Wat is geothermische energie? 

Geothermische energie is een vorm van hernieuwbare en duurzame energie. Deze energie wordt gehaald uit de warmte die in de diepere delen onder het aardoppervlak is opgeslagen. Wanneer we 10 meter onder onze aarde graven, komen we bij een stabiele temperatuur.

Het gebruik van de aardwarmte is niet helemaal nieuw. Geothermische energie wordt dus opgewekt door het temperatuurverschil tussen de oppervlakte van de aarde en de warmtereservoirs diep in de grond. De aardwarmte in de korst wordt langzaamaan met energie uit de kern van de aarde aangevuld. 

Er bestaan twee verschillende systemen voor het opwekken van geothermische energie: ondiepe systemen en diepe systemen.

Bij ondiepe systemen heb je altijd een combinatie met een warmtepomp. De warmte wordt letterlijk opgeslagen in de bodem, terwijl je de koude ondergrond ook kan inzetten om je huis af te koelen. Een andere techniek is het diepe systeem. Bij diepe boringen kan zelfs water opgepompt worden met een temperatuur van 120 graden Celsius. 

Een antwoord op de vraag ‘wat is geothermische energie?’ is heel complex en uitgebreid. Wil je daarom meer informatie over geothermische energie? Neem dan zeker contact op met een expert. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes en advies!

Hoe werkt duurzame aardwarmte of geothermie? 

Geothermie is het perfecte alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. De technologie heeft alleen maar duurzame kenmerken zoals vrij van koolstof en hernieuwbaar. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werk? De aarde is een enorme bron van energie.

De technologie gebruikt de stromingen en warmwaterbronnen binnen de korst van de aarde. Wanneer we speciale geothermische warmtepompen gaan gebruiken, kan de warmte omgezet worden in energie. Zo kunnen we onze huizen van warm water voorzien en ze verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer. Warmtepompen zijn betrouwbaar en hebben een hoog rendement. 

Alle geothermische energievelden op een rijtje 

Er bestaan drie soorten reservoirs waar dit soort thermische energie kan gevonden worden: 

  1. Warmwaterreservoirs: je vindt ze meestal in de vorm van fonteinen. Sinds de oudheid werden ze als baden gebruikt door de warmtebron.
  2. Droge afzettingen: deze zijn samengesteld uit materialen of zeer hete stenen.
  3. Geisers: dit is een soort hete bron die enorm heet water en stoom naar boven spuwt. Een van de bekendste kan je vinden in IJsland. 

(In)direct gebruik van geothermie als hernieuwbare bron van energie  

Geothermische energie kan zowel direct als indirect gebruikt worden voor verschillende toepassingen. 

Direct gebruik 

Direct gebruik van geothermie biedt een duurzame en efficiënte manier om de natuurlijke warmte van de aarde te benutten voor verschillende toepassingen. Dat is enkel mogelijk als warmte-energie de gewenste energie is.

Er wordt gebruik gemaakt van koude- en warmteopslag zodat de warmte vanuit de bodem naar het oppervlak komt. Maar hoe werkt dat nu exact? Naast het hete gesteente wordt water gestroomd. Hierdoor wordt dat water verwarmd.

Hierna pompt men het opgewarmde water opnieuw omhoog en kan zo rechtstreeks in de verwarmingsbuizen van een gebouw geleid worden. Dat pompen, doet men met een warmtepomp.

Het water dat na het proces weer afgekoeld is, gaat terug naar de bodem zodat het opnieuw opgewarmd kan worden. Zoals je ziet is de bodem een enorme bron van energie.

Indirect gebruik 

Naast het direct gebruik van geothermie bestaat er een andere techniek om gebouwen op te warmen of voor de opwekking van elektriciteit namelijk het indirect gebruik van geothermische energie. We spreken van indirect gebruik wanneer warmte-energie niet de gewenste energie is (elektrische energie).

De warmte-energie moet eerst worden omgezet in bewegingsenergie en vervolgens in elektriciteit. Hoe wekt men bewegingsenergie op? Dat gebeurt aan de hand van turbines die door stroom aangedreven worden.

Daarna wordt elektriciteit opgewekt uit deze bewegingsenergie door middel van een generator. Er is water nodig met een temperatuur van minstens 100 graden Celsius voor het ontstaan van stoom. Daarvoor is heet gesteente dat zich dichtbij de aardoppervlakte bevindt noodzakelijk. Dat kan je vinden in vulkanische gebieden zoals in Indonesië, de Filipijnen, Japan enzovoort.

geothermische energie

Is geothermie gasvrij? 

Nee, geothermie is niet volledig gasvrij. Het is een mogelijkheid dat aardgas mee naar boven komt tijdens het omhoog pompen van het water uit de grond. Maar geen zorgen: dat gas kan opgevangen worden en zo gebruikt worden in bijvoorbeeld een gasketel.

Daarnaast kan gas met het retourwater opnieuw terugpompen via de injectieput. Bij elk geothermisch project wordt een piekketel geïnstalleerd. Het is mogelijk, afhankelijk van de energiebron, dat deze CO2 uitstoot.

Een warmtepomp op geothermische energie installeren? Verstuur je aanvraag en kom in contact met meerdere specialisten

Geothermie is de nieuwste manier van warmtewinning met heel wat duurzame voordelen. Wil je graag een warmtepomp op geothermische energie installeren of wil je simpelweg meer informatie? Vul onderstaand formulier in en vergelijk in een mum van tijd tal van offertes.

Zo vermijd je de slechte aankoop en kom je tot de beste deal voor je persoonlijk project. Werk voor je project steeds samen met een erkend specialist. Door hun jaren vakmanschap helpen ze jou met al je vragen of bezorgdheden over je gloednieuwe warmtepomp op geothermische energie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Is geothermie betrouwbaar?

+
Geothermie is betrouwbaar. De winning van aardwarmte is namelijk altijd mogelijk: weersomstandigheden oefenen geen invloed uit zoals dat wel het geval is bij wind- en zonne-energie. 

Wat is een geothermische centrale?

+
Een geothermische centrale is een faciliteit die instaat voor het onttrekken van warmte uit de aarde om zo hernieuwbare energie op te wekken. De uitstoot van koolstofdioxide tijdens dit proces is ongeveer 45 gram. Dit komt overeen met minder dan 5 % van de totale uitstoot van alle instanties die fossiele brandstoffen verbranden. Daarom wordt het als duurzame energie beschouwd. 

Hoe gebruik je geothermische energie als duurzame energiebron?

+
Geothermische energie of aardwarmte wordt vooral gebruikt om kassen, woningen en andere gebouwen van warmte en warm water te voorzien. Het dient als alternatief voor het verbranden van aardgas en steenkool. 

Hoe krijg je geothermische energie?

+
Geothermische energie verkrijg je door honderden meters of zelfs een een paar kilometer diep te boren. Uit deze diepte wordt vervolgens warm water omhoog gepompt. Afhankelijk van de temperatuur van dit water, kan het dienen voor verwarming of het opwekken van elektriciteit. 
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp