Ramen en deuren? Alles wat je moet weten om snel te besparen

Essentieel voor een woning zijn ramen, deuren en beglazing. Deze zijn van fundamenteel belang om inbraak en energieverspilling tegen te gaan.

 
Lagere energiekost en tal van premies
Investeer in hoogrendementsglas en bespaar tot 15% op je ramen en deuren
 
Voorkom inbraak
Kies met aandacht je ramen en deuren en verhinder dat men je woning binnendringt.
 
Ruim assortiment
Hout, aluminium of PVC? Schuif-, draai- of kiepramen? Een hele waaier aan mogelijkheden staat voor je open.

Waarom nieuwe ramen en deuren?

Waarom nieuwe ramen plaatsen?

Verminder je energiekost

Ramen en deuren zijn een belangrijke oorzaak van warmteverlies. Door de juiste materiaalkeuze bij isolerende ramen kan je de energiekost fors laten dalen. Pvc-ramen en deuren zijn het goedkoopste optie, pvc is onderhoudsvriendelijk en recycleerbaar. Aluminium ramen en deuren zijn stevig en kunnen zware gewichten van glaspartijen aan. Terwijl houten ramen het meest milieuvriendelijke optie zijn en het best isoleren.

Daarnaast speelt de beglazing een rol. Zo isoleert dubbel glas uiteraard beter dan enkel glas, maar hoogrendementsglas doet het nog beter!

Tot slot bepaalt ook de grootte van je ramen hoeveel warmte er verloren gaat. Wanneer je kiest voor een goed isolerende ramen, levert je dat een mooie premie op. Daarenboven vermijd je isolatieproblemen en reken je af met vervelende geluiden van buitenaf zoals straatlawaai, de haan van de buren of lokale feestjes door de hoge akoestische isolatie.

Beveilig je woning tegen inbraak

Om diefstal tegen te gaan is het uiterst belangrijk om je ramen en deuren goed te beveiligen. Vooral de achterzijde van jouw huis dien je goed te beschermen. Maar liefst 69% van het geboefte komt de woning binnen via de achterkant.

De mate waarin de woning zichtbaar is alsook de tijd die het kost om in te breken, zijn daarbij erg belangrijk. Om dieven geen kans te geven, kan je je ramen en deuren beschermen met hang-en-sluitwerk. De raamkrukken kan je voorzien van een sleutel of een druksysteem. Ook een veiligheidsdeur is een optie.

Daarnaast kan je ook kiezen voor gelaagd glas, waarbij de glasplaten door folies gescheiden zijn. Je deuren kan je voorzien van inbraakwerend deurbeslag, veiligheidsbeslag, een meerpuntsluiting, sluitkom of veiligheidscilinder. Wanneer je ramen en deuren opengaan naar buiten toe, kan je die beveiligen met dievenklauwen.

Ruime keuze, voor ieder wat wils

Kies je voor hout, aluminium of PVC? Schuif-, draai- of kiepramen? Of liever draai-kiepramen? En welke soort beglazing? De enorme verscheidenheid aan mogelijkheden is duizelingwekkend.

Aarzel niet om de verschillende soorten met elkaar te vergelijken om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Door het uitgebreide aanbod vind je sowieso iets dat helemaal bij je past!

Ramen en deuren: materialen

Welk soort materiaal kies je best voor je deuren & ramen? Een belangrijke vraag. In onze gids vind je een handig overzicht dat jou vertelt hoe de drie hoofdmaterialen scoren op prijs, onderhoud, stevigheid, herstelling, isolatiewaarde, stijl en ecologie. De uitgebreide vergelijking stelt je in staat de juiste keuze te maken!

Pvc-ramen en deuren

PVC is een goedkoop en duurzaam materiaal, dat je makkelijk kan herstellen en onderhouden. Daarnaast kennen PVC ramen een isolatiewaarde tot 0,98 W/m²K . Opdat je raam- en deurkozijnen voldoende stevig zouden zijn, dient het PVC wel versterkt te worden met staal.

Aluminium ramen en deuren

Aluminium ramen zijn steviger dan pvc ramen, volledig recycleerbaar en ontzettend makkelijk te onderhouden. De isolatiewaarde bij aluminium ramen kan tot 0,85 W/m²K zijn, beter isolerend dan pvc ramen. Nadelen zijn echter het duurdere prijskaartje van aluminium ramen en het feit dat dit materiaal niet eenvoudig te herstellen is.

Houten ramen en deuren

Houten ramen scoren qua isolatie het best met een isolatiewaarde tot 0,77 W/m²K. Wanneer je voor tropisch hout kiest, betaal je ongeveer evenveel als voor aluminium ramen. Niet-tropisch hout is goedkoper. Hoe milieuvriendelijk hout is, hangt tevens af van jouw keuze voor tropisch of niet-tropisch hout. Nadeel is dat houten deuren & ramen regelmatig onderhoud vereisen om onder andere rotting te vermijden.

Soorten en kostprijs beglazing

Kostprijs nieuwe ramen

Dubbel glas

Hoewel deze glassoort beter isoleert dan enkel glas, is dit toch niet de beste optie wanneer je graag veel wilt verwarmen.

Hoogrendementsglas (HR)

Bij hoogrendementsglas bevindt er zich tussen de 2 glasplaten droge lucht, wat zorgt voor een goede isolatie.

Dubbel isolatieglas (HR++)

Tussen de glasplaten van deze glassoort bevindt er zich argon- of kryptongas. Deze gassen zijn extra isolerend.

Verduisterend glas

Bij verduisterend glas maakt men gebruik van vloeibare kristallen waardoor men de ramen volledig kan verduisteren. Grote voordeel hierbij is je herwonnen privacy en aangename thuis gevoel.

Geluidsdempend glas

De akoestische reductiewaarde van dit glas bevindt zich tussen 36 en 38 dB. Bij gewoon glas ligt dit tussen 32 en 35 dB. Omdat het geluidsvolume per 3 dB verdubbelt, maakt geluidsdempend glas wel degelijk een opmerkelijk verschil. Om het geluid te dempen, maakt men gebruik van een folie tussen de ruiten.

Soort glas Prijs per m²
Dubbel glas € 65 – € 100
Hoogrendementsglas (HR) € 100 – € 120
Dubbel isolatieglas (HR++) € 175 – € 185
Verduisterend glas € 500 – € 1.200

Raamtypes

Draairamen

Deze ramen zijn handig in onderhoud en zorgen voor een goede verluchting. Door de brede draaicirkel moet je wel opletten dat je je niet aan het open raam stoot. Daarnaast behoort de richel steeds leeg te zijn.

Kiepramen

Aan deze ramen kan je je niet stoten. Bovendien vragen deze ramen minder plaats en kan je ook verluchten tijdens neerslag. Het verluchten neemt echter meer tijd in beslag en qua onderhoud hebt je er meer werk aan.

Draai-kiepramen

De combinatie van de vorige 2 raamtypes zorgt ervoor dat je op verschillende manieren kan verluchten. Het onderhoud is ook makkelijk en de ramen isoleren goed. Nadeel is wel dat dit raamtype duurder is en daarnaast ook over een ingewikkeld mechanisme beschikt.

Schuiframen

Bij schuiframen kunt je kiezen uit verschillende modellen. De klassieke schuifdeur is goedkoop en makkelijk te bedienen. Helaas is het raamoppervlak minder groot en de borsteldichting niet perfect. De herschuifdeur is duurder en ingewikkelder in gebruik, maar gaat vlot open en toe en is tevens beter afsluitbaar. De vouwsystemen zijn tot slot multifunctioneel en kennen een grote opening. Nadeel is het dure prijskaartje en het ingewikkelde mechanisme.

Premies voor ramen en deuren

Investering Premie
Hoogrendementsglas €10 per m² voor glas met U-waarde van 1,1W/m²K of €15 per m² voor 0,8W/m²K
Buitenschrijnwerk Renovatiepremie tot 40% van totale investering
Gemeentelijke premies Afhankelijk van de gemeente
Binnen de 5 jaar investeren in andere energiebesparingen Totaalrenovatiebonus van €1.250 (3 investeringen) tot €4.750 (7 investeringen)

Gratis en vrijblijvende offertes

Veelgestelde vragen over ramen en deuren

Hoe los ik condensatie aan de buitenkant van mijn ramen op?

In feite is dergelijke condensatie geen probleem. Wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van de buitenkant van het glas, kan er zich condensatie voordoen. Dit is mogelijk wanneer de ruiten goed geïsoleerd zijn. Er is dan namelijk geen warmteverlies, waardoor de buitenste glasplaat niet mee opwarmt en er zich condensatie vormt. Die condensatie zal verdwijnen wanneer zonnestralen het buitenraam opwarmen.

Hoe weet ik wat de isolatiewaarden van ramen en deuren zijn?

De totale isolatiewaarde van ramen en deuren is een mix van 3 verschillende isolatiewaarden. De Uf waarde is de isolatiewaarde van de profielen, de Ug waarde is de isolatiewaarde van het glas en de Uw waarde is tot slot de isolatiewaarde van het volledige raam. Wanneer men vrij theoretisch de isolatiewaarde wil schatten, rekent men meestal 30% voor het profiel en 70% voor het glas.

Kan ik ramen en deuren onder alle weersomstandigheden plaatsen?

Zware regenbuien, sneeuw en vorst bemoeilijken de werken waardoor de plaatsing van ramen en deuren kunnen worden uitgesteld.

Ramen en deuren of beglazing nodig: vraag offertes

Met Bobex krijg je prijzen en advies op maat van professionals overal in België. Ons formulier biedt tot vijf gratis en vrijblijvende offertes om je te helpen prijzen te vergelijken en jouw budget te optimaliseren.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Ramen, deuren en beglazing