Wat kost het laten verlagen van luchtvochtigheid in huis?

De kosten om luchtvochtigheid in je huis naar een gezond niveau te verlagen hangen af van het vochtprobleem waar je last van hebt.

We zetten hier de richtprijzen nog eens naast elkaar in een tabel:

VochtprobleemOplossingGemiddelde prijs (excl. btw)
CondensatievochtVentilatiesysteem C
Ventilatiesysteem D
€ 3.000 – € 3.500
€ 5.500 – € 7.000
Opstijgend vocht Muren injecteren
Muren onderkappen
€ 100 per lopende meter
€ 75 – € 150 per lopende meter
Doorslaand vocht Gevel impregneren
gevel bekleden
€ 10 – € 15 per m²
€ 65 – € 200 per m²
Lekkage Muren injecteren
Muren onderkappen
€ 300 – € 500
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Luchtvochtigheid verlagen: voor elk oorzaak de bijbehorende behandeling

Een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis is slecht voor je gezondheid. Als je vochtige plekken of een vochtige omgeving in jouw huis opmerkt, kan dit wijzen op een te hoge luchtvochtigheid. Daarbovenop zorgt het ook voor schimmels en vochtplekken.

Om deze redenen verlaag je best de luchtvochtigheid in je huis als deze boven de 60% uitkomt. Een goede luchtvochtigheid is belangrijk voor het comfort en de gezondheid van mensen. Een luchtvochtigheid van ongeveer 5060% is ideaal voor de meeste mensen.

Je kan een te hoge luchtvochtigheid ook voorkomen. Maar wat zijn nu precies de oorzaken van een hoge luchtvochtigheid? We hebben hier de meest voorkomende oorzaken opgesomd:

 • Een gebrek aan ventilatie
 • Opstijgend vocht
 • Doorslaand vocht
 • Lekkage

We bespreken deze oorzaken hieronder in detail.

regen

Oorzaak 1: gebrek aan ventilatie

Een slechte ventilatie of een gebrek aan ventilatie kan zorgen voor een verhoogde luchtvochtigheid. Hierbij zal het vocht dat vrijkomt van douchen en koken blijven hangen in de ruimte. Condens wordt zichtbaar op de muren, het plafond en glazen oppervlakten. Als je een muffe geur in jouw huis opmerkt, kan dit wijzen op een te hoge luchtvochtigheid. Dit kan sneller leiden tot vocht- en schimmelplekken.

Behandeling

De oplossing voor deze oorzaak is simpel. Zorgen voor een betere ventilatie. Dit kan je doen door het installeren van een ventilatiesysteem of de ramen en deuren meer open te zetten. In 90% van de gevallen bij het bestaan van vocht in huizen is de oplossing een ventilatiesysteem installeren. Hiermee kan je je woning permanent droog en gezond maken. Je laat dit best doen door een vakman.

Oorzaak 2: Opstijgend vocht

Bij een slechte waterkering kan het grondvocht stijgen en in de muren van je woning trekken. Na een tijdje ga je dit vocht hoger op de muren zien en zal het vocht dus meer zichtbaar zijn. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in je woning ook stijgen.

Behandeling  

Een oplossing voor dit probleem is het injecteren of onderkappen van de muren. Het injecteren van de muren is een budgetvriendelijke oplossing. Bij deze methode zal de vakman een waterwerende middel in de muren spuiten via boorgaten. Deze injectie zorgt voor een waterkerende laag waardoor het grondvocht efficiënt wordt tegengehouden.

Het onderkappen van muren is een andere mogelijkheid. Deze is echter veel ingrijpender en is dus enkel geschikt bij renovatiewerken.

De richtprijs voor het injecteren van je muren is 100 euro per lopende meter (exclusief btw).

De richtprijs voor het onderkappen van je muren is 75 tot 150 euro per lopende meter (exclusief btw).

opstijgend vocht verzekering

Oorzaak 3: Doorslaand vocht

Bij vochtplekken hoger op de muren heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht. Het regenwater kan door de beschadigde buitenmuur komen en zich verspreiden naar de binnenmuren. De symptomen hiervan zijn loskomend behang, schimmels of beschadigd pleisterwerk.

Behandeling

Er zijn 2 methoden of dit op te lossen: je gevel impregneren of je gevel opnieuw bekleden.

Bij een gevelimpregnatie wordt je gevel behandelt met een transparant middel die bescherming biedt tegen vocht, mosvorming en schimmels. Bij een gevel in te slechte staat kies je best voor een volledig nieuwe gevelbekleding.

De richtprijs voor een gevel te impregneren is 10 tot 15 euro per vierkante meter (exclusief btw).

De richtprijs voor gevel bekleden, exclusief isolatie, is 65 tot 200 euro per vierkante meter (exclusief btw en inclusief plaatsing).

Doorslaand Vocht Herkennen

Oorzaak 4: Lekkage

Een lek in het dak of in de waterleiding zorgt voor vochtschade en dus een hoge luchtvochtigheid. 1 van de eerste tekenen hiervan is een gestegen waterfactuur. Je schakelt hiervoor best een lekdetectiebedrijf in.

Behandeling

Bij een lekkage is het vaak moeilijk te bepalen waar het lek precies is. Daarom schakel je best een vochtspecialist in om een correcte vochtdiagnose te stellen. Bij het onverklaarbaar hoog zijn van je waterfactuur kan dit wijzen op een lekkage. Dan contacteer je best een lekdetectiebedrijf. Deze kunnen met speciale apparatuur precies bepalen waar het lek zich bevindt, en het daarna ook oplossen. Ze laten geen sporen na.

De richtprijs voor lekdetectie is 300 tot 500 euro (exclusief btw).

daklekkage intro

H2: Luchtvochtigheid in huis verlagen: oplossingen voor doe-het-zelvers

We geven je hier nog enkele tips mee om de luchtvochtigheid in je woning te verlagen zonder een vakman te moeten contacteren:

 • Een raam openzetten alleen is niet voldoende: het effect van een open raam op de luchtvochtigheid is minimaal. Indien je dit meerdere keren per dag doet kan dit wel effectief zijn!
 • Frisse lucht 24 uur per dag: een ventilatierooster kan zorgen voor een natuurlijke vorm van ventilatie in huis. De verse lucht kan onbeperkt door de woning stromen.
 • Extra ventilatie bij koken, douchen en veel bezoek: in ruimten waar veel mensen samenkomen zoals de keuken, of ruimten waar het heel vochtig is, raden we aan extra te ventileren. Een aanwezigheid van een mechanisch ventilatiesysteem is hierbij een grote plus.
 • Verminder vocht in huis: in een vochtige ruimte kan je niet langere tijd verblijven. Hoe lager de luchtvochtigheid is, hoe beter. Je kan de was bijvoorbeeld beter buiten drogen dan in de badkamer.
 • De vochtigheidsgraad in de woning moet tussen 40 60% liggen: dit zijn de normale waarden. Dit moet regelmatig gemeten worden met behulp van een hygrometer die goed wordt afgesteld. De ideale temperatuur voor een kamer is 18 20 graden. Hiermee beperk je de kans op een hoge luchtvochtigheid.
 • Vermijd schadelijke stoffen in huis: schadelijke stoffen en muffe geuren kunnen het wooncomfort aantasten en dus de luchtvochtigheid laten stijgen. Tabaksrook vermijden en oplosmiddelvrije verf gebruiken bij schilderen is aangeraden.
 • Ventileren bij luchtvervuiling buiten: binnenshuis is de lucht vaak meer vervuild dan buitenshuis. Dit geldt ook voor woningen die dichtbij een industriegebied liggen. Een goede ventilatie is hierbij heel belangrijk.
 • Mechanische ventilatie zet je nooit uit: de mechanische ventilatie moet altijd aanstaan om te zorgen voor een optimaal leefklimaat. Een uitzondering is natuurlijk als er een ramp in de omgeving gebeurd is of er een onderhoud aan het gebeuren is.
 • Onderhoud van je ventilatiesysteem: onderhoud van je systeem is belangrijk om een efficiënte en goede ventilatie te behouden. Dit moet je regelmatig controleren zodat je weet of je ventilatiesysteem nog goed werkt.
 • Aanschaffen van een luchtontvochtiger: het is een apparaat dat vochtige lucht aanzuigt en het vocht uit de lucht verwijdert. De droge lucht wordt vervolgens weer in de ruimte gebracht. Luchtontvochtigers zijn een effectieve manier om de luchtvochtigheid te verlagen in je woning.
ventilatie badkamer

Op zoek naar een vochtexpert in jouw buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te vergaren over de verschillende oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid en de oplossingen of behandelingen hiervoor. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Waardoor daalt luchtvochtigheid?

+
Er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat de luchtvochtigheid daalt. De luchtverwarming kan ervoor zorgen dat de lucht in huis droger wordt, omdat het vocht uit de lucht wordt verwijderd. Als er veel wordt gelucht, kan dit ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid daalt, omdat er dan veel vocht uit de lucht wordt verwijderd. Sommige elektrische apparaten, zoals een droger of een afzuigkap, kunnen ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid daalt, omdat ze vocht uit de lucht verwijderen.

Wat als de luchtvochtigheid te hoog is?

+
Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dit leiden tot condensatie op het raam en andere oppervlakken, wat kan leiden tot schimmelvorming. Dit kan problemen veroorzaken voor de gezondheid, vooral voor mensen met allergieën of astma.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem