Is dubbele beglazing verplicht?

Vanaf 1 januari 2020 geldt de dubbelglasnorm. Ze is van toepassing op alle woningen in Vlaanderen. Concreet komt het erop neer dat meerdere ramen minstens dubbel glas hebben. Die norm is niet van toepassing op ramen in inkomhallen, gangen, traphallen of garages. Daarnaast moet elke woning minstens uitgerust zijn met dakisolatie en een rookmelder.

Deze maatregel werd door de Vlaamse regering ingevoerd en geldt vanaf 1 januari 2020. Vlaanderen komt op die manier tegemoet aan de minimumeisen van de Europese klimaatdoelstellingen om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35 % te verminderen.

dubbel glas verplicht

Wat zijn de gevolgen als je niet aan de verplichting voldoet?

Tijdens een woningonderzoek, uitgevoerd door een woningcontroleur van Wonen Vlaanderen, worden een aantal strafpunten toegekend als de woning niet voldoet aan de eisen van de Vlaamse overheid. Sinds 1 januari 2020 worden de volgende strafpunten toegekend voor het ontbreken van dubbele beglazing:

  • Voor één raam met enkele beglazing in de woning worden 3 strafpunten toegekend;
  • Voor meer dan één raam met enkele beglazing in de woning worden 9 strafpunten toegekend.

Mochten de gebreken aan een woning leiden tot 15 of meer strafpunten, dan kan de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar worden verklaard.

De regels van de Vlaamse regering zullen vanaf 1 januari 2023 nog verder worden aangescherpt. Vanaf dan wordt het aantal strafpunten opgetrokken. Voor één raam dat niet aan de verplichting voldoet, zullen 9 strafpunten worden toegekend.

Voor een woning met meer dan één raam met enkele beglazing, zullen er 15 strafpunten toegekend worden en kan de woning ongeschikt verklaard worden, ongeacht of de woning nog andere gebreken vertoont.

In dat geval mag de woning niet meer worden verhuurd totdat de eigenaar werken heeft uitgevoerd om de woning weer in overeenstemming te brengen met de regelgeving.

dubbel glas verplicht premies

Premies dubbele beglazing en hoogrendementsglas

Ook voor het plaatsen van dubbel glas of hoogrendementsglas kan je als eigenaar een premie krijgen.

Premie van Fluvius

Wanneer jouw woning vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten, kan je voor de plaatsing van minstens dubbel glas of hoogrendementsglas een premie krijgen van Fluvius. Als jouw laatste factuur dateert van 2020, bedraagt de premie 8 euro per m². Voor 2022 bedraagt de premie 16 euro per m².

Overkoepelende renovatiepremie

Voor de energiezuinige renovatie van woningen die ouder zijn dan 30 jaar, kan je in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie.

Als je hoogrendementsglas plaatsen combineert met twee andere energiebesparende maatregelen, kan je ook in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus. Deze premie wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven en varieert tussen 625 en 4.750 euro naargelang het aantal uitgevoerde renovaties en het type woning.

Totaalrenovatiebonus

Deze premie wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven en dekt 30 tot 40 % van de kosten die je maakt voor een renovatie. Eén voorwaarde is dat met de renovatie van het pand meer dan € 2.500 (excl. btw) aan facturen is gemoeid.

dubbel glas verplicht plaatsen

Dubbele beglazing: wat zijn de voordelen?

Natuurlijk brengt het plaatsen van dubbel glas ook tal van voordelen met zich mee. Zo zorgt dubbele beglazing voor een betere isolatie tegen geluid en warmte.

Daarnaast is hoogrendementsglas plaatsen ook milieuvriendelijk en zal je minder brandstoffen moeten verbruiken. Ook zal het installeren van dubbel glas ervoor zorgen dat jouw huis een beter EPC-verslag zal verkrijgen.

Dit kan er op termijn voor zorgen dat de waarde van jouw eigendom zal stijgen en dit vooral interessant is als je van plan bent om het te verkopen.

Glas vervangen? Ontvang advies en vergelijk gratis offertes

Kunnen wij je helpen met je nieuwe ramen en deuren? Vraag via ons offerteformulier gratis advies en ontvang tegelijk meerdere vrijblijvende offertes voor dubbele beglazing. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dubbel glas verplicht: wetgeving in 2024, premies en voordelen