Wat is geluidswerend glas?

Geluid bestaat uit trillingen die zich verplaatsen doorheen de lucht. Geluidswerend glas vangt deze trillingen op en vormt een bescherming tegen geluidshinder. Op die manier ontstaat een stille en rustgevende omgeving.

Wanneer er wordt overgeschakeld van enkel glas naar dubbel glas, wordt een demping van geluid hoorbaar. Maar deze demping is minder sterk in vergelijking met driedubbele beglazing. Dit komt door de nieuwste technieken die gebruikt worden bij driedubbel gelaagd glas. Zij zorgen dat storende geluiden maximaal gedempt worden om jouw wooncomfort te garanderen. 

Wanneer je kiest voor geluidswerend glas, heb je de keuze uit driedubbele of dubbele beglazing. Deze vorm van gelaagd glas wordt voorzien van een speciale PBV-folie tussen de verschillende glasplaten. De PBV-folie vangt het geluid op en zorgt voor een optimale akoestische isolatie.

De isolerende functie van geluidswerende beglazing wordt vooral aangeraden voor woningen aan drukke straten, vliegvelden of uitgaansgelegenheden. Het zorgt voor een optimalisatie van het wooncomfort. Tot slot biedt geluidsisololerend glas naast akoestisch comfort ook warmte isolatie.

Welke factoren spelen een rol bij de geluidsisolatie van de ramen?

1. Dikte van het glas

Hoe dikker de beglazing, hoe beter het glas geluidswerend werkt. Samengesteld glas wordt voorzien van een geluidswerende folie (PBV-folie). Binnen het brede assortiment van geluidswerende beglazing dat storende geluiden buiten houdt, bestaat er een passende oplossing voor elke situatie. 

2. Materiaal van de raamprofielen

Het materiaal en de opbouw van de raamprofielen speelt een belangrijke rol binnen de prestaties van thermische en akoestische isolatie. Elk materiaal heeft zijn eigen isolatievermogen, zowel op het vlak van warmte isolatie als op het vlak van geluid isolatie.

Houten ramen bieden de beste resultaten op het vlak van geluidsdemping. Verder is het ook belangrijk dat het geluidswerend isolatieglas goed vast zit in de ramen, zodat de trillingen van het geluid zich hier niet door kunnen verplaatsen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van geluidsisolerend glas?

Pluspunten

  • Betere isolatie: Geluidswerend glas isoleert beter dan enkel, dubbel of driedubbel glas.
  • Veilig: Bij glasbreuk blijft het glas aan de geluidswerende folie kleven. Dit resulteert dus in een betere bescherming bij ongevallen. 
  • Thermische isolatie: Geluidswerend isolatieglas zorgt niet enkel voor optimale geluidsisolatie, maar geeft ook uitstekende resultaten op het vlak van thermische isolatie. 
  • Optimalisatie wooncomfort: Dit type gelaagd glas heeft niet enkel een geluidsdempende functie voor werk- of woonomgevingen aan drukke straten, vliegvelden of uitgaansgelegenheden ,maar isoleren ook het geluid van bijvoorbeeld regen en hagel.
  • Verlaging van de energiekosten: De thermisch isolerende functie van geluidswerend glas uit zich in een aanzienlijke verlaging van je energiefactuur. 

Minpunten

  • Gewicht: Gelaagd veiligheidsglas is zwaarder en dikker dan gewone beglazing. De gemiddelde dikte van gewone enkele beglazing bedraagt 18 mm. Het is belangrijk dat je raamprofielen het gewicht kunnen dragen.
  • Installatiekosten: Vanwege het gewicht en de dikte van het geluidswerend glas dient er vaak beroep gedaan te worden op een installateur. Het installeren van dit type glas brengt kosten voor de installatie en montage met zich mee. 

Schakel een vakman in

Het plaatsen van ramen is een nauwkeurig werk. Wanneer er een fout optreedt bij de installatie van geluidswerend, driedubbel of dubbel glas krijg je het gewenste effect van geluidsdempende beglazing niet.

Bij een installatiefout kunnen geluid, vocht en lucht zich toch verplaatsen van buiten naar binnen waardoor er hinder onstaat. Hierdoor verlies je enerzijds de thermische en anderzijds de isolerende functie van het geluidswerend glas.

Door deze mogelijke problemen is het aan te raden om vakmannen in te schakelen, zij zorgen ervoor dat de installatie van de gelaagde driedubbele of dubbele beglazing juist gebeurd. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en zorg je ervoor dat het gelaagd glas zijn diverse functies niet verliest. 

Geniet van geluidswerend glas: vergelijk gratis offertes

Wil jij ook je wooncomfort optimaliseren en een veilige woon- of werkomgeving creëren? Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes voor het type geluidswerend glas dat bij jouw woning past.

Zo kan je makkelijk de verschillende prijzen vergelijken van akoestisch glas en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Geluidswerend glas voor je wooncomfort