Wat kost hoogrendementsglas?

Ook in hoogrendementsglas zijn er verschillende glassoorten. De ene soort belooft nog beter te isoleren dan de andere. Dat verschil vind je ook in de prijs van hoogrendementsglas terug.

Soort Prijs
HR +  € 75 – 80 per vierkante meter
HR ++ (dubbel glas) € 85 – 90 per vierkante meter
HR +++ (driedubbel glas) € 150 – 180 per vierkante meter 

Je ziet dat de prijzen voor hoogrendementsglas best pittig zijn. Gelukkig verdien je dat in een mum van tijd terug en hierna kan je zelfs winst maken op je energieverbruik. Straf! 

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is hoogrendementsglas?

Simpel gezegd is hoogrendementsglas normaal glas met een nog beter rendement. Het glas heeft twee lagen, dubbel glas, met daartussen een lege ruimte voorzien van dubbele spouw. Ofwel bevindt zich daar lucht tussen, dat is het geval bij standaard dubbele beglazing. Ofwel is deze ruimte opgevuld met edelgas. Dit zorgt voor extra isolerende eigenschappen en extra zonwerend glas! Daarnaast is het ook mogelijk om meerdere lagen te installeren. 

Welke soorten zijn er allemaal? Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie van het glas is. Dat betekent ook extra zonwerend hoogrendementsglas. Dat die laatste categorie hoogrendementsglas tot dubbel zoveel kan kosten als HR++ is niet verwonderlijk. HR+++ (driedubbel glas) belooft dan ook een U-waarde die meer dan de helft lager ligt dan die van HR++. De U-waarde beschrijft hoeveel warmte er door het glas verdwijnt. Voor meer exacte cijfers:

Soort U-waarde Uitleg
HR + U-waarde tussen 1,6 en 1,2 Isoleert beter dan het normale dubbel glas (standaard dubbele beglazing)
HR ++ U-waarde van 1,1 Edelgas i.p.v. lucht tussen de twee glazen platen. Heeft een uitstekende isolatie
HR +++ U-waarde tussen 0,5 en 0,9 Drie lagen glas (driedubbel glas of triple glas genoemd). Dit glas heeft de hoogste isolatiewaarde. 

Hoe herken je hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas van verschillende diktes herkennen is niet altijd even makkelijk. In het eerste geval kan u een code in de spouw van het glas terugvinden waar u onder meer HR++ kan lezen. Ook de fabrikant plakt normaal gezien een sticker op het glas met de vermelding van HR++. Met de code kan u bovendien ook navraag doen bij de fabrikant.

Als u zelf wilt bepalen of u hoogrendementsglas of dubbele beglazing heeft, is er ook nog een andere oplossing.  Normaal gezien ziet u met een ledlamp vier vlammetjes in de weerspiegeling van het glas en in het geval van hoogrendementsglas heeft de tweede of derde vlam een afwijkende kleur. Dit ontstaat door de onzichtbare metalen coating aan de binnenste glasplaat bedekt die altijd gepaard gaat met hoogrendementsglas. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies over hoogrendementsglas

Waarom kies je best voor hoogrendementsglas?

Meer besparen op je energiekosten 

Geld is altijd een goed argument. Hoogrendementsglas isoleert 5 keer beter dan enkel glas. Dat is een heel pak! En hoewel dubbel glas het iets beter doet dan enkel glas, blijft hoogrendementsglas met een tweemaal zo hoge isolatiecapaciteit nog steeds de grote winnaar. Dat betekent dat je langs je nieuwe ramen veel minder kostbare warmte zal verliezen en de woning meer op temperatuur zal blijven dan voordien. Als gevolg zullen je energiekosten aanzienlijk lager liggen. Bovendien kan je met hoogrendementsglas kans maken op heel wat premies en subsidies. Win-win! Leuk weetje: omdat hoogrendementsglas zo energiezuinig is, verdient het zichzelf terug.  

pvc ramen

Milieuvriendelijk & energiezuinig

We hebben maar 1 aarde en toch maken we er gretig misbruik van. Zorg ervoor dat niemand nog met een kijvende vinger jouw richting uit kan wijzen en kies voor hoogrendementsglas. Zo draag jij ook jouw steentje bij aan een gezonde planeet. Geloof het of niet, alle beetjes helpen! Als iedereen hetzelfde zou doen…

Wonen zonder ergernissen, inbraakwerend

Een tochtgat in huis, dat is verschrikkelijk. Het zorgt er namelijk voor dat de ruimte waarin het tochtgat aanwezig is, minder benut wordt. Met hoogrendementsglas is er van tochtgaten geen sprake meer. Zo kan iedereen thuis van een heerlijke woontemperatuur genieten.

Terugverdientijd, investering wordt terugbetaalt

Een gemiddeld gezin heeft de investering op zo’n zeven jaar al terugverdiend. Dat is helemaal niet zo lang! Wie de overstap maakt van enkel glas naar hoogrendementsglas bespaart daarbij jaarlijks ook nog eens zo’n €300.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat
Vind een vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Premies hoogrendementsglas in 2022

De Vlaamse overheid stimuleert de aanleg van hoogrendementsglas, doordat het heel wat energie bespaart. Er wordt €10 euro per m2 via de Vlaamse overheid uitgegeven. Op de website van de Vlaamse overheid staan de mogelijke premies opgelijst. Wie voor hoogrendementsglas kiest, maakt kans op premies van de netbeheerder en van de overheid zelf. Dan moet je natuurlijk wel aan alle voorwaarden voldoen. Hieronder staan de belangrijkste voorwaarden even opgelijst.  

  • Een bestaande woning of appartement.
  • Aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006.
  • De werken zijn uitgevoerd door een aannemer: u maakt kans op een premie van de netbeheerder
  • U kiest voor minstens 3 energiebesparende maatregelen: u krijgt een totaalrenovatiebonus.
hoogrendementsglas

Isolatiewaarde

Er bestaan verschillende soorten hoogrendementsglas, ieder soort heeft zijn eigen isolatiewaarde. De isolatiewaarde van hoogrendementsglas wordt weergeven a.d.h.v. de U-waarde. Deze eenheid representeert de hoeveelheid warmte die wordt doorgelaten per vierkante meter glas en per graad temperatuurverschil. Concreter gezegd betekent dit dat je bij een hoge U-waarde meer warmte verliest en een lage U-waarde zorgt dan weer voor veel minder warmteverlies.

Deze U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2K, dus concreet staat dat voor de hoeveelheid warmte die die verloren gaat, per vierkante meter. De ‘K’ staat voor het temperatuurverschil van één graad ‘Kelvin’ tussen de binnen- en de buitenkant van het glas.

Dik glas isoleert dus beter en zal altijd een lagere U-waarde hebben. Enkel glas, dun glas of het dubbel glas van de eerste generatie zorgen dan weer voor meer warmteverlies wegens de hoge U-waarde. Dun glas isoleert dus ook slecht. Van het moment dat de U-waarde 2,0 of lager is, kan u spreken van hoogrendementsglas.  

Wist u bovendien dat er ongeveer 15% van de warmte in huis via de ramen ontsnapt? Het is daarom ook van uiterst belang dat u kiest voor geïsoleerd raam met hoogrendementsglas met een zo hoog mogelijk isolerend vermogen! Kijk echter niet alleen naar het raam zelf, maar ook naar het raamprofiel (het frame) en het kozijn. Als deze ook goed geïsoleerd zijn, dan verliest u op geen enkele manier nog veel warmte via uw ramen

Hoogrendementsglas plaatsen? Vergelijk offertes!

Wilt u dus minder stoken en besparen op uw energiekosten? Bent u ervan overtuigd om nieuwe ramen met hoogrendementsglas te plaatsen als een van de belangrijkste energiebesparende maatregelen? Maak een verstandige keuze en vergelijk verschillende offertes van erkende vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Hoogrendementsglas