Kostprijs vochtbestrijding

De prijs voor het behandelen vocht in de binnenmuren is afhankelijk van de oorzaak van het probleem in de muur: condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht. De oorzaak zal grotendeels bepalen welke oplossing geschikt is. Een overzicht met richtprijzen per oplossing van een vochtige binnenmuur vind je hieronder.

Probleem Oplossing Prijs
Condensatie Mechanisch ventilatiesysteem € 1.500 – 7.000
Doorslaand vocht Impregneren € 8 – 12 per vierkante meter
Doorslaand vocht Opnieuw bekleden buitengevel (met of zonder isolatie) € 50 – 150 per vierkante meter
Opstijgend vocht Onderkappen € 125 – 175
Opstijgend vocht Injecteren

€ 100 per lopende meter

Zelf injecteren: € 80 per lopende meter

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

De oorzaak van vocht in de binnenmuren

Er zijn verschillende oorzaken voor het hebben van een vochtige binnenmuur. Een overzicht van de drie meest voorkomende oorzaken van vochtige binnenmuren.

1. Condensatie

Een eerste aanleiding van een vochtige binnenmuur is condensatievocht. Condens ontstaat wanneer waterdamp zich afzet op koelere oppervlakken. Je ziet condens dan ook vaak in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Daar kan je na een douche of bad condens op je spiegel zien.

Ook in andere ruimtes binnenshuis verdampt heel wat water: keukens, slaapkamers en wasruimtes bijvoorbeeld. Hier kan je dus ook vochtige binnenmuren krijgen.

Een onvoldoende geventileerde ruimte of woning biedt het vocht niet de kans om te ontsnappen. Bijgevolg stijgt de luchtvochtigheid, en daarmee ook de hoeveelheid condensatie. Condens vormt zich op alle koele oppervlakken, bijvoorbeeld ramen, plafonds en… muren. Een vochtige muur kan dus onder meer het gevolg zijn van condens.

2. Doorslaand vocht

Een andere oorzaak van vochtige binnenmuren is doorslaand vocht. Dat probleem doet zich vooral voor bij gebouwen met een verouderde of beschadigde gevel. Zulke gevels zijn niet goed bestand tegen regenwater. Bij een regenbui trekt het water de gevel binnen, ofwel via de poreus geworden gevelbekleding, ofwel via beschadigingen in het voegwerk of de gevelstenen.

Ook via het dak kan vocht naar binnensijpelen en zorgen voor vochtige binnenmuren. Doorslaand vocht herken je doorgaans aan vochtproblemen op de buitenmuur. Eens de buitenmuur verzadigd is, krijg je ook een vochtige binnenmuur. De problemen manifesteren zich vaak eerst bovenaan de vochtige binnenmuur. Ook het plafond kan aangetast zijn.

3. Opstijgend vocht

Heb je een vochtige muur langs onder vochtig? Dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht of optrekkend vocht. Dit probleem van opstijgend vocht doet zich voornamelijk voor bij oudere woningen zonder waterkering in de muren. Zonder waterkering in de muren kan grondvocht namelijk omhoog kruipen. Dat vocht belandt dan in de binnenmuur waardoor je muren opstijgend vocht absorberen en je een vochtige binnenmuur krijgt.

vocht in binnenmuur

Wat te doen tegen vocht in binnenmuren?

Hoe kun je een vochtige binnenmuur behandelen? Dat is afhankelijk van de oorzaak van het probleem in de muren.

Condensatievocht in binnenmuren behandelen

Vochtige muren die last hebben van condensatievocht behandel je best door in te zetten op ventilatie. Dat kan door beter te verluchten. Dagelijks de ramen en deuren een kwartiertje openen kan wonderen doen.

Je kunt ook ventilatieroosters (laten) plaatsen. Daardoor kan het vocht ontsnappen. In veel gevallen volstaan deze oplossingen echter niet. Het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem is dan de beste aanpak.

Opgelet! Een hoge luchtvochtigheid kan ook een signaal zijn van een ander vochtprobleem.

Doorslaand vocht behandelen

Vochtproblemen of vochtige muren door doorslaand vocht kun je op twee manieren aanpakken.

Het impregneren of hydrofoberen van een gevel is een eerste optie. Eventuele schade aan gevelstenen of het voegwerk laat je eerst herstellen. Vervolgens voorzie je de gevel van impregneermiddel. Het middel trekt in de gevel, en laat een waterdichte laag achter.

Het alternatief om vochtige muren te herstellen, is het opnieuw bekleden van de gevel. Deze oplossing is ingrijpender, maar aangewezen wanneer de gevel zeer beschadigd is. Kies voor gevelbekleding met goede, waterdichte eigenschappen, bijvoorbeeld sierpleister of kunststof.

Er wordt ook wel eens aangeraden om een vochtwerende coating aan te brengen op de binnenmuur. Die oplossing volstaat echter niet, omdat je daarmee de oorzaak van het probleem niet aanpakt.

Opstijgend vocht behandelen

Last van opstijgend vocht? Dan is het injecteren van de muren de meest praktische oplossing. Met onderstaand stappenplan klaar je de klus en zal er geen spoor meer zijn van opstijgend vocht in de muur.

Een alternatief bij opstijgend vocht is het onderkappen van de muur. Daarvoor verwijder je de onderste laag van de muren en plaats je alsnog een waterkering in de muur.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Zelf opstijgend vocht in de binnenmuren behandelen [Stappenplan]

Een vochtige binnenmuur injecteren kun je in principe zelf doen. Met deze stappen maak je het jezelf wat gemakkelijker.

Stap 1: Voorbereiding voor het behandelen

Maak eerst en vooral de onderkant van de binnenmuur vrij. Verwijder eventuele plinten of lambrisering. Zorg dat je de mortelvoeg in de muur kunt bereiken waar het opstijgend vocht zich voornamelijk bevindt.

Vochtig pleisterwerk moet je verwijderen tot 50 centimeter boven de aantasting. Is het pleisterwerk niet aangetast? Dan verwijder je het pleisterwerk tot bij de eerste voeg boven de binnenvloerpas.

Stap 2: Gaten boren voor het injecteren van de binnenmuren

Gebruik deze aanwijzingen bij het boren van de gaten.

  • Bepaal voor het boren de dikte van de binnenmuur. De boordiepte bedraagt 2/3 van de dikte van de binnenmuur.
  • Boor op een hoogte van ongeveer 50 centimeter.
  • Een neerwaartse hoek van 10 tot 30 graden zorgt ervoor dat het vochtwerend middel naar beneden kan sijpelen.
  • Boor gaten met een diameter van minstens 14 millimeter. De diameter is bij voorkeur niet groter dan 20 millimeter.
  • Laat 10 tot 15 centimeter tussen de gaten.

Stap 3: Injecteren van emulsiegel

Maak met een stofzuiger de gaten stofvrij voor je het injecteren aanvat.

Met een trechter kun je het injecteermiddel in de injecteerspuit gieten. Breng de spuit tot op het einde van het boorgat in de muur. Trek een stukje terug, en injecteer in de muur. Vul het gat gelijkmatig op tot op 1 centimeter van het muuroppervlak.

Dicht daarna de gaten in de muur met mortel.

Opgelet! Laat de binnenmuur volledig uitdrogen voor je die opnieuw bezet, anders krijg je weer last van opstijgend vocht. Vochtige muur uitdrogen duurt minstens 2 maanden. Een uitdroogtijd van 2 centimeter per maand is realistisch. De dikte van de binnenmuur zal dus bepalen hoe lang je best wacht met het opnieuw bezetten en bekleden van de binnenmuur.

vochtige binnenmuur

Roep de hulp in van een ervaren vochtbestrijder: vind een specialist in jouw regio

Heb je last van een vochtige binnenmuur? Vochtproblemen laat je bij voorkeur behandelen door een specialist. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders in jouw regio. Jij hoeft er enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding