbruik als gevolg.

Een foutieve dimensionering heeft dus een grote impact op het rendement en de kosten die je warmtepomp veroorzaakt. Het is belangrijk om de dimensionering en de installatie over te laten aan een specialist in geothermische warmtepompen. Zo weet je zeker dat jouw dimensionering goed zit!  

enkele unit warmtepomp buiten

Grondboring voor een geothermie warmtepomp laten uitvoeren en het verbruik kennen? Krijg offertes op maat van meerdere specialisten

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van een grondboring warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp