Wat zijn de nadelen van een lucht-water warmtepomp? 

Een lucht-water warmtepomp heeft heel wat voordelen: eenvoudig te installeren, energiezuinig, milieuvriendelijk,… Bij deze voordelen komen helaas ook een aantal nadelen.

Het is belangrijk dat je ook deze nadelen in overweging neemt bij het kiezen van je warmtepomp. We bespreken ze hieronder uitgebreid voor jou, zodat je zeker de juiste keuze maakt en met alle factoren rekening kan houden.

1. Rendement is afhankelijk van de buitentemperatuur in tegenstelling tot bij een hybride en geothermische warmtepomp

Bij een lucht-water warmtepomp wordt de buitenlucht als energiebron gebruikt. Dit houdt daarom ook in dat hoe warmer het buiten is, hoe minder de pomp moet werken om het water op te warmen en dus hoe minder energie of kWh elektriciteit er wordt verbruikt.

Indien de buitentemperatuur lager is dan 3°C ligt het rendement van een lucht-water warmtepomp veel lager dan het rendement van een andere soort warmtepomp. Het is dan ook heel belangrijk dat je kiest voor een model dat voldoende capaciteit heeft, zodat je ook tijdens de koudere wintermaanden een aangename warmteverspreiding hebt.

2. Compressor en ventilator produceren geluid

De ventilator en compressor in de buitenunit produceren geluid. Zeker wanneer je dicht bij je buren woont, zoals in een appartement bijvoorbeeld, kan dit voor overlast zorgen bij je buren.

Je kan het geluid dempen door er een soort omhulsel rond te bouwen. Dit zal de kostprijs van de gehele installatie wel verhogen. Bedenk dus goed waar je je buitenunit plaatst!

3. Goede isolatie is vereist voor een optimale werking luchtwarmtepomp 

Bij een goede isolatie moet de lucht-water warmtepomp minder hard werken om de temperatuur in huis constant en optimaal te houden. Zeker in periodes met veel koude dagen kan het zijn dat bij een slechte isolatie een lucht-water warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren voor je woning.

Overweeg je om een lucht-water warmtepomp te laten plaatsen om je woning energiezuiniger te maken en beter voor het milieu? Bekijk dan eerst of je een goede isolatie hebt. Is dit niet het geval, opteer je best om eerst je woning zelf beter te isoleren, voor je een warmtepomp aanschaft. Dit zal je al veel energie en kosten besparen. 

Wil je hier wat meer informatie over krijgen van een vakman bij jou in de buurt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

4. Veel ruimte nodig

Een lucht-water warmtepomp heeft veel ruimte nodig. De warmtepomp bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en een boilervat. Deze 3 elementen moet je natuurlijk allemaal ergens kunnen plaatsen, liefst niet te ver van elkaar.

Om ruimte te besparen kan je echter wel kiezen voor een binnenunit met ingebouwd boilervat. Dit neemt echter nog altijd wel een grote ruimte in beslag. Je houdt hier best rekening mee als je een lucht-water warmtepomp wilt laten plaatsen!

witte warmtepomp unit

5. Actief koelen verbruikt elektriciteit

Er zijn 2 manieren om te koelen: actief en passief.

Passief koelen verbruikt geen elektriciteit of extra energie. Passief koelen kan je doen met een hybride warmtepomp of een geothermische warmtepomp.

Een lucht-water warmtepomp kan echter enkel actief koelen. Dit wordt gerealiseerd door het proces in de warmtepomp om te keren. Het nadeel hiervan is dat het wel elektriciteit verbruikt. Dit heb je dus niet bij een hybride warmtepomp of een geothermische warmtepomp. 

De buitenlucht is vaak warmer dan de gewenste binnentemperatuur. Hierdoor moet de buitentemperatuur eerst kouder gemaakt worden, bijvoorbeeld van 25°C naar 18°C, om dan verspreid te worden in de ruimte.

Voor dit proces heb je de compressor nodig in je warmtepomp. Deze verbruikt bij dit afkoelproces heel wat elektriciteit om de warmte lucht af te koelen en om te zetten in koud water.

Het energieverbruikt zal dus bij het koelen van jouw woning veel hoger liggen bij een lucht-water warmtepomp in vergelijking met andere warmtepompen.

6. Hogere prijs dan cv-ketel

De kostprijs van een nieuwe cv-ketel komt op een totaalbedrag van ongeveer 2.250 euro. Hier bovenop moet je de kosten van het gasverbruik voor verwarming en warm water rekenen. Dit komt in totaal neer op een bedrag van 1.755 euro per jaar aan 1.45 euro per kubieke meter. 

Een cv-ketel is goed in aanschaf maar is wel aanzienlijk duurder in energieverbruik. De kosten moeten dus bekeken worden over de gehele levensduur van de cv-ketel om een eerlijke prijsvergelijking te kunnen maken. De levensduur van een cv-ketel is 15 jaar.

De prijs van gas en elektriciteit schommelt echter heel erg veel. Als we de inflatie in acht nemen betaal je voor gas en elektriciteit tegen 2038 ongeveer 2.700 euro.

Samengevat: een cv-ketel kost over een periode van 15 jaar 2.700 euro installatiekosten + 35.365 euro aan gas en elektriciteit.

Wat is beter en zuiniger: een lucht-water warmtepomp of gasketel?

Als we dit dan vergelijken met een lucht-water warmtepomp zien we het volgende over de periode van 15 jaar:

  • Lucht-water warmtepomp + boilervat (200 liter): 7.800 euro (inclusief de installatie van een warmtepomp). 
  • Energiekosten: 20.500 euro met een verbruik per jaar van 2.753 kWh elektriciteit (0.40 per kWh elektriciteit). 
  • Besparing met netbeheerkosten: 910 euro per jaar. Dit wordt over een periode van 15 jaar – 3.900 euro.

Deze 3 opsommingen vormen het totaalbedrag over een periode van 15 jaar van 24.400 euro. Wat goedkoper is dan een cv-ketel.

Het nadeel is dat de kosten voor de installatie van een warmtepomp en de aanschaffingskosten veel hoger zijn. Hierdoor is het in het begin een hele investering.

Op lange termijn haal je deze investering er echter wel uit, waardoor je een goede 10.000 euro bespaart over de periode van 15 jaar.

7. Laag temperatuurafgiftesysteem (zoals vloerverwarming) nodig

Een lucht-water warmtepomp werkt enkel met lage temperatuursystemen: lage temperatuur radiatoren, vloerverwarming, wandverwarming,… Bij een hybride warmtepomp of een geothermische warmtepomp is dit niet een absolute must, bij een lucht-water warmtepomp echter wel. 

Het nadeel hiervan is dus dat je de warmtepomp niet zomaar kan aansluiten op je centrale verwarmingssysteem als je gewone radiatoren hebt.

Je zal dus in dit geval bijkomend aan je warmtepomp nog extra vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren moeten voorzien. Dit is dan ook weer een bijkomende kost. 

warmtepomp zwembad aansluiten installateur

Meer weten over lucht-water warmtepomp? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor de installatie van een lucht-water warmtepomp van specialisten in jouw buurt. Zo ontdek je de meest geschikte keuze voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp