Wat is een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp is een grond-water warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt, zoals de naam het zelf al zegt, de warmte van de grond om jouw woning te verwarmen.

De aardwarmte wordt ook wel geothermie genoemd, vandaar dat de grond-water warmtepomp dus ook wel een geothermische warmtepomp wordt genoemd. Deze warmte vanuit de aarde blijft doorheen het jaar relatief stabiel.

Geothermische energie wordt beschouwd als een bron van hernieuwbare energie. Het is dus een efficiënte manier van verwarmen, maar het brengt wel een heel kostenplaatje met zich mee. Een geothermische warmtepomp is dus wel een hele investering.

warmtepomp plat dak

Hoe werkt een geothermische warmtepomp? 

Hoe werkt dat nu precies, zo’n geothermische warmtepomp? De warmtepomp maakt gebruikt van de bodem en de warmte die daar aanwezig is om jouw woning te verwarmen.

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan omgekeerd. De pomp haalt de warmte uit de bodem en drukt die samen, waarna ze via een warmtedistributienet naar de te verwarmen ruimten getransporteerd wordt.

De werking van een geothermische warmtepomp draait rond 3 circuits:

 • Pekelcircuit: warmte uit de bodem halen. De thermische energie uit de bodem wordt naar de warmtepomp gebracht via een netwerk van sensoren. Dit gebeurt via boringen die in de grond werden gemaakt. Deze energie kan tot 15 meter diep door straling van de zon worden opgewerkt. In deze diepere lagen wordt de bodem opgewarmd door warmte vanuit de kern van de aarde.
 • Koelcircuit: de eigenlijke warmtepomp. Deze moet de temperatuur omhoog brengen via een verdamper, een compressor en een condensator. Deze 3 componenten vormen samen het hart van de warmtepomp.
 • Verwarmingscircuit: de verspreiding van de warmte doorheen de woning. Een warmtewisselaar zal hier de warmte naar het verwarmingscircuit en dus de leefruimtes sturen. De woning wordt dan verwarmd via radiatoren of vloerverwarming, daarbovenop kan deze warmteproductie ook zorgen voor warm water binnen je sanitair.

Krijg een uitleg specifiek toegelegd op jouw situatie van gespecialiseerd vakmannen in jouw buurt. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Ontvang gratis offertes

Wat kost een geothermische warmtepomp? Hoeveel kost een grondboring?

Wat is de prijs van zo’n geothermische warmtepomp? De kostprijs voor de aankoop en de installatie van een geothermische warmtepomp zijn hoger dan voor de installatie en aankoop van een verwarmingssysteem op fossiele brandstof. De reden hiervoor is dat de technische interventies nodig om de warmte uit de bodem te halen veel werk en materiaal vragen, waardoor de kosten dus oplopen.

In onderstaande tabel geven we een overzicht van enkele richtprijzen:

Uitgavetypekostprijs 
Aankoop € 6.500 tot € 12.000
Installatiekosten € 2.000 tot € 3.000
Ontwikkelingskosten (boringen) € 8.000 tot € 10.000 
Totale kostprijs  € 16.500 tot € 25.000
Onderhoudskosten (elk jaar) + kosten elektrische energie € 150 + € 1.000 

Je hebt bij de installatie van een warmtepomp vaak wel recht op een aantal premies. Hieronder bespreken we deze in wat meer detail.

Premie, subsidie + aanvraagprocedure

Een warmtepomp installeren is een hele investering, maar ook een stap in de goede richting omdat het gaat om hernieuwbare energie. Hier krijg je dan ook een aantal premies voor. Je kan namelijk 40% van je eindfactuurbedrag terugkrijgen door het aanvragen van een premie bij de Vlaamse overheid.

Voor een geothermische warmtepomp ontvang je tot 4.000 euro aan premies. Deze vraag je best aan bij netwerkbeheerder Fluvius, op hun website of via een formulier dat opgestuurd wordt naar het hoofdkantoor.

Er zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden om voor een premie in aanmerking te komen:

 • De inkoopfacturen zijn maximaal 2 jaar oud.
 • De installatie moet uitgevoerd worden door een erkende vakman of specialist.  

Vanaf 1 juli 2022, recht op Mijn VerbouwPremie:

Er bestaat sinds kort een nieuwe premie voor warmtepompen, de Mijn Verbouwpremie. Deze kan je online aanvragen en geldt voor alle soorten warmtepompen, dus ook de geothermische warmtepomp.

Welke voorwaarden zijn er nu verbonden voor het krijgen van deze premie? We sommen ze hier even voor jou op:

 • Je woning is gelegen in het Vlaams Gewest.
 • De premie geldt voor gebouwen die voor 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet.
 • Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is al meer dan 5 jaar oud. Deze moet voldoen aan de EPB-eisen en er moet dus tijdig een EPB-aangifte zijn ingediend.

De premie bedraagt maximaal 50% van de totale factuur. Het exacte bedrag dat je terugkrijgt, hangt natuurlijk af van een aantal zaken: het type warmtepomp en de eindfactuurdatum van installatie.

Warmtepomp

Rendement en terugverdientijd

Een hoog rendement en dus een zo snel mogelijke terugverdientijd is niet onbelangrijk om te weten in de overweging om een warmtepomp te installeren.

Het rendement wordt bepaald door de hoeveelheid warmte die de bodem kan opnemen. Hierbij wordt gekeken naar de grondsoort en de diepte van de grond. Een leemachtige ondergrond kan 2 keer zoveel warmte opnemen en heeft dus maar liefst een 2 keer zo hoog rendement in vergelijking met een droge zandgrond.

Om een goed rendement te hebben is jouw woning best goed geïsoleerd voor je kiest voor de installatie van een warmtepomp. Het is dus belangrijk om eerst goed te informeren bij een vakman over het rendement en de terugverdientijd van een warmtepomp specifiek voor jouw huis.

Weet je graag de exacte prijs voor een geothermische warmtepomp in jouw woning? Neem dan contact op met vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offerte aan!

Grond-water warmtepomp installeren

De installatie van een geothermische of grond-water warmtepomp wordt best gedaan door een gecertificeerde vakman. Er zijn namelijk een aantal stappen die doorlopen moeten worden om tot een succesvolle plaatsing te komen.

Er zijn namelijk 2 soorten captatiemogelijkheden om de warmte uit de grond te halen:

 • Horizontale captatie
 • Verticale captatie

Deze worden hieronder in meer detail besproken. Ook de voor- en nadelen van beide captatiemogelijkheden zetten we even op een rijtje voor jou.

1. Horizontale captatie

Horizontale captatie houdt in dat de buizen om de warmte uit de grond te halen horizontaal in de grond geplaatst worden. Dit gebeurt op een diepte van 1.5m omdat de grond vanaf hier vorstvrij is en voldoende warmte bevat.

De ruimte nodig onder de grond moet het dubbele zijn van de woonruimte die je wilt verwarmen. Gemiddeld gaat het om een oppervlakte tussen de 200 en 400 diep.

Bij een te klein horizontaal captatienet zal de vloeistof die door de buizen loopt bevriezen. Om deze complicatie tegen te gaan kan er antivries worden toegevoegd aan de vloeistof, maar dit heeft natuurlijk een bijkomend nadeel: de vloeistof wordt dikker waardoor het moeilijk te pompen is.

De pomp zelf verbruikt natuurlijk ook energie, waardoor het rendement en de efficiëntie van het systeem verminderd. Een horizontaal capatatienet mag dus absoluut niet te klein zijn, anders zit het risico er in dat je je investering niet terugkrijgt.

2. Verticale captatie

Bij een te kleine hoeveelheid grond die beschikbaar is voor een horizontale captatie wordt er vaak gekozen voor een verticale captatie. Er kan hierbij geboord worden tot een diepte van 25 tot 150 meter, afhankelijk van de samenstelling van de bodem en de benodigde capaciteit van het systeem.

De temperatuur is vrijwel heel het jaar constant op een diepte van 50 meter. De seizoenswisselingen hebben dus geen effect op deze temperatuur waardoor je een constant rendement hebt doorheen heel het jaar.

warmtepomp koeling installateur

Geothermische warmtepompen: Voor- en nadelen

Een goed beeld van de voor- en nadelen van elk type leidingnetwerk is belangrijk in het maken van de goede keuze voor jouw woning. We hebben ze hieronder voor je opgesomd.

Voordelen horizontaal leidingnetwerk:

Een horizontaal leidingnetwerk heeft vele voordelen:

 • Stabiel rendement en hoge COP.
 • Graafwerkzaamheden zijn goedkoper in vergelijking met een verticaal leidingnet.
 • Gesloten systeem: de koelingsvloeistof kan hergebruikt worden.
 • Passieve koeling: in de zomer kan je overschakelen op passieve koeling. De koelte van de bodem kan dus gebruikt worden in de zomer om je huis te koelen.

Nadelen horizontaal leidingnetwerk:

Naast de vele voordelen van een horizontale captatie, zijn er ook een aantal nadelen:

 • Veel grondoppervlakte nodig om een horizontale captatie te kunnen verwezenlijken.
 • De grond kan niet worden beplant.
 • In de winter daalt de temperatuur van de ondiepe bodem. Omdat de leidingen niet diep liggen zullen ze minder efficiënt zijn en meer beïnvloed worden door seizoenswisselingen.

Voordelen verticaal leidingnetwerk

Er zijn ook een aantal voordelen aan een verticaal leidingnetwerk:

 • Geen invloed van de seizoenen op het rendement: het rendement blijft constant hoog.
 • Kleinere hoeveelheid grond nodig in vergelijking met horizontale captatie.
 • Passieve koeling kan ook bij verticale captatie.

Nadelen verticaal leidingnetwerk

Ook bij verticale captatie zijn er naast de voordelen ook een aantal nadelen:

 • Duurder: dieper boren vraagt meer techniciteit en zal dus de prijs doen stijgen.
 • De boordiepte kan vooraf niet nauwkeurig bepaald worden.

Geothermische warmtepompen: gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over een geothermische warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over geothermie

Omdat geothermie een relatief nieuwe vorm van verwarmen is, hebben mensen vaak nog heel veel vragen. We beantwoorden hieronder een aantal veelvoorkomende vragen voor jou.

Hoeveel ruimte heb ik nodig in de tuin?

+
De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt, hangt af je keuze voor een verticale of horizontale captatie. Bij een verticale captatie heb je niet zoveel ruimte nodig aangezien het buizenstelsel in de diepte ligt. Bij horizontale captatie daarentegen, liggen de buizen meer oppervlakkig en heb je voor een normale woning dus al snel een oppervlakte van 250 vierkante meter nodig.

Hoe diep boren bij verticale geothermie?

+
Verticale captatie houdt in dat je het buizenstelsel in de diepte gaat installeren. De exacte diepte kan echter slecht op voorhand bepaald worden, maar hangt af van een aantal zaken: het vereiste verwarmingsvermogen, de ondergrond en de inplanting in de tuin.

Welke verwarmingsinstallatie werkt op geothermie?

+
Alle verwarmingssystemen kunnen aangesloten worden op een geothermische warmtepomp. Lage temperatuursystemen hebben wel de voorkeur. Deze zijn bijvoorbeeld vloerverwarming of specifieke lage temperatuur radiatoren. Hiermee heb je het hoogste rendement.

Wat verbruikt een geothermische warmtepomp? Hoeveel kwh verbruikt de warmtepomp? 

+
Het verbruik van een geothermische warmtepomp schommelt rond de 3.000 kWh per jaar. Dit kost je dus jaarlijks ongeveer 1.260 euro.
Als we dit vergelijken met de gasfactuur van een gemiddeld gezin, krijgen we het volgende: 23.360 kWh verbruik per jaar, het gemiddelde tarief is 0.157 euro per kWh. Als we dit verrekenen komen we op een uitgave van rond de 3.651 euro per jaar.
Door de vergelijking te maken zie je dus duidelijk dat de geothermische warmtepomp je een heleboel geld bespaart, rond de 2.000 euro om exact te zijn.

Hoe lang gaat een geothermische warmtepomp mee?

+
Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoelang je investering meegaat. Een geothermische warmtepomp gaat gemiddeld 20 jaar mee. De investering kan hierdoor op lange termijn worden afgeschreven.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp