EPC-certificaat: investeer energiezuinig en kostenbesparend

Verkoopt of verhuurt u uw woning? Dan dient u een EPC-certificaat te hebben die een beeld geeft van de energiezuinigheid van uw woning.

Exacte waardebepaling van uw woning
De score van het EPC-certificaat zal de waarde van uw woning correct berekenen en kan een gunstige invloed hebben op de prijzen.

Energiezuinig en kostenbesparend investeren
Het energieprestatiecertificaat stimuleert om energiezuinig te investeren en tegelijkertijd te genieten van eventuele energiepremies.

Vind de beste energiedeskundige
Het EPC-certificaat is enkel geldig als deze opgemaakt wordt door een erkende deskundige.

Als u uw woning of gebouw wilt verkopen of verhuren, is een EPC-attest verplicht. Vraagt u zich af wat een EPC-attest is en waarvoor het dient? En wilt u weten hoe en wanneer u het moet aanvragen en wat het kost? Wij helpen u graag verder met deze uitgebreide gids over het EPC-certificaat, waarin we al uw vragen beantwoorden om u te ondersteunen bij het verkopen of verhuren van uw gebouw of woning.

Wat is een EPC-attest?

Een EPC-attest of energieprestatiecertificaat geeft inzicht in de beoordeling van de energieprestaties van uw gebouw of woning. Dit houdt in dat gebouwen of woningen met elkaar kunnen worden vergeleken, wat als koper of huurder heel interessant kan zijn om u te helpen een beslissing te nemen. Als eigenaar helpt het attest u de hoeveelheid energie te schatten die uw huis bij normaal gebruik verbruikt.

Het laat u ook de meest geschikte aanbevelingen zien om uw eigendom te verbeteren. Het attest wordt gegeven door een erkende energiedeskundige en is verplicht bij verkoop of verhuur. De prestatie wordt berekend op basis van criteria met als doel het toekennen van een totaalscore van A (zuinige accommodatie) tot G (niet-energiezuinige accommodatie).

Om een juiste berekening te bekomen wordt de isolatie geanalyseerd (het dak, muren en beglazing) evenals de energie-installaties (verwarming, ventilatie, warm water, warmtepomp, etc.). Zodra deze criteria zijn beoordeeld, zal uw energiedeskundige een score aan uw gebouw of woning toekennen en u een officieel document bezorgen waarmee u uw eigendom op de markt kunt brengen.

Hoe verkrijg ik een EPC-certificaat?

Afhankelijk van het type gebouw wordt de certificering niet altijd uitgevoerd door dezelfde persoon en kunnen de methoden ook verschillend zijn. Bij nieuwbouw wordt de certificering vastgesteld door een erkende EPC-energiedeskundige. De certificering wordt uitgevoerd aan het einde van de EPC-bouwprocedure. Het is de bouwheer die de energiedeskundige benoemt. Die moet ook aangeven welke maatregelen moeten worden genomen om te voldoen aan de EPC-normen en eisen. Daarnaast moet hij ook alle gegevens registreren die nodig zijn voor de beoordeling van de energieprestaties van het gebouw of de woning.

Voor een bestaand gebouw verloopt het proces anders. Het attest moet eveneens worden opgesteld door een erkende energiedeskundige, die aangewezen wordt door de eigenaar. Tijdens een bezoek aan uw gebouw verzamelt hij de gegevens die hij nodig heeft om het EPC attest op te maken zoals muurisolatie, dakisolatie, verwarmingsmethode, ventilatie, etc.

Wij raden u aan om u goed voor te bereiden op het bezoek van uw erkende energiedeskundige. Dit om het meeste uit de energieprestaties van uw gebouw te halen en ervoor te zorgen dat het zo representatief mogelijk is. U moet de energiedeskundige toegang geven tot alle kamers in uw huis, hem of haar de verwarmingsinstallaties laten zien en hem of haar de bouwplannen en certificaten (bijvoorbeeld van de isolatie) geven. De lijst met certificaten varieert van gewest tot gewest, dus raden wij u aan om de website van de Vlaamse overheid te gaan voor meer informatie.

Wanneer moet u een EPC-attest hebben?

Vraagt ??u zich af wanneer u over een attest moet beschikken en wanneer u het nodig zult hebben? Het EPC-certificaat moet worden opgesteld voordat u uw gebouw op de markt brengt, dus voordat het te koop of te huur wordt aangeboden. Als u reclame wilt maken voor uw gebouw, moet dit de EPC-indicatoren op uw certificaat bevatten.

U moet het certificaat aan uw toekomstige koper of huurder kunnen geven voordat u de verkoop of verhuur ondertekent. Bij het ontbreken van het EPC-certificaat op het moment van de ondertekening van de verkoopsakte of het huurcontract of wanneer een advertentie de EPC-indicatoren niet vermeldt, zal u een boete worden aangerekend.

Kostprijs van een EPC-certificaat

De prijs van een certificering is afhankelijk van uw type gebouw of woning en de omgeving. De prijs zal niet hetzelfde zijn tussen een appartement van 50 m² en een huis van 200 m². Om het u wat duidelijker te maken, vindt u hieronder een prijsklasse afhankelijk van het type gebouw en de oppervlakte. Om een precieze prijs te achterhalen: vraag vandaag nog uw offerte aan bij een erkende energiedeskundige!

Gemiddelde prijs van een EPC-attest voor een appartement

Voor een appartement van minder dan 50 m² rekenen we ongeveer 120 euro aan. Tussen 51 en 200 m² rekenen we tussen 145 en 170 euro en voor een appartement van 201 tot meer dan 300 m² starten we bij 185 euro.

Gemiddelde prijs van een EPC-attest voor een woning

Voor een huis van minder dan 100 m² zal het attest ongeveer 170 euro kosten. Voor een woning met een oppervlakte tussen 101 en 200 m² zal de prijs tussen 220 en 270 euro bedragen. Voor een huis van 201 tot 500 m² varieert de prijs van 290 tot 310 euro. Heeft u een huis van meer dan 500 m², dan vragen we om een ??offerte aan te vragen.

Hoelang is een EPC-attest geldig?

Wilt u uw woning of gebouw verkopen of verhuren, dan vraagt u zich misschien af hoe lang het EPC-attest geldig is. Voornamelijk omdat u niet precies weet wanneer uw gebouw of woning verkocht of verhuurd zal zijn. Wij geven u graag de gemoedsrust die u nodig heeft, want EPC-certificaten hebben een maximale geldigheidsduur van 10 jaar.

In die tijd mag u wel geen wijzigingen aanbrengen die een impact hebben op de energiekenmerken van uw gebouw. Zo kan bijvoorbeeld het vervangen van uw cv-ketel, het verbeteren van uw isolatie of het vervangen van uw ramen worden beschouwd als modificaties die een impact kunnen hebben op uw energieverbruik. In dat geval wordt uw attest ongeldig verklaard door Leefmilieu Brussel en bent u genoodzaakt om het te laten bijwerken door een erkende energiedeskundige. Bent u van plan om nog werken of aanpassingen uit te voeren, dan kunt u beter wachten met het aanvragen van het attest tot uw projecten voltooid zijn.

Brengt u geen wijzigingen aan aan uw gebouw of woning, dan kan uw certificaat gedurende de gehele geldigheidsperiode worden gebruikt tijdens elke vastgoedtransactie die u uitvoert.

Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België