Wat is witte aanslag?

Wat betekent dit witte uitbloei precies? Het gaat doorgaans om een chemische reactie. In de meeste gevallen wordt deze witte uitbloei aangestoken door vocht dat de gevel in trekt. Vocht bevat chemische stoffen. Wanneer die stoffen met elkaar in contact komen, ontstaat een chemische reactie. Als deze uiteindelijk opdrogen, komt er een soort witte aanslag op muur. 

Welke soorten zijn er?

 • Kalkuitslag. In verschillende steensoorten, voegmortels en soorten cement zit kalk. De kalk loopt bij deze vorm uit over de gevel. Regen kan de aanslag weer wegspoelen, maar kan er ook voor zorgen dat de kalk in het metselwerk trekt. In dat geval wordt de witte uitbloei steeds erger.

 • Zoutuitslag. Daarmee krijg je te maken wanneer de stenen niet lang genoeg kunnen drogen, of wanneer ze gemetseld werden bij vochtig weer. Het water verdampt bij warm weer uit de stenen, en laat een witte aanslag achter.

 • Cementsluier. Dat is het gevolg van metselwerk met te vochtig mortel. Bij deze aanslag spoelen zouten of kalk uit de cementwortel.

 • Salpeter. In het grondvocht zitten allerlei chemische stoffen die reageren met het metselwerk. De salpeter beslaat de stenen. Salpeteraanslag wordt wel eens verward met schimmel.

 • Vergipsing of vergrauwing. Vermoedelijk wordt vergipsing veroorzaakt door het toevoegen van gips aan cementmortel. De aanslag ontstaat voornamelijk op buitenmuren die veel zon en regen te verduren krijgen.

Wat zijn de verschillende oorzaken?

Witte aanslag op de buitenmuren is nagenoeg altijd het gevolg van een vochtprobleem. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die witte aanslag veroorzaken:

 • Opstijgend vocht. Wanneer je woning niet voorzien is van een waterkering, zijn de muren vatbaar voor opstijgend vocht.

 • Doorslaand vocht. Poreuze bakstenen kunnen ook regenwater opvangen. Vervolgens ontstaat een chemische reactie, en ontstaat witte aanslag.

 • Beschadiging. Een beschadigde gevel is vatbaarder voor vocht. Regenwater kan bijvoorbeeld binnendringen in gescheurd voegwerk.

 • Lekkage. Een lek in bijvoorbeeld een leiding of dakgoot kan voor wateroverlast zorgen. Ook op de begane grond kan er een lekkage zijn.

 • Vochtproblemen in de kelder. Een vochtprobleem in de kelder kan zich verspreiden naar de binnen- en buitenmuren. Je kunt eerst witte aanslag aantreffen in de kelder. Behandel je het probleem niet? Dan verspreidt de aanslag zich mogelijks naar de gevel.
muur breekt

Waarom is het belangrijk om witte aanslag op muur verwijderen?

Witte aanslag op de gevel zorgt voor een slordige uitstraling van je woning. Samen met vocht zorgt het voor het loskomen van de gevelbekleding en lelijke witte plekken.

Een aanslepend probleem zal na verloop van tijd verergeren. Zo bevat salpeter bijvoorbeeld zout, en zout trekt natuurlijk meer water aan. De buitenmuur wordt steeds vochtiger, met alle gevolgen van dien. Het is net als een vicieuze cirkel.

Die lelijk ogende witte waas is helaas niet het enige gevolg van witte aanslag op de buitenmuren.

Gezondheidsproblemen

Witte aanslag wijst nagenoeg altijd op een vochtprobleem. Waar de witte uitslag doorgaans geen lichamelijke klachten veroorzaakt, kan vocht dat wel doen. Zeker wanneer het vochtprobleem op de gevel zich naar binnen verspreidt. Deze schimmels direct verwijderen is dus primordiaal.

Vocht stimuleert de groei van schimmels en zwammen, en trekt ongedierte aan. Hun aanwezigheid kan zeer kwalijk zijn voor je gezondheid.

Structurele schade

Witte uitslag is het gevolg van een vochtprobleem. Bestrijd je het vochtprobleem niet? Dan wordt het steeds groter. Het water trekt in de muren, waardoor die verzwakken. Zo komt mettertijd zelfs de bouwkundige constructie van je woning in gevaar.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Witte uitslag op muur verwijderen

Stap 1: voorbereiding van muur

Verwijder eerst en vooral alle witte vlekken van de muren. Is de muur bekleed? Dan zul je ook de bekleding moeten verwijderen.

De witte uitbloei kun je van de buitenmuur borstelen. Draag tijdens het verwijderen van de witte vlekken beschermende kledij, een mondmasker en een stofbril. Dek de paletten met bakstenen af met een zeil en bescherm je metselwerk met een afgedekte steiger.

Vervolgens reinig je de muur met een zure oplossing. Meng daarvoor 10 delen water met 1 deel azijn of zoutzuur. Schrob de oplossing met een borstel op de witte uitbloei.

Laat de muur tot slot een tweetal weken drogen voor je verdergaat.

Stap 2: muur behandelen met anti-salpeter middel

Salpeter verwijderen is vrij simpel. Anti-salpetermiddelen zijn vrij verkrijgbaar. Let er op dat je het juiste middel gebruikt voor het materiaal waaruit je gevel of de muur bestaat.

De meeste middelen moet je in twee lagen aanbrengen. Gebruik een vachtroller voor de applicatie. Laat de muur tussen de lagen door opdrogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 3: oorzaak aanpakken

Salpeter is het gevolg van een onderliggend vochtprobleem. Het is belangrijk om dat vochtprobleem te bestrijden, anders komt de aanslag weer terug.

Hoe de oorzaak van witte aanslag op de buitenmuur aanpakken?

Witte aanslag zoals salpeter is het gevolg van een vochtprobleem. Om de aanslag permanent te bestrijden, is het noodzakelijk om het vochtprobleem doeltreffend aan te pakken.

1. Muren injecteren

Grondvocht kan vanuit de bodem omhoog kruipen en je muren ernstig aantasten. Wanneer dat gebeurt, heb je te maken met opstijgend vocht.

Een van de mogelijke oplossingen voor dit probleem is het injecteren van de muren. Dat kan langs zowel de binnen- als buitenmuur. De muren worden geïnjecteerd met een vochtwerende gel die ervoor zorgt dat vocht niet meer omhoog kan kruipen.

2. Muren onderkappen (+ vochtwering plaatsen)

Het onderkappen van de muur is een meer ingrijpende methode om opstijgend vocht te bestrijden. Bij die methode maak je met breekwerken plaats voor een nieuwe waterkering uit kunststof.

3. Muren impregneren

Last van doorslaand vocht? Salpeter verwijderen? Dan is het impregneren van de buitengevel een zeer efficiënte oplossing. Het impregneermiddel kan met een borstel of vernevelaar op de muur worden aangebracht. Het middel trekt in, en voorziet de muren van een waterdichte laag.

De methode is niet voor elk gevelmateriaal geschikt. Ook moet het impregneermiddel na zo’n 10 jaar opnieuw worden aangebracht.

4. Gevel hernieuwen

Je kunt een zwaar aangetaste gevel best volledig opnieuw bekleden. Kies voor bekleding met vochtwerende eigenschappen. Voorbeelden zijn sierpleister en behandeld hout.

5. Vochtprobleem in kelder aanpakken

Ontstaat het vochtprobleem in de kelder? Dan moet eerst het onderliggende vochtprobleem behandelen. Bij een kelderdrainage plaats je een afvoer waaruit het vocht naar de riolering wordt gepompt. Met een kelderdichting maak je de vloer en wanden van de kelder waterdicht.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost het witte aanslag op muur verwijderen?

Een overzicht met richtprijzen voor de bestrijding van witte uitslag:

Methode Richtprijs
Reinigen van de gevel € 5 – 25 per vierkante meter
Injecteren € 100 per lopende meter
Onderkappen € 100 – 150 per lopende meter
Impregneren € 8 – 12 per vierkante meter
Nieuwe gevelbekleding € 40 – 250 per vierkante meter
Kelderdrainage € 3.000 – 10.000
Kelderbekuiping € 50 – 100 per vierkante meter

De uiteindelijke prijs voor het bestrijden van witte uitslag is afhankelijk van enkele factoren:

 • Te behandelen oppervlakte.

 • Complexiteit van de werken.

 • Ernst van de witte uitslag.

 • Ernst van het vochtprobleem.

Het verwijderen van witte aanslag: zelf doen of door expert?

Witte aanslag verwijderen kun je in de meeste gevallen zelf doen. Een reinigingsbedrijf kan de klus eventueel voor je overnemen. Zeker bij hevige aanslag en salpetervorming is dat aangewezen.

Het onderliggende vochtprobleem laat je aanpakken door een vochtexpert. Zo’n specialist zorgt voor een degelijke analyse van het probleem. Aan de hand van die analyse kan die de meest doeltreffende oplossing toepassen.

Professionele hulp inschakelen

Salpeter verwijdere op de buitenmuur? Witte uitslag kan je zelf verwijderen. Het is wel aangeraden om gespecialiseerde vochtbestrijders aan te nemen. Op zoek naar een specialist? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo hoef jij er enkel nog de meest voordelige oplossing uit te kiezen voor jouw specifieke probleem.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding