Waarom houten ramen plaatsen?

Wat kosten houten ramen? Enkele richtprijzen

Houten ramen kan je gemakkelijk op maat laten maken, en komen ook in ieder type terug. De prijs kan sterk variëren tussen de verschillende raamtypes. Natuurlijk kan het per type ook verschillen, want hoe groter je raam, hoe meer het zal kosten.

De volgende tabel geeft je een idee over de prijzen van de raamtypes:

Type Prijs voor 1 raam (1×1) zonder montagekosten
Vast raam €150 – €250
Draaikiepraam €250 – €350
Valraam €100 – €150
Schuifraam €800 – €900

Waarom kies je best voor houten ramen en deuren?

Tegenwoordig zie je veel schrijnwerkerij met kunststoffen zoals PVC zijn steeds populairder door de lagere prijzen. Toch zijn er zeer veel voordelen aan ramen in hout, het natuurlijk materiaal.

Houten ramen

Hoge isolerende prestaties zowel thermisch als akoestish

Houten ramen zijn het best isolerend met een isolatiewaarde tot 0.77 W/m²K. Niet alleen thermische isolatie maar ook akoestische isolatie ligt aan de hoge kant. Houten ramen zorgen voor wooncomfort, besparen op je energiekosten en zijn hiermee je beste milieuvriendelijke keuze.

Authentieke uitstraling, past bij elke stijl zowel landelijk als modern

Houten ramen zijn bovenal zeer stijlvol. Het heeft een natuurlijke en warme uitstraling en elegante profielen die perfect past bij de meeste interieurs en hedendaagse architectuur. Houten ramen kunnen in veel verschillende soorten en kleuren voorkomen, dus een houten raam hoeft niet per se klassiek te zijn en kan volledig op maat gemaakt worden.

Gemakkelijk te verwerken, lange levensduur & duurzaam

Houten ramen zijn bovendien een zeer duurzame keuze voor je woning. Omdat het meeste hout dat wordt gebruikt voor ramen en deuren uit duurzaam beheerde bossen komt. Als je je raam wil aanpassen of bewerken, kan dat en hoef je niet het volledige raam te vervangen, zoals wel het geval is bij ramen uit PVC. Is het raam beschadigd of versleten, dan kan hout gemakkelijk verwerkt worden, wat niet het geval is bij PVC of aluminium. Daarmee hebben houten ramen een lange levensduur. De mechanische weerstand is ook sterker door de nieuwe technieken.

Houten-kozijn-300x165.jpg

Verschillende soorten hout, elk zijn eigenschappen

Soort hout volgens duurzaamheidsklasse

Je kan je houten ramen in verschillende duurzaamheidsklasse krijgen. Deze duurzaamheidsklassen worden bepaald door te controleren welke houtsoort het langst onaangetast blijft door externe factoren zoals het weer. In klasse I vind je beste houtsoorten zijn de tropische die wel tot langer dan 25 jaar mooi blijven. In klasse 5 vind je houtsoorten die ongeveer 5 jaar meegaan. Voor een houtsoort van hoogstaande kwaliteit zal je meer betalen dan voor een houtsoort uit klasse 5. Afhankelijk van waar je woont of wat voor raam je wilt, zijn zachte of harde houtsoorten beter voor je buitenschrijnwerk. Laat je dus goed adviseren voor je beslist.

Soorten hout geschikt voor buitenramen

Tropisch hout wordt vaak gebruikt voor buitenramen en -deuren. Deze soorten hout zijn iets steviger en duurzamer dan hout dat je hier vindt. Om ervoor te zorgen dat je lang van je houten ramen kan genieten, moet je ze regelmatig onderhouden. Zo nu en dan moet je het hout voeden met een beschermend product, het vuil afvegen met een doek of behandelen met beits. Soms worden houten ramen geschilderd om een specifieke kleur te krijgen, en zo worden ze ook beschermd.

Soorten hout met hoogstaande kwaliteit die geschikt zijn voor buitenschrijnwerk:

 • Mahonie
 • Afzelia
 • Afrormosia
 • Eik
 • Meranti
 • Padouk
 • Ceder
 • Merbau
 • Populier

ramen vervangen door ramen met houten profielen

Hoe behandel en onderhoud je houten ramen?

Houten ramen vragen iets meer onderhoud dan ramen uit PVC of aluminium. Hout is dan ook een levend, natuurlijk materiaal met warme uitstraling. Op lange termijn kunnen je houten ramen er anders of meer verweerd gaan uitzien. Regen, hagel, vervuiling en zon kunnen het hout wat aantasten en als je de ramen jarenlang niet onderhoudt kunnen ze zelfs erg beschadigd raken. Wil je je ramen onbehandeld laten om een natuurlijke look te houden, weet dan dat ze erg snel een grijze tint krijgen of dat ze zelfs kunnen vervormen door vocht. Er zijn tegenwoordig veel technieken om je hout te laten behandelen zodat het lang mooi blijft. Als je je houten ramen regelmatig onderhoudt, heb je er minder kosten en werk aan.

Wat kan je doen om slijtage te vermijden? Sowieso is het een goed idee om jaarlijks je houten ramen grondig schoon te maken met een vochtige doek en een reinigingsproduct. Zo kan je ook onmiddellijk controleren of alles nog in orde is en er geen barstjes of verkleuringen tevoorschijn zijn gekomen en optimale lichtinval verzekeren.

Houten ramen schuren

Om de vijf à acht jaar kan je je raamprofielen een opfrisbeurt geven door een nieuwe laag verf, vernis, olie of lak aan te brengen. Voor je dat doet, schuur je de oude laag wat op zodat je de nieuwe laag egaal kan aanbrengen. Dat doe je best met schuurpapier met een korrel van P80 tot P120. Zo bereid je het raam voor op een nieuwe laag, zonder te grof te schuren. De oude verflaag moet er meestal niet volledig af, maar het moet wel een goede basis vormen voor de nieuwe. Na het schuren moet je het raam volledig stofvrij maken, anders hecht de nieuwe laag zich minder goed aan.

Houten ramen schuren

Houten ramen beitsen

Om je houten ramen te beschermen en op te knappen, kan je het hout beitsen. Beitsen beschermt je hout tegen verkleuringen door de zon en het weer, en doen de kleur van het hout weer stralen. Je kan kiezen voor een kleurloze beits, die je hout een stevige beschermlaag geeft zonder de kleur te bedekken. Er bestaan ook beitssoorten in de kleur van verschillende houtsoorten.

Het verschil tussen een gewone vernis en beitsen is dat beitsen ook voor een deel intrekt in het hout. Het beschermt het hout tegen uv-stralen en het is vochtwerend. Op die manier kan je weer lang genieten van propere ramen en deuren, en worden verkleuringen vermeden.

Hoe houten ramen behandelen?

Houten ramen (her)schilderen

Houten ramen en deuren moeten ongeveer om de tien jaar herschilderd worden. Is je raam al geschilderd maar wil je er een nieuwe laag op? Controleer of de oude laag nog intact is. Is de verf afgebladderd of gebarsten? Dan is het wel een goed idee om de oude laag volledig te verwijderen. Ziet de oude laag er nog redelijk intact uit? Dan kan je de oude laag net genoeg opschuren zodat de nieuwe laag zich mooi hecht. Vergeet niet dat je na het schuren het stof moet afborstelen!

Als de oude laag eigenlijk nog in vrij goede staat is, kan je ervoor kiezen om simpelweg een laatste afwerkingslaag aan te brengen. Ga je toch liever voor een verse start, dan breng je eerst een grondlaag aan. Een extra likje verf is trouwens ook goed om je ramen tegen de zon te beschermen.

Wanneer je je buitenschrijnwerk gaat schilderen, houd je best ook rekening met het weer. De weersomstandigheden kunnen invloed hebben op hoe de verf droogt op je houten ramen. Let dus op dat het niet te koud of te warm is.

De perfecte dag om je ramen te schilderen:

 • Het is tussen de 15°C en 20°C.
 • Het regent niet.
 • De zon staat niet recht op de ramen, kies een moment dat de zon al is gepasseerd.

Door op de weersomstandigheden te letten bij het schilderen kan je verf mooi drogen en ontstaan er geen druppels of blaasjes.

schuifraam

Op zoek naar houten ramen op maat? Vergelijk gratis offertes!

Houten ramen en deuren zijn een troef voor iedere woning. Je moet er misschien wat meer aandacht aan besteden dan aan kunststoffen ramen, maar je krijgt er wel een warme uitstraling en een woning goed geïsoleerd zowel thermisch als akoestisch voor terug. Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte houten ramen en deuren voor jouw woning, kies dan een goede specialist die jou met al je vragen kan helpen. Ramen mooi installeren vergt ervaring en kennis van het materiaal.

Door meerdere offertes te vergelijken vind je snel de juiste vakmensen voor jouw houten ramen en deuren. Zo krijg je een idee van het kostenplaatje en kan je gemakkelijk de verschillende specialisten vergelijken op basis van hun offertes. Aarzel dus niet om vrijblijvend offertes aan te vragen.

Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Houten ramen