Nieuwe ramen en deuren? Alles wat je moet weten om snel te besparen

Essentieel voor een woning zijn ramen, deuren en beglazing. Deze zijn van fundamenteel belang om inbraak en energieverspilling tegen te gaan. Bent u niet tevreden over uw huidige ramen en deuren of zijn deze toe aan renovatie? Lees dan zeker verder en neem uw tijd om de juiste keuze te maken. Enkele zaken waar u rekening mee kunt houden, zijn beveiliging, energie, onderhoud, esthetiek, premies en duurzaamheid.

Lagere energiekost en tal van premies
Investeer in hoogrendementsglas en bespaar tot 15%
Voorkom inbraak
Kies met aandacht uw ramen en deuren en verhinder dat men uw woning binnendringt.
Ruim assortiment
Hout, aluminium of PVC? Schuif-, draai- of kiepramen? Een hele waaier aan mogelijkheden staat voor u open.

Waarom nieuwe ramen en deuren?

Waarom nieuwe ramen plaatsen?

Verminder uw energiekost

Ramen en deuren zijn een belangrijke oorzaak van warmteverlies. Door de juiste materiaalkeuze kan u uw energiekost fors laten dalen. PVC is niet alleen goedkoop, maar isoleert ook beter dan hout of aluminium. Bovendien is het recycleerbaar en dus tevens milieuvriendelijk.

Daarnaast speelt de beglazing een rol. Zo isoleert dubbel glas uiteraard beter dan enkel glas, maar hoogrendementsglas doet het nog beter!

Tot slot bepaalt ook de grootte van uw ramen hoeveel warmte u verliest. Wanneer u kiest voor een goede isolatie, levert u dat een mooie premie op. Daarenboven vermijdt u isolatieproblemen en rekent u af met vervelende geluiden van buitenaf zoals straatlawaai, de haan van de buren of lokale feestjes.

Beveilig uw woning tegen inbraak

Om diefstal tegen te gaan is het uiterst belangrijk om uw ramen en deuren goed te beveiligen. Vooral de achterzijde van uw huis dient u goed te beschermen. Maar liefst 69% van het geboefte komt de woning binnen via de achterkant.

De mate waarin de woning zichtbaar is alsook de tijd die het kost om in te breken, zijn daarbij erg belangrijk. Om dieven geen kans te geven, kan u uw ramen beschermen met hang- en sluitwerk. De raamkrukken kan u voorzien van een sleutel of een druksysteem. Ook een veiligheidsdeur is een optie.

Daarnaast kan u ook kiezen voor gelaagd glas, waarbij de glasplaten door folies gescheiden zijn. Uw deuren kan u voorzien van inbraakwerend deurbeslag, veiligheidsbeslag, een meerpuntsluiting, sluitkom of veiligheidscilinder. Wanneer uw deuren opengaan naar buiten toe, kan u die beveiligen met dievenklauwen.

Ruime keuze, voor ieder wat wils

Gaat u voor hout, aluminium of PVC? Schuif-, draai- of kiepramen? Of liever draai-kiepramen? En welke soort beglazing? De enorme verscheidenheid aan mogelijkheden is duizelingwekkend.

Aarzel niet om de verschillende soorten met elkaar te vergelijken om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Door het uitgebreide aanbod vindt u sowieso iets dat helemaal bij u past!

Ramen en deuren: materialen

Welk soort materiaal kiest u? Een belangrijke vraag. In onze gids vindt u een handig overzicht dat u vertelt hoe de drie hoofdmaterialen scoren op prijs, onderhoud, stevigheid, herstelling, isolatiewaarde, stijl en ecologie. De uitgebreide vergelijking stelt u in staat de juiste keuze te maken!

PVC ramen en deuren

PVC is een goedkoop en duurzaam materiaal, dat u makkelijk kan herstellen en onderhouden. Daarnaast kennen PVC ramen een isolatiewaarde tot 0,98 W/m²K en is daardoor de beste isolator. Opdat uw raam- en deurkozijnen voldoende stevig zouden zijn, dient het PVC wel versterkt te worden met staal.

Aluminium ramen en deuren

Aluminium ramen zijn steviger dan PVC, volledig recycleerbaar en ontzettend makkelijk te onderhouden. Nadelen zijn echter het duurdere prijskaartje, de lagere isolatiewaarde tot slechts 0,85 W/m²K en het feit dat dit materiaal niet eenvoudig te herstellen is.

Houten ramen en deuren

Houten ramen zijn oersterk, dat u vrij eenvoudig kan onderhouden en herstellen. Qua isolatie scoort hout het minst goed met een isolatiewaarde tot 0,77 W/m²K. Wanneer u kiest voor tropisch hout, betaalt u ongeveer evenveel als voor aluminium. Niet-tropisch hout is goedkoper. Hoe milieuvriendelijk hout is, hangt tevens af van uw keuze voor tropisch of niet-tropisch hout.

Soorten en kostprijs beglazing

Kostprijs nieuwe ramen

Dubbel glas

Hoewel deze glassoort beter isoleert dan enkel glas, is dit toch niet de beste optie wanneer u graag veel wilt verwarmen.

Hoogrendementsglas (HR)

Bij hoogrendementsglas bevindt er zich tussen de 2 glasplaten droge lucht, wat zorgt voor een goede isolatie.

Dubbel isolatieglas (HR++)

Tussen de glasplaten van deze glassoort bevindt er zich argon- of kryptongas. Deze gassen zijn extra isolerend.

Verduisterend glas

Bij verduisterend glas maakt men gebruik van vloeibare kristallen waardoor men de ramen volledig kan verduisteren. Grote voordeel hierbij is uw herwonnen privacy.

Geluidsdempend glas

De akoestische reductiewaarde van dit glas bevindt zich tussen 36 en 38 dB. Bij gewoon glas ligt dit tussen 32 en 35 dB. Omdat het geluidsvolume per 3 dB verdubbelt, maakt geluidsdempend glas wel degelijk een opmerkelijk verschil. Om het geluid te dempen, maakt men gebruik van een folie tussen de ruiten.

Soort glas Prijs per m²
Dubbel glas € 65 – € 100
Hoogrendementsglas (HR) € 100 – € 120
Dubbel isolatieglas (HR++) € 175 – € 185
Verduisterend glas € 500 – € 1.200

Raamtypes

Draairamen

Deze ramen zijn handig in onderhoud en zorgen voor een goede verluchting. Door de brede draaicirkel moet u wel opletten dat u zich niet aan het open raam stoot. Daarnaast behoort de richel steeds leeg te zijn.

Kiepramen

Aan deze ramen kan u zich niet stoten. Bovendien vragen deze ramen minder plaats en kan u ook verluchten tijdens neerslag. Het verluchten neemt echter meer tijd in beslag en qua onderhoud hebt u er meer werk aan.

Draai-kiepramen

De combinatie van de vorige 2 raamtypes zorgt ervoor dat u op verschillende manieren kan verluchten. Het onderhoud is ook makkelijk en de ramen isoleren goed. Nadeel is wel dat dit raamtype duurder is en daarnaast ook over een ingewikkeld mechanisme beschikt.

Schuiframen

Bij schuiframen kunt u kiezen uit verschillende modellen. De klassieke schuifdeur is goedkoop en makkelijk te bedienen. Helaas is het raamoppervlak minder groot en de borsteldichting niet perfect. De herschuifdeur is duurder en ingewikkelder in gebruik, maar gaat vlot open en toe en is tevens beter afsluitbaar. De vouwsystemen zijn tot slot multifunctioneel en kennen een grote opening. Nadeel is het dure prijskaartje en het ingewikkelde mechanisme.

Premies voor nieuwe ramen en deuren

Investering Premie
Hoogrendementsglas €10 per m² voor glas met U-waarde van 1,1W/m²K of €15 per m² voor 0,8W/m²K
Buitenschrijnwerk Renovatiepremie tot 40% van totale investering
Gemeentelijke premies Afhankelijk van de gemeente
Binnen de 5 jaar investeren in andere energiebesparingen Totaalrenovatiebonus van €1.250 (3 investeringen) tot €4.750 (7 investeringen)

Veelgestelde vragen over ramen en deuren

Hoe los ik condensatie aan de buitenkant van mijn ramen op?

In feite is dergelijke condensatie geen probleem. Wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van de buitenkant van het glas, kan er zich condensatie voordoen. Dit is mogelijk wanneer de ruiten goed geïsoleerd zijn. Er is dan namelijk geen warmteverlies, waardoor de buitenste glasplaat niet mee opwarmt en er zich condensatie vormt. Die condensatie zal verdwijnen wanneer zonnestralen het buitenraam opwarmen.

Hoe weet ik wat de isolatiewaarden van ramen en deuren zijn?

De totale isolatiewaarde van ramen en deuren is een mix van 3 verschillende isolatiewaarden. De Uf waarde is de isolatiewaarde van de profielen, de Ug waarde is de isolatiewaarde van het glas en de Uw waarde is tot slot de isolatiewaarde van het volledige raam. Wanneer men vrij theoretisch de isolatiewaarde wil schatten, rekent men meestal 30% voor het profiel en 70% voor het glas.

Kan ik ramen en deuren onder alle weersomstandigheden plaatsen?

Zware regenbuien, sneeuw en vorst bemoeilijken de werken waardoor deze kunnen worden uitgesteld.

Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België