Heeft een warmtepomp altijd een buitenunit?

Een spilt-unit warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit, maar warmtepompen zijn ook beschikbaar als enkele units. Een zogenaamde monoblock warmtepomp bestaat maar uit een unit, die je binnen plaatst, maar die wel met de warmtebron verbonden is.

Hoe werkt een warmtepomp zonder buitenunit? 

Bij een warmtepomp met buitenunit wordt de warmte van buiten naar binnen gehaald. Heb je geen plaats voor een buitenunit? Dan kun je ook kiezen voor een warmtepomp zonder buitenunit.

Zo is er de geothermische warmtepomp, die de warmte uit de grond of het grondwater haalt. Dat gebeurt via buizen onder de grond onder of naast het huis. Je kunt ook kiezen voor een monoblock warmtepomp. Die bestaat uit enkel een binnenunit.

De monoblock warmtepomp is een lucht-lucht warmtepomp en haalt warmte uit de lucht in huis, verhoogt de temperatuur en verspreidt de verwarmde lucht in huis.

Stap 1: De warmtepomp neemt de warmte uit de omgeving op 

De warmtepomp zonder buitenunit is via ventilatiegaten in de muur verbonden met de buitenlucht. In de unit zit een koelvloeistof die al bij lage temperatuur kookt. De koelvloeistof verdampt en neemt zo de warmte van de buitenlucht op. 

Stap 2: De warmtepomp verhoogt de temperatuur van de opgenomen warmte 

De verdampte koelvloeistof komt in een compressor terecht. In de compressor komt de damp onder hogere druk te staan, waardoor de damp nog warmer wordt. De damp is warmer dan de lucht in huis, of het water in de leidingen. De compressor werkt op elektriciteit. 

Stap 3: De warmtepomp geeft de warmte af aan het verwarmingssysteem 

De warme damp condenseert en geeft zijn warmte af aan de lucht, of het water in de waterleiding. Dat water stroomt naar je verwarmingssysteem en zo verwarmt het je huis.

4. De cyclus herhaalt zich 

De gecondenseerde koelvloeistof stroomt weer terug naar het begin. De cyclus herhaalt zich. 

Stel je vragen aan specialisten
Ontvang info, advies en offertes op maat

Wat is de prijs van een warmtepomp zonder buitenunit? 

De prijs van een warmtepomp zonder buitenunit hangt vooral af van welk type warmtepomp je laat installeren. Daarnaast is het vermogen van belang in de prijsberekening.

Een warmtepomp met een hoger vermogen zal duurder zijn dan een met een lager vermogen. De installatiekosten hangen af van de situatie.

Een geothermische warmtepomp is een hele investering, vooral omdat de installatie ervan een groot project is. Op termijn zal de warmtepomp goedkoper worden, omdat je met een warmtepomp jaarlijks bespaart op je energierekening.

Soorten warmtepompen Richtprijs Premiebedrag
Lucht-lucht warmtepomp € 2.500 – 8.000 € 300
Lucht-water warmtepomp € 7.500 – 12.500 € 2.250
Geothermische warmtepomp € 10.000 – 24.000 € 4.000
Hybride warmtepomp € 5.000 – 7.000 € 1.500
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind snel en eenvoudig de juiste installateur in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Bespaar dankzij premie(s) 

Een warmtepomp is geen goedkope aankoop, maar omdat een warmtepomp zuiniger is dan een ketel op gas of stookolie, biedt de Vlaamse overheid premies aan. 

Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is voor de renovatie van een bestaande woning of voor nieuwe woningen in het Vlaams gewest. Het gebouw komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie als het vóór 2014 is aangesloten op het elektriciteitsdistributienetwerk. De premie is geldig voor de installatie van een geothermische, lucht-water, lucht-lucht, hybride lucht-water warmtepomp

Premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte in gebouwen

Via een digitale meter kun je nu heel makkelijk je energieverbruik in het oog houden. Wie voor een automatisch sturingssysteem voor de warmtepomp kiest, komt in aanmerking voor een premie bij netbeheerder Fluvius. De datum van de eindfactuur moet liggen tussen 1 januari 2022 en 31 december 2024. De datum op de factuur bepaalt de premievoorwaarden. De premie is 50% van het factuurbedrag, tot € 400

De verschillende soorten warmtepompen zonder buitenunit op een rijtje 

Ook zonder buitenunit heb je een brede keuze aan warmtepompen. Zo kun je kiezen voor een geothermische of lucht warmtepomp, maar ook een hybride warmtepomp is beschikbaar zonder buitenunit. Als je enkel je sanitair water met een warmtepomp wilt opwarmen, is een warmtepompboiler zonder buitenunit een uitstekende keuze. 

1. Geothermische warmtepompen zonder buitenunit

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de grond of uit het grondwater. Er zijn twee soorten geothermische warmtepomp.

Bij een horizontaal buizensysteem, liggen de leidingen anderhalve meter onder de grond. Bij een verticaal systeem, liggen de leidingen tot 80 meter onder de grond.

Bij een geothermische warmtepomp heb je geen buitenunit, maar de installatie is zeer arbeidsintensief. Voor verticale leidingen moeten er namelijk putten geboord worden. Een geothermische warmtepomp wordt meestal geïnstalleerd in nieuwbouw, nog voordat de tuin aangelegd is, zodat de tuinrenovatie minder intensief is.

De kosten van een geothermische warmtepomp liggen een stuk hoger dan die van andere soorten warmtepompen, omdat de installatie zo intensief is.

horizontale-warmtepomp-min-1024x576.png

2. Lucht-water monoblock warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht en geeft die warmte af aan het water in de leidingen. Zo verwarm je het verwarmingswater of het sanitaire water.

Vaak bestaat een lucht-water warmtepomp uit een binnen- en een buitenunit, maar tegenwoordig is die ook beschikbaar in een monoblock. In plaats van een buitenunit hangen er binnenshuis twee ventilatieroosters voor de luchtaanvoer en luchtafvoer. De binnenunit is niet veel groter dan een standaard wandketel.

3. Lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

Een monoblock lucht-lucht warmtepomp is in principe een omgekeerde airco. De unit hangt in de te verwarmen ruimte. De unit hangt aan de muur en is via twee ventilatieroosters verbonden met de buitenlucht voor luchtaanvoer en -afvoer. Op warme dagen kun je de lucht-lucht warmtepomp ook als airconditioner gebruiken. 

Airco warmtepomp zonder buitenunit

Je kan een lucht-lucht warmtepomp in de zomer ook gebruiken als airconditioning. In plaats van warmte, neemt de pomp dan koelte op uit de omgeving en verspreidt die door de lucht in huis.

4. Hybride warmtepomp zonder buitenunit

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een condensatieketel en een lucht-water warmtepomp. De hybride warmtepomp kiest altijd de energie-optie die op het moment van verwarmen het meest zuinig is. Net als bij een lucht-water warmtepomp, is de binnenunit met de buitenlucht verbonden door twee ventilatiegaten in de gevel. In de winter, of voor het verwarmen van sanitair water zal de warmtepomp automatisch overschakelen op de condensatieketel. 

5. Warmtepomp boiler zonder buitenunit

Een warmtepompboiler verwarmt enkel het sanitaire water, niet het verwarmingswater. De monoblock warmtepompboiler bestaat uit een boilervat en een waterpomp. Net als bij een monoblock lucht warmtepomp, maakt de installateur twee ventilatiegaten in de muur. Een buitenunit is niet nodig. 

Wil je weten welke warmtepomp zonder buitenunit het meest geschikt is voor jouw woning? Vraag dan gratis een offerte aan en krijg advies op maat van meerdere specialisten uit jouw regio.

Laag-1-2-min-1024x568.png

Waarom voor een warmtepomp zonder buitenunit kiezen? 

Hieronder vind je een kort overzicht met redenen waarom een warmtepomp zonder buitenunit een goede keuze zou zijn voor jou. 

1. Meerdere (compacte) varianten 

Er zijn verschillende monoblock warmtepompen beschikbaar. Er is dus altijd wel een formaat te vinden dat in jouw woning past. 

2. Nieuwe technologieën 

Monoblock warmtepompen zijn iets nieuwer dan warmtepompen met een buitenunit. Daarom heb je met een monoblock warmtepomp altijd de nieuwste technologie.

3. Geen (lelijke) buitenunit 

De buitenunit van een warmtepomp wordt normaal gesproken in de tuin geplaatst. Het gaat om een constructie met een grote ventilator, die weinig bijdraagt aan de esthetiek van je tuin. Met een monoblock of geothermische warmtepomp hoef je geen buitenunit in de tuin te plaatsen. Voor een kleine woning met kleine tuin is dat ideaal.

4. Snelle plaatsing 

Een lucht-lucht of lucht-water monoblock warmtepomp is snel geplaatst. Je hoeft namelijk enkel de binnenunit te installeren. De installatie van een geothermische warmtepomp vraag wat meer. Horizontale leidingen worden anderhalve meter diep in de grond geplaatst, maar voor verticale leidingen putten in de grond geboord tot op 80 meter diep. Daar is dus meer tijd voor nodig.

5. Minder kans op warmteverlies tijdens de verwarming  

Bij een warmtepomp met maar een unit verlies je minder energie bij de warmteoverdracht van de ene naar de andere unit. Een monoblock warmtepomp is dus iets efficiënter, omdat die minder warmte verliest. Een warmtepomp zonder buitenunit is dus een rendabele keuze.

6. Geen geluidsoverlast 

In de buitenunit van warmtepompen zit een grote ventilator die veel geluid maakt. Daarom moet je bij de installatie van een buitenunit altijd goed nadenken waar je de buitenunit plaatst om zo min mogelijk geluidsoverlast te ervaren. Het grote voordeel van een monoblock of geothemrische warmtepomp is dat je geen last hebt van het geluid van de warmtepomp.

7. Milieuvriendelijk 

Een warmtepomp zonder buitenunit is een stuk zuiniger dan eentje met buitenunit. Bij een split-unit warmtepomp gaat er namelijk veel energie verloren bij de transport van de warmte van buiten- naar binnenunit. Bij een monoblock warmtepomp is dat veel minder het geval. 

8. Minder onderhoud 

Niet alleen hoef je maar een unit te onderhouden, je hebt ook minder te maken met weerseffecten op de unit, omdat die binnen staat. Omdat er geen weersinvloeden zijn op de buitenunit, heb je minder last van slijtage en minder kans op storingen.

Een warmtepomp zonder buitenunit laten installeren? Verstuur je aanvraag en vergelijk offertes

Ben je nog niet zeker welke warmtepomp zonder buitenunit de beste is voor jouw situatie? Vraag dan advies aan een vakman in jouw regio. Via het onderstaande offerteformulier vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo kun je makkelijk prijzen vergelijken en vind je een specialist die samen met jou de beste warmtepomp voor jouw situatie vindt. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp