Hoeveel kost het vervangen van ramen?

Om je ramen te vervangen door nieuwe ramen betaal je gemiddeld zo’n € 400 per vierkante meter, inclusief plaatsing en isolatieglas. Aangezien er materieel drie verschillende soorten lijsten zijn, verschilt de kostprijs voor het vervangen van ramen sterk naargelang het materiaal.

Pvc is het goedkoopste materiaal voor nieuwe ramen maar hout en aluminium zullen je op lange termijn meer doen besparen op je energie factuur. Andere factoren bij het vervangen van ramen die de prijs zullen bepalen zijn het soort raam en welke beglazing je kiest.

Materiaal Prijs /m² incl. installatie en isolatieglas
pvc € 200 – € 400
Hout € 300 – € 500
Aluminium € 600 – € 800

Ga aan de slag met een meter en bereken je geschatte kostprijs voor het vervangen van jouw ramen aan de hand van bovenstaande tabel. 

Het goede nieuws is dat je voor je inspanningen beloond kan worden door middel van premies. Over de voordelen van het vervangen van ramen later meer.

ramen vervangen

Wanneer nodig om je ramen te vervangen? 

Je oude ramen zijn versleten

De tand des tijds knabbelt rustig aan bijvoorbeeld je houten ramen, die beginnen te rotten. Je zal dus ongeacht het materiaal rekening moeten houden met de levensduur van je verouderde beglazing. 

Ook schade door extreme weersverschijnselen kan soms niet meer te herstellen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een boom die omwaait. 

Voor een betere isolatie

Met ondertussen heel wat klimaattops achter de rug worden de isolatienormen steeds strenger. Oude ramen (vaak enkel glas) geven onvoldoende thermische isolatie, wil je dus energiezuiniger wonen? Dan zal je moeten investeren in nieuwe, beter isolerende ramen. 

Tegenwoordig is de standaard dubbel glas en kan je uitbreiden naar hoogrendementsglas. Verouderd dubbel glas kan je ook beter laten vervangen.

Ook je eigen comfort kan een bepalende factor zijn. Een slechte akoestische isolatie zorgt ervoor dat je veel last hebt van straatlawaai zoals voetgangers en passerende voertuigen. 

Om het uitzicht van je woning te veranderen

Misschien ben je aan het renoveren of ben je gewoon het uitzicht beu gezien en wil je nieuwe ramen plaatsen. Droom je er al jaren van om die oude ramen te vervangen door de moderne stijl van steellook ramen?

Of past die statige landelijke stijl meer bij jouw smaak en kies je dus voor nieuwe houten ramen? De oude raamprofielen kan je dan door nieuwe kozijnen vervangen.

Het moet natuurlijk ook niet altijd om het esthetische gaan bij het vervangen van ramen. Je wil meer ruimte creëren en kiest voor schuiframen. Voor het gebruiksgemak kan een andere raamindeling al wonderen doen. 

Wat zijn de voordelen voor jou?

De nieuwe isolatienormen vertalen zich naar een hogere EPC-score. Een hoger energieprestatiecertificaat is belangrijk bij het verkopen of verhuren van je woning. Al die investeringen in nieuwe ramen zijn het waard want ook de waarde van je woning zal stijgen.

Een ander sprekend voordeel is de veiligheid van je woning. Nieuwe ramen zijn tegenwoordig beter bestand tegen inbraak door het gebruik van stevige materialen, beveiligingsmechanismen en nieuwe soorten beglazingen

nieuwe ramen plaatsen - nieuw raam

Je ramen laten vervangen: stappenplan

Stap 1: Bepaal je voorkeuren:

Er zijn heel wat keuzes die je zal moeten maken eens je een duidelijk voorkeur hebt voor je nieuwe ramen. We overlopen ze samen met jou. 

Type raam

Er bestaan verschillende soorten ramen. Je kan kiezen voor een vast raam, schuifraam, dubbel raam en nog zoveel meer. Ramen aan de trap zijn meestal vaste ramen aangezien dit gewoonweg veiliger is.

Ben je beperkt in ruimte? Dan zijn schuiframen een ideale optie. Je kan ook ramen plaatsen in binnenmuren om meer licht en ruimte te creëren en eventueel een doorgeefluikje te maken tussen keuken en eetkamer.  

Welk materiaal

De drie meest voor de hand liggende materialen voor raamprofielen zijn pvc, aluminium en hout. We bespreken ze verder meer in detail. 

Beglazing

De tijden van dun enkelvoudig glas zijn gelukkig voorbij. Het standaard type beglazing is vandaag dubbele beglazing. Er zijn echter nog andere opties.

Naast dubbelglas bestaat er ook triple glas of hoogrendementsglas, gaande van HR tot HR+++. Hoe hoger hoe beter voor je jaarlijkse energierekening.

driedubbele beglazing

Stap 2: Vind een installateur

Je hebt stap 1 goed doorlopen en weet exact wat je wilt? Dan moet je nu op zoek gaan naar offertes, prijzen vergelijken en vakmannen om advies vragen. Op die manier kan je geld uitsparen en ben je zeker dat je ramen van hoge kwaliteit hebt.

Ramen vervangen?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

Welke raamprofielen zijn mogelijk?

1. Pvc-raamprofielen

We starten met de goedkoopste oplossing voor jouw raamprofielen. Pvc heeft een lange levensduur en is heel onderhoudsvriendelijk. Pvc kan in veel verschillende vormen en stijlen voorkomen, zelfs als namaakhout.

Een minpuntje is dat pvc ramen minder goed isoleren dan andere alternatieven.

2. Houten raamprofielen

Sinds mensenheugenis gebruiken we hout als omlijsting en versteviging van het glaswerk. Met de statige en natuurlijke uitstraling doen houten raamprofielen het nog steeds erg goed. Dit heeft natuurlijk te maken met de hoge isolatiewaarde van hout. Je zal een pak minder moeten betalen op je energiefactuur tijdens strenge winters.

Om rotting te voorkomen moet het hout wel regelmatig onderhouden en behandeld worden. Ook kan een nieuw likje verf om de zoveel jaar geen kwaad.

3. Aluminium raamprofielen

Aluminium is een heel licht materiaal dat toch enorm stevig is. Het is volledig recycleerbaar, maar dat is niet het enige duurzame aspect. Aluminium ramen isoleren ook nog eens goed, zodat je minder hoeft te verwarmen en zo een steentje kan bijdragen aan het klimaat.

Al die kwaliteiten van aluminium raamprofielen komen natuurlijk wel met een hoger prijskaartje van gemiddeld € 700 per m², inclusief plaatsing en isolatieglas.

Ramen gaat vervangen

Premie om ramen te vervangen [overzicht]

Het investeren in het plaatsen van nieuwe ramen loont. Niet alleen je jaarlijkse energierekening zal erdoor kunnen dalen maar je maakt ook kans op premies. Om in aanmerking te komen, moet je dan wel investeren in hoogrendementsbeglazing voor je woning (aangesloten op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006).

Een eerste premie is die voor hoogrendementsglas van de Vlaamse Overheid. Hierop kan je aanspraak maken als de werken voor het vervangen van ramen uitgevoerd worden door een aannemer.

Wil je jouw woning een betere energieprestatie laten leveren? Als je binnen vijf jaar grondig renoveert en daardoor een hoger EPC-label ontvangt, kan je een EPC-labelpremie krijgen. Pak je het nog grootser aan en voer je minstens drie energiebesparende maatregelen uit bij je renovatiewerken? Dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

Tenslotte sta je als (ver)huurder ook in het lijstje voor de huur-en-isolatiepremie om ramen te vervangen.

Een buitenbeentje maar zeker niet minder interessant is dat van de burenpremie voor een collectief renovatieproject. Dit onder leiding van een projectbegeleider met minstens 10 woningen die energiezuiniger gemaakt worden.

Op zoek naar een installateur om je ramen te vervangen? Vergelijk gratis plaatsers in jouw regio 

Redenen genoeg om die nieuwe ramen toch maar te plaatsen en het verouderde glaswerk in het verleden te laten. Via onderstaand formulier kan je gratis prijsvoorstellen aanvragen om je ramen te vervangen. Op die manier kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw woning vinden. Wie kan voordelig jouw raam vervangen?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ramen vervangen: Wanneer? Voordelen, tips en prijzen