Soorten beglazing: wat kiezen?

1. Enkel glas

Enkelvoudige beglazing wordt vooral in binnenruimtes gebruikt. Deze variant is relatief goedkoop en is er in allerlei soorten en maten. Je kunt voor matte of gekleurde glazen gaan. Afzonderlijke ruiten zijn doorgaans 3 tot 19 mm dik. Enkele beglazing wordt gebruikt voor vitrines, fotolijsten en planken. Helder, ongehard enkel glas is het meest gebruikte type.

Het feit dat het niet gehard is, betekent dat als het breekt, het individuele glas in scherven uiteen zal vallen. Tegenwoordig wordt er voor glazen deuren niet langer ongehard glas gebruikt. De voorkeur gaat eerder naar het geharde type, omdat het veiliger is. Je hebt een ruime keuze aan maten en soorten.

2. Dubbel glas

Dubbele beglazing bestaat uit meerdere stukken glas en is daarom duurder dan enkel glas. Dubbel glas bestaat uit dubbele glasplaten met daartussen een isolerende laag: de spouw.

Dubbel glas is duurder qua kostprijs dan enkelglas maar isoleert beter en bespaart op lange termijn op de energiefactuur. Dubbel glas is op lange termijn zuiniger, omdat er op stookkosten wordt bespaard. Omdat hoogrendementsglas twee tot drie keer beter isoleert, gaat de keuze meer en meer naar hoogrendementsglas.

driedubbel glas

3. Drievoudig glas

Een ander type is driedubbel glas. Hiervoor is nog een extra glaslaag aangebracht. De drie glaslagen worden telkens door een spouw gescheiden. De spouw bestaat uit stilstaande lucht of edelgas.

Drievoudig glas heeft een zeer goede isolatiewaarde, is ook bestand tegen geluid en werkt geluidswerend. Drievoudig glas is wel duurder dan dubbele beglazing, maar kijk zeker na of je misschien recht hebt op een premie.

4. Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas wordt afgekort met HR. Er bestaan 3 types: HR+, HR++ en HR+++. Hoogrendementsglas isoleert heel goed en hoe meer plussen, hoe beter de isolatie is.

De twee glasplaten van het hoogrendementsglas worden gescheiden door een afstandhouder. De ruimte tussen de dubbele platen wordt gevuld met edelgas.

Als de raamprofielen in goede staat zijn en geen warmteverlies veroorzaken, kan je enkel je beglazing vervangen door hoogrendementsglas voor een betere isolatie

5. Geluidswerend glas

Geluidswerend glas is ideaal voor woningen aan een drukke weg. Dit type glas houdt geluiden van buiten tegen en geluiden van binnen tegen. De opvulling tussen de glasplaten is een geluidsdempende folie, met een hoge weerstand tegen geluid.

6. Veiligheidsglas

Veiligheidsglas bestaat uit twee of meer stukken glas, verzegeld en onzichtbaar aan elkaar gehecht met folie. Als het gelaagd veiligheidsglas breekt, blijven de glasscherven aan de aluminiumfolie plakken en springen ze er niet af.

7. Zonwerend glas

Zonwerend glas is gelaagd glas met een coating of laag die de inval van zonnewarmte in de ruimte beperkt. Het is speciaal glas om zonlicht en zonnewarmte tegen te houden. Op deze manier wordt intense opwarming door de zon voorkomen. Dit wordt vooral voor hoge gebouwen gebruikt.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een expert

Prijs per soort beglazing: een overzicht

Onderstaande tabel geeft een overzicht weer van de richtprijzen van de verschillende soorten beglazing:

Soort glas Gemiddelde kostprijs per m²
Enkel glas € 45 – 65
Dubbel glas € 75 – 125
HR+ glas € 130
HR++ glas € 135
HR+++ glas € 175
Veiligheidsglas € 85
Zelfreinigend glas € 80 – 120
Zonwerend glas € 80
Gezandstraald glas € 75

Premies voor beglazing in Vlaanderen

Investeer je in hoogrendementsglas in je bestaande woning of appartement? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een premie van je netbeheerder. Door het plaatsen van isolatieglas bespaar je energie, waardoor je recht hebt op een premie voor je ramen. Om recht te hebben op een premie moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Eén van de voorwaarden is dat het glas geplaatst dient te worden door een erkend installateur. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via ons offerteformulier en laat je adviseren door een erkend installateur.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis offertes aan
driedubbel glas prijs

U-waarde en G-waarde: wat betekenen deze waardes?

U-waarde geeft aan hoeveel warmte per m² bij 1° temperatuurverschil verloren gaat. De G-waarde geeft aan hoeveel zonnewarmte doorkomt of tegengehouden wordt. De algemene isolatiewaarde wordt geïndexeerd als ug-waarde: hoe lager deze waarde is, hoe beter de thermische isolatie.

Hoe beglazing plaatsen?

Een ervaren installateur kan je aanraden welk soort glas het meest geschikt is voor je behoeften. Een vakman bekijkt ook of de raamprofielen al dan niet vervangen moeten worden. Gelaagde beglazing is een nauwkeurig werk dat je best laat doen door een vakman.         

Meer weten? Vraag gratis advies en offertes aan installateurs in jouw regio

Ontvang gratis meerdere vrijblijvende offertes voor ramen, deuren en beglazing via onderstaand offerteformulier. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Welke soorten beglazing voor je raam kiezen?