Wat betekent EPC? Wat is een Energieprestatiecertificaat?

Het EPC of Energieprestatiecertificaat is een certificaat dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is. Elk EPC bevat een energiescore die het geschatte energieverbruik per vierkante meter, per jaar (kWh/m²/jaar) weergeeft. Hoe lager dat getal, hoe energiezuiniger het gebouw is. Het doel is om bestaande gebouwen (en nieuwe) energiezuiniger te maken en zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

De score is daarnaast gelinkt aan een label met een letterwaarde en een kleur. Een A+-label (groen) op het EPC geeft aan dat de woning uitermate goed presteert, een F-label (rood) geeft aan dat de woning slecht presteert (energieverslindend).

 • Label A+: minder dan 0 kWh/m²/jaar
 • Label A: tussen 100 en 0 kWh/m²/jaar
 • Label B: tussen 200 en 100 kWh/m²/jaar
 • Label C: tussen 300 en 200 kWh/m²/jaar
 • Label D: tussen 400 en 300 kWh/m²/jaar
 • Label E: tussen 500 en 400 kWh/m²/jaar
 • Label F: tussen hoger dan 500 kWh/m²/jaar

Het Energieprestatiecertificaat is interessant voor potentiële kopers of huurders van een woning of appartement. Wil je een (woon)gebouw verkopen of verhuren? Dan is een geldig Energieprestatiecertificaat zelfs verplicht!

1. Wie mag het opstellen?

Een EPC mag enkel opgemaakt worden door een energiedeskundige type A. Zo’n deskundige heeft een speciale opleiding gevolgd. Hij of zij doet een plaatsbezoek en kijkt onder meer naar:

 • Isolatie en de isolatiewaarde van de gebruikte isolatiematerialen
 • Verwarmingsinstallaties
 • Ventilatie
 • Ramen en deuren

2. EPC versus energieaudit

Een energieaudit (ook wel EPA of EAP genoemd) geeft een ruimer beeld van de energieprestaties van een gebouw. De adviezen die je bij een energieaudit krijgt, zijn specifiek voor het gebouw. De adviezen die je bij een EPC krijgt zijn meer algemeen.

Zo’n energieaudit mag uitgevoerd worden door een energiedeskundige type B. De kosten voor een energieaudit zijn in tegenstelling tot de kosten voor een EPC fiscaal aftrekbaar.

3. EPC versus EPB

Een EPB-dossier, of een dossier energieprestatie en binnenklimaat, geeft opnieuw een beeld van de energiezuinigheid van een gebouw. Energieprestatie is een maatstaf voor hoe energie-efficiënt een gebouw is. Net als een energieaudit is een EPB uitgebreider dan het EPC. Een EPB-dossier moet opgemaakt worden bij de constructie van een gebouw.

De aannemer die verantwoordelijk is voor het bouwproject vraagt het EPB-dossier zelf aan. Het dossier mag enkel worden opgesteld door een EPB-verslaggever die beschikt over een diploma ingenieur of een diploma architectuur.

Ontvang je graag persoonlijk advies op maat?
Vraag info en advies aan EPC specialisten
arrow Ontvang offertes

Is een Energieprestatiecertificaat verplicht voor verhuur of verkoop woning in België?

Wanneer heb je een geldig EPC en/of een EPB nodig?

 • De Belgische overheid verplicht de aanwezigheid van een Energieprestatiecertificaat bij het verhuren of verkopen van een woongebouw (bijvoorbeeld een bestaande woning, nieuwbouw, studentenkamer, flat of studio). Het Vlaams Energieagentschap kan een boete opleggen aan eigenaren die geen geldige EPC ter beschikking hebben. Daarom is het belangrijk dat er een geldig EPC aanwezig is.
 • Verkoop of verhuur je meerdere woonunits (bijvoorbeeld appartementen, serviceflats, studentenkamers en/of studio’s)? Dan moet voor elke woonunit een apart EPC beschikbaar zijn.
 • Sinds 1 april 2022 moet je ook een EPC kunnen voorleggen bij erfpacht en opstalrecht.
 • Ook voor de verkoop of verhuur van kleine en grote niet-residentiële gebouwen moet een EPC worden opgesteld en voorgelegd aan potentiële kopers of huurders.
 • Bij de bouw van een woning of appartement (bouwaanvraag) moet tot slot een EPB-dossier worden opgemaakt.

Wanneer is een EPC certificaat niet verplicht?

Je hebt geen EPC nodig in volgende situaties.

–        Een vakantiewoning met een huurovereenkomst die korter is dan 2 maanden.

–        Serviceflats met dagprijs, zonder huurovereenkomst.

–        Onbewoonbaar verklaarde wooneenheden.

–        Woonboten.

–        De verkoop of verhuur van een wooneenheid tussen familieleden onderling.

–        De verkoop van een deel van een eigendom.

Welke EPC waarde is verplicht?

Vanaf 1 januari 2023 start de nieuwe regelgeving. Als nieuwe eigenaar van een woongebouw met een EPC-label E of F moet je de woning binnen 5 jaar na aankoop energetisch renoveren. De woning moet na de renovaties minimaal een EPC-label D behalen.

Was je reeds eigenaar van een woongebouw met een EPC van E of F? Dan heb je tot 2030 de tijd om een EPC-label D te halen.

Interessant: Laat je een woongebouw energetisch renoveren? Als het woongebouw EPC-label D, E of F had en het na de renovatie label A of B (of C wanneer het om een woning gaat) haalt, kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie.

Wat is de beste EPC waarde voor een woning?

Voor woningen worden de EPC-labels A(+), B en C als goede EPC-waarden gezien. Voor appartementen gaat het om EPC-labels A(+) en labels B.

Kan de EPC waarde stijgen of dalen?

Met de nodige energetische renovaties kun je jouw energielabel doen stijgen. Gaat de staat van bijvoorbeeld je isolatiemateriaal achteruit? Dan zal het EPC natuurlijk dalen.

Enkele renovaties die je EPC-waarde en energieverbruik kunnen verbeteren:

–        Isolatie van kelders, ramen, deuren, muren, vloeren en daken.

–        Installatie van zonnepanelen en zonneboilers.

–        Vervangen van bijvoorbeeld oude verwarmingsketels voor meer energiezuinige alternatieven.

–        Inzetten op dubbel of driedubbel glas.

Je EPC-waarde doen stijgen, zorgt ervoor dat je energiekosten dalen. Dit zorgt ervoor dat de woning energiezuiniger wordt. Ook is een woning met een gunstig Energieprestatiecertificaat aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders.

Op zoek naar een specialist?
Vind hem in jouw regio

Wat is de geldigheidsduur van een EPC-attest ?

Een EPC-attest is 10 jaar lang geldig. Wordt een woongebouw binnen die periode opnieuw verhuurd of verkocht? Dan is een nieuw attest niet nodig.

Let wel: sinds 1 januari 2022 mag je bij de verkoop van een (woon)gebouw of wooneenheid enkel een EPC voorleggen dat op of na 1 januari 2019 werd opgesteld. Voor de verhuur van een wooneenheid mag een ouder, maar uiteraard geldig, EPC worden voorgelegd.

Wanneer je gedurende die 10 jaar energetische renovaties laat uitvoeren, is het natuurlijk wel interessant om een nieuw EPC op te laten stellen.

Wat als je EPC vervallen is?

Is je EPC vervallen, en wil je een gebouw verkopen of verhuren? Dan moet je een nieuw EPC laten opstellen. Doe je dat niet, en zet je het gebouw toch te koop of te huur? Dan kun je een fikse boete ontvangen.

Hoe lang moet je wachten op je attest?

Een erkend energiedeskundige komt het gebouw ter plaatse inspecteren. Afhankelijk van de afmetingen van het gebouw en eventuele extra noden duurt de keuring een halve dag. Zijn er geen bouwplannen beschikbaar? Dan moet de deskundige nieuwe metingen doen. De keuring zal dan één of enkele uren langer duren.

Vervolgens maakt de deskundige het EPC-verslag op. Het opstellen van het verslag neemt opnieuw wat tijd in beslag. Zodra het EPC-verslag is opgesteld, ontvang je het binnen de week.

EPC

EPC gemene delen: verplicht sinds 1 januari 2022

Sinds 1 januari 2022 is ook het EPC gemene delen verplicht voor appartementsgebouwen. Het EPC gemene delen geeft weer hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen en installaties van een appartementsgebouw zijn.

Bezit je één of meerdere gebouweenheden die deel uitmaken van een appartementsgebouw met 5 of meer woonunits? Dan moet je een EPC gemene delen kunnen voorleggen.

Let op!

Vanaf 2024 is een EPC voor de gemene of gemeenschappelijke delen (GD) in een klein appartementsgebouw met 2 tot 4 residentiële wooneenheden verplicht.

Tot de GD behoren: de traphal, de lift, het dak, collectieve installaties enzovoort.

Hoeveel kost een EPC-certificaat

Hoeveel kost het om een Energieprestatiecertificaat te laten opstellen? De prijs voor een EPC ligt tussen de 90 en 200 euro.

Type gebouw Gemiddelde prijs opstellen EPC
Commercieel € 1 per vierkante meter
Gemene delen appartement € 300 + € 20 per appartement
Appartement € 100 – 140
Studio € 90 – 120
Rijwoning € 110 – 160
Half-open woning € 140 – 180
Open bebouwing € 150 – 250
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Wat bepaalt de prijs van het Energieprestatiecertificaat

Hoeveel het certificaat je precies kost, is afhankelijk van een aantal factoren.

Type woning. Een EPC voor een studio is bijvoorbeeld goedkoper dan een EPC voor een woning met meerdere verdiepingen.

Oppervlakte en volume. Over het algemeen geldt hoe kleiner de woning of het gebouw, hoe voordeliger de prijs voor het opstellen van het EPC. Logisch natuurlijk, want hoe groter het te inspecteren gebied, hoe langer de inspectie duurt.

Regio. Gewesten hanteren onderling verschillende regels en wetten wat het EPC betreft. Elk gewest heeft dus ook zijn eigen erkende energiedeskundigen.

Energiedeskundige. Hoewel je een EPC wettelijk gezien nodig hebt bij de verkoop of verhuur van een gebouw, zijn er geen wettelijk bepaalde prijzen voor het laten opstellen van een EPC attest. De prijzen verschillen dus per deskundige. Wil je jouw EPC-attest zo voordelig mogelijk laten opstellen? Vergelijk via ons formulier gratis offertes.

Energieprestatiecertificaat

Meer weten? Stel je vragen en krijg advies op maat

Op zoek naar een erkend energiedeskundige om een Energieprestatiecertificaat op te laten stellen? Vul dan snel onderstaand formulier in! Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend offertes op maat van EPC specialisten in jouw regio. Jij hoeft enkel de verschillende aanbieders te vergelijken en er de meest voordelige optie uit te kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat