Wat is een monoblock warmtepomp? 

Een monoblock warmtepomp is een type warmtepomp dat wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van een woning of gebouw. Het verschil tussen een monoblock warmtepomp en een split warmtepomp is dat bij een monoblock alle componenten in één enkele behuizing zijn geplaatst, terwijl een split warmtepomp een binnenunit en een buitenunit heeft die met elkaar verbonden zijn via leidingen. 

Bij een monoblock warmtepomp bevinden de belangrijke onderdelen zoals de verdamper, compressor, condensor en expansieklep zich allemaal in de buitenunit. De monoblock warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om water op te warmen dat vervolgens door het verwarmingssysteem van het gebouw wordt gepompt. In de zomer kan het proces worden omgekeerd om het gebouw te koelen.

Monoblock warmtepomp

Wat kost het plaatsen van een monoblock warmtepomp?

De kosten voor het plaatsen van een monoblock warmtepomp kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de warmtepomp, de grootte van de te verwarmen ruimte, de energie-efficiëntie van het systeem en de complexiteit van de installatie. 

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijzen (exclusief btw en inclusief plaatsing) voor elk type monoblock warmtepomp:

Soort monoblock warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw)
Monoblock lucht water warmtepomp€ 8.000 – € 13.000
Monoblock lucht lucht warmtepomp€ 2.750 – € 8.500
Monoblock hybride warmtepomp€ 5.500 – € 12.500

Tip: Voor een precieze prijs voor het plaatsen van een monoblock warmtepomp in jouw specifieke situatie, raden we aan om het offerteformulier in te vullen op de website van een specialist in jouw regio. Op die manier kun je een offerte op maat ontvangen die rekening houdt met alle relevante factoren en omstandigheden.

Premie voor een monoblock warmtepomp in 2023

De aanschaf van een warmtepomp kan een aanzienlijke investering zijn, maar gelukkig zijn er in 2023 verschillende premies beschikbaar die deze kosten kunnen verlagen. Deze premies variëren afhankelijk van het inkomen, waarbij lagere inkomens doorgaans hogere premies ontvangen dan hogere en middeninkomens.

Hieronder staan de geschatte kosten voor verschillende typen monoblock warmtepompen, inclusief de premie die van toepassing is op zowel lage inkomens als hoge/middeninkomens. De kosten zijn exclusief eventuele verwarmingsketels voor hybride warmtepompen.

Type monoblocKosten (incl. premie voor laag inkomen)Kosten (incl. premie voor hoge/middeninkomens)
(Buiten)lucht/water€ 3.200€ 5.000
Hybride monoblock lucht/water (Excl. HR-condensatieketel)€ 2.050€ 3.250
Lucht/lucht warmtepomp€ 1.720€ 1.900

Heb je interesse in een warmtepomp met premie? Je kunt nu gratis offertes aanvragen voor een monoblock warmtepomp en zo meer informatie verkrijgen over de kosten specifiek voor jouw situatie.

Ontvang gratis offertes

De verschillende soorten monoblock warmtepompen op een rijtje 

Er zijn verschillende soorten monoblock warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende typen monoblock warmtepompen en leggen we ze uit:

1. Monoblock lucht-water warmtepomp (een grote buitenunit) 

De monoblock lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water op te warmen. Het opgewarmde water wordt vervolgens gebruikt om het verwarmingssysteem van een woning te voeden, zoals radiatoren of vloerverwarming.

Deze warmtepomp heeft een grote buitenunit waarin alle belangrijke componenten zijn geïntegreerd, waaronder de verdamper, compressor en condensor. Dit type warmtepomp is vooral geschikt voor woningen die al gebruik maken van een watergedragen verwarmingssysteem.

2. Monoblock lucht-lucht warmtepomp (een grote binnenunit) 

De monoblock lucht-lucht warmtepomp werkt door warmte te onttrekken aan de buitenlucht en deze rechtstreeks in de binnenruimte te blazen. Hierdoor wordt de binnenlucht verwarmd. In de zomer kan het proces worden omgekeerd om de binnenlucht te koelen.

Dit type warmtepomp heeft een grote binnenunit die alle noodzakelijke onderdelen bevat. Het is vooral geschikt voor ruimtes die niet zijn uitgerust met een watergedragen verwarmingssysteem, zoals appartementen of kleine woningen.

3. Monoblock hybride warmtepomp

De monoblock hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een conventionele HR-condensatieketel. Hierdoor kan het systeem efficiënter werken en is het in staat om de verwarmingslast aan te passen aan de heersende omstandigheden.

De warmtepomp fungeert als hoofdverwarmingssysteem, maar als de vraag naar verwarming erg hoog is, kan de HR-condensatieketel bijspringen. Dit type warmtepomp is geschikt voor situaties waarin een volledige overschakeling naar een warmtepomp nog niet mogelijk is of wanneer aanvullende verwarmingscapaciteit nodig is.

Tip: Het kiezen van het juiste type monoblock warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het bestaande verwarmingssysteem en de specifieke behoeften van de gebruiker. Om advies op maat te krijgen en te bepalen welk type het meest geschikt is voor jouw situatie, kun je ons offerteformulier invullen. Hiermee kun je gratis offertes aanvragen en advies krijgen van specialisten in jouw regio. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw warmtepompinstallatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een monoblock warmtepomp? 

Een monoblock warmtepomp biedt een efficiënte en duurzame manier om een woning te verwarmen en te koelen. Het systeem heeft echter zowel voordelen als nadelen. Hieronder worden de voor- en nadelen van een monoblock warmtepomp uiteengezet:

Voordelen

 • Betere prestaties: monoblock warmtepompen bieden een hoger rendement dankzij een groter verdamperoppervlak, waardoor ze efficiënter energie uit de buitenlucht halen en een breder temperatuurbereik hebben.
 • Slechts 1 unit: een monoblock warmtepomp bestaat uit één enkele unit die binnen of buiten geplaatst kan worden, waardoor het ruimtebesparend is voor jouw woning.
 • Makkelijker te plaatsen: de eenvoudige installatie van een monoblock warmtepomp vereist geen koeltechnische leidingen tussen binnen- en buitenunit, wat installatiekosten bespaart.
 • Stillere werking: dankzij een grotere ventilator draaien monoblock warmtepompen op een lager toerental, waardoor ze stiller zijn dan split-warmtepompen met twee units.

Nadelen 

 • Grotere afmetingen: vanwege de verdamping en condensatie in één unit zijn monoblock warmtepompen doorgaans groter dan split-varianten, wat een probleem kan zijn als je beperkte ruimte hebt.
 • Grotere investering: monoblock systemen zijn over het algemeen duurder dan split-systemen vanwege hun technische ontwerp en productiemethode.
 • Beperkingen bij plaatsing: hoewel installateurs monoblock warmtepompen gemakkelijker kunnen plaatsen dan split-systemen, zijn er enkele voorwaarden, zoals de afstand tot de buitenmuur en de cv-installatie, waar rekening mee moet worden gehouden. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een erkende installateur in je regio voor specifieke informatie over de plaatsing.
Monoblock warmtepomp

Enkele belangrijke aandachtspunten voor monoblock warmtepompen 

Overweeg je een warmtepomp met slechts één unit? Dan zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hier is een kort overzicht:

 1. Vereisten voor correcte plaatsing: monoblock warmtepompen zijn relatief groot, dus een installateur zal aandacht besteden aan de beste locatie voor deze unit. Bij een buitenunit houdt hij bijvoorbeeld rekening met windbelasting. De monoblock warmtepomp moet ook voldoende dicht bij de buitenmuur en de cv-installatie worden geplaatst.
 2. Voldoende isolatie: bij een monoblock lucht-water warmtepomp zijn de leidingen gevuld met water, niet met koudemiddel. Hierdoor zijn deze buizen gevoeliger voor vorst. Het is belangrijk om de leidingen goed te isoleren en/of onder de grond te leggen.
 3. Hoofd- of bijverwarming: een monoblock lucht-water warmtepomp kan goed dienen als hoofdverwarming, maar dit is bij een lucht-lucht warmtepomp minder vanzelfsprekend. De laatste verwarmt en koelt alleen de directe ruimte waarin het is geplaatst. Een monoblock warmtepomp is daarom eerder geschikt als bijverwarming of als hoofdverwarming in een klein appartement.
 4. Lucht-water warmtepomp zonder buitenunit: er zijn tegenwoordig ook lucht-water warmtepompen zonder buitenunit beschikbaar. Deze bestaan uit een waterboiler, ventilatiesysteem en 2 ventilatieroosters in de buitengevel. Deze toestellen kunnen een alternatief zijn voor monoblock lucht-water warmtepompen met alleen een buitenunit.

Wat is beter: monoblock of split warmtepomp? 

De keuze tussen een warmtepomp met 2 units (split-systeem) of 1 unit (monoblock-systeem) hangt af van verschillende factoren die relevant zijn voor jouw specifieke situatie:

 • Budget: als je een beperkter budget hebt, kan een split warmtepomp een interessante keuze zijn, omdat deze doorgaans goedkoper is dan een monoblock-systeem. Het monoblock-systeem biedt echter een hoger rendement, waardoor je op lange termijn lagere energiekosten kunt verwachten en je investering sneller kunt terugverdienen.
 • Beschikbare plaats: als er beperkte ruimte is voor de installatie van een buiten- of binnenunit, kan een split-model met compactere eenheden een betere optie zijn. Als er echter voldoende ruimte beschikbaar is, kan een monoblock warmtepomp een rendabelere keuze zijn vanwege het hogere rendement.
 • Woonsituatie: een monoblock warmtepomp haalt efficiënter energie uit de buitenlucht, waardoor het hogere aanvoertemperaturen kan bereiken. Dit maakt het systeem geschikter voor renovaties, waarbij hogere verwarmingstemperaturen vaak nodig zijn. Split-systemen werken daarentegen beter bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties waar lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, wordt toegepast.
 • Plaatsing: de monoblock warmtepomp is eenvoudiger en sneller te plaatsen, omdat het slechts één unit betreft. Als je liever een snelle en minder complexe installatie wilt zonder koeltechnische leidingen, dan is een monoblock-systeem een interessant alternatief voor een split-systeem.

Neem contact op met een specialist om te bepalen welk type het meest geschikt is voor jouw situatie.

Warmtepompen vergelijken?Raadpleeg onze erkende installateurs

Kan je ook koelen met een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp? 

Ja, zowel een lucht-lucht als een lucht-water warmtepomp kunnen worden gebruikt voor actieve koeling van ruimtes. Hoewel hun primaire functie het verwarmen van een woning is, kunnen deze warmtepompen ook in de zomer worden omgekeerd om een koelende werking te hebben voor hun directe omgeving.

 1. Lucht-lucht warmtepomp: deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze rechtstreeks naar de binnenruimtes. Wanneer de warmtepomp in de koelmodus wordt gezet, wordt de warmte van binnen naar buiten afgevoerd, waardoor de temperatuur binnen wordt verlaagd.
 2. Lucht-water warmtepomp: een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht gebruikt om water op te warmen dat vervolgens door het verwarmingssysteem van een woning wordt gepompt. In de zomer kan de warmtepomp worden omgekeerd om het water te koelen, wat zorgt voor een koelende werking in het gebouw.

Een monoblock warmtepomp laten installeren? Verstuur je aanvraag en kom in contact met meerdere warmtepomp specialisten uit jouw regio 

Overweeg je om een monoblock warmtepomp te laten installeren? Dan is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en advies in te winnen bij installateurs. Via onze service kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en in contact komen met erkende warmtepomp installateurs uit jouw regio.

Met advies op maat over de monoblock warmtepomp en de installatie ervan kun je je nog beter informeren en een weloverwogen keuze maken. Een erkende warmtepomp installateur beschikt over de benodigde kennis en ervaring om de beste oplossing voor jouw specifieke situatie te vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp