EPC-certificaat: investeer energiezuinig en kostenbesparend

Verkoop of verhuur je jouw woning? Dan dien je een EPC-certificaat te hebben die een beeld geeft van de energiezuinigheid van jouw woning.

Exacte waardebepaling van uw woning
De score van het EPC-certificaat zal de waarde van uw woning correct berekenen en kan een gunstige invloed hebben op de prijzen.
Energiezuinig en kostenbesparend investeren
Het energieprestatiecertificaat stimuleert om energiezuinig te investeren en tegelijkertijd te genieten van eventuele energiepremies.
Vind de beste energiedeskundige
Het EPC-certificaat is enkel geldig als deze opgemaakt wordt door een erkende deskundige.

Wat is een EPC-attest?

Een EPC-attest of energieprestatiecertificaat geeft inzicht in de beoordeling van de energieprestaties van uw gebouw of woning. Dit houdt in dat gebouwen of woningen met elkaar kunnen worden vergeleken, wat als koper of huurder heel interessant kan zijn om je te helpen beslissen. Als eigenaar helpt het attest je de hoeveelheid energie te schatten die jouw huis bij normaal gebruik verbruikt.

Het laat je ook de meest geschikte aanbevelingen zien om jouw eigendom te verbeteren. Het attest wordt gegeven door een erkende energiedeskundige en is verplicht bij verkoop of verhuur. De prestatie wordt berekend op basis van criteria met als doel het toekennen van een totaalscore van A (zuinige accommodatie) tot G (niet-energiezuinige accommodatie).

Om een juiste berekening te bekomen wordt de isolatie geanalyseerd (het dak, muren en beglazing) evenals de energie-installaties (verwarming, ventilatie, warm water, warmtepomp, etc.). Zodra deze criteria zijn beoordeeld, zal jouw energiedeskundige een score aan jouw gebouw of woning toekennen en je een officieel document bezorgen waarmee je jouw eigendom op de markt kunt brengen.

Hoe verkrijg ik een EPC-certificaat?

Afhankelijk van het type gebouw wordt de certificering niet altijd uitgevoerd door dezelfde persoon en kunnen de methoden ook verschillend zijn. Bij nieuwbouw wordt de certificering vastgesteld door een erkende EPC-energiedeskundige. De certificering wordt uitgevoerd aan het einde van de EPC-bouwprocedure. Het is de bouwheer die de energiedeskundige benoemt. Die moet ook aangeven welke maatregelen moeten worden genomen om te voldoen aan de EPC-normen en eisen. Daarnaast moet hij ook alle gegevens registreren die nodig zijn voor de beoordeling van de energieprestaties van het gebouw of de woning.

Voor een bestaand gebouw verloopt het proces anders. Het attest moet eveneens worden opgesteld door een erkende energiedeskundige, die aangewezen wordt door de eigenaar. Tijdens een bezoek aan uw gebouw verzamelt hij de gegevens die hij nodig heeft om het EPC attest op te maken zoals muurisolatie, dakisolatie, verwarmingsmethode, ventilatie, etc.

Wij raden je aan om je goed voor te bereiden op het bezoek van jouw erkende energiedeskundige. Dit om het meeste uit de energieprestaties van jouw gebouw te halen en ervoor te zorgen dat het zo representatief mogelijk is. Je moet de energiedeskundige toegang geven tot alle kamers in jouw huis, hem of haar de verwarmingsinstallaties laten zien en hem of haar de bouwplannen en certificaten (bijvoorbeeld van de isolatie) geven. De lijst met certificaten varieert van gewest tot gewest, dus raden wij jou aan om de website van de Vlaamse overheid te gaan voor meer informatie.

Wanneer moet je een EPC-attest hebben?

Vraag je je af wanneer je over een attest moet beschikken en wanneer je het nodig zult hebben? Het EPC-certificaat moet worden opgesteld voordat je jouw gebouw op de markt brengt, dus voordat het te koop of te huur wordt aangeboden. Als je reclame wilt maken voor jouw gebouw, moet dit de EPC-indicatoren op jouw certificaat bevatten.

Je moet het certificaat aan jouw toekomstige koper of huurder kunnen geven voordat je de verkoop of verhuur ondertekent. Bij het ontbreken van het EPC-certificaat op het moment van de ondertekening van de verkoopsakte of het huurcontract of wanneer een advertentie de EPC-indicatoren niet vermeldt, zal jou een boete worden aangerekend.

Kostprijs van een EPC-certificaat

De prijs van een certificering is afhankelijk van uw type gebouw of woning en de omgeving. De prijs zal niet hetzelfde zijn tussen een appartement van 50 m² en een huis van 200 m². Om het je wat duidelijker te maken, vind je hieronder een prijsklasse afhankelijk van het type gebouw en de oppervlakte. Om een precieze prijs te achterhalen: vraag vandaag nog uw offerte aan bij een erkende energiedeskundige!

Gemiddelde prijs van een EPC-attest voor een appartement

Voor een appartement van minder dan 50 m² rekenen we ongeveer 120 euro aan. Tussen 51 en 200 m² rekenen we tussen 145 en 170 euro en voor een appartement van 201 tot meer dan 300 m² starten we bij 185 euro.

Gemiddelde prijs van een EPC-attest voor een woning

Voor een huis van minder dan 100 m² zal het attest ongeveer 170 euro kosten. Voor een woning met een oppervlakte tussen 101 en 200 m² zal de prijs tussen 220 en 270 euro bedragen. Voor een huis van 201 tot 500 m² varieert de prijs van 290 tot 310 euro. Heb je een huis van meer dan 500 m², dan raden we aan om een offerte aan te vragen.

Hoelang is een EPC-attest geldig?

Wil je jouw woning of gebouw verkopen of verhuren, dan vraag je je misschien af hoe lang het EPC-attest geldig is. Voornamelijk omdat je niet precies weet wanneer jouw gebouw of woning verkocht of verhuurd zal zijn. Wij geven jou graag de gemoedsrust die je nodig hebt, want EPC-certificaten hebben een maximale geldigheidsduur van 10 jaar.

In die tijd mag je wel geen wijzigingen aanbrengen die een impact hebben op de energiekenmerken van jouw gebouw. Zo kan bijvoorbeeld het vervangen van jouw cv-ketel, het verbeteren van jouw isolatie of het vervangen van jouw ramen worden beschouwd als modificaties die een impact kunnen hebben op jouw energieverbruik. In dat geval wordt jouw attest ongeldig verklaard door Leefmilieu Brussel en wordt je genoodzaakt om het te laten bijwerken door een erkende energiedeskundige. Ben je van plan om meer werken of aanpassingen uit te voeren, dan kan je beter wachten met het aanvragen van het attest tot uw projecten voltooid zijn.

Breng je geen wijzigingen aan aan jouw gebouw of woning, dan kan jouw certificaat gedurende de gehele geldigheidsperiode worden gebruikt tijdens elke vastgoedtransactie die je uitvoert.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor EPC certificaat