Wat is het verschil in werking tussen een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp? 

Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk een airco (koeling) waarmee je ook kunt verwarmen. Wil je wat verfrissing in je woning? Dan wordt de warmte uit de binnenlucht onttrokken en afgevoerd. Vervolgens blaast de lucht-lucht warmtepomp nieuwe en frisse lucht in je woning. 

Verwarmen gebeurt eigenlijk via hetzelfde proces, maar dan omgekeerd: het systeem neemt de warmte uit de buitenlucht op en blaast deze daarna naar binnen. Zo kan de airco je woning van een aangename en warme temperatuur voorzien.

Kortom: een lucht-lucht warmtepomp verwarmt of koelt je ruimtes via de lucht, vaak aan de hand van een plafondunit

Een lucht-water warmtepomp voorziet je ruimtes van verwarming en kan bovendien sanitair warm water produceren. De werking van dit toestel is simpel: de buitenunit haalt de warmte uit de lucht waarna de binnenunit deze warmte gebruikt om het water te verwarmen. Dit warme water is de basis voor zowel je centrale verwarming als sanitair water. 

Waar een lucht-lucht warmtepomp plafondunits gebruikt om kamers van koeling en verwarming te voorzien, gebruikt een lucht-water warmtepomp radiatoren en/of vloerverwarming met warm water. Deze lage temperatuurafgiftesystemen werken optimaal in combinatie met een lucht-water warmtepomp. 

Tip: de meeste lucht-water warmtepompen kunnen vandaag zowel verwarmen als koelen. Controleer dit zeker wanneer je op zoek bent naar een geschikt type warmtepomp voor jouw woning. 

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

Wat is goedkoper: een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp? [prijs] 

Een lucht-lucht warmtepomp en lucht-water warmtepomp verschillen niet alleen op vlak van werking, maar ook op vlak van prijs. Onderstaande tabel toont dat lucht een van de energiezuinigste manieren is om warmte te produceren. Andere warmtepompen, bijvoorbeeld water-water of grond-water warmtepompen, zijn energiezuiniger, maar ook duurder. 

Volgende tabel toont de gemiddelde prijs voor een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp exclusief de binnenunit. 

Type warmtepomp Gemiddelde prijs 
Lucht-lucht Vanaf 2.500 euro 
Lucht-water Tussen de 7.500 en 12.500 euro 

De lucht-lucht warmtepomp is de enige warmtepomp die de warmte via een ventilator (zoals een plafondunit) naar binnen brengt. Een lucht-water warmtepomp gebruikt de warmte om het water van de centrale verwarming of sanitair water te verwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp is bovendien het enige toestel dat niet op een centrale verwarming kan aangesloten worden. 

Beide warmtepompen hebben zowel een binnen- als buitenunit. De buitenunit kan op de grond of aan de muur gemonteerd worden. 

De installatiekosten liggen voor een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp niet zo hoog: er zijn immers geen graafwerken nodig. Hou er wel rekening mee dat je voor een lucht-water warmtepomp een laagtemperatuurafgiftesysteem zoals vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur nodig hebt. Dit kan heel wat kosten met zich meebrengen.

De terugverdientijd ligt voor beide toestellen tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van je verbruik. 

warmtepomp buitenunit planten

Wat zijn de voor- en nadelen? 

Beide soorten warmtepompen komen met voor- en nadelen. We sommen ze hieronder voor je op. Twijfel je nog tussen een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp? Dan kan dit handige overzicht je misschien helpen. 

1. Lucht-lucht warmtepomp of airco (combinatie van koelen en verwarmen) 

Een lucht-lucht warmtepomp heeft de volgende voordelen

  • Het is het meest energiezuinige toestel om te koelen. De verbruikskosten liggen dus laag. 
  • Het is de goedkoopste warmtepomp
  • Het toestel is perfect geschikt voor bestaande woning: de installatie is vlot en gemakkelijk. 
  • Je kunt de ruimte op een snelle manier verwarmen en koelen. Een lucht-lucht warmtepomp is daarom ideaal voor slaapkamers en zolderkamers die niet constant koeling en verwarming nodig hebben. Tijdens een hete zomer of een koele winter kan je het systeem gemakkelijk aanzetten wanneer je de kamers gebruikt. 
  • In vergelijking met radiatoren is de binnenunit van een lucht-lucht warmtepomp klein. Je kunt dus ook heel wat ruimte besparen. 

Een lucht-lucht warmtepomp heeft de volgende nadelen

  • Het is de enige warmtepomp die niet op een CV kan aangesloten worden. Het valt niet te combineren met bestaande radiatoren of vloerverwarming. 
  • Het zorgt niet voor sanitair warm water
  • Een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming gebruiken is enkel een goed idee als je een kleine en goed geïsoleerde woning hebt. Anders heb je zeker de hulp van een bijverwarming nodig. 
  • Het is niet in staat om de E-peil van je woning te verlagen. 

2. Lucht-water warmtepomp (verwarmen, sanitair warm water en eventueel koelen) 

Een lucht-water warmtepomp heeft de volgende voordelen

  • Je volledige woning kan op een duurzame en energie-efficiënte manier verwarmd en eventueel zelfs gekoeld worden. Dit soort warmtepomp heeft een minder hoge temperatuur nodig dan de meeste verwarmingsketels. Bovendien wordt ongeveer 75 % van de benodigde energie of warmte uit de natuur onttrokken. 
  • Dit toestel kan bovendien sanitair warm water produceren. 
  • Het heeft een hoog rendement
  • Een lucht-water warmtepomp is in staat de globale energieprestatie van je woning zo te verbeteren dat je E-peil zelfs verlaagt
  • De installatie is eenvoudig: er zijn geen grote graafwerken nodig. Over het algemeen duurt de installatie ongeveer één dag. Op voorwaarde dat je al een laag temperatuurafgiftesysteem hebt. 
  • Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de gasketel: het gebruikt geen fossiele brandstoffen. Bovendien is de installatie extra milieuvriendelijk wanneer je het combineert met zonnepanelen. Je produceert dan zelf groene stroom. 

Een lucht-water warmtepomp heeft de volgende nadelen

  • Dit type warmtepomp is minder geschikt voor bestaande woningen. Een  laagtemperatuurafgiftesysteem is namelijk vereist. Daar zijn grondige renovaties voor nodig. Heb je al vloerverwarming in huis? Dan is een lucht-water warmtepomp een goeie keuze voor jou. 
  • Het rendement is afhankelijk van de buitentemperatuur. Is het warm buiten? Dan moet de pomp minder helpen om het water te verwarmen. Maar bij temperaturen die onder de drie graden liggen, verlaagt het rendement van dit type warmtepomp. Zorg daarom dat je voor een model met een groter vermogen kiest. Zo kan je ook tijdens de koude wintermaanden genieten van een aangenaam warme temperatuur in huis. 
witte warmtepomp unit

Lucht-lucht of lucht-water warmtepomp kopen? Ontvang offertes met prijsvoorstellen van specialisten 

Wil je een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp laten plaatsen door erkende installateurs? Of heb je nood aan extra informatie of advies op maat

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij je specifieke situatie past. Bovendien verzekert een deskundige dat de warmtepomp op een correcte en veilige manier geïnstalleerd wordt. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp