Wat kost nieuwe ramen plaatsen vandaag?

De prijzen van ramen lopen sterk uiteen. Welk materiaal heeft jouw voorkeur? Hoeveel vierkante meter zullen de nieuwe ramen bedekken? Wat voor soort of type raam zie je graag? Het antwoord op elk van die vragen bepaalt mee in welke prijscategorie je project zal vallen.

Je in dit artikel een concrete prijs geven voor je nieuwe ramen is niet mogelijk. Via onderstaande tabellen kunnen we je wel al een idee of richtprijs geven.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom in contact met installateurs in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

1. Richtprijzen per soort materiaal

Hieronder vind je een handige tabel met richtprijzen per soort materiaal voor een vast raam.

Vast raam Prijs per m²
Pvc ramen € 200 – 400
Houten ramen € 300 – 500
Aluminium ramen € 600 – 800

2. Prijs ramen per m²

Qua beglazing mag je rekenen op de volgende prijsverschillen.

Type beglazing Prijs per m²
Dubbel glas ca. € 60
HR+ € 70 – 80
HR++ € 80 – 90
HR+++ € 160 – 180

3. Richtprijzen per type raam

Ook het soort of type raam bepaalt mee het prijskaartje. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen per type. De grote, onderlinge prijsverschillen per type komen vooral door de materiaalkeuze(s).

Raamsoort Prijs per m²
Vast raam € 100 – 350
Draai-kiepraam € 150 – 500
Valraam € 175 – 525
Schuifraam € 700 – 1.300

Factoren die de kostprijs van nieuwe ramen bepalen

Indien je kiest voor nieuwe ramen en deuren, dan ben je ongetwijfeld nieuwsgierig naar wat dit je kan kosten. Er zijn nogal wat factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Onder andere de materiaalkeuze, de grootte, het soort glas en het soort raam zijn van invloed op de prijs.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Contacteer meerdere installateurs in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Materiaal

Door de lage grondstofprijzen is PVC het goedkoopste materiaal voor je raam- en deurkozijnen. Aluminium kent een iets hogere grondstofprijs, waardoor dit materiaal duurder is dan PVC. De kost voor houten kozijnen hangt af van de houtsoort. Tropisch hout is min of meer even duur als aluminium; niet tropisch hout kost minder. 

2. Type beglazing

De prijs kan ook variëren naargelang het type beglazing. ga je voor dubbel glas of enkel glas? Of kies je meteen voor hoogrendementsglas (HR++)? Indien je kiest voor enkel glas, wordt de prijs een stuk lager. Op termijn zal je echter wel geld verliezen. Een duurdere optie is dubbel glas. Dit levert op de lange termijn meer op. 

Met goed isolerend glas zakt je energierekening, aangezien er minder warmte doorgelaten wordt. Het is gezien de stijgende energieprijzen verstandig om bij je bestelling voor HR+ te gaan. Bovendien zijn er zelfs premies te krijgen voor dit type glas, waardoor het nog interessanter wordt.

Voor de verschillende types beglazing dien je rekening te houden met de volgende tariefverschillen:

3. Grootte van de ramen 

Ook de totale oppervlakte van je nieuwe ramen en deuren speelt een rol. Hoe groter het aantal raam- en deurelementen, hoe duurder. Grote ramen zijn dus duur.

prijs ramen

4. Soort ramen 

Vast raam

Een vast raam is het meest standaard raamtype en is ook het raamtype met de laagste prijzen. indien je op zoek bent naar een vast raam dat niet geopend hoeft te worden, dan is een vast raam de juiste keuze voor jou. De vaste ramen worden vaak gebruikt in de woonkamer. Door het feit dat er geen scharnieren en sloten zijn en deze ramen gemakkelijk te monteren zijn, zijn de prijzen lager dan voor andere raamtypes.

Schuifraam

Door de constructie zijn schuiframen zijn veel duurder dan andere soorten ramen. Deze ramen zijn moeilijker te monteren aangezien ze voorzien zijn van veel scharnieren en sloten. Een groot voordeel van schuiframen is dat je bij het openen van je raam geen hinder ondervindt van obstakels zoals voorwerpen op de vensterbank. Als de afmetingen groot genoeg zijn, kunnen schuiframen ook als deur worden geïnstalleerd.

Draai-kiepraam

Draaikiepramen zijn multifunctionele ramen die op verschillende manieren kunnen worden geopend. Het raam volledig openen kan door het eenvoudigweg ondersteboven te draaien. Indien je frisse lucht wenst maar geen tocht, is het een optie om de ramen te kantelen. Op die manier staat je raam een stukje open en wordt je huis toch voorzien van buitenlucht. De prijzen voor deze ramen liggen iets hoger dan die voor standaard vaste ramen.

Valraam

Valramen zijn vooral te vinden in badkamers en toiletten. Deze ramen zijn bijzonder efficiënt voor ventilatie. De prijzen voor valramen zijn te vergelijken met die voor draai-kiepramen. 

prijs ramen en deuren

Nieuwe ramen? Prijzen vergelijken

Via onderstaand formulier vraag en ontvang je gratis 1 of meerdere offertes voor nieuwe ramen. Op die manier kan je relatief makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw woning vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Prijs ramen en deuren per m2 : materiaal, raamtype en beglazing