Wat is een omkeerbare warmtepomp en hoe werkt het? 

Een omkeerbare warmtepomp, ook wel bekend als een warmtepomp met omkeerfunctie of omkeerbare cyclus, is een geavanceerd systeem dat zowel kan verwarmen als koelen.

In tegenstelling tot traditionele verwarmings- en koelsystemen zoals centrale verwarming, die afzonderlijke apparaten vereisen, maakt een omkeerbare warmtepomp gebruik van dezelfde technologie om warmte te onttrekken aan de ene ruimte en deze over te brengen naar een andere. 

Het principe van koelen en verwarmen (airco) 

Het principe van verwarmen en koelen met een omkeerbare warmtepomp, ook wel bekend als omkeerbare airconditioning, omvat twee verschillende methoden: passieve koeling en actieve koeling.

Passieve koeling

Passieve koeling wordt gebruikt in omgevingen waar de buitentemperatuur lager is dan de gewenste binnentemperatuur.

In de verwarmingsmodus van de omkeerbare warmtepomp onttrekt het systeem energie uit de omgevingslucht, de bodem of het grondwater, zelfs bij koude omstandigheden. Deze warmte wordt naar binnen geleid en zorgt voor verwarming van de ruimte.

In de passieve koelmodus wordt er geen warmte onttrokken aan de buitenlucht, maar wordt in plaats daarvan warmte uit de binnenruimte gehaald en via het warmtepompsysteem naar buiten afgevoerd. Hierdoor daalt de binnentemperatuur en ontstaat er een natuurlijk koelingseffect.

Actieve koeling (airconditioning)

Actieve koeling komt van pas wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de gewenste binnentemperatuur. In dit geval schakelt de omkeerbare warmtepomp om naar de koelmodus.

In plaats van warmte uit de omgeving te onttrekken, onttrekt het systeem warmte uit de binnenruimte en voert deze af naar buiten.

Hierdoor wordt de binnentemperatuur verlaagd, en ontstaat een comfortabele en gekoelde omgeving, vergelijkbaar met de werking van een airconditioningsysteem.

Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs

Wat kost een omkeerbare warmtepomp?

De prijs van een omkeerbare warmtepomp kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de warmtepomp, het vermogen en de capaciteit, de complexiteit van de installatie, en eventuele extra functies of accessoires.

Prijs 2023

Over het algemeen kun je verwachten dat een omkeerbare warmtepomp duurder is in vergelijking met een traditionele omkeerbare airconditioning, maar in de meeste gevallen zal het lagere energieverbruik op de lange termijn helpen de initiële kosten te compenseren.

Gemiddeld kunnen de kosten voor een omkeerbare warmtepomp variëren tussen € 5.000 en € 15.000, afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts een schatting is en dat de uiteindelijke prijs kan variëren op basis van verschillende omstandigheden.

omkeerbare warmtepomp buiten huis

Alle voordelen van een omkeerbare warmtepomp op een rijtje 

De voordelen van een omkeerbare warmtepomp zijn divers en maken het een aantrekkelijke keuze voor efficiënte klimaatregeling in alle weersomstandigheden:

1. Klimaatregeling voor alle weersomstandigheden 

Een omkeerbare warmtepomp biedt het hele jaar door comfort, omdat het zowel kan verwarmen in de winter als koelen in de zomer. Het maakt gebruik van beschikbare warmtebronnen in de omgeving, zoals de buitenlucht, bodem of grondwater, om de gewenste temperatuur te handhaven, ongeacht het seizoen.

2. Efficiënte werking

De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en transporteert deze naar binnen, waardoor het een energiezuinige manier is om te verwarmen en te koelen. In vergelijking met klassieke airconditioning, die elektrisch aangedreven wordt, verbruikt de omkeerbare warmtepomp aanzienlijk minder energie, wat leidt tot lagere energiekosten en een verminderde belasting van het milieu.

3. Intelligente technologieën 

Omkeerbare warmtepompen zijn vaak uitgerust met geavanceerde technologieën, zoals programmeerbare thermostaten en slimme regelsystemen, waardoor ze efficiënter kunnen werken en het energieverbruik verder kunnen optimaliseren. Deze intelligente functies dragen bij aan een nog duurzamere werking.

4. Betaalbaar en duurzaam 

Ondanks dat het moeilijk is om het exacte jaarverbruik te bepalen, is een omkeerbare warmtepomp over het algemeen zeer energiezuinig.

Hierdoor leidt het gebruik ervan tot lagere energiekosten en een verminderde ecologische impact. Bovendien is het verminderen van CO2-uitstoot een belangrijk voordeel van de omkeerbare warmtepomp, wat bijdraagt aan duurzaamheid en milieubescherming.

Bovendien heeft een omkeerbare warmtepomp een hoog rendement door de besparingen op energiekosten.

Hoewel het waar is dat zowel het verwarmen als afkoelen van een ruimte energie vraagt, wat een nadeel kan zijn, wegen de vele voordelen van een omkeerbare warmtepomp op tegen dit aspect.

Het lage energieverbruik, de milieuvriendelijkheid en de veelzijdige klimaatregeling maken het een aantrekkelijke keuze voor duurzame verwarming en koeling van gebouwen.

warmtepomp buiten in de winter

Omkeerbare warmtepomp laten installeren? Verstuur je aanvraag en krijg meerdere offertes op maat van specialisten uit jouw regio 

Wil je profiteren van het comfort en de efficiëntie van een omkeerbare warmtepomp? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Via onze service kun je eenvoudig en kosteloos offertes en deskundig advies aanvragen over de installatie van een omkeerbare warmtepomp. Op die manier kun je jezelf nog beter informeren en gemakkelijk prijzen vergelijken, zodat je uiteindelijk de beste oplossing vindt voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Welke aansluiting heb je nodig voor warmtepomp?

+
Voor een warmtepomp heb je een elektrische aansluiting nodig, aangezien het systeem elektriciteit gebruikt om de warmte over te dragen. Daarnaast zijn er ook leidingen nodig voor het circuleren van het koelmiddel tussen de binnen- en buitenunit van de warmtepomp.

Heb je bij een warmtepomp een afvoer nodig?

+
Een warmtepomp heeft geen afvoer nodig zoals een traditionele verwarmingsketel, omdat het geen rookgassen produceert. Het systeem werkt op basis van het overdragen van warmte van de omgeving naar de binnenruimte, waardoor er geen uitlaat nodig is voor verbrandingsgassen.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp