Waarop letten bij een offerte om ramen te vervangen?

Vooraleer je een offerte voor nieuwe ramen aanvraagt, is het belangrijk om te weten dat je keuze hebt uit een brede waaier van verschillende materialen. Denk dan aan pvc, hout en aluminium. Elk heeft zijn voor- en nadelen, en ook kostprijs. Zijn jouw ramen gedateerd of beschadigd? Of, wil je extra veiligheid creëren? Dan zijn nieuwe ramen een goede keuze.

Het vervangen van ramen biedt namelijk vele voordelen. Zo bespaar je op je energiekosten en geef je jouw woning een frisse look. 

offerte ramen vervangen

Ramen vervangen: een prijsoverzicht

De prijzen om je oude ramen te vervangen hangen vooral af van het materiaal van de kozijnen dat je kiest. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor de ramen. Deze prijzen zijn inclusief btw, levering en plaatsing. De prijs die je ziet in onderstaande tabel, geldt voor 1 m².

Materiaal kozijnenGemiddelde prijs
Pvc € 525 tot € 750
Houten € 550 tot € 775
Aluminium € 600 tot € 850

Voor meer exacte prijzen, vraag je best naar een offerte bij één of meerdere plaatsers van ramen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Prijsbepalers nieuwe ramen

De prijzen voor nieuwe ramen lopen sterk uiteen. Dat komt door verschillende zaken. Hieronder lijsten we de prijsbepalers voor ramen voor je op.

Materialen

Voor het materiaal van je nieuwe ramen heb je een uitgebreide keuze. De meeste mensen kiezen voor één van de volgende 3 materialen: PVC, hout of aluminium. Wat zijn de voor- en nadelen van elk materiaal?

Ramen vervangen: PVC ramen

Puur esthetisch gezien kan je veel kanten uit met nieuwe ramen in pvc. Ook zijn het de meest budgetvriendelijke raamprofielen die je kan kiezen. Wanneer je kiest voor kunststof ramen, dan heb je de keuze uit allerlei tinten.

De waarde van de isolatie hangt af van het aantal luchtkamers dat er zijn in het profiel. De stilstaande lucht die in het profiel zit, doet namelijk goed voor de isolatie. Pvc ramen hebben daardoor zowel een uitstekende thermische isolatie als akoestische isolatie. Ook zijn de PVC raamprofielen beschikbaar in erg veel verschillende kleuren.

steel-look kunststof ramen

Wat nog een groot voordeel is, is dat pvc buitenschrijnwerk meestal een stuk goedkoper is dan hout en aluminium. De reden hiervoor is dat de grondstoffen goedkoop zijn en dat kunststof ramen makkelijk te bewerken is. Een nadeel van nieuwe ramen in PVC is dat ze minder sterk dan nieuwe ramen in hout of aluminium zijn.

Heb je grote profielen? Dan moet je rekening houden dat je ze zal moeten versterken met staal. Wat nog als een nadeel aangezien kan worden is dat de PVC raamprofielen meestal wat breder zijn dan de profielen uit hout of aluminium. Wanneer je van minimalisme houdt, kies je beter voor een alternatief.

nieuwe ramen plaatsen

Nieuwe ramen in hout

Heb je liever een charmante look? Dan kan je altijd kiezen voor hout. Het is een zeer flexibel materiaal in gebruik en vormen. Hout is een goede keuze op het vlak van duurzaamheid. Nieuwe ramen in hout hebben weinig kans op koudebruggen of een onderbreking in de isolatie die voor vochtproblemen kan zorgen.

Kies je voor hout, dan kies je voor een bepaalde houtsoort waaraan telkens een bepaalde duurzaamheidsklasse vasthangt. Hout met een duurzaamheidsklasse 1 gaat langer dan maar liefst 25 jaar mee. De houten ramen zijn geproduceerd uit tropisch hardhoutsoorten zoals afzelia, merbau of meranti. Deze houtsoorten bieden jou een goede thermische isolatie en garanderen een beperkte condensvorming.

ramen vervangen door ramen met houten profielen

Ook zijn houten kozijnen gemakkelijk te herstellen en kan je ze volledig op maat laten maken. In alle mogelijke kleuren en stijlen. Ook biedt het een langdurige bescherming tegen ongedierte, barre weeromstandigheden en UV-stralen. Een nadeel is dat het buitenschrijnwerk wel wat onderhoud nodig heeft. Om de 1 à 2 jaar moet je het hout behandelen met vernis of olie. Ook kan het verkleuren onder invloed van de zon, regen en wind.

soorten materialen voor ramen

Ramen vervangen in aluminium

Je kan ook voor de strakke look van aluminium gaan. Naar de afwerking kan je kiezen voor glanzend of mat. Door de grotere stijfheid van aluminium, is het geschikt voor grote raampartijen. Wat ideaal is bij grotere achtergevels. Aluminium ramen brengen heel wat voordelen met zich mee. Zo zijn ze brand- en inbraakwerend, zorgt het voor een moderne en elegante look.

Verder zijn nieuwe ramen in aluminium duurzaam en onderhoudsarm. Maar ze hebben ook hun nadelen: aluminium is duurder dan de bovenstaande alternatieven. Wanneer de aluminium ramen schade hebben zoals bijvoorbeeld krassen, dan is het moeilijk te herstellen.

ramen vervangen aluminium

Afmetingen

Uiteraard zijn de afmetingen ook een belangrijke prijsbepaler voor de nieuwe ramen. Hoe meer oppervlakte, hoe meer je zal betalen. In de bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs terug voor 1 m². Doe dit maal jouw oppervlakte en dan weet je wat de gemiddelde prijs zal zijn voor jouw nieuwe ramen.

Type beglazing

Voor het type beglazing is het een goed idee om je nieuwe beglazing te plaatsen zoals hoogrendementsglas of driedubbele beglazing. Dubbele beglazing isoleert beter dan enkel glas, maar dat geldt niet voor verouderd dubbel glas. Je verouderde beglazing vervangen door dubbel glas is dus in een slimme investering!

Als je ramen gaat vervangen en je wil een nog hogere thermisch isolerende ramen, dan is er hoogrendementsglas. Tussen de 2 glasplaten wordt er een edelgas aangebracht, dat de isolatiewaarde verhoogt. Bovendien betaal je voor isolatieglas het verlaagde btw-tarief (6%). 

raam vervangen

Hang- en sluitwerk

Bij het vervangen van oude raamprofielen sta je beter stil bij het sluitwerk. Heb je een traditionele draai kiepramen? Dan kan je gebruik maken van raamsluitingen, raamuitzetters en raamsloten. Wat kost dat nu eigenlijk? De prijs voor hang- en sluitwerk is zeer verschillend en het hangt ook af van jouw persoonlijke wensen. Kies je voor een eenvoudige raamsluiting uit staal? Of toch liever voor luxe finishes? Dat kies jij helemaal zelf. 

Eventuele opties

Naast de standaard soorten ramen zoals vast raam, draai kiepraam of schuifraam heb je ook andere opties voor je nieuwe ramen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vliegenraam of rolluiken. Dankzij zo’n vliegenraam houd je ongewenst ongedierte buiten maar kan je wel genieten van wat frisse lucht. Je kan je raam helemaal open zetten zonder last te hebben van die vervelende beestjes. Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijs voor de opties. Let op: dit zijn richtprijzen en ze zijn exclusief montage. Overigens zijn deze prijzen ook gericht op een oppervlakte van 1 m².

OptieGemiddelde prijs
Vliegenraam€ 40 tot € 80
Handmatige rolluik€ 50 tot € 150
Elektrische rolluik€ 250 tot € 350
Ventilatierooster raam€ 75 tot € 125

oude ramen vervangen

Zelf ramen vervangen of laten doen? Vergelijk gratis offertes

Wil je zelf jouw ramen vervangen of het laten doen? Vergelijk dan nu de ramen offerte van erkende plaatsers. Ontvang er tot 5 gratis en vrijblijvend offertes en vergelijk!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Hoe werkt het?
1
Doe uw aanvraag via het formulier
2
Ontvang gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies* de beste vakman!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, u bent niet verplicht iemand te kiezen.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Veelgestelde vragen
Zodra u het formulier heeft ingevuld, bellen wij u op voor enkele bijkomende vragen. Zo kunnen we u matchen met de specialisten die het meest geschikt zijjn voor uw aanvraag. Vervolgens nemen deze specialisten contact met u op om een offerte op maat te kunnen opstellen. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Tenslotte kunt u vergelijken en de beste specialist kiezen.
Nee, de offertes zijn volledig vrijblijvend. U bent dus zeker niet verplicht om een specialist te kiezen.
Veel van onze specialisten werken enkel in bepaalde regio's. We hebben uw adres dus nodig om u te kunnen matchen met de juiste specialisten. Bovendien moeten de specialisten vaak ter plaatse komen om een offerte te kunnen opmaken, dus is het handig als ze meteen over uw adres beschikken. Uw telefoonnummer hebben we nodig om u snel te kunnen contacteren zodat we uw aanvraag kunnen vervolledigen en doorsturen. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn enkel zichtbaar voor de specialisten met wie u gematcht wordt.
Wanneer het gaat om een renovatieproject komen onze specialisten bijna altijd ter plaatse. Dit is nodig om een correcte offerte op maat te kunnen opstellen, aangezien de prijs van een renovatieproject afhangt van een heleboel factoren.
Zodra wij u na uw w aanvraag ontvangen, bellen wij u op binnen de 48u. Op dat moment versturen wij uw aanvraag meteen naar de juiste specialisten die u ook binnen de 48u zullen contacteren voor een offerte.
Ja, al onze specialisten worden onderworpen aan een kwaliteitscontrole vooraleer ze kunnen toetreden tot ons netwerk. Onze gebruikers kunnen de specialisten bovendien een review geven. Deze kunt u raadplegen om een nog betere keuze te maken. U kunt achteraf zelf ook de specialisten beoordelen. Met negatieve feedback gaan we meteen aan de slag om steeds de beste kwaliteit te kunnen bieden.
Construction worker
Ontvang offertes