Nieuw schuifraam zelf plaatsen: enkele tips

Het plaatsen van een schuifraam is een vrij ingewikkelde klus. Een schuifsysteem op de correcte manier installeren en het plaatsen van grote glaspartijen vraagt een grote nauwkeurigheid. Een schuifraam plaatsen laat je daarom best over aan een erkend plaatser.

Je vindt hieronder enkele handige tips voor het plaatsen van een schuifraam. Je krijgt een overzicht van de verschillende materialen en hun meerwaarde. Daarnaast komen de verschillende soorten schuifsystemen aan bod. Tot slot geven we je enkele richtprijzen.

Welk materiaal kiezen voor de kozijnen?

schuifsysteem

Er bestaan verschillende soorten schuiframen en uiteenlopende materialen waaruit je kan kiezen. Je hebt onder meer keuze uit pvc schuiframen, aluminium schuiframen en houten schuiframen. Maar, welk materiaal past het beste bij jouw woning? Hieronder vind je een overzicht, plus de meerwaarde van ieder materiaaltype.

Je kan ook kiezen voor frameless schuiframen. Frameless schuiframen zijn schuiframen die geen gebruik maken van een omlijsting.

Heb je nog een prangende vraag? Vraag gerust advies aan een vakman in jouw regio. Hij helpt jou op een professionele manier verder.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan een vakman

1. Pvc schuiframen plaatsen

Kies je voor een pvc schuifraam, dan kies je voor de goedkoopste oplossing. Daarnaast is een dit schuifraam een duurzame keuze. Ze hebben een lange levensduur.

Aangezien pvc schuiframen wel gevoelig zijn aan temperatuurschommelingen, voorzie je best een jaarlijkse onderhoudsbeurt. De onderhoudsbeurt zorgt voor een bescherming tegen Uv-straling en geeft verkleuring minder kans. Buiten dit onderhoud gerekend zijn pvc ramen en deuren heel onderhoudsvriendelijk.

2. Aluminium schuiframen plaatsen

Een aluminium schuifraam heeft een zeer moderne uitstraling. Je kan ze in alle vormen en maten laten maken, specifiek voor jouw interieur. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en duurzaamheid. Dit type schuifraam is volledig recycleerbaar. Niet alleen een meerwaarde voor jouw woning, maar dus ook voor het klimaat!

Vervolgens zijn aluminium schuiframen onderhoudsvriendelijk. Je maakt ze makkelijk proper met een natte doek, indien ze vuil zouden zijn. Zorg ervoor dat je geen schurend materiaal gebruik, want dit zorgt voor krassen.

Een nadeel van aluminium schuiframen is de hoge aankoopprijs. Ze behoren tot de duurste categorie schuiframen. Je moet jezelf echter de vraag stellen of dit nadeel opweegt tegen de voordelen. Een aluminium schuifraam biedt een grote meerwaarde aan jouw woning.

aluminium schuifraam

3. Houten schuiframen plaatsen

Klassieke schuiframen hebben een klassiek uitzicht, met frisse look. Dit type schuifraam past mooi binnen een landelijke stijl, maar ook in een modern interieur. Een houten schuifraam heeft een hoge isolatie. Daarnaast creëert het houten schuifraam een warm en gezellig gevoel.

Een houten schuifraam dien je af en toe te onderhouden. Enkel op die manier behouden de houten schuiframen hun natuurlijke look. Op voorwaarde dat je jouw houten schuiframen met de nodige zorg behandelt, hebben ze een lange levensduur.

Je kan je houten schuifraam ook schilderen of herschilderen. Volg hiervoor een duidelijk plan, zodat je exact weet wat jou te doen staat!

Soorten schuifsystemen: enkele tips

Bij het plaatsen van schuiframen heb je de keuze uit verschillende soorten schuifsystemen.

1. Kiepsysteem

Een kiepsysteem is de ideale oplossing als je jouw raam gedeeltelijk wil openzetten voor verluchting. Het kiepsysteem is eenvoudig te combineren met pvc schuiframen. Het frame in pvc is niet zwaar, waardoor het kiepsysteem het raam gemakkelijk kan dragen.

Indien je een schuifraam laat plaatsen in een beperkt raamoppervlak, is het kiepsysteem de ideale oplossing.

2. Enkelvoudig schuifsysteem

Enkelvoudig schuifsysteem

Een enkelvoudig schuifsysteem behoort tot de standaard systemen. Als je op zoek bent naar een goedkope oplossing voor jouw schuiframen, is dit systeem ideaal. Dit schuifsysteem maakt daarbij ook gebruik van borsteldichting. Deze dichting zorgt voor een goede aansluiting en garandeert een hoge isolatie. Daarnaast voorkom je openslaande ramen.

Een enkelvoudig schuifsysteem is een groot voordeel voor kleinere woningen. Door gebruik te maken van deze manier bespaart het schuifsysteem jou vrij veel ruimte.

3. Hefschuifsysteem

Schuiframen die van dit systeem gebruik maken worden ook hefschuiframen genoemd. Bij dit type schuifraam is het mogelijk om zwaar glas te dragen. Voorbeelden hiervan zijn driedubbel glas en dubbel glas.

Je moet de ramen kort opheffen vooraleer je ze kan openschuiven. Dit systeem zorgt voor een betere afsluiting. Daarnaast maakt dit systeem gebruik van een rubberen dichting, waardoor er sprake is van een goede lucht en water isolatie. Indien het buiten hard waait of regent, vinden de wind en de regendruppels hun weg niet naar binnen.

4. Schuif- en draaisysteem

Voor een schuif- en draaisysteem heb je weinig plaats nodig. Ideaal als je beschikt over een kleine ruimte. Je kan de ramen volledig openen, waardoor je kan genieten van een maximale lichtinval en van jouw ruimte.

Via dit schuifraam kan je eenvoudig van binnen naar buiten, en omgekeerd. Dit systeem behoort wel tot de duurste categorie van schuifsystemen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag offertes aan een vakman in jouw regio

Schuifraam laten plaatsen: enkele richtprijzen

schuifraam plaatsen

Een schuifraam plaatsen is duurder dan het plaatsen van andere ramen. Dit komt door het ingewikkelde schuifsysteem waar de grote schuiframen gebruik van maken. Om een exact beeld te krijgen van het schuifraam dat jij voor ogen hebt, vraag je best enkele offertes op bij vakmannen in jouw regio.

Om jou een idee te geven nemen we een voorbeeld van een raam met een oppervlakte van 2,5 x 2 meter. Het schuifraam maakt gebruik van isolatieglas. Hieronder vind je enkele richtprijzen terug, inclusief btw en exclusief montage.

Soorten materiaal Prijs
Pvc schuifraam € 1.000 – 1.200
Houten schuifraam € 1.200 – 1.400
Aluminium schuifraam € 1.700 – 1.900

Naast de prijs van het raam zelf, dien je ook rekening te houden met de kosten van de installatie. Elementen die de prijs van de plaatsing beïnvloeden zijn:

  • Vakman
  • Locatie van de woning
  • Uitbreken van muren
  • Inmeten van het schuifraam
  • Het afvoeren van het oude schuifraam (renovatie)

Tot slot speelt ook het schuifsysteem een belangrijke rol in de bepaling van de prijs. Hieronder vind je een voorbeeld van een pvc schuifraam met een oppervlakte van 2,5 x 2 meter. Het raam beschikt over hoog isolatieglas. De btw is mee verrekend in de prijs, de montagekosten niet. Ook het soort raam en type glas spelen een rol. Driedubbele beglazing komt net iets duurder uit dan dubbele beglazing.

Soorten schuifsystemen Prijs
Enkelvoudig schuifsysteem € 1.300 
Kiepsysteem € 1.300 
Hefschuifsysteem € 2.100
Schuif- en draaisysteem € 2.300

Vind een plaatser van schuiframen in jouw regio: vergelijk gratis offertes

Heb je interesse in het plaatsen van schuiframen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vraag via onderstaand formulier gratis enkele vrijblijvende offertes.

Vergelijk snel en eenvoudig prijzen van enkele vakmannen uit jouw regio en vind een vakman op maat. Samen gaan jullie op zoek naar de beste opties voor jouw woning en interieur.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schuifraam plaatsen: tips, materialen en richtprijzen