Wat is een vouwdeur en hoe werkt het?

Vouwdeuren worden ook wel harmonica deuren genoemd. Het gaat om flexibele deuren die bestaan ​​uit plooien of panelen die je opzij schuift. Bij het openschuiven worden ze naar een kant gevouwen. Hierdoor ontstaat er een brede opening en heb je weinig tot geen ruimteverlies. De vouwdeuren zitten vast in een rail waar de panelen bij het openen doorgeleiden.

Afhankelijk van het soort vouwdeur moet de rail het gewicht aankunnen. Vouwdeuren zijn er in alle soorten, uitvoeringen en maten. Je hebt een ruime keuze uit verschillende soorten.

vouwdeuren binnen

Hoeveel kost een vouwdeur?

De kostprijs van een vouwdeur is afhankelijk van de afmetingen: hoe meer panelen, hoe duurder het wordt. Materiaal speelt ook een belangrijke rol bij de prijs van een vouwdeur: glas is bijvoorbeeld duurder dan hout. Als je rekening houdt met bovenstaande factoren, kun je ervan uitgaan dat de prijzen van de vouwdeuren beginnen vanaf 500 euro en oplopen tot 7.000 euro. Deze bedragen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Je kan de vouwdeur verbreden door extra lamellen te kopen.

Wil je een exacte prijs weten van een vouwdeur? Dan kan je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen via ons offerteformulier. Vergelijk dan makkelijk de verschillende prijzen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag prijzen aan vakmannen

Soorten materialen voor een vouwdeur

Hieronder vind je een overzicht van mogelijke materialen voor een vouwdeur:

1. Pvc vouwdeuren

Pvc vouwdeuren zijn de goedkoopste optie in aanschaf. Pvc vraagt weinig onderhoud en isoleert goed. Het materiaal is wel minder duurzaam en kwetsbaarder. Dit maakt de deur minder geschikt voor grote gezinnen met kinderen of huisdieren.

2. Vouwdeur in hout

Een houten vouwdeur heeft een natuurlijke uitstraling dat past bij zowel een landelijke stijl als een moderne stijl. Het grootste voordeel van hout is dat het bijna in elk interieur past. Met een houten vouwdeur heb je een goede isolatiewaarde.

De deur is makkelijk te herschilderen als je de deur van kleur wilt veranderen. Het nadeel is wel dat een vouwdeur in hout duur is in aanschaf en regelmatig onderhoud nodig heeft.

3. Aluminium vouwdeuren

Aluminium vouwdeuren wegen niet veel en zijn toch sterk. Ze zijn gemakkelijk te bedienen en bijzonder duurzaam. Aluminium vouwdeuren hebben een lange levensduur omdat aluminium een stevig materiaal is. Ze zijn trouwens niet helemaal van aluminium: het zijn aluminium profielen met glas.

4. Stalen vouwdeuren

Staal heeft een elegante en moderne uitstraling. Het is een stevig materiaal en vereist regelmatig onderhoud om roest te voorkomen. De deur bestaat niet enkel uit staal, maar uit staalprofielen met glas. Staal is stevig, met dunne profielen kunnen ze grote gewichten van glaspartijen aan.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een expert

Vouwdeuren met glas

 • Meer lichtinval
 • Modern en uniek
 • Meer ruimtegevoel
 • Voor een goede isolatie wordt hoogrendementsglas aangeraden
 • Nadeel: duurder in aanschaf
vouwdeur

Voordelen en nadelen van vouwdeuren

Hieronder vind je een overzicht van de voordelen en nadelen van vrouwdeuren.

Voordelen

 • Grote deuropening: verschillende kamers verenigen of afzonderen
 • Neemt weinig ruimte in bij de opening: je hoeft geen rekening te houden met de ruimte voor de draairichting van de deur
 • Verkrijgbaar in verschillende materialen
 • Makkelijk te bedienen: praktische werking zeker voor gezinnen met kinderen
 • Modern en elegant
 • Duurzaam

Nadelen

 • Duurder in aankoop
 • Vouwdeuren zijn gevoeliger voor defecten
 • Beperkte keuze

Vouwdeur versus schuifdeur

Een vouwdeur wordt vaak gezien als een schuifdeur, maar dat is het niet. In tegenstelling tot schuifdeuren heeft een vouwdeur geen vast gedeelte aan beide zijkanten. Een vouwdeur kan je volledig openschuiven, zo geniet je van meer ruimte. Schuifdeuren zijn wel duurzamer, wordt meer aangeraden voor gezinnen met kinderen.

vouwdeuren hout

Vouwdeur op maat: zelf of laten plaatsen?

Zelf plaatsen

Je kan ervoor kiezen om je vouwdeur zelf te plaatsen, maar het is wel een precies en nauwkeurig werk. Je moet over de kennis beschikken, anders kan het al snel mislopen. Wij raden je aan om een vakman in te schakelen. Hij beschikt over de juiste kennis om jouw deur op de juiste manier te plaatsen.

Een vakman inschakelen kost tussen de € 750 en € 2000 afhankelijk van de vouwdeur. Op die manier geniet je ook een garantie op de installatie.

Vouwdeuren op maat

 • Op maat is duurder dan standaardmaten
 • Bij afwijkende maten kan het niet anders
 • Ook als je een vouwdeur wil personaliseren is op maat laten maken mogelijk

Vind een installateur van vouwdeuren in jouw buurt: vergelijk gratis vakmannen en offertes

Wil je een vakman inschakelen voor het plaatsen van je vouwdeur? Heb je extra info en prijzen nodig over ramen, deuren en beglazing in het algemeen. Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor vouwdeuren via onderstaand offerteformulier. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste keuze maken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ramen, deuren en beglazing
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vouwdeuren: prijs, soorten en materialen