Hoe werkt een grond water warmtepomp (geothermie)? 

Een grond-water warmtepomp, ook wel geothermische warmtepomp genoemd, is een duurzaam verwarmingssysteem dat gebruik maakt van de natuurlijke warmte die in de aarde aanwezig is. Hieronder wordt beschreven hoe dit systeem werkt:

 1. Collectie van de warmte: een grond-water warmtepomp maakt gebruik van een systeem van verticale of horizontale buizen, ook wel aardsondes genoemd, die de grond in gaan. Deze buizen bevatten een speciale vloeistof, meestal een mix van water en antivries, die warmte uit de aarde opneemt.
 2. Warmtetransport: de vloeistof in de buizen neemt de warmte op uit de aarde en transporteert deze naar de warmtepomp die zich meestal binnen in de woning bevindt.
 3. Warmtepompproces: binnen de warmtepomp wordt de opgenomen warmte opgewaardeerd naar een hogere temperatuur, zodat het bruikbaar is om het water te verwarmen voor het verwarmingssysteem en het sanitair warm water in de woning.
 4. Verwarming van het water: het opgewarmde water wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen via vloerverwarming, radiatoren of convectoren, en om warm water te leveren voor huishoudelijk gebruik.
 5. Koudebron: in de zomer kan het systeem ook worden omgekeerd om de woning te koelen. Het warme water wordt dan afgevoerd naar de aardbodem, waar het de overtollige warmte afstaat aan de koelere bodemtemperatuur.

Het water dat een grond-water warmtepomp kan verwarmen, kan variëren afhankelijk van het type warmtepomp en het ontwerp van het systeem. Over het algemeen kan een grond-water warmtepomp grondwater of bodemwater verwarmen.

Grond-water warmtepompen zijn een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om te verwarmen en te koelen, omdat ze gebruikmaken van een hernieuwbare energiebron: de warmte uit de aarde. Ze kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame energiebronnen in de verwarmingssector.

Warmtepompen vergelijken?
Raadpleeg onze erkende installateurs

Hoeveel kost een geothermische warmtepomp? 

Bij de keuze voor een warmtepomp moet je rekening houden met verschillende kosten. Voor een warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk (captatienet) starten de prijzen vanaf ongeveer € 10.000. Aan de andere kant, als je kiest voor een verticaal netwerk, zullen er grondboringen (putboringen) moeten worden uitgevoerd, wat op zichzelf minstens € 4.000 kost. Daar bovenop komen dan nog de kosten voor de pompinstallatie, die tussen € 7.000 en € 15.000 kunnen variëren.

De uiteindelijke prijs van je warmtepomp hangt dus grotendeels af van je keuze tussen een horizontaal of verticaal buizennetwerk, evenals het vermogen van de warmtepomp zelf.

Als je kiest voor een warmtepomp met een horizontaal captatienet, begint de prijs vanaf € 16.000 (inclusief toestel en installatie). Bij een grond-water warmtepomp met diepteboringen moet je rekenen op een kostprijs vanaf € 20.000.

Gelukkig kan de kostprijs gevoelig worden verlaagd door gebruik te maken van premies en zijn er ook voordelige groene leningen beschikbaar voor dit soort investeringen.

Twee soorten buizennetwerken 

Geothermische systemen maken dus gebruik van een buizennetwerk in de grond om warmte uit de bodem te halen. Deze buizen kunnen horizontaal of verticaal worden geplaatst, afhankelijk van de beschikbare ruimte bij de woning. Beide systemen hebben voor- en nadelen, evenals specifieke kostprijzen.

In het algemeen is de keuze tussen een horizontaal en verticaal buizennetwerk afhankelijk van de beschikbare ruimte, budget en gewenste rendement. Beide systemen kunnen echter een duurzame en energiezuinige oplossing bieden voor het verwarmen en koelen van een woning.

1. Horizontaal buizennetwerk 

Voordelen

 • Biedt een vrij constant rendement met een hoge COP.
 • Graafwerkzaamheden zijn minder kostbaar dan bij verticale plaatsing.
 • Gesloten systeem met hergebruik van koelvloeistof.
 • Mogelijkheid tot natuurlijke koeling in de zomer.

Nadelen 

 • Vereist een groot grondoppervlak zonder beplanting.
 • Lagere rendementen tijdens het stookseizoen door ondiepe buizen en temperatuurdalingen.
horizontaal buizensysteem grond-water warmtepomp

2. Verticaal buizennetwerk met aardsonden 

Voordelen 

 • Seizoenswisselingen hebben nauwelijks invloed op het rendement.
 • Constant hoog rendement gedurende het hele jaar.
 • Vereist weinig grondoppervlak.

Nadelen 

 • Diepteboringen zijn prijzig.
 • Benodigde boordiepte is niet exact te berekenen van tevoren.
verticaal buizensysteem grond-water warmtepomp

Kan je zelf een horizontaal captatienet aanleggen? 

Bij het aanleggen van een captatienet voor je warmtepomp is het zeker mogelijk om dit zelf te doen. Het is echter belangrijk om op te merken dat als je niet over voldoende kennis beschikt, het graven van de sleuven beter aan professionals kan worden overgelaten.

Als je wel ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten, kun je de leidingen zelf klaarleggen en naar de collectorput leiden. Hoe dan ook, het is essentieel om nauw samen te werken met de installateur en zijn plan te volgen, omdat een slecht aangelegd captatienet het rendement van je warmtepomp negatief kan beïnvloeden.

Zorg er dus voor dat de installatie goed wordt uitgevoerd voor optimale prestaties.

Wat bepaalt het rendement van een bodem water warmtepomp? 

Het succes van een geothermisch systeem is sterk afhankelijk van de hoeveelheid warmte die de grond kan absorberen. Dit hangt niet alleen af van de diepte, maar ook van het type grond. Bijvoorbeeld, een leemachtige ondergrond kan tot wel twee keer beter presteren dan een droge zandgrond.

Naast de juiste ondergrond is een zeer goede isolatie van de woning en leidingen essentieel voor een efficiënt systeem. Dit geldt natuurlijk voor alle warmtepompsystemen, maar als je investeert in een grond-water warmtepomp, wil je ook op lange termijn rendement behalen.

Daarom is het belangrijk om de verwarming zorgvuldig te plannen. 

Hoe diep is de boring voor een grond water warmtepomp? 

De diepte waarop een warmtepomp de grond in gaat, hangt af van de gebruikte captatietechniek:

 • Bij horizontale captatie gaat de warmtepomp ongeveer 1,2 meter diep, maar strekt zich uit over een groot oppervlak.
 • Bij verticale captatie kan de warmtepomp tot wel 150 meter diep gaan, op één of meerdere boorpunten.

Wat kost een grondboring voor een geothermische warmtepomp? 

De kosten voor een water/water-warmtepomp beginnen bij € 20.000 of meer. De prijs ligt relatief hoog vanwege de aanzienlijke grondwerken die ermee gemoeid zijn.

Bij dit type warmtepomp moeten namelijk twee putten worden geboord tot de ondergrondse waterlaag: één voor het oppompen van het water en één voor het terugpompen ervan. Daarnaast is voor dit soort warmtepomp een vergunning vereist en moet er een waterlaag op een minimale diepte aanwezig zijn. 

Hoe de warmtegeleidbaarheid van de grond vaststellen? 

Om de warmtegeleidbaarheid van je grond te bepalen, is het belangrijk om een representatief monster van de grond naar het laboratorium te sturen. Zorg ervoor dat het monster vrij is van beïnvloeding door weersomstandigheden, zoals recente regenval of nabijheid van een vijver.

Ook is het essentieel om te controleren of de grond in je hele tuin vergelijkbaar is. Soms kunnen bij verbouwingen grote delen grond verplaatst worden of nieuwe aarde aan specifieke delen van de tuin worden toegevoegd (zoals gazon of moestuin).

Laat het monster door een onafhankelijk laboratorium onderzoeken en voeg de resultaten toe aan je offerte voor een grond/water warmtepomp. Houd er rekening mee dat de grond niet overal dezelfde warmte, vochtigheid en samenstelling zal hebben. Delen van de tuin die bijvoorbeeld verder van de woning en meer blootgesteld aan wind liggen, kunnen sneller uitdrogen.

Bespreek samen met de installateur of extra leidingen nodig zijn om hiermee rekening te houden.

Aanleg leidingen voor installatie grond-water warmtepomp huis

Grond water warmtepomp laten plaatsen door een erkend installateur? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio 

Wil je een grond water warmtepomp laten plaatsen door een erkend installateur? Dan bieden wij de ideale oplossing! Vul ons gratis en vrijblijvende offerteformulier in, en je komt direct in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Op die manier krijg je niet alleen offertes, maar ook waardevol advies over grond water warmtepompen en de installatie ervan.

Het aanvragen van offertes en advies stelt je in staat om jezelf nog beter te informeren en eenvoudig prijzen te vergelijken. Door de expertise van erkende warmtepomp installateurs en deskundigen in te schakelen, ben je verzekerd van een professionele en efficiënte plaatsing van je warmtepomp. Wacht niet langer en vraag vandaag nog je gratis offertes en advies aan om te beginnen met een duurzamere en energiezuinige verwarmingsoplossing!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp